søndag 26. april 2020

Frosk og et hagespøkelse...

Jeg har travle dager nå, for jeg holder på med å tømme dammen. Jeg skal bytte damduk, og det har vært mye å flytte på. Alle steinene som lå langs kanten måtte bort, fire store Iris pseudacorus har blitt flyttet, og oppe i dammen bodde det tre frosker. De har etter at jeg begynte å tappe ned dammen hoppet sin vei, men jeg antar at de kommer tilbake bare dammen blir fylt opp med vann igjen.

Her var den ene svømmende mens jeg tappet ut vann fra dammen


Dette bildet ble tatt i går. Da var det bare en frosk igjen der. Den likte nok  ikke at vannet var borte. Jeg som er så redd for orm har ingen problemer med å omgås disse amfibiene ;)

Det har vært nattefrost tre netter på rad her. Ikke så veldig kaldt, men nok til at Magnolia stellata har fått brune blomster i toppen :(

Jeg hadde jo tatt ut alle 13 hortensiaplantene fra drivhuset, og jeg hadde bestemt meg for å ikke slepe de tilbake dit igjen. Så de har stått under agrylduk i påvente av varmere nattetemperatur.

Her er mitt "hagespøkelse" :)
Jeg kan nok pakke det bort i dag, for i morgen blir det kanskje regn. Jeg håper virkelig at det blir litt ut av det, for nå er det veldig tørt her. 

Nå skal jeg ut til damprosjektet igjen. Mye jobb gjenstår å gjøre innen jeg er klar for å bytte/legge på damduk. Jeg blir ikke enig med meg selv om jeg skal beholde den gamle duken i bunnen eller ikke. Det finner jeg ut i dag.

God søndag!

49 kommentarer:

 1. Hei Marit.
  Fortsatt lykke til med damprosjektet, du har som alltid mye å holde på med.:-)
  Håper det blir litt regn her også i morgen, veldig tørtnå.
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin
   Tusen takk. Ja, som vanlig har jeg nok å holde på med her :)
   Det må vi bare håpe på!
   Ha en fin dag.

   Slett
 2. Here is the full story, Marit. The three frogs that lived in the pond have gone off to tell all their friends, family, casual associates and even a few strangers, that their accommodation is being renovated and upgraded, and that all should move in there as soon as the reconstruction work has been completed. So watch out for a whole parade of frogs moving in there any time soon. There will be big frogs, little frogs, and in-between frogs, happy frogs, grumpy frogs, lovely frogs and ugly frogs - all happy to live chez Marit. No doubt the Amphibian Society of Scandinavia will be bestowing an appropriate award on you. Bravo, Frog Lady!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I guess I will see many of them in the future, David. They like my pond and I like them too. The recontruction are almost half finished. I have worked all day until now with the pond, and I can see the progress. Thank you :)

   Slett
 3. Hei Marit

  Godt du er så langt med dit damprojekt. Jeg kom til at tænke på om det egentlig ikke er mere krævende at vedligholde dammen end det var at nyanlægge den?

  Det ser godt ud med regnen, vi er så tæt på, så mon ikke prognosen holder?

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg har kommet veldig langt nå. Det er fortsatt mye arbeide igjen, men det går fremover. Både ja og nei. Der vi anla dammen var det gressplen før, og det var også mye leire der. Vi gravde ut hele dammen for hånd, og det var utrolig mye jobb. Jeg tror vi tippet ut 20 trillebårer med jord ut fra hagen ;)
   Det er uansett mye jobb med en hagedam for det er så mye trær i hagen her, og mye av løvet faller i dammen om høsten. Pumper må sees etter og for ikke å glemme froske eggene! Nå har jeg fylt 2/3 av dammen med vann, og rumpetrollene er helt ut i dammen. Det så ut som det var liv i de aller fleste! :)

   Ja det ser lovende ut. Her kan det komme inntil 30 mm, og jeg håper at det stemmer. Vi får håpe at det kommer mye regn! :)

   Ha en deilig aften, og en god ny uke!

