søndag 1. april 2018

En ulykke kommer sjeldent alene...

Her om kvelden ble det plutselig så varmt oppe i annen etasje, og vi forsto at noe måtte være veldig galt. Vi har en vedovn som varmer opp hele huset, og pipen som går fra kjelleren til opp i annen etasje er laget av mustein og er støpt. Den kvelden var den så varm at vi ikke kunne ta på den. Vi fant ut at vi hadde antagelig hadde en pipebrann. Vi kunne ikke se noe utenfra, men jeg ringte til brannvesenet likevel kl.23.00 for å være på den sikre siden. De kom med blinkende blålys, og det hele så veldig dramatisk ut. De konstanterte at det hadde vært en pipebrann, men at den hadde slukket av seg selv. De feiet pipen grundig, og feiemesteren fra brannvesenet kom også  på formiddagen på fredag for å sjekke at alt var i orden. Hell i uhell så var det ingen sprekker i pipen, og vi kunne fortsette å bruke den. Brann er min store skrekk, og det sette en støkk i en når sånt skjer. Vi fikk mye skryt for at vi har både brannstige og brannalarm rett til brannvesenet. Det er jo det en kan gjøre selv, men likevel kan ting skje. Feiemesteren fortalte om rekordmange pipebranner i år, og han hadde en teori om at veden i år har vært litt for rå, altså ikke helt tørr. Siden det samme har skjedd så mange andre så kan det være det, ja.


På fredag hadde vi besøk av barnebarna og de var ute i hagen og lekte i snøen. Plutselig kommer de inn og sier at drivhuset mitt er ødelagt. Jeg kunne da konstantere at tre plater i taket har falt inn. Dette er på den siden som ikke vender mot huset, og derfor har jeg ikke sett det selv. Det er mulig at det går an å reparere det igjen men det vet jeg ikke enda. Det er så mye snø der at jeg får ikke engang opp døren.
 Dette skyldes nok den tunge snøen i vinter. Likevel har vi måket det taket veldig mange ganger. Men snømengdene i år har ikke vært normale...

-6,5 som laveste temperatur i natt. Neste søndag  melder yr om 8 grader, og det høres nesten for godt ut til å være sant. Vi får håpe at de får rett!

Her kommer det et bilde fra 5.april i fra i fjor. Da var det stapp fullt i drivhuset og  mange blomstrende camellia. Sukk og snufs...

 'Hawaii' 

God søndag!

59 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Vilken tur att ni upptäckte det så fort och fick hjälp. Hoppas att växthuset går att reparera, genom att byta ut några glas. Vi får hoppas att det blir varmare nu som de lovat. Härlig camelia.
  Ha en fortsatt fin Påsk, utan fler incidenter.
  /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det var tur at vi oppdaget det og fikk hjelp midt på natten. Det gjenstår å se om det går, men jeg håper jo på det. Varme er akkurat det vi behøver nå, og vi håper alle den kommer snart.
   God påske til deg også!

   Slett
 2. Hei Marit

  Det var heldigt med den skorstenbrand, det kan blive ganske alvorligt, tror din skorstensfejer har ret, for meget råt træ og måske ennda i en kold pibe! Det er jo blevet en stor industri at levere paller med kløvet træ til folk. Måske nogen er lidt for hurtige med hele processen?
  Ærgerligt med drivhuset:(
  Men vejrudsigterne er jo supergode - hernede bliver kommende nat den sidste med rigtig nattefrost, og det de først troede ville blive sne på tirsdag det overgår i regn og allerede onsdag har vi 12 grader. mon ikke disse varmfronter også når frem til dig? Det håber vi!

  Ha en dejlig søndag du med

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, den var vi heldige med tross alt. For to år siden så vi at det sto flammer opp av pipen til naboen her tvers iver veien. Da måtte de slukke brannen med masse skum/vann og hele huset måtte renses etterpå. Så vi var heldige, ja.
   Han vi kjøper av kløver veden selv, og han jobber selv i skogen med å hugge trær. Jeg tror det må ha vært dårlige tørkeforhold i fjor med ved generelt sett siden så mange har opplevd pipebrann i år.
   Men det er helt klart mange som selger ved ikke er så nøye med tørkingen, nei.

   Ja, det er så ergerlig! :(

   Vi får håpe på at det stemmer ja, for nå er min tålmodighet med denne vinteren brukt opp! ;)
   Det var først meldt om snø her også på onsdag, men nå melder de om sludd/regn. Det vil bare bløte opp snøen, så regn vil jeg gjerne ha. Det skal bli så godt med plussgrader igjen!

