lørdag 14. april 2018

Nesten sommertemperatur...

Store forandringer bare på et døgn! I natt var det 0 grader og på formiddagen 9 grader. Nå er det 13-14 grader og snøen renner vekk. Det er så merkelig, for vi ser ikke noe til smeltevannet.  Det renner rett ned i bakken, og jeg tror ikke det er noe tele der snøen ligger. Så da får bakken trukket til seg alt fuktigheten. Ikke fordi det strengt tatt er nødvendig, for det kom veldig mye regn i fjor høst når vi gravde i hagen. Men jeg vet jo hvor fort det tørker opp, så det er fint at smeltevannet renner ned i bakken.

I dag måtte jeg bare bortom gartneriet, for jeg ville kjøpe noen vårlyng. Det ble med hjem to store vårlyng, Erica darleyensis, et brett med stemorsblomster og to store Primula veris.


Primula veris, er det ikke herlig å se blomstrende stauder nå ? :)

Jeg satte vårlyngen i skyggen og oppå snøen. Jeg har sett årets første sommerfugl, mange bier, humler, bokfinker og sju svarttrost. Nå er det vår i luften, ja.  Jippi!

Jeg har overtatt en stor overvintrende hortensia som sto i kjelleren hos min mor. Den er full av grønne skudd, og har fått komme opp og ut i lyset. Jeg har så mange av mine egne i kjelleren, men det nytter ikke å ta de opp ennå. Nå er det så bløtt ved drivhuset at det går ikke an å gå der. Så de får bli i kjelleren enn så lenge. Det får holde at jeg har en plante som må inn og ut nå til det blir varmt nok til å være ute hele tiden. Fortsatt kan det bli nattefrost her.

Ha en fortsatt fin helg! 

78 kommentarer:

 1. Åh, det var dejligt, Marit, at I endelig fik forår! Snart er sneen væk, og du kan komme i haven for alvor :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Nana det var jo bare så deilig i dag. Jeg håper på det :)

   Slett
 2. Det er så deilig, å se stauder igjen :-)
  Det er det samme her, smeltevannet ser ut til å trekke ned i bakken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! :)
   Det er veldig bra.

   Slett
 3. Härligt Marit! Äntligen blir det vår hos dig också! Du kan vara glad att du inte har någon tjäle. Det har jag. Allt mitt vatten ligger kvar på gräsmattan och i rabatterna. Försökte se hur långt ner jag fick en bambukäpp och det var bara ca 1,5 cm, sedan tog tjälen över. Men idag har vi i varje fall haft riktig vårvärme så om den bara håller i sig så ...

  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig, Anita! Det er jeg veldig glad for at jeg ikke har. Huff,jeg håper at du ikke får noen skader på plantene dine. Det har vi hatt her også. Vi får håpe på at det fortsetter!

   Ha en fortsatt god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Hei Marit

  Super at du ikke har frost i jorden.
  Som jeg husker det havde du også en mild februar, før den vinterlige marts kom?
  Måske ender dette med at blive cet fantastiskt år? Jeg tror det!
  Vårlyngen er jeg blevet stadig mere interesseret i - godt at have noget til de tidlige bier og humler!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg er veldig glad for det, og litt bonus er greit å få av denne evige snøen ;) Med et tykt lag med snø blir det ikke barfrost.

   Nå måtte jeg se etter, og februar i år var alt annet enn mild her ser jeg. Den 26.februar var det -20 -grader ;)
   Men i fjor var februar veldig mild, så kanskje det var den du husket? Vi fikk mye snø både i januar og februar, men omtrent ikke noe i mars. Da var det kjølig da også. Det er lett å blande både år og måneder :)

   Ja,vi satser på at det blir en bra sesong. Det må vi jo tro på!

   Jeg kjøpte disse plantene nettopp pga.bier og humler. På gartneriet i dag hadde de masse påskeliljer igjen, ogdervar det utrolig mange bier og humler. Det er ikke mye mat til de nå dessverre. Vårlyng er flotte planter, og endelig har jeg fått de til å trives her. Det var først når jeg lagde et surjordsbed at de likte seg her. Morsomt å få de til.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 5. Underbar färg på primulan, det är verkligen en vårblomma. Lycka till med dina hortensior, deras skott är känsliga så den mår säkert gott att stå kvar i källaren ett tag till.
  Ha det gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,det synes jeg også. Jeg er veldig glad i primula, og håper den vil trives. Takk! Ja, de tåler ikke mye kulde, så denne ene tar jeg inn om kvelden. De fryser så lett for de har så mye vann i bladene sine.
   Ha det godt!

