fredag 10. april 2020

Oppsummering etter vinteren...

Jeg har så langt fått renset bedene i halve hagen. Rhododendronplantene jeg kjøpte i 2018 har nå stablisert seg og ingen flere planter har dødd etter de fem som ikke klarte seg den første vinteren. Det er en til som ikke ser frisk ut, men det er som forventet. 'Elisabeth Red' visste jeg var på grensen i herdighet, men enn så lenge så er den ikke helt død.  'Viscy' var jeg også usikker på om ville klare seg her, men den strutter av livskraft. Så det er jo så fint at så mange har overlevd her. De er "født og oppvokst" i Danmark, og der er det jo et mildere klima enn her. Den første vinteren var nok tøff for de men da hadde de 1 meter med snø, så da fikk de ikke en så hard start likevel.

Rhododendron 'Viscy' i fjor sommer.

Det som ikke ser bra ut etter denne vinteren er heuchera. I fjor vinter klarte de seg så fint, men da hadde de også godt med snø over seg. Jeg skal klippe de ned som ser døde ut, og håpe at de kommer seg. De som ser best ut nå er de grå navnløse fra Plantasjen, og de med lilla blader som f.eks.  'Forever Purple'. Til tross for en mild vinter har mange dødd ser det ut som. Det er jo trist, men sånn er det noen ganger.

Men alt i alt ser mye annet bra ut. Flere roser har klart seg ser jeg av de som jeg flyttet i fjor. Så det blir spennende å se hvem som har overlevd og ikke. Merkelappene forsvant, så det kan bli en morsom gjettelek i sommer :)
Den ene jeg ser har overlevd og som fortsatt har merkelapp er 'Burgundy Ice', og den ble flyttet sent. Den er med andre ord en meget hardfør rose :)

Jeg ser også at rådyrene har spist litt av den nye kristtornbusken (Ilex) jeg kjøpte på salg i høst. Det står at disse er veldig giftig, så kanskje de merket det selv?
Jeg synes disse plantene har så fint bladverk, og da er det håp om at de også får stå i fred fremover.Disse vokser rett opp av grusen. Den er egentlig plantet på helt feil sted, men den overlever der.  Vanligvis har Hepatica overvintede blader på våren, men det har ikke denne. Den får mye sol, og det blir veldig varmt i grusen der den står. Så derfor har bladene visnet ned allerede i fjor sommer. De er noen tøffinger! Jeg vurderer stadig å flytte den, men siden den klarer seg der beviser det at disse også tåler sol. Grunnen til at jeg flyttet den dit var at jeg innbilte meg at en stor rhododendron som står der ville gi den nok skygge. Den måtte jeg til slutt beskjære, og da var det plutselig slutt på skyggen ;)

Et sikkert vårtegn! Her om dagen var det store bølger i dammen, og det kom av at froskene parret seg. Eggene er det synlige bevis på det, og i går så jeg også en frosk der som voktet på eggene. Dessverre for froskene er det veldig få som overlever, for skjæra (Pica pica)  er veldig glad i rumpetroll når eggene blir til det. Sånn er naturens gang, men jeg får likevel håpe at noen overlever. 

Disse ser ut som små soler akkurat nå :)
Crocus 'Cream Beauty'


Disse kjøpte jeg i fjor på den siste importen fra Danmark, og de har så vakker farge på undersiden av bladene. De hadde ikke blomster i fjor, så jeg er spent om de vil blomstre i år.
Rhododendron hybrid 'Wine and Roses'

Disse store hvite primula kjøpte jeg på gartneriet her om dagen, og de er allerede plantet ut i bedet bak kjøkkenet. Der har jeg omtrent bare primula, trillium, blåveis, hundetenner og litt annet jeg ikke husker ;)
Med andre ord omtrent et rent vårbed. Den lille hvite lave primula har blomstret siden i februar. 

Snøklokkene står i skyggen og varer derfor ekstra lenge, og det har jeg ikke noe i mot :)
Galanthus nivalis


Det er "lenge" siden dere har sett den nå ;)
Helleborus tibethanus. Denne ene står også helt i skyggen, og derfor har den også veldig lang blomstringstid.
Den er så blyg at den vil ikke vise "ansiktet" sitt!

Hepatica transsilvanica 'Blue Jewel'. Den er snart på hell, men enn så lenge er den så vakker.

Snøstjerne, Scilla forbesii 'Alba'. 

