søndag 2. august 2009

Overgrodde bed

Fylt valmue 'Kamene'

I går begynte jeg på et lenge utsatt problem, nemlig et bed som jeg laget i vår og kalte woodland 2. Mye av tiden har gått til å lage dam i sommer, og da har det gått på bekostning av mer kjedligere oppgaver som å luke *rødme* I går tok jeg meg sammen, og startet med friskt mot. Etter 2 kvm holdt jeg på å gi opp. Det var så igjengrodd av ugrass at det var nesten ikke til å tro. Jeg kjøpte et stort lass med jord her i vår, og jeg skal si at der må det ha vært alt som finnes av ugrass. Jeg vet ikke navnet på mer enn halvparten, men det holder lenge.

Jeg fikk til slutt luket hele området, og etterpå sprøytet jeg med roundup. Ikke mindre ennn tre stapp fulle trillebårer ble det før jeg var ferdig i går. I dag har jeg flyttet på planter som har stått for trangt og på vent, og flyttet dit. Jeg fikk her i sommer en stor rhododendron av min mor som var blitt for stor i bedet hennes, og denne fikk jeg endelig plantet i dag. Jeg har vært litt skeptisk, for ved siden av bedet hennes var det både skvallerkål og ugrassklokke. Jeg har reiktignok begge deler fra før, men liker ikke å "importere" ugrass også ;-) Den har stått i en svart søppelsekk i skyggen, og jeg lurer på om noe av ugrasset kan ha tørket ihjel mens den har stått på vent...

I hvertfall så jeg ingen levende spirer i dag, men skvallerkål forgår som kjent ikke så lett. Men det vil vise seg om den dukker opp, for den er i hvertfall lett å kjenne igjen. Jeg flyttet tre svarthyll dit, 'Black Lace' og 'Black Beauty'. To av de klarte jeg å få frem stiklinger av i fjor, og jeg håper de overlever flyttingen. Jeg flyttet også en trepeon som hadde vokst helt villt siden jeg plantet den som en liten stikling i fjor. Den så ikke ut som den likte flyttingen i dag, for den ble helt slapp. Jeg vannet den mye med en gang, og nå regner det (igjen) så da kommer vel den seg håper jeg.

Jeg har et bed igjen som venter på opprenskning, men jeg må vente litt til valmueblomstringen er ferdig. Jeg skal ikke så valmuefrø der til neste år, for de har tatt over hele bedet. Men pene er de, og det dukket også opp en eneste fylt. Det er den største valmue jeg noen gang har sett! Jeg har hatt disse samme valmuene i mange år, og de har aldri kommet med annet enn enkle blomster. Så denne ene skal det tas frø av, det er helt sikkert!
Måtte også ha med et nytt bilde av 'Kamene'. Den har utrolig lang blomstring fordi den har så mange knopper.

13 kommentarer:

 1. Som jeg kjenner meg igjen! Ugresset har nok hatt det aller best her i hagen hvor få mange av plantene ikke er etablert, ennå.

  SvarSlett
 2. Tenk så herlig det hadde vært å hage uten ugress! Det hadde vært mange timer spart - som kunne ha vært brukt til mye koseligere arbeid. Og skvallerkål, ja den er jeg dessverre alt for godt kjent med her i hagen.

  Nå har jeg kost meg med bloggen din en stund - og for en herlig hage du har. Noen av mine favoritter er også Hemerocallis, Hosta, Heuchera og Iris så misunnelsen står virkelig i taket etter å ha sett på alle bildene dine.

  Tusen takk for titten :-)

  SvarSlett
 3. Jeg testet ut en metode med å brekke skvallerkålstilker og dryppe rent Round Upkonsentrat rett i snittflaten tidlgiere i sommer. Det ser ut til å fungere bra! Så det skal jeg fortsette med. Prøver også det samme på kjerringrokk.

  Den liljen er jo bare helt fantastisk! Fylte valmuer har seilet opp til å bli en slager, skal ha flere av dem :)

  Du, i går søkte jeg på Salix Helvetica og der kom sannelig din blogg opp :) Hva heter gartneriet du kjøpte ditt tre på? Jeg har et lite håp om at Vestby planteskole i Sarpsborg har den, men det hadde vært greit med et alternativ. Skal ha 2 stk, en i hver tønne der Louise Odier nå skal avgå med døden...

  SvarSlett
 4. Det er uråd å gjøre alt samtidig, vettu. Jeg måtte ha en skikkelig runde i sunnmørshagen (og der vokser ugraset FORT!)før hjemreise etter diverse prosekter i sommer.

  SvarSlett
 5. Jeg har også et bed med kompostjord (= assortert ugressfrø)... så jeg føler med deg. Jeg skal aldri mer kjøpe "jord" uten å toppe den med ren kompost. Det dreper tilsynelatende frøene.

  SvarSlett
 6. Anita, det er godt å høre om andre som har samme problemet. Når plantene er nyetablerte, så drukner de i alt ugrasset. Det er dessverre ikke annet å gjøre enn å luke.

  SvarSlett
 7. Wenche, ja ugrass kunne jeg godt ha vært foruten! Skvallerkål har jeg lite av heldigvis, for jeg sprøyter det der jeg kan komme til uten å drepe alt annet.

  Hyggelig at du liker bloggen min!
  Jeg har samlet planter i mange år, og av favorittplantene blir det stadig noen nye ;-)

  SvarSlett
 8. Ninni, jeg har også prøvd ut den metoden med vekslende hell. I vår klippet jeg ned en hekk av snøbær, og da sprøytet jeg på alle stubber med en gang. Men jeg måtte spørøyte igjen nå nettopp, for ca. halvparten kom opp igjen. Regner med en ny runde til neste år også.

  Jeg kjøpte min S. helvetica på det lokale hagesenter, Rønneberg gartneri i fjor høst på salg. Jeg tror kanskje de har den i år også + at jeg har sett den på Kongsberg hagesenter i år. Min holdt på å stryke med i varmen her, men den har overlevd. Tre vil jeg ikke kalle min, men heller en busk på 40-50 cm. Men de finnes i flere størrelser, så det går sikkert an å få tak i den større enn min.

  SvarSlett
 9. Berit, ja du sier noe klokt der! En kan ikke få gjort alt på en gang, det er bare sånn det er. Jeg synes ugrasset vokser fryktelig fort her også, skulle ønske prydplantene mine vokste like raskt! ;-)

  SvarSlett
 10. smgj, ja kompost eller bark hjelper godt oppå ny matjord. Bare jeg får somlet meg til å barke disse nylukede områdene blir det nok bra. Jeg har god erfaring med å bruke et tykt lag med bark oppå jorda. Det holder det verste frøugresset unna.

  SvarSlett
 11. Nå er jeg hjemme med mine to Salix helvetica podet på 80 cm stammer :) Derfor jeg kalte dem trær skjønner du... Fikk også Magnolia 'Yellow Lantern' :D Gjett om jeg er lykkelig!

  SvarSlett
 12. Ninni, så flott da! De er sikkert kjempefine som oppstammet. Heldige deg som endelig fikk tak i den magnoliaen du har ønsket deg så lenge!

  SvarSlett
 13. Ugresset trives utmerket her også, det vokser og gror noe helt forskrekkelig. I år har jeg vært usedvanlig doven med lukinga så det er nok noe av årsaken, men været får ta sin del av skylden også. Fuktig og atter fuktig, slik ugress liker. Vassarven er blitt så diger noen steder at det er helt utrolig.

  SvarSlett