   Slett
 6. Så flott at våren endelig er på vei til dere også selvom det fremdeles er massevis med snø. Men litt blomster på trappa hjelper på vårfølelsen og snart ser du nok litt grønt histen og pisten i hagen også.
  Fortsatt god helg!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er nettopp derfor jeg satte de der :)
   Trappa går en jo forbi mange ganger om dagen,og da får jeg beundret de. Ja, om en stund må det jo dukke opp noen grønne flekker.
   Fortsatt god helg til deg også!
   Klem, Marit

   Slett
 7. I am very happy for you that the Spring has finally come! YES!
  It is expected to be summer temperatures Wednesday, between 22 and 25 degrees Celsius in the Netherlands!
  I will blow hard to the north so you also get more warmth! LOL
  Wishing you a nice weekend! Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Ella! I'm very glad for it. Oh that's very warm weather! I hope you will succseed!
   I wish you a nice weekend too!
   Hugs!

   Slett
 8. Hej Marit
  Flot med sommertemperaturer, her har vi ikke været meget over 10 grader, for solen kunne ikke trænge igennem. Godt sneen smelter nu og du fik købt lidt nyt med hjem.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er aller første dag her,og det har vært så deilig.
   Det erså fint å se at snøen smelter, endelig!
   Ja, nå blir det nok mer shopping fremover ;)
   Klem

   Slett
 9. Deilig våren kommer :-))) Hallo Marit, god helg deg.
  Kos deg.
  Her kom våren... alt fargerik og første trær grønne. Så deilg.
  Hilsen til deg. Hilsen til nord. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Viola!

   Ja, det er så deilig! Det høres flott ut med grønne trær allerede nå.
   Kos deg med våren også!
   God helg!

   Slett
 10. Hello Marit: It looks as though you can finally conclude that spring will really come! Soon all that snow that has given you so many headaches this year will have melted away to provide water for the growing plants. You will enjoy them even more than usual after the winter’s hardships.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello David,

   Yes, finally the spring came here too. I hope my garden will be glad for the melting water. I guess so! I will remember this winter for a long time.

   Slett
 11. Marit, it's intriguing and fascinating how the seasons differ in others parts of the world, it's fall here and temperatures are still in the 30s C, my plants don't fear winter since it is mild and short but summer is the most problematic season for gardening here, the extreme heat that easily surpasses 40 C is a real threat for plants like Roses. I wish you a lovely Sunday.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a very different world we have. It sounds lovey with autumn temperatures as hot as 30 degrees c! Here we wait for spring to come. 40 c is very hot!
   I wish you too a nice Sunday!

   Slett
 12. Äntligen Marit kommer våren till dig! Njut av allt det sköna som nu börjar hända!

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig kommer den hit også, Gunilla! Det skal jeg gjøre :)
   Klem!

   Slett
 13. Kjekt at du har fått fin temperatur og at snøen smelter bort. Fine Primula og Vårlyng, kjekt med noe som blomstrer.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så deilig her i går at det var nesten ikke til å tro. Biene og humlene behøver mat, så da måtte jeg finne på noe til de :)
   Ha en fin søndag!

   Slett
 14. Ljuvliga primulor :) Vi hade marknad i rhododendronsällskapet igår och då stog vi just och tittade på ett parti i trädgården där vi brukar vara. Mycket ljung i stora sjok som börjar blomma... Och jag och en annan kvinna tittade på varann - vi kanske skulle kika lite på ljung :) Som om vi behöver fler släkten att gilla.

  Kram, Carina

  PS skönt att det börjar tina på allvar hos dig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de var så fine at jeg ikke kunne gå i fra de :)
   Vårlyng er jo veldig fine nå, og insektene liker de veldig godt. Ikke si det en gang snille deg, for nå kan jeg ikke ha flere diller ;)

   Ja, det er så skjønt!

   Klem, Marit

   Slett
 15. Så deilig at våren endelig kommer til deg, dette har du ventet lenge på. Her har det vært sommer et par dager, så jammen er det stor forskjell i landet. Ha en nydelig dag, Marit. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,det er så deilig og nesten ikke til å tro. Det er mye snø fortsatt, men det går fremover. Ja, det har jeg sett,og stor forskjell i landet vårt, ja.
   Ha en fin søndag, Anne-Kristin!
   Klem, Marit

   Slett
 16. Endelig sker der noget med sneen, og hvor heldigt er det ikke også, at vandet bare forsvinder uden at oversvømme hele haven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig så skjer det noe. Det er veldig bra det også. Så gjenstår det bare å se om det blir flom i elvene rundt her.