50 kommentarer:

 1. God morgon Marit!

  Så bra att de flesta rhododendronen klarat vintern. Hoppas den som var på gränsen också kommer igen. Jag vet att det går bra att klippa ner dom så dom bryter nytt. Det har jag gjort vintrar då dom torkat in pga av barmarksfrost.

  Tråkigt var det att läsa om dina heuchera. Jag vet ju hur många vackra sorter du har. Men förhoppningsvis kommer dom igen. Jag har bara ett fåtal, hos mig trivs dom inte och jag tror det mest har berott på att vi har det så blött. Men de senaste åren har varit torrare och då har dom sett bättre ut.

  Dina blåsippor som växer upp bland de grå stenarna är ljuvliga. Vilken otroligt vacker färgkombination det blev. Mina Hepatica transsilvanica 'Blue Jewel' har precis börjat blomma. Det är otroligt sent hos mig i år. Mycket senare än hos dig. Tror att det kan bero på att vi haft väldigt många minusgrader på nätterna. Flera nätter med tvåsiffrigt.

  Och till slut, bilden på dammen ... så vacker. Som en abstrakt tavla.

  Det blev en lång kommentar men jag har inte bloggat på länge så jag var tvungen att "skriva av mig" lite :)

  Önskar dig en fin påskhelg!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!

   Så hyggelig å høre i fra deg. Ja, jeg vil prøve å klippe den ned hvis den fortsetter å se dårlig ut. Rhododendron tåler jo godt å bli klippet.

   Ja, det er så kjedelig med de, men jeg får vente å se om de kommer seg igjen. Det er ennå veldig tidlig her.

   Vi har hatt ganske like temperaturer, men i det siste har du hatt det kaldere enn her. Godt at din blomstrer nå om ikke annet.

   Tusen takk.

   Ønsker deg også en fin påskehelg!
   Klem, Marit

   Slett
 2. So nice that most rhododendrons are survive the winter. Too bad about the heuchera ... without the snow they could survive!
  The Crocus 'Cream Beauty' are so beautiful ... they look like the hungry beaks of the baby birds! ... you still snowdrops in your garden ... here are long gone! What a big difference in the climate between the Netherlands and Norway.
  I wish you a nice and cozy Easter weekend!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,

   Yes, I'm very happy about it. I must just wait and see if they grows up again. Thank you.
   Yes, it's a huge difference between our two countries. That's the way it is.
   I wish you a very nice Easter weekend!
   Hugs!

   Slett
 3. Hej Marit
  Godt at høre at rhodoerne har klaret sig. Din Wine and Roses er finere end min, min er hullet af billetklippere, det er trist, når det er løvet, man har købt dem for. Mon ikke din heuchera klarer sig, det tror jeg.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg er veldig glad for det. Så trist å høre at din er hullet av disse ekle bilettklipperene. De er jeg heldigvis ikke så plaget med her. Jeg håper jo på det.
   Klem

   Slett
 4. You should thank Pica pica for its important role in frog control! If all the tadpoles survived to maturity as frogs the whole country would be overrun with frogs. They would be climbing on your roses, bounding through the begonias, hopping in your kitchen, hiding under your pillow, croaking under the car seat, sleeping in your shoes. So Marit, time to erect a little shrine to Pica pica, frog control officer extraordinaire. You will want to commission a fine statue of course, and select a pungent incense for your daily invocations to the Magpie God. I shall look forward to seeing a picture. And, of course, as high priestess you will no doubt wish to acquire suitably impressive clothing, probably decorated with Pica pica plumage. It will be the talk of the neighbourhood.

  SvarSlett
  Svar

  1. Yes David, I agree with you in that :)
   But frogs have snaiks/slugs on their diet, and they have come here the past two years. So I prefer more frogs than slugs. They are so creepy. My neigbour hates magpie, so I guess I'm very lonly here to worship them...

   Slett
  2. I agree that frogs are preferable to slugs, High Priestess, Marit. In fact I am very fond of frogs. So I think that the message here is that if we let nature take care of itself, all will be well.

   Slett
  3. Thank you dearest Birdman! Then we agree about that. I like frogs and toads too. Yes, that's best.

   Slett
 5. "Win some lose some" må være dit motto, når du vælger rhododendron, der er på grænsen af deres hårdførhed. Hvis det lykkes, er det bare fedt, og klimaet er jo blevet mildere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i grunnen så er det mitt motto, for jeg prøver stadig planter som er på grensen i herdighet her. Noen ganger går det bra og andre ikke. Ja, klimaet har blitt mildere, og det er jo bra når det gjelder plantene her.