   Ha en deilig søndag

   Slett
 3. Så bra at det gikk så bra som det gikk! Å så flott at dere var så føre var. Det er jo kjempe ekkelt å jeg er også livredd for brann. Håper dere ellers har hatt en fin påske. Så håper jeg været blir litt mer vårlig snart.
  Stor påskeklem fra meg til deg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg veldig glad for! Vi forsto at det måtte være noe sånt for det var veldig varmt rundt pipa. Ja, brann er vel noe alle frykter. Tusen takk! Joda, bortsett fra det har vi hatt en fin påske :)
   Det håper jeg også på, ja! Håper du også har hatt en fin påske!

   Stor klem til deg også!

   Slett
 4. Hello, I am sorry to hear about the chimney fire and the glasshouse roof accidents! It is good there was no fire damage and no one was hurt. Pretty bloom! Happy April, enjoy your day!

  SvarSlett
 5. Hei Marit!
  Gu så skummelt!! Godt det gikk bra med pipa, men skikkelig ergelig med drivhuset og du hadde vel planter der inne også? Dere får vel varmere vær nå? Her snør vi inne og det er rasfare overalt.
  Håper du får til å nyte resten av påska likevel.
  Klem fra Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!

   Ja, det var skikkelig skummelt. Det er ikke hyggelig å oppleve noe sånt. Det med drivhuset er helt fryktelig, men jeg håper det går an å gjøre noe med det. Nei, jeg har ingen planter der om vinteren bortsett fra noen jordbærplanter. Det er alt for kaldt her om vinteren til å ha noe der.
   Det kan se sånn ut som det blir varmere fremover. Starrars dere som får masse snø nå. Kos deg i resten av påsken innendørs!
   Klem, Marit

   Slett
 6. I am very sorry that you have had very bad happenings at home and the greenhouse. It's good that the fire brigade has helped. Beautiful flower. Regards.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Giga! Yes, I'm very glad for the help we got.
   Regards

   Slett
 7. Hei Marit.
  Pipebrann er ikke til å spøke med. Jeg husker vi hadde pipebrann i mitt barndomshjem. Det durte i hele huset. Nifse greier.synd med drivhuset ditt. I dag er det ikke vind, strålende sol, og nydelig ute. God påskesøndag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Nei, det er helt sikkert. Det gjorde det ikke her, men varmen avslørte at det var noe galt. Ja, det er synd med det. Her blåser det i dag, men solen skinner om ikke annet.
   God søndag.

   Slett
 8. Men dog! godt at skorstensbranden havde slukket sig selv! Uf, jeg er også bange for ildebrand. Jeg håber dit drivhus kan blive fint igen - og at foråret virkelig ankommer i næste weekend :-)
  Kh Nana

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg veldig glad for. Ja, hvem er ikke det! Det håper jeg også. Det får vi håpe på!

   Slett
 9. Godt at branden gik i sig selv, og at skorstenen er intakt. De kære drivhuse er virkelig sarte over for blæst og tung sne, men vi kan jo ikke undvære dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var jo heldig, for ellers kunne det blir større skade på pipa. De tåler ikke så mye nei, og en sånn vinter som vi har hatt i år er nok i overkant av hva de tåler. Nei, vi kan jo ikke det.

   Slett
 10. That fire is a scary episode, Marit, when you think what might have happened. Thank goodness you weren’t burned in your beds! The greenhouse damage is distressing, but it can be repaired, and you are safe and able to do it.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, it's really scary, but I'm glad it went good in the end. It could have much worse. Yes, I hope it can be repaired. Yes, I'm safe and I'm very glad for it.

   Slett
 11. Hej Marit
  Uha det var ikke godt, heldigvis var det ikke så alvorligt med skorstenbranden. Så er det spændende, om drivhuset klarer det.
  Lad os håbe, at det er rigtigt, at det bliver varmere fra weekenden, her er det godt nok koldt, men i Jylland har de sol og 6 grader, sikken en forskel.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det var ikke hyggelig, men det gikk heldigvis godt tross alt.
   Det blir veldig spennende, ja. Ja, det håper jeg virkelig at stemmer. Det er 2 grader og sol her nå. Deilig å se de om ikke annet.
   Klem

   Slett
 12. Aiaiai! Brann er virkelig det skumleste. Bra det gikk bra.
  Men drivhuset, da :0 Nok, nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig noe av det mest skremmende som finnes. Det er virkelig nok nå av alt ..

   Slett
 13. Så mye uflaks. Godt alt gikk bra med pipa. ♡

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det holder nå. Det er veldig bra, ja :)

   Slett
 14. Nej men Marit! Vilken dramatik med skorstensbranden! Vilken sagolik tur att den slocknade av sig själv. Och så växthuset. Det var ju trist när ni försökt med att skotta taket hela vintern och ändå så har det gått sönder. Jag lider verkligen med dig. Det vi ändå kan glädja oss åt är att det åtminstone ska komma varmare väder i mitten av veckan. Jag hoppas verkligen att det kan ta på snötäcket. Och jag hoppas du kan komma in i ditt växthus snart och inspektera skadorna. Och framför allt hoppas jag att skadorna inte är för stora utan att det går att laga taket.

