onsdag 18. november 2009

Blomstring i vinduskarmen
Litt bloggtørke her for tiden, det skjer ikke akkurat så mye på hagefronten nå på denne tiden av året ;) Snøen har kommet og gått tre ganger, og det har regnet masse her. Men så lenge det regner er det i hvertfall mildt her for årstiden, og det er jo bedre enn kulde. Får håpe at alt vintergrønt liker dette regnet om ikke annet. Fuglene og ekornet spiser opp den hjemmelagde fuglematen fortere enn jeg setter pris på, for jeg må stadig lage ny mat til de.
I vinduskarmen blomstrer det nå så mange phalaenopsis, at de fortjener å bli tatt bilde av. Hele seks stykker kommer nå med nye knopper, så her blir det mye blomstring fremover. To av de jeg fikk til bursdagen min for en måned siden er fortsatt like fine. En dame i den ene blomsterbutikken sa at den sorten var en ekslusiv orkide, og vel verdt å ta vare på. De hadde nemlig ikke hatt den sorten før. Den gule på bilde nr. 2 har jeg hatt sammenhengende blomster på i snart to år.

18 kommentarer:

 1. Da synes jeg at du skal skrive litt om hvordasn du steller dem også... ;)Flotte er de iallfall.

  SvarSlett
 2. Flotte planter, likte spesielt godt den med mørke blomster.

  SvarSlett
 3. Smgj, ja jeg kan godt skrive om hvordan jeg steller de! ;)

  Jeg har de i nordvendt og østvendt vindu, og de får tempratur på mellom 18-23 grader (stuetempratur). De får vann en gang i uka med halv gjødselsdose av Blomin. Jeg vanner de forsiktig, så det er ikke så mye de får av gangen. Jeg har nettopp skilt i fra to "Keiki" eller avleggere som de også kan kalles. De er plantet i egen potte med orkidebark, og jeg er veldig spent på om de vil klare seg.

  SvarSlett
 4. Mariann, ja den mørke er den som jeg omtalte som eksklusiv ;) Den heter 'Elegant Deborah' faktisk. Det er den eneste jeg har som faktisk har sortsnavn.

  SvarSlett
 5. så nydelige!
  Fasinerende hvor lenge noen av disse kan blomstre :)

  SvarSlett
 6. Anne, ja det er nesten utrolig at de kan blomstre så lenge som de gjør.

  SvarSlett
 7. Lekkert! Jeg har ikke forhold for orkideer, det er ørkentilstander i mine gamle vinduskarmer - panelovner under nesten alle.

  SvarSlett
 8. Nydelige orkidèer, og den gule nr. 2 var skikkelig iøynefallende! Takk for titten!

  SvarSlett
 9. Flotte orkideer ! Har også etter kvart blitt flink til å få orkideene igjen, men får ikkje så frodige blomsterstenger. Kanskje eg må til med meir gjødsel... Ha det fint !!

  SvarSlett
 10. Flotte orkider i dine vinduskarmer, høst og vinter er tid for stueplanter.
  Mitt forhold til orkideer er ikke det beste, men andre stueplanter gir glede i en mørk tid...

  Kjekt du er innom!

  SvarSlett
 11. Berit, skjønner godt at du ikke har orkideer også, du har jo så mange flotte hipper!

  Krepsemor, ja den gule er et skikkelig blikkfang!

  Tullik, ja det er artig når en får de igjen. Den med to blomsteranker er kjøpt sånn. Bare en gang har jeg fått to blomster på en, og det var midt på sommeren. Det er nok for lite lys inne hos oss tror jeg. Litt anneledes i et gartneri med masse lys.

  Randine, vi liker jo forskjellige blomster og det er jo helt greit. Det viktigste er at vi alle har noen blomster vi trives med inne mens vi venter på våren!

  SvarSlett
 12. Nydelige og frodige planter! Phalaenopsis er og blir blant mine favorittorkidéer fordi den blomstrer både villig og lenge. Har nettopp skaffet meg 3 til. Det var salg på avblomstrede eksemplarer til 3 € pr. stk. Det sier man ikke nei til... :) Spent på hvilke farger de har. Det finnes også miniatyrer. Har du prøvd noen av dem?

  SvarSlett
 13. Takk for det, orchis! Ja, det er veldig hyggelige orkideer som blomstrer igjen og igjen. 3 euro skulle jeg ønske de kostet her også! Jeg har kjøpt et par avblomstrede til 100 kr pr stk, men det er jo langt dyrere enn dine! Ja, jeg har to mini phalapenopsis, og de blomstrer lenge mens de er innkjøpt med blomster på, men jeg har dessverre ikke fått de igjen. Har to stk.
  De står i bittesmå potter, så jeg vet ikke om jeg skulle forsøke å plante de om.

  SvarSlett
 14. Jeg gjødsler mine med orkidegjødsel, men ser at du bruker vanlig Blomin. Og mine setter knopper uten gjødsel. Skal jammen prøve å gjødsle de i tillegg nå når de kommer med blomsterstenglene sine. Regner med at de kommer til jul. Og da er jeg ikke hjemme men på hytta over en uke !! Sukk !!

  SvarSlett
 15. Inspirert av deg har også mine fått gjødsel i dag. Jeg har dem også i nord/øst/vest (vest pga vindusmangel), men sliter med å få til den store blomstringen selv om det kommer noen få nå og da.

  SvarSlett
 16. Bjørg, jeg bruker Blomin, for da får alle plantene samtidig, ikke bare orkideene. Mine satte knopper før de også uten gjødsel, men ser de får kraftigere stengler/knopper med gjødsel.

  Du må nok holde deg hjemme når de blomstrer! Men er du heldig blomstrer de mye lenger enn det.

  SvarSlett
 17. smgj, så hyggelig at du har blitt inspirert til å gjødsle dine da! Skal se du snart får masse knopper på dine.

  Jeg har hele 25 stk. og det er nok derfor jeg får blomster på noen gjennom hele året ;)

  SvarSlett