onsdag 24. oktober 2018

Årets aller siste hageøkt...

I dag kom årets siste plantebestilling, og da passet det godt med årets siste hageøkt.
3 stk. Cypripedium som ble bestilt i sommer, og de kom altså nå. De kommer fra Tyskland, og det var noe problemer med fortollingen så derfor tok det ekstra lang tid. Jeg har plantet noen for noen år siden og da lå det snø på bakken. Det er fortsatt bart her, og den meldte snøen er utsatt til tirsdag. Snø, sludd og så regn etterpå så jeg tror ikke den blir liggende.

De som kom i dag var Cypripedium 'Aki Pastel', Cyp. 'Pluto' og Cyp. 'Ventricosum Pastel'.
Det er en mann som importerer disse hit til landet, og det er store flotte planter han leverer. Alle hadde friske røtter og to av de hadde to blomsterskudd. 

Vanligvis pleier jeg å klippe opp løvet med gressklipperen, men nå i høst ville den ikke starte. Så gresset er langt og det var veldig mye løv som hadde falt ned. Så jeg tok riven og samlet det i flere store hauger, og la det opp i trillebåren.

Løv er jo egentlig en flott resurs i hagen til dekke over sarte planter, og det ble 4 fulle trillebårer i dag, og det er enda mye igjen.

Jeg bruker irisblader oppå løvet igjen, for da blåser det ikke bort i vinden.

Jeg hentet irisblader fem ganger, og dette er kun blader av Iris x pseudata. De er så tykke og kraftige at de dekker godt når jeg legger de på toppen av løvet. Jeg har dekket alle de nye rosene jeg kjøpte i sommer og disse 3 nye cypriperiumene.  Godt å være ferdig med det.

 Det er en isende "snøluft" ute til tross for at det er 7 grader. Nordvesten som har blåst her i de siste dagene har bragt med seg kald luft fra nord, og det kjennes. Får håpe nedbøren på tirsdag kommer som regn, for jeg har ikke lyst på snø ennå... ;)

39 kommentarer:

 1. Good morning Marit:
  It is good to hear that you use the leaves to protect your plants and help the soil to retain moisture. Here most people still rake up all the leaves and have them picked up by the city which then turns them into compost. Why people still cannot accept the fact that leaves are the best thing for their garden is beyond me.

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon, David :)
   Yes, I use some of it every year, and it's the best natural cover to use in the garden. It turns to the best compost, and I don't understand it either why they just throw it away.

   Slett
 2. Godt at du kan nå lidt endnu i haven :-) Og, ja, nedfaldent løv er nemlig en fin ting at genbruge i egen have. Jeg er netop kørt forbi en have hvor de havde stillet 20-30 plastiksække med blade ud langs vejen, klar til at blive kørt på affaldspladsen, formentlig. Det undrede jeg mig lidt over, men de har måske deres grunde ...
  God aften til dig, Marit!
  Knus fra Nana

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! :) Det er jo nettopp det som løvet er så fint til, nettopp å gjenbruke det. Tja, folk er mest opptatt av å bli kvitt det ja i stedenfor å bruke det i hagen. God aften til deg også, Nana!
   Klem fra Marit

   Slett
 3. Hello dear Marit!
  What a lovely idea to protect your plants and your bulbs with the leaves of the Iris’s!
  You will be ready for the cold and frost days of Winter!
  Have a relaxing evening! Hugs!
  Dimi...


  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!

   It worked very well last year, so I try it again this year too.
   Yes, now I'm ready for winther :)
   Have a nice evening you too!
   Hugs!

   Slett
 4. Spennende med nye planter :-)
  Vi prøver også å bruke løvet, i stedet for å fjerne det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det jo alltid :)
   Det er jo veldig fornuftig, for det ligger jo bare der og det er klart til å brukes!

   Slett
 5. Hej Marit
  Ja her er det også meget koldt, men det hjælper at solen skinner. I morges var der også kun 7 grader her og stadig masser af vind. Vi har flere træer og blade, tror jeg, så en børfuld kan ikke gøre det, heldigvis kører vores plæneklipper fint, så der er kommet meget godt ind i rosenbedene. Jeg tør ikke binde an med Cypripedium, de er for dyre, hvis de ikke lykkes.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, solen kom så vidt frem her også, og det hjelper jo bare å se den. Jeg oppdaterte det jeg skrev etter din kommentar, for jeg glemte å skrive at det ble 4 fulle trillebårer, og det ligger fortsatt mye løv der. Men du har nok flere trær enn her, ja. Gressklipperen må på service og så er den i orden igjen. Men det blir ikke i år. De koster ca 400 kr pr.stk. så de er jo dyre så klart hvis de ikke klarer seg.
   Klem

   Slett
 6. Uha, tænk at I måske får sne allerede her i oktober!
  Hvor lyder det godt, at du bruger blade til at beskytte sarte planter.
  Jeg er imponeret over, at dine Cypripedium har klaret den langvarige rejse så godt. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hender at det kommer snø i oktober, men det er sjeldent at det blir liggende så tidlig. Det blir som regel borte igjen
   Ja, løvet ligger jo bare der, så jeg synes det er fint at jeg får brukt det. Det er jeg også!
   Klem

   Slett
 7. De visne blade er ikke så overvældende i år, som de sommetider har været, synes jeg. Der faldt nok en del blade under tørken. Spændende med de nye cypripedium.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du nok rett i, for det har vært mer her i tidligere år. Ja, det blir spennende om jeg lykkes med de.

