fredag 29. mai 2015

Aurikler, de som sprer seg og de som ikke gjør det...

I går fikk jeg en pakke i posten med en aurikkel fra bloggen Den Lykkelige Hagen. Vi har byttet planter, og jeg har også sendt henne en aurikkel (Primula pubescens). Hun hadde en gammel sort og det er så gøy å bytte planter å få noe en ikke har fra før. Tusen takk!

Jeg fikk for flere år siden mange aurikler av en snill mann. Noen var avbrekk av plantene, og noen hadde han sådd selv. Disse har stått her i ca 8 år, og nå begynner noen av de å bre seg utover, mens andre blir ikke flere enn en plante. Ganske merkelig synes jeg, men det kommer nok av at noen av de er ikke så herdige, mens andre tåler det meste. De står på akkurat samme sted i hagen, har lik jord og lysforhold, så jeg kan ikke finne noen annen grunn til at de vokser og sprer seg så forskjellig ;))Disse to sortene har blitt til riktig mange planter her, og de både sprer seg ved røtter og selvsår seg har jeg sett. 

Denne sprer seg ikke i det hele tatt. Jeg har to planter som kommer hvert år, og ikke noen flere.

Så over til de virkelig rare  av de som har spesielt mønster i blomstene. De sprer seg ikke heller, men det kommer trofast opp noen få planter hvert år av de.


 Er de ikke spesielle?

Denne har jeg kjøpt selv, og den er fylt, med nesten svarte blomster. Den sprer seg heller ikke dessverre... De plantene jeg gjerne vil at skal spre seg gjør det ikke, og vice versa... Merkelig at det skal være sånn... ;))


Må bare ta med disse to som blomstrer som bare det her i skyggen. Jeg er så glad for at jeg har plantet de i skyggen, for jeg har så stor glede av at de blomstrer så lenge her.

Her om dagen kjøpte jeg årets første rose, og det ble selvsagt en Austinrose, nemlig 'Gertrude Jekyll'. Her står det litt mer om den. Så at mitt lokale gartneri, Rønneberg, hadde fått 'Munstead Wood' også, men siden jeg har bestilt 3 stk. av den dit vi skal på tur med hagelaget i år, så lot jeg være å kjøpe den. Men jeg var veldig fristet... ;))

For to dager siden hadde vi en sommerdag her med sol og varme, og dte var så deilig. Jeg fikk gjort så mye i hagen, bl.a. laget et nytt bed rundt en syrin, og fikk plantet fire clematis og fire hosta der. Vi er ikke bortskjemt med sånne dager denne sommeren så langt... I går regnet det halve dagen, men i dag skinner solen. Nå skal jeg få klippet gresset som vokser så hurtig at du kan se det, før neste runde med regn kommer... De melder om torden i ettermiddag, så det kan kommer fortere enn jeg setter pris på... ;))

54 kommentarer:

 1. There are some really beautiful flowers here (like the yellow ones in shot 3, I like those).

  Mersad
  Mersad Donko Photography

  SvarSlett
 2. Jeg må virkelig se å skaffe meg noen hageaurikler. De er veldig flotte:) Har tenkt på noen år og har prøvd meg på å så dem en gang, men tror noe gikk galt underveis, for ingen av dem kom opp. Men ser ut som jeg må prøve en gang til. Ellers får jeg krype til korset og kjøpe en ferdig en:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig flotte! Du må nok skaffe deg noen :) Jeg sådde også noen, men de forsvant.
   Tror det er enklest å brekke av deler på planter. Jeg fikk mange "avbrekk" en gang, og de har klart seg veldig fint. Det er mange av de å få kjøpt ja :)

   Slett
 3. Det är så fint med Auriklar. Jag har mina i krukor, men man kan se att vissa är mer starkväxande än andra. Nu börjar mina också att blomma, något jag verkligen gläds åt. Ha en skön helg/ Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig fine. Har sett ditt Aurikkelteater, og det er så flott! Noen av de vokser mer enn andre, ja.
   Ha en fin helg du også!

   Slett
 4. Kære Marit
  Tak for dit indlæg om auriklerne. Jeg har jo en del, så det er rart at blive klogere på dem!

  God weekend!
  JetteMajken

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Jette

   Ja, jeg har sett at du har mange. En lærer stadig noe nytt om dem :)

   God weekend til deg også!

   Slett
 5. Det var spændende at læse om dine aurikler! Ja, det er mærkeligt, at nogle plante spreder sig villigt, mens andre ikke gør. Så fine bileder du viser!
  Ha' en dejlig dag, klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er merkelig at det er sånn! Tusen takk!

   Ha en deilig aften, klem!