   Slett
 17. Jeg har også lagt merke til at alt smeltevannet bare forsvinner sørlig i de tørre områdene i hagen. Jeg hadde planlagt å bruke Jordskokk fra hagen til en middag om to uker, men det ligger fortsatt mye snø i det området.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ser ut som det bare forsvinner rett ned. Det er kanskje vel optimistisk, men det kan jo hende du får det til.

   Slett
 18. Hej Marit!
  Låter alldeles fantastiskt, härligt att värmen har kommit. Nu går det fort, och snart är snön borta. En riktigt fin primula, härlig färg.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er jo bare så godt å få litt varme nå. Jeg håper jo på det!
   Ha det fint.

   Slett
 19. Skjønner godt at du lengter etter våren nå Marit:-)
  Hos oss eksploderer alt nå, og mange av primulaene blomstrer allerede. Jeg er borte noen dager og er redd jeg går glipp av mye...
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, for denne vinteren har vært et mareritt her. Heldige dere! Det var jo synd. En kan jo ikke være borte nå ;)
   Ha en fin søndag!

   Slett
 20. Endelig tøbrud! Tillykke!
  Kan læse hvordan dit humør er steget flere grader, og håber smeltevandet fortsætter med at løbe ned i jorden og bliver en god ressource til sommerens vækst.

  God søndag!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det har det virkelig gjort :)
   Det håper jeg også at det fortsetter med.
   God søndag!

   Slett
 21. Endelig kom varmen og våren til deg også! Så lenge vannet går ned i bakken så gjør det vel ikke så mye om det smelter raskt? Ingen flomvarsel? Her er det bare sol og glede :-)) Hagen har eksplodert og vi klarer knapt å henge med ;-)) Ønsker deg en flott søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo en stor forandring uansett, men 20 tallet har vi ennå ikke sett her ;)
   Nei, enn så lenge er det ingen flomvarseler selv om de kan ennå komme. Så bra!
   Ha en fin kveld.

   Slett
 22. Så kom foråret også til dig, og jeg ved jo, hvor parat du er😀. Godt at smeltevandet ikke giver oversvømmelser.
  Nyd foråret!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig, og jeg er mer enn parat :)
   Det er bra ja, men det gjenstår å se om det blir flom i elvene. Faren for det er ennå ikke over.
   Takk, og det samme ønskes deg!

   Slett
 23. Hei Marit.
  Endelig kom våren til deg også. Når jeg leser innlegget ditt, ser jeg at humøret har steget. Det er bra. Nydelig primula og lyng. Fin søndag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Ja, endelig. Humøret har steget med mange hakk :)
   Fin søndag til deg også!

   Slett
 24. Hei Marit!
  Så flink du er å svare alle!:)
  Her er det ikke barmark å se, men det tiner så det knaker. Jeg starter drivhuset denne uka og da er det definert som at våren er her (den er jo det!).
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!

   Jeg prøver så godt jeg kan å svare alle som legger igjen kommentar til meg. Jeg synes det er så hyggelig å kommunisere med leserene :)
   Ikke her heller, men det smelter hver dag nå. Ja, da er det vår. Det får ikke jeg til enda, for det er så mye snø rundt drivhuset. Det har i tillegg blitt ødelagt av snøen i vinter. Så vi skal prøve å reparere det slik at jeg kan bruke det i vår.
   Ha det godt!

   Slett
 25. Herlege bilde.
  Ja, det er store forskjeller i tempen frå natt til dag.
  Her har det vore borti 13-15 gr, me var ein liten tur på fjellet med barnebarn,
  og avslutta med korpskafè der to av barnebarna spelar i skulekorpset.
  Herlege vårdager her no.
  Ynskjer deg ei fin ny veke.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er store forskjeller nå. Det er så godt med vårlige temperaturer. Det høres veldig hyggelig ut!
   Ønsker deg også en ny fin uke!
   Klem

   Slett
 26. Hei, Marit, Og , Jippi! Vår til deg:)

  Så flott da! Her har det vært så varmt på verandaen, at det nesten har vært for voldsomt. En må jo avklimatisere seg også,) Men fint lell.
  Sliter med en betent fot igjen, og får ikke på meg sko, så det blir mye å glo utover hagen, tenke, fundere osv. Ikke så ikke det heller, og med en bok og kryssord blir det en helt super helg ute på en solrik veranda.