   Slett
 8. Yes, certainly in your cold country you must use the leaves as protection, but here in Holland we also use the fallen leaves on our borders for protection of weak plants. I think the Cypripedium is a real challenge, not the easiest plant to have in your garden, but very exciting if you succeed to keep it alive.
  Regards, Janneke

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, here we have good use of it. I always think of Holland as a warm country, but of course you do have winter too :)
   Yes, it's a challenge, but some of mine have survived.
   Regards, Marit

   Slett
 9. Lools like winter is slowly approaching. Stay warm and safe!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes Mersad it does. Stay warm and safe you too!

   Slett
 10. Hei Marit

  Ja Fronten fredag går syd for os, og sneen på tirsdag er en anden varmfront hvor det hele skulle overgå i regn - vi får se... De lover 25mm ser jeg...
  Alletiders med nye planter. Cypripedium er ikke lette, men det er godt at starte med så flotte rødder og skud. 400kr er også en slags penge!
  Jeg har heller ikke forstået de der sender deres kompost til kommunens affaldshåndtering. Selv graver jeg mit overskydende kompost ned i bedene, det giover så god jord!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, vi går se hva som kommer, og alt regn er vekomment nå. Vi har kun fått 9 mm så langt i oktober.
   Jeg bestilte de for lenge siden og hadde nesten glemt de ;)
   De er utfordrene å få til, men det er god kvalitet på røttene. Ja, det er sant!
   Nei, det er helt uforståelig at folk gjør det. Løv gir veldig god jord, ja! Jeg lar det ofte ligge i bedene om våren, og plutselig har det blitt omdannet til jord :)

   Ha en deilig aften du med

   Slett
 11. Hello Marit, my hubby will use the leaves to cover our plants for the winter. We still have not had a first frost, it is coming soon. I hope you days is great and enjoy the week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   That's very useful in the garden, and it's very nice that you use it too. Here the frost comes and goes.
   Thank you! I wish you a nice week.

   Slett
 12. Kære Marit
  God ide med irisbladene, hvis man har dem, for jeg synes, blade har en tendens til at flyve ud af bedene igen. Men så kan man selvfølgelige få varmen ved at samle dem sammen flere gange :-)
  Det ser ud som om det er flotte planter, du har modtaget. Held og lykke med dem.
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Jeg har veldig mange av de, og da slipper jeg å klippe ned så mange til neste vår. De er så stive og saftige at de veier en god del når jeg legger de oppå løvet. Ja, ikke sant :)
   De ser flotte ut, ja. Tusen takk!

   Slett
 13. Hei Marit.
  Spennende med nye planter. Isende kaldt er det her også. Vi har ingen plen, men flere platåer og gangveier å feie på. Alt løvet går ut i bedene. Jeg så ditt tips ifjor med irisblader. De har jeg brukt med løv under til å dekke sarte planter.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det er alltid spennende med nye planter. I går var det helt fryktelig kaldt her, og i natt var det -3. Nå er det 9 grader, og dette været er mildt sagt ustadig. Så bra at du har gjort det. Det isolerer over sarte planter.
   Ha en fin dag

   Slett
 14. Vilken fin header! Jättesöt ekorre.
  Grattis till sista leveransen för i år, du har så otroligt många spännande växter hos dig.
  Fin kväll till dig
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er mange rare planter her :)
   Ha en fin dag!
   Klem, Marit

   Slett
 15. Det var en god hageøkt du fikk gjort nå i slutten av oktober. Spennende med nye planter i hagen.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig godt å få gjort det nå. Det er det jo alltid :)

   Ha en fin torsdag du også!

   Slett
 16. Hej Marit!
  Det var fina inköp, hoppas de klarar sig i kylan. Vi har inte fått någon snö, men inte långt härifrån har de första flingorna dalat ner. För mig får det gärna dröja ett tag till.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det håper jeg også. De skulle jo helst vært plantet før, men sånn ble det ikke.
   Ja, det er jeg helt enig i!

   Ha det godt.

   Slett
 17. Ja, vi får håpe det går bra med de! Er jo egentlig tøffe planter, og med dekke, så...
  Hjelpes jeg har mye igjen, både av løklegging og rydding. I morgen ettermiddag må sarte inn. Så må resten tas til helga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jo det en håper på. Det er jo lov å håpe på det. Det høres ut som du har mye å gjøre fremover. Lykke til!

   Slett
 18. Hei Marit.
  De røttene så flotte ut! Godt du fikk plantet dem nå.
  Fikk plantet endel løk igår, klippet ned alle liljene, og dekket til rundt rosene. I går morges var det is på dammen, godt å se at kulda ikke skal vare så lenge.
  Nå får du kose deg inne/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin
   Ja, de så veldig fine ut, og de måtte plantes nå ja. Her er det helt hvitrimet og is på dammen her også. Nå går det mot vinter, men det ser ut som det blir varmere igjen neste helg. Får håpe på det. Det må du også gjøre! :)

   Slett
 19. Bra idé med irisbladen :) Jag ska ge mig ut och samla löv när det inte regnar... Cypripedium tycker jag är lite svåra att etablera. Men stora fina rötter du fått. Frågade en duktig odlare i somras och han menade att man får räkna med att 30 - 50% dör. Det känns lite deprimerande men stämmer med min erfarenhet. Får kolla med din kontakt nästa år.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de holder løvet på plass, og dekker jo mot frost de også.

   Cypripedium er ikke enkle å få til nei, men jeg prøver likevel. Det stemmer nok, så halvparten dør nok. Jeg sendte deg en link til han i vår tror jeg, men skal prøve å huske på deg til neste år.

   Klem, Marit

   Slett
 20. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
  I love your page on your post.. That is so pretty..
  ดูหนังออนไลน์

  SvarSlett