   Slett
 6. Hei Marit

  Du har helt ret - når der er et fuldt snedække fra start november til engang sent i marts - så er planterne bare glade og parate til det hele - du har jo nærmest vejr som det var før i Danmark - bortset fra at nat temperaturerne så ofte er vildt kolde hos dig...
  Godt at se det der har klaret sig:)
  Rhodoerne specielt - du må have valgt rimeligt robuste.

  Ha en dejlig påske

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er utvilsomt det beste for plantene, men det ser ut som vi ikke får så mye snø som vi fikk før. Ja, vi får alle et varmere klima. Fortsatt er det kaldt her ja, men ikke så kaldt så kaldt som det var tidligere her. Da var -20 vanlig hver vinter, og i vinter var det kaldeste -12. Men det er jo dere ikke vant til uansett ;)
   Ja, det er veldig bra. Jeg valgte de som var regnet som godt hardføre i Danmark, for noe annet ville ha vært dumt.
   Jeg studerte de en god stund før jeg bestemte meg :)

   Ha en deilig påske du også

   Slett
 7. Hello Marit,

  Your flowers are all beautiful, I hope the Rhododendron survives. Our pond looks similar with the frog eggs. It is cold and windy here today, feels more like winter than spring. Take care, stay safe! Happy Easter weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I hope it too, but I'm not so sure about it. So nice that you have a pond too. Here it's quite warm today, and no wind!
   Take care and stay safe you too! Happy Easter Weekend!

   Slett
 8. Så mye fint du har, Marit!
  Godt at våren har kommet med så fint vær!

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ida. Ja, nå er det så deilig å holde på ute!

   Klem, Marit

   Slett
 9. Åh, så dejligt at se frøæggene, Marit - jeg håber, at mange af dem bliver til voksne dyr :-) Det er virkelig en glæde at have frøer i sin have. Og dine mange blomster er bare så smukke!
  Ønsker dig en dejlig påske, klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er deilig å se de Gitte, ob jeg håoer som deg at noen av de vil bli til voksne frosker. De har mange fiender dessverre.
   Tusen takk!
   Ønsker deg også en deiliv påske, klem!

   Slett
 10. Hei Marit,
  Nå er det alt for lenge siden jeg har brukt tid på hageblogger. Det er flott å se hvor fint det blomstrer hos deg nå, hvit snøstjerne har jeg ikke sett før. Blåveisene er utrolig vakre, sånn er det vel ofte med det man ikke kan ha selv. I dag har jeg virkelig kost meg i solen ute, en fantastisk årstid, og siden vi helst skal holde oss hjemme i disse tider er det jo bare til å nyte det. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne-Kristin,
   Du må da ikke bli borte så lenge om gangen. Blåveisen trives ikke så godt på Vestlandet har jeg hørt. De hvite snøstjernene har jeg hatt i mange år. Det har jeg også.
   God påske!
   Klem

   Slett
 11. Flotte bilder av Blåveis både i grusen og i bedene. Godt at de fleste Rhododendron har klart seg gjennom vinteren.

  Ha en fortsatt fin Påakehelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er veldig bra.

   Ha en fortsatt fin påskehelg du også!

   Slett
 12. Så fint du har. Underbara vårbilder.
  Trevlig fortsättning på påsken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.
   Ønsker deg en fortsatt god påske!

   Slett
 13. Hei Marit.
  Flotte vårbilder. Flere sorter av heuchera har gått her også. Jeg lurer på om det rett og slett har blitt for vått. Enda de hadde god drenering. Flott bilde av froskeegg.
  Fortsatt god påske.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, de tåler ikke så mye hverken av regn eller barfrost. God drenering er veldig viktig for de. Tusen takk.
   Fortsatt god påske til deg også.

   Slett
 14. Härlig vårblomning du har nu :) 'Wine and Roses' klarade sig inte hos mig och jag vet fler som haft problem med den så du kan känna dig stolt ;) Vänta lite till med att klippa i dina Heuchera. Min erfarenhet är att de kommer bäst om jag låter dem vara ett tag. Här har rådjuren betat några men jag låter de stå ett tag till så får jag se..

  Jag har flyttat några riktigt stora och gamla rhododendron i veckan så idag gick jag ut och vattnade. Det blåser så... och då torkar de ut.

  Glad Påsk! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det så mye som blomstrer :)
   Så trist da! Det var jo merkelig at de har klart seg her, og ikke hos deg. Ja, jeg skal vente med å klippe de som ser dårlig ut. Huff, har du også rådyr... Her er de kun når det er vinter.
   Her er det vindstille i dag, men på mandag skal det blåse kraftig igjen :(
   Det blir veldig tørt av all denne vinden, ja.