   Slett
 4. Hello Marit,
  we are still dealing with frost too. I am sure the frogs found a temporarily place to live. Our frogs have been loud lately. Are the worms good for the soil, if not the birds will eat the worms. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   We don't want any more frost!
   Yes I think that too, and now I have filled up the pond with new water. I'll think thee frogs comes back soon.
   When I wrote worms I ment snakes. I'm so afraid of them. We have only a few snakes here in Norway, and only one of them are poison.
   Take care, and have a nice day!

   Slett
 5. Hello dear Marit,
  I've only come to greet you and I'm leaving as soon as possible ... I saw a frog ... Brrr ...
  Hugs!

  SvarSlett
 6. Ja det kommer nog några frostnätter framöver...bäst att passa upp! Söt hyresgäst i dammen också :)
  Vårkram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør nok det, for vi er fortsatt bare i april.
   Den var veldig søt, ja :)
   Klem fra Marit

   Slett
 7. Åh så flitig du är. Och vilka små söta vänner du har i dammen. Vi väntar också på litet regn här på svenska västkusten. Ha det bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så søte. Jeg er så glad i froskene, for de spiser snegler! Da får vi håpe vi får regn begge to!
   Ha det godt.

   Slett
 8. Hej Marit
  Ja du har nok at gøre med frøerne og deres afkom. Mon det hjalp med havespøgelset.
  Jeg håber, du får regn og at vi også gør, men tør man tro det.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, jeg har veldig mye arbeide med de. Def hjalp, for ingen av plantene fikk frostskader.
   Vi får håpe på at det kommer mye regn, for det behøver vi!
   Klem

   Slett
 9. Den slags havespøgelser får vi også sommetider besøg af. Men store frøer ser vi ikke ret tit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hender de dukker opp i hagen når det er fare for frost.
   De kom hit når vi lagde dammen for 11 år siden, og siden har de bodd her.

   Slett
 10. Så gøy med frosker. Det er en litt vanskelig tid dette med varmt og kaldt om hverandre. Jeg har tatt noe ut, men for det meste har det vært for kaldt, vanskelig å vente. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy. Det er det absolutt, og her får vi også frost innimellom om natten. Ja, det er vanskelig å vente. Vi hadde tre dager med 20 grader her i uken som var, men nå er det tilbake til "normalen" igjen.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 11. Mmm jag ser också fram emot lite mulet och gärna regn. Skönt att du slipper flytta in dina hortensior igen.

  Måste vara ett jättejobb att få bort allt runt dammen, själva duken och sen få dit en ny igen...

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde vært så fint hvis det kom mye regn, for det er så tørt her nå. Jeg er glad for det ja, så nå står alle sammen ute. Jeg har tatt bort avrylduken, og håper at det ikke blir frost før det kommer regn.

   Ja, det har vært veldig mye jobb. Jeg har holdt på i to dager, så nå holder det for noen dager :)

   Klem, Marit

   Slett
 12. Artige bilder av frosk :) De er utrolig mye mer trivelige enn de vemmelige ormene. Har gjort hagen klar for regnvær et par dager.(Bortsett fra kanskje litt gjødsling). Nå blir det forsømte innegjøremål.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er artige dyr. Det er 100% sikkert! Jeg skal gjødsle i morgen hvis det blir noe ut av dette regnværet. Jeg håper og ber at det kommer mye! :)
   De er det nok av her også... ;)

   Slett
 13. Hei Marit.
  Skal si du er flittig. Fine froskebilder. Det er jo stor forskjell på frosk og orm da. Blir kaldere også her. Her blir det ikke noe spøkelse. Det blir å ta inn noen planter jeg har satt ut.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk. Ja, det er helt sikkert. Det kjennes så iskaldt ute her nå. Skulle nesten tro det kom snø. Jeg har tatt bort duken, så nå må de klare seg selv.
   Ha en fin uke du også.