   Slett
 6. Jag har inga. Efter att ha läst ditt inlägg tillägger jag ett... än. För de lockar! =o)
  Underbara bilder och de på julrosorna är magiska!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig fine, og enkle å få til å trives. De liker bare ikke å ha det for fuktig.
   Tusen takk!

   Ha det godt!

   Slett
 7. Auriklerne er så kønne. Det er bare typisk, at ens favoritplanter også er dem, som er mindst tilbøjelige til at formere sig. Skyggen forlænger ikke bare blomstringssæsonen, men udvider også plantesortimentet, dejligt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine
   Helt typisk ja, men kanskje det er sånn at vi liker de som er litt vanskelige ;))
   Ja, skygge har mange fordeler. Det er mange planter som trives i skyggen, og det er jo fint.

   Slett
 8. Fine aurikler du har, godt at nogen af dem breder sig. Sommerdage er sjældne endnu, så du må nyde dem, her skinner solen også endnu, de lover regn i eftermiddag, håber på bedre vejr i næste uge. Jeg kan godt forstå, at det var svært ikke at købe Munstead Wood :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er fint at noen brer seg godt, for de er så flotte når det blir mange av de på en gang. Dessverre så er det få flotte dager nå ja, det er mest av regn og vind.
   Ja, det var nesten umulig å gå i fra den ;)

   Klem,

   Slett
 9. Gøy med plantebytte! Og veldig mange fine aurikler. Fint å kunne ha noen i skyggen også, for da varer de litt lengre.
  Riktig god helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er en morsom måte å skaffe seg nye planter. Ja, her står de i halvskygge, og da står de veldig lenge.

   God helg til deg også!

   Slett
 10. Nye planter alltid gi overraskelser, Marit.
  Enkelte fangst på og andre ikke .... fra samme boks !!
  Jeg ønsker deg en god helg. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they will :) Some grows strong, and others not.

   Have a nice weekend you too!

   Slett
 11. Det var mange lekre Aurikler du har i hagen din, Aurikler er en vakker plante.

  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er de :)

   God helg!

   Slett
 12. Hej Marit
  Jeg bliver så glad når jeg ser aurikler og du har jo mange! Den citrongule er særlig sød. Jeg har et par stykker men har ikke rigtig erfaring med dem endnu, da de er købt sidste år. Overvintrer dine virkelig i haven? Du har jo en lang vinter. Mine overvintrede i drivhuset, jeg turde ikke andet. Skønt med Gertrud Jekyll, den er skøn og Monstead Wood ligeså.
  God weekend, klem Rose

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Rose

   Ja, det er hyggelige planter :) Den liker jeg også godt, men dessverre så vil den nesten ikke formere seg. Ja, jeg har alle ute i hagen, og ingen i drivhuset :) De burde jo klare deg hos deg, men hvis dine står i potter tåler de jo mindre. Mine er plantet i bakken.
   Ja, de er flotte roser begge to.

   God weekend til deg også!

   Klem, Marit

   Slett
 13. As you might know I love Auriculas and have many of them. You have some wonderful plants too. I can recommend you the ´Gertrude Jekyll´ rose and when you buy ´Gertrude Jekyll´ of course you should buy ´Munstead Wood´ too. Gertrude and her garden together look beautiful!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I have noticed that you love them too :)
   Thank you! I will soon buy 3 of 'Munstead Wood', so I will have plenty of it ;))
   I'm sure they will both look pretty together.

   Slett
 14. such wonderful colors and variety.

  SvarSlett
 15. Så flotte de er!
  Har sett det samme med roser. Mine foreldre har to forskjellige sorter rugosa. Den ene sprer seg som "ugress", og den andre er kun den ene. Har lurt på om det kan ha sammenheng med hvordan arten er blitt til. Sånn som stenfrie druer, som ikke er frø lenger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, sånn er det ofte med planter.
   Det vet jeg faktisk ikke :)

   Slett
 16. En kjølig vår vi har hatt så langt Marit.
  Jeg kjøpte en aurikkel på Hagemessen fra Spiren gartneri. Har ikke slike fra før, og er spent på om den vil spre seg her hos meg.
  God helg, kjære du.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er kjedelig med regn og kulde. Får håpe at den gjør det!

   God helg, Elisabeth, klem!

   Slett
 17. Jeg håper den vil trives hos deg og gi mang en vårglede:) Jeg har satt min i en potte i drivhuset så lenge. Det er fortsatt kaldt, dessverre. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg også! Det går nok bra, for den har jo stått ute hele tiden.
   God helg!