  Trots allt hoppas jag att du får en fortsatt fin påskhelg!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble mye dramatikk på en gang her, Anita!
   Det var virkelig hell i uhell når det først skjedde. Ja, det er ergerlig, men det er bare sånt som skjer med mye snø.
   Ja, nå må vi håpe at snøen smelter fremover. Det skjer ikke noe før det blir varmegrader om natten, men da ser en forskjell. Det er jo å håpe på det. Tusen takk!

   Jeg ønsker deg en fin ny uke!
   Klem, Marit

   Slett
 15. Hej Marit!

  Det finns nog inget som är så skrämmande som brand, vi har haft skogsbrand här två ggr pga torka, blåst och träd som fallit över ledningarna och antänt vegetationen, jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv.

  Nu gick det ju bra för er, tack och lov och så har ni fått en ordentlig genomgång så att allt fungerar igen. Vi eldar också varje kväll i vår kakelugn. För några år sedan när jag stängde luckan så dunsade det till i kakelugnen och en tegelsten ramlade ner. Vi hade tur, inget hände men vi renoverade hela kakelugnen som revs ner och byggdes upp igen - i vardagsrummet!! Kostade 50.000 kr då.

  Trist med växthuset, har du mycket plantor där?

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Nei, det er helt sikkert. Brann skremmer vel de fleste tror jeg. Det opplevde vi her også for noen årsiden og da var jeg redd i flere dager.
   Ja, det var godt å få sjekket det skikkelig.
   Huff, det hørtes ikke bra ut, og dyrt var det også!

   Nei, jeg har kun noen jordbærplanter der i potter. Det er alt for kaldt om vinteren her til at det går an.

   Klem!

   Slett
 16. Enda godt pipebrannen hadde slokket! Og at brannvesenet fulgte så godt opp.

  Kjedelig med drivhuset. Håper det lar seg reparere :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var godt at det gikk bra. Betryggende med inspeksjon etterpå.
   Ja, det er så kjedelig, men håper at det går an å reparere, ja :)

   Slett
 17. Vilken tur att det slocknade och inte blev värre!! Det kan vara farligt det där. Vi hade en hyresgäst i farmors hus och han snåleldade så det låg och pyrde i spisen hela tiden. Men det stoppade sotarmästaren i tid tack och lov. Det hade bildats mängder av tjära i skorstenen....

  Hawaii - det närmsta jag kommer tror jag :) Väldigt söt! Jag hämtade mina 3 nya idag och så 19 rhododendron. Men några såg väldigt trötta ut. Nu står de i lådor med vatten och får dra till tisdag - då blir det krukning.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var virkelig hell i uhell. Det kan væreveldig farlig ja, for i verste fall kan treverk inntil muren ta fyr. Huff...
   Ja,det blir et belegg i pipa som til slutt tar fyr.

   Ja, og den kan du gjerne ta stikling av og se om du får den til. Så bra! Jeg får hente mine i bevynnelsen av mai, og da håper jeg det er bart og uten tele i bakken.
   Det lyder herlig!

   Klem, Marit

   Slett
 18. Vilken tur att allt gått bra, låter läskigt det där! Och så synd på växthuset, hoppas det går att fixa när all snö försvunnit, och du kan komma till och se vad som behöver göras.
  Här sägs det att det kan bli tvåsiffriga temperaturer nästa vecka, hoppas det stämmer.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var jo veldig bra. Det var veldig ekkelt, ja. Jeg håper også at det går an å fikse det. Det høres herlig ut!
   Ha det godt
   Klem, Marit

   Slett
 19. Det var mye dramatikk på en gang, godt at det gikk bra. Synd med drivhuset, håper det kan ordnes.
  Vi får se frem til mildværet neste uke.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var helt klart veldig mye på en gang. Ja, det blir spennende om det er mulig. Det må vi gjøre.
   Ha en fin dag!

   Slett
 20. Sikken en forskrækkelse! Godt i var opmærksomme da branden stod på, og godt I har en solid skorsten. Men nu må det være slut med al den vinter og kulde. Man bliver så træt af det her på fjerde måned.

  Ønsker dig virkelig godt vejr fremover!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var jo det. Ikke sånt som er hyggelig å oppleve. Ja, det var bra at skorsteinen tålte brannen. Ja, det synes jeg også. Det er meldt om bedre vær fremover, men så blir det kjøligere igjen.
   Tusen takk, og det samme ønskes deg!

   Slett
 21. Godt det gikk bra med pipebrannen, har også opplevd det, skikkelig skummelt. Håper det går an å fikse drivhuset ditt. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig skummelt. Det håper jeg også på. Ha en fin dag.