   God påske!

   Klem, Marit

   Slett
 15. Hej Marit!
  Så fint det är hos dig, med allt vackert som blommar. Din blåsippa är så vacker, här blommar små tuvor fortfarande. Det har varit helt fantastiska dagar i trädgården.
  Ha en Glad Påsk!
  /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det er vakkert med vårblomster nå. De blomstrer fortsatt her også. I går fikk vi litt regn, og det behøvde vi.
   Fortsatt god påske!

   Slett
 16. Wonderful flowers to brighten our eyes.
  Have a wonderful, flowery and happy Easter.
  Hugs

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you.
   Have a wonderful Easter you too!
   Hugs

   Slett
 17. Que flores deslumbrantes.
  Que aquecem nossos olhares.
  Até vou ver de novo.
  Uma grande beijoca.
  Dias maravilhosos.
  Megy Maia🌈

  SvarSlett
 18. Beautiful spring flowers !
  Happy Easter !

  SvarSlett
 19. Der er ingen tvivl om, at vi får det varmere. Jeg læste lige forleden, at den årlige temperatur på Arktis er steget 6 grader. Det er jo helt vildt. Så må vi se, hvordan haverne klarer sig
  Det røde indument, du viser, er fantastisk.
  Og som din Blue Jewel breder sig... den bliver vel nok stor.
  Tibetaneren klarer sig flot og længe. Dejligt gensyn.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sikkert, og det er som du sier helt vilt med en sånn temperaturøkning. Ja, det vil nok fremtuden vise.
   Ja, det er vekdig flott. Det er ganske tynt det indumentet, men fargen er veldig fin.
   Ja, den har virkelig begynt å bre seg, men sp har jeg også hatt den i mange år.
   Den jeg viser er Tibethaner nr. 2, for den første er snart avblomstret.
   Ha en god søndag.

   Slett
 20. Så flott at dine Rhododendron har klart seg! Det er jo alltid et sjansespill når man handler "sørfra" men gøy når det fungerer!
  Så flotte dine Blåveiser er! Jeg er ikke flink med hverken Blåveis eller Hvitveis, de forsvinner ofte etter noen år og blir ikke de der store fine tuene jeg vil ha.
  Leit med dine Heuchera men de kan jo være litt vanskelige. Våre ser ut til å ha klart seg sånn nogelunde men vi har goså mistet en del av dem opp gjennom årene.
  Fortsatt god påske!
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig glad for det. Ja, de er alltid et sjansespill,og de aller fleste planter kommer jo "sørfra".
   Tusen takk. De trives godt her, og det er nok fordi jeg har jord som de liker. Så synd da!
   Jeg håper at flere av de snart våkner opp igjen, men det gjenstår å se.
   Fortsatt god påske ønskes du også!
   Klem

   Slett
 21. Det ser ut som full vår hos deg allerede :-)
  De plantene som har overlevd denne vinteren, skulle ha gode muligheter for å klare seg. Siden det har vært så lite snø, og de likevel overlevde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har kommet godt i gang her nå :) Ja, når de har tålt denne vinteren så tåler de mye.

   Slett
 22. Du er jo lidt eksperimenterende i din havestil, Marit, så det er nok ikke muligt at alt overlever hvert år, men jeg synes der er mere på gevinstkontoen end på tabskontoen, så mon ikke man skal være tilfreds?
  Skønt billede af frø-æggene og hvilket skønt navn I nordmænd har for haletudserne! Rumpetroll er simpelthen dagens ord!

  Hav det vældig godt!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ulla, jeg vil gjerne se om div. planter kan klare seg her. Jeg har ikke dansk klima, men jeg innbiller meg noen ganger at jeg har det ;) Så derfor må jeg beregne noen tap. Men du har helt rett, for det er jo mange som klarer seg her og det er jo så bra.
   Så hyggelig at du synes det! Ja, det er et fint ord :)

   Ha det veldig godt du også!

   Slett
 23. Hei Marit.
  Så fint at de fleste rododendron og roser har klart vinteren, og at blåveisen greier seg i grusen:-)
  Våre Heuchera har ikke greid seg så bra siste del av vinteren. Har gravd dem dypere og beskjært helt ned, så får vi se:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,
   Ja, det er veldig fint. Jeg vurderer å flytte blpveisen, men samtidig er den så fin der den står :)
   Barfrost og mye nedbør har skylda for det. Ja, det er spennende å se om de kommer igjen.

   Ha det godt!

   Slett