   Slett
 18. Aurikler er en super fin plante, og det er jo så fint at den finnes i så mange forskjellige farger. Jeg har nok den samme erfaringen som deg, at noen sprer seg villig, mens andre ikke blir større.
  Fine er dem likevel. Klem vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig fine, og enkle å få til. Den finnes i enda flere farger enn de jeg har, så det finnes mange forskjellige.
   Ja, sånn er det bare :)

   Klem, Marit

   Slett
 19. Hei Marit

  Primula er ikke en oplanteslægt jeg er gået ind i - selvom det er fristende - jeg har de meget nærtbeslægtede Dodecatheon i første omgang!
  3 munstead Wood1 Det risikerer at blive virkelig imponerende - det glæder jeg mig til at se:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Da er det på tide du får deg noen Primula! Det er en kjempestor slekt med veldig mange arter. De fleste tåler veldig mye. Dodecathon er også en spennende slekt!
   Ja, jeg bestilte like godt 3 på en gang, for den er jo så vakker :)
   Jeg skal kjøpe de om en uke, så jeg må få fjernet noe mer gress innen den tid. Du skal nok få se bilder av de etterhvert :)

   Ha en deilig aften du også!

   Slett
 20. De er så fine og så artig at de frør seg og sprer seg.
  Du har jo så mange fine forskjellige

  God helg til deg Marit..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er fine, og er egentlig veldig enkle å få til.
   Tusen takk!

   God helg til deg også, Marit

   Slett
 21. Nydelige aurikler ! Vi har ikke fått dem til før nå i år. Plantet de i fjor, og ser som du skriver at noen sprer seg , mens andre kommer kun opp som en plante.
  Ville nok ikke tenkt over det hvis du ikke hadde skrevet det :-)
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! De kan være litt vriene helt til en finner rett plass til de. De vil ha det ganske tørt.
   Det er forskjell på de ja.

   God helg!   Slett
 22. Hei Marit!
  Har hatt noen aurikler, men de er så pjuskete i år. Kjøpte to nye fra Spiren med spennende bladverk. Håper de er herdige nok. Blodbegeret fra deg har stått ute i skyggen i to dager. Har gjort klar en stor krukke. Tenkte å plante den ut i morgen, hvis været ikke er for ille.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne

   Det høres spennende med de fra Spiren, og håper de overlever. Hvis du vil ha noen fra meg, så bare si i fra. Det høres bra ut. Mine har stått ute siden 16. Mai og det har gått bra.
   Det er meldt om kraftig regnvær her, så jeg tror at du kanskje må vente til søndag ;)

   Klem, Marit

   Slett
 23. Hej Marit
  Hvor er dine primula flotte. Ærgerligt at ikke alle spreder sig men godt at de så holder sig i live. Her har det regnet siden i eftermiddags og desværre ser vejret for weekenden ikke lovende ud. De lover varmere vejr fra på onsdag. Håber de får ret.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne

   Tusen takk! Ja, det er jo bra at de lever. Det har regnet litt her i dag også, men i morgen melder de om masse regn :(
   Vi får håpe de får rett! :)

   Klem

   Slett
 24. Godaften Marit.Auriculas har jeg slet ikke.Men masser af alm og dobbelte primula.
  Men fine er alle dem du viser.
  Her skifter vejret også hele tiden...................havde jo en dejlig dag på Ledreborg i søndags.Gertrude Jekyll rosen har jeg også.
  Rigtig god uge i det nordlige knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. God aften Jette :)
   Aurikler er jo primula de også, og er så fine. Du burde prøve noen!
   I morgen skal det regne hele dagen her, men skal bli bedre fra onsdag. Håper på varmere vær nå! Den er så vakker :)

   God uke til deg også i sør :)

   Klem, Marit

   Slett
 25. Vad trevligt att byta växter.
  Här i Wales är det fortfarande inte varmt, bara när solen kommer fram och det gör den bara då och då.
  Ha en trevlig och förhoppningsvis solig helg!

  SvarSlett
 26. Ja, det er veldig fint å bytte planter. Det er det ikke her heller. Det er kun 8 grader nå og jeg brenner i ovnen. Vi får håpe at varmen kommer snart!

  God helg!

  SvarSlett
 27. Jo de var riktigt vackra och speciella auriklerna med sina schatteringar. Varför är det alltid så att det vi vill ska sprida sig håller på sig. Underbara Helleborus också för den delen.

  Kram, Carina

  SvarSlett
 28. Ja, de er spesielle, for ingen av de jeg har av de er like på blomstene. Ser ut som noen har sprutet maling på de. Nei, det er merkelig det der! ;)
  Tusen takk!

  Klem, Marit

  SvarSlett