   Slett
 22. Hei Marit!
  Brann er så skremmende. Godt at det gikk bra. Det skulle være mer enn nok. Håper du får reparert drivhuset fort som mulig. Det har kommet enorme snømengder. Dere har fått mer enn vi har.
  I dag har vi begynt å tømme drivhuset for krukker. Har spadd bort snø for å få plass til dem. Nå står de og vagler der ute.
  Skal starte med å fore drivhuset med bobleplast for snart å ta det i bruk. Må nok vente 2 uker.
  Det går framover. Er glad jeg ikke visste om denne lange vinteren.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja det er helt sikkert. Det synes jeg også. Vi har nok fått dobbelt så mye som hos deg. Jeg er så lei snø at jeg har ikke ord. Det høres herlig ut!
   Det er godt at en ikke vet, ja...
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 23. Fy så skummelt! Godt at dere tok kontakt med brannvesenet og flott at det ikke var verre enn det var. Leit med drivhuset, håper det går å reparere!
  Nå krysser vi fingrene for varmere vær, her kan vi tydeligvis håpe på ca 10 grader til torsdagen......det låter som en drøm:-)
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig skummelt. Det måtte vi bare gjøre, og de var veldig hjelpsomme. Det håper jeg også. Trist uten drivhus.
   Det må vi håpe på! Det høres helt uvirkelig ut :)
   Klem, Marit

   Slett
 24. Ojojoj, vilken dramatik! Jag förstår verkligen din oro för brand. En sådan tur att det inte blev värre.
  Hoppas att du kan rädda ditt drivhus när du så småningom kan komma in i det. Om väderprognosen stämmer kan det ju gå fort med snösmältningen. Nu vill vi ut och njuta av våren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var jo dramatisk, og ikke sånt en ønsker seg sent på kvelden. Vi var veldig heldige, ja.
   Jeg håper jo på det, men enn så lenge så får vi se når det går an å komme inn der. Her er det meldt om snø og så regn etterpå. Vi vil ha vår nå,ja!

   Slett
 25. Puh, for en forskrækkelse!
  Jeg kan sagtens følge din angst for brand - godt det ikke udviklede sig til noget meget voldsomt noget.
  Ja, lad os håbe foråret er på vej for alvor nu. Her har de lovet op til 20-23 grader (Det lyder helt vildt) i Midtjylland i den kommende weekend! Her hos mig bliver det nok "kun" omkring 12-15 grader, men det er HELT FINT! Det er i hvert fald forår. Jeg håber det holder stik.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånne opplevelser blir en jo engstelig av! Det gikk heldigvis godt til slutt.
   Ja, det er jo lov å håpe på det. Her snør det i kveld, så det er ikke vår her med en gang. Det meldt om varmere vær her også fremover så jeg håper jo at det stemmer. Det får vi håpe på.

   Slett
 26. Well, things have happened. I hope there was not much damage caused by the fire.

  SvarSlett
  Svar
  1. No, it was not any damage. We was very lucky.

   Slett
 27. Så godt at pipebrannen ikke førte til noen skader. Jeg vil tro dere har hatt en del tanker i etterkant.
  Verre er det med drivhuset som har falt sammen, høres ikke greit ut.
  Håper ikke det blir så omfattende å reparere det.
  Jeg synes du/dere har hatt mye ekstra - hendelser det siste halvåret Marit. helt fra renseanlegg til nå dette.
  heldigvis har du en vår og sommer foran deg!
  Ha en fin dag - regn og sol kanskje?. det blir det her.
  Varm hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og jeg er veldig glad for det. Men en tenker jo på hva som kunne ha hendt hvis det startet på natten og det ikke hadde slukket.
   Nei, det er ikke greit og det er jeg så lei meg for.
   Det har vært veldig mye det siste halve året, og det er enda mer som jeg ikke skriver om her...
   Ja, en må bare se fremover!
   Det er nesten sol her nå, og jeg håper at dette tærer på den snøen som ligger her fra før. Tusen takk, Turid!
   Varm hilsen fra Marit

   Slett
 28. Good morning dear Marit,
  What a shock it must have been to go trough these bad experience!! In Holland they always say that bad moments alway comes with 3 at the same time. I hope everything is okay now!!! For you it's great that you still can enjoy the beauty and colors of your plants in you basement. At this moment my garden looks like a swamp because of the heavy rain. And outside it the weather looks more like autumn as it looks like spring. Nothing we can do about helas.
  Have a wonderful day and the sun will shine for you soon!!
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
 29. Good morning Marijke,

  Yes, it was a shock but now it's ok.
  It rains here today too but it's better than snow. We must wait for the springtime and warmer weather.
  Rosehugs, Marit

  SvarSlett
 30. https://mirandamiep.blogspot.com/
  Beautiful image the building You chose well for the theme.
  Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
  สมัคร HolidayPalace

  SvarSlett