  Fint å høre at det sildrer fra snøen til deg. Her ser jeg at min store flotte rhododendron har nok hatt en hard vinter. Den nederste delen er bra, men resten er nok dødt. Sånt skjer, men den er 25 år gammel, så jeg trodde den var trygg for trønderske vintre nå.

  Koselig med planter og blomster på denne tiden også. Ha en fin kveld, Marit:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine!

   Ja,endelig ligner det litt på vår her også. Men bare litt,for fortsatt er det alt for mye snø her. Men det smelter litt for hver dag som går. Huff da, det høres ikke bra ut. Jeg har også fått både bekkenløsningssyndrom ogvondt i ryggen igjen. Det har vært alt for mye jobbing i det siste med tømming av hus.

   Det smelter sakte her, men det går fremover. Vi får håpe at det blir varmere fremover. Jeg tror det er mye trykkskader her etter den tunge snøen. Enn så lenge er ingen rhododendron som har kommet frem.

   Ja, nå er det hyggelig med blomster både inne og ute!

   Ha en fin ny uke, Kathrine! :)

   Slett
 27. Good morning dear Marit,
  How wonderful it is to read that springtime came in to your garden.
  I hope the snow will melt away very quickly. Lovely to see the flowers of the Primula!!!
  Have a lovely new week Marit
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
 28. Good morning dear Marijke,

  Yes, it's far better than it was, so I hope the snow will melt soon. It melts not as fast as I wish for, but it will go away.
  Thank you!
  I wish you a wonderful new week, Marijke!
  Rosehugs, Marit

  SvarSlett
 29. What a happy post, Marit, plants indoors and outdoors and less and less snow! Beautiful pictures of the primulas. Enjoy it. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes indeed, Jan! The snow melts very slow, but it melts.
   Thank you.

   Slett
 30. Skönt att du också har vår! Och vilken fantastiskt vacker Primula!!
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er ikke kommet like langt som hos deg, men det går fremover. Mye snø igjen, men den blir borte en gang. Tusen takk!
   Klem

   Slett
 31. Hello Marit, your Primulas look particularly beautiful, perhaps it's because of the wonderful sunshine! :) You have already seen bumblebees? They are so cute - fortunately you have already flowers to help them.
  Happy spring! Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sara,

   Thank you! Yes, maybe :)
   I saw them on Saturday when it was so warm here. They are very cute. Yes, I bought them specially for them.
   Happy Spring! Halaus!

   Slett
 32. Hello Marit!
  Lovely purchases! The pansies and primulas are alwats the first flowers to decorate the home and garden. Sure your mood is wonderful seeing such colorful plants.
  have a nice week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Nadezda!

   Thank you! Yes, I must have them every spring, and my mood is very good :)
   Have a nice week!

   Slett
 33. Så deilig med snøsmelting og vårtegn:)
  Sommertemperaturer og nye vårplanter sprer optimisme og vårstemning!
  Ha en fin smelteuke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant!
   Vi må bare hjelpe våren litt :)
   Ha en fin uke med snøsmelting du også!

   Slett
 34. Äntligen vår, som vi väntat så länge på. Här vårljung i rabatten, den blir ofta brun av för mycket sol, i år är det inget problem för den här varit länge under snö. Primulor i olika former är ljuvliga, har många.
  Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Denne vinteren har vart veldig lenge, og den er ikke over her enda. Men det smelter litt hver dag. Ja, den kan nok bli svidd av solen, men i år er ikke det noe problem. Ja, de er så fine, og jeg har også mange fra før.

   Slett
 35. Grattis, nu får du också njuta! Hoppas att det går undan med snösmältningen.
  Vilken vacker Primula!

  SvarSlett
  Svar
  1. Js, nå går det rette veien, og det smelter bra her nå.
   Tusen takk!

   Slett
 36. Hei Marit:)
  Så bra snøen smelter hos deg, og fine temperaturer nå de siste dagene.
  her er det overraskkende tele fortsatt på skyggesteder, rart alt denne våren.
  Flotte planter du har fiffet opp med.
  Ha en fin uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Inger Marie! :)
   Ja, endelig smelter snøen her også. Denne vinteren og våren er ikke som andre. Tusen takk!
   Ha en fin uke du også!

   Slett
 37. Vad härligt det låter att ni äntligen börjar bli av med vintern, den var varit lång nog.
  Önskar dej en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig! Denne vinteren har vært helt fryktelig.
   Ha en fin dag!

   Slett
 38. Hi Marit
  Spring seems to have finally arrived
  Beautiful flowers, I loved Erica carnea.
  Hugs
  Maria de
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Maria

   Yes, it looks like that. Thank you!
   Hugs

   Slett