   Slett
 14. Good morning dear Marit,
  We always have something to do in the garden. It's great to have a pond in the garden. The frogs are also a great thing to have. A couple of days to go and the damselfly's will show up in mine. A fantastic place to observe and get the head empty.Two weeks ago we had nightfrost. There is a lot of damage in the Hydrangea's at certain places in my garden. At tuesday rain is forecasted here. The garden needs it desperate.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,

   Yes, we do. A pond is so nice to have in the garden, and the frogs love it. I have never seen a damselfly here. Oh, that's too bad. The nightfrost comes again tomorrow. I don't like it.
   Just now it rains a lot here, and I'm glad for every drop!
   Have a wonderful day you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 15. Akkurat nå er jeg bare glad for at jeg kan skrive svar på blogger igjen, og Jeffersonia so du viste i forrige innlegg er ny for meg. Flott er den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, def forstår jeg veldig godt! Det er en vakker vårplante som blomstrer i noen dager hvis det er varmt, men de flyktige skjønnheten er verdt å få med seg.

   Slett
 16. Det ser ut til å være litt av et arbeid å legge ny damduk. Må innrømme at jeg skvetter like mye av både frosker og padder.

  Ha en fin arbeidsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig mye jobb. Ja, jeg skvetter også når de plutselig hopper frem, men jeg gjør ellers ikke noe av de.

   Her øser regnet ned i dag, og det blir ingen utedag i dag.

   Ha en fin dag!

   Slett
 17. Hej Marit!
  Låter som ett stort projekt. Grodorna kommer nog att hitta tillbaka och trivas bra i sitt nyrenoverade hem.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er et veldig stort prosjekt. Det tror jeg også de gjør.
   Ha det godt.

   Slett
 18. Du har sandelig nok at se til med havedam, frøer og spøgelser. Spøgelser er ikke bare uhyggelige, de kan heldigvis også gøre noget godt. Jeg håber, de passer godt på dine hortensiaer.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har nok å se til. Disse hagespøkelsene er bare hjelpsomme, og de passet godt på mine hortensia. Etter i morgen må de frem igjen, for da meldes det frost på nytt.

   Slett
 19. Så fine frosker, du er heldig som har de i hagen.
  Ja, det trengtes regn nå, også håper vi på finvær igjen snart!
  Lykke til med dammen,

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig heldig som har de i hagen. Regnet var veldig nødvendig, og vi får håpe at finværet kommer tilbake.
   Tusen takk.

   Klem, Marit

   Slett
 20. Den ser noget misfornøjet ud, din lille frø på bunden af den tomme dam. Men det må til, ja. Og jeg tænker også, at den kommer tilbage.
  Hvor ærgerligt med frosten og dine afsvedne blomster... jeg håber virkelig, at dit spøgelse har haft effekt på hortensiaerne.
  Regn fik vi ikke meget af... 5 mm i så tør en jord. Håber I var heldigere deroppe hos dig.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det hadde den jo all grunn til å være. Jeg tror den vil gjøre det, jeg håper det i hvertfall. Ja, sånn blir det ofte her når det har vært varmt lenge, og så kommer det frost igjen. De ser helt fine ut så langt. Her var vi heldige og fikk 17, 5 mm. Def er jo mye mer enn hos deg. Så ergelig at du ikke fikk mer.

   Slett
 21. Sånne spøkelser er gode å ha :-)
  Blir spennende å se om froskene kommer tilbake.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de :)
   Det blir spennende å se, ja.

   Slett
 22. Hi Marit, beautiful that frosk. (kikker) Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you.
   Greetings, Marit

   Slett
 23. Det er et stort arbejde du har med din dam, men det skal nok blive godt - også for frøerne.
  Forstår godt du ikke gider slæbe Hortensier frem og tilbage. Så hellere et ordentligt havespøgelse!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det, men jeg håper de blir fornøyd til slutt. Hagespøkelset er enkelt å sette opp, så heller det enn å flytte alle pottene.

   Slett
 24. Vilket gulligt trädgårdsspöke.
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
 25. Du må da ha hatt en kjempejobb med dammen, Marit. Håper froskene kommer tilbake.
  Oj, har du dekket til Hortensiane dine om natta. Jeg har satt ut mine, men ikke dekket de til, reger med at de tåler litt kulde, de står faktisk ikke frostfritt om vinteren.
  Ha det fint.
  Turid

  SvarSlett