fredag 27. april 2012

Litt shopping...

Jeg er en av de få som liker thuja. Men ikke hvilken som helt thuja, det er stort sett  'Smaragd' som får bli plantet her. Når vi flyttet hit var det helt åpent ut mot gata, og jeg hadde lyst på et evig-grønt gjerde. Så da ble det den (for mange)forhatte thujaen. Jeg kan forstå at enkelte blir lei, og da spesielt 'Brabant' som vokser som ugress. 'Smaragd' vokser mye saktere og vokser i pyramideform og trenger kun stussing på toppen når den har fått ønsket høyde. 'Brabant' må klippes jevnlig skal den bli pen.
Nok om det. Nå har jeg kjøpt 8 stk på tilbud til 99 kr stk., og nå er hekken helt tett alle steder. Ingen smutthull, bare et langt grønt gjerde. Alle er kommet i jorda og er til og med gjødslet. Jeg handler mest på det lokale gartneriet som heter Rønneberg, og de har mye fint. Her om dagen snublet jeg over en plante jeg har planlagt å kjøpe lenge, og det var perlebusk eller Exohorda x Macranta 'The Bride' som den egentlig heter. Den står nå på vent til jeg får funnet en ledig plass til den. Sånn er det som regel her i gården, innkjøp først og plassering senere. Jaja, vakker er den i hvertfall der den står og blomstrer inntil veggen for øyeblikket.

I dag har Fruktlageret (noe ala felleskjøpet men i mye mindre skala) hatt vårdag, og jeg handlet inn 5 sekker jord, 3 kugjødselkompost og 1 helgjødsel. Jeg gjødslet hele hagen i går med helgjødsel i alle bed og ga også trær, busker og thujahekken en velfortjent neve. Det er mitt største hageforsett i år, nemlig å være flink å gjødsle alt som vokser/blomstrer(unntatt plenen) i år. Jeg pleier å være flink på våren, men siden er det så som så... Det skal ikke bli sånn i år var i hvertfall planen.

Nå har mange primula i hagen begynt blomstringen. Kuleprimula er en av de første.

Primula denticulata

Jeg ønsker dere alle en fin helg!

17 kommentarer:

 1. Skikkelig shopping-dag på deg:)..godt å få gjødslet nå..når det er som våtes..
  Flinke deg...jeg har vært litt slapp med haging denne uka...men nå er det helg:)
  Ønsker deg en fin helg:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg måtte jo passe på nå når det var så vått. Håper du får en fin hagehelg!

   Slett
 2. Ja det er lett å kjenne seg igjen i "handle først og så se om det er plass" :) Vi har alltid noe stående på vent, enten det er i potter eller i bed. Så flink du er som har fått gjødslet alt allerede! Jeg begynte friskt på et bed, og det var det.. Men nå er det heldigvis langhelg. Og kanskje blir det fint vær også :) God hagehelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror vel ikke at jeg er alene om akkurat det ;-) Jeg har masse annet på vent også, men det skal i jorda sier jeg hvert år. Hver høst står det fortsatt masse kasser her med planter... Ha en fin hagehelg du også!

   Slett
 3. Jeg sier ingenting om Tuja, men kuleprimula liker jeg godt :) Jeg skjønner at det blir frodig hos deg i sommer med all denne gjødslingen. Har tenkt på det samme, at jeg må skjerpe meg med gjødsling, men så flyr dagene av gårde...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gjødsling er viktig for å få en frodig hage. Jeg har ikke alltid vært så flink jeg heller, men har tatt meg sammen i år. Får håpe du rekker det i vår da :-)

   Slett
 4. Jeg syns også det er fint med Thuja, men som du sier: Smaragd! Perlebusk fikk jeg øynene opp for på bloggen til Ninni for lenge siden, og når den omreisende frøboks var innom, var der jammen frø =) Nå har jeg mange bittesmå spirer i kjelleren! Så flink du er som har gjødslet alle bed og busker! Jeg kastet på litt kunstgjødsel, men den er vel ikke så bra kanskje! Noterer meg at du ikke gjødsler plenen? Her er det bare mose, men den er myk og god å gå på ;)
  Hvilken nydelig primula, en slående farge!
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,d et var i bloggen til Ninni at jeg leste om den første gangen. På den jeg kjøpte sitter det modne frøkapsler. da skal jeg jammen ta å så disse og se om det spirer! Joda, kunstgjødsel er helt fin å bruke den også. Jeg er bare mere glad i naturgjødsel, og har også lest at snegler hater helgjødsel... ;-) En gang for veldig lenge siden var det havbunn her, og det er omtrent bare leire her. Den er veldig næringsrik, og så har vi bioklipper som kutter alt gresset opp til små biter. Så hver gang jeg klipper gresset blir det gjødslet samtidig. Midt på sommeren må jeg klippe plenen to ganger i uka, så den skal i hvertfall ikke gjødsles noe mer... ;-))
   Ha en fin helg du også!

   Slett
 5. Godt å høre at det er fler som like thuja! Jeg synes også et det er fint som et grønt gjerde:o)
  Ha en fin helg!

  Heleneklem

  SvarSlett
 6. Det var hyggelig at du også likte thuja, Helene! Det er så mange som ikke liker thuja, at jeg blir gledelig overasket når noen liker det :-) Ha en fin helg du også!

  SvarSlett
 7. Nie jestem miłośniczką tui, ale dwie płożące w ogródku mam :-). Prymulka jest śliczna. Pozdrawiam.
  Jeg er ikke en fan av skyve, men to krypende i hagen min :-). Blomsten er vakker. Hilsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. De krypende er også fine, men de har jeg ingen av. Bare store thuja ! Primula er vakre blomster ja :-)

   Pełzanie jest dobrze, ale mam żaden. Tylko duży Thuja! Kwiaty Primula są piękne rzeczywiście

   Slett
 8. Nydelig Lilla primula som blomstrer hos deg. Godt å få kjøpt inn det som trengs til hagen på det lokale hagesenteret.

  God helg til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, primula er flotte blomster. Jeg har mange forskjellige som kommer nå i tur og orden. Et hagesenter i nærheten er veldig greit å ha :-)
   God helg til deg også!

   Slett
 9. Jeg har Smaragd både frittstående og i gruppe sammen med annet vintergrønt. Perlebusk er bare nydelig når den blomstrer. Noen av mine kuleprimula fikk frost etter at de var begynt å blomstre. Det tålte de ikke så godt, nå ser de ganske tufsete ut. Synd, for de er så fine når de blomstrer.
  Fortsatt fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thuja passer jo veldig godt sammen med annet vintergrønt ja. Så synd med dine kuleprimula, for da blir det nok ikke blomstring før til neste år.
   Ha en fortsatt fin helg du også!

   Slett
 10. Ja, det e deilig og få sæ en grønn hekk, så fint at du blei fornøyd med resultatet, takk for koselig kommentar inne hos mæ, ha ei fin ny uke, hilsen Lisbeth ;)

  SvarSlett