mandag 6. august 2018

Solhatter, sommerfugler og mye annet...

Dette blir et rotete innlegg, for som vanlig har jeg mye på hjertet. Jeg starter med "mye annet". Jeg holder på "som vanlig" i hagen,  graver, fjerner jord og planter. Jeg begynner å se enden på prosjektet med å få ned 42 rhododendron, og nå er det bare 1 igjen! Jeg kjenner at jeg begynner å bli veldig lei, men er samtidlig glad for at jeg har fått de ned i bakken til tross for stekende hete og stein hard jord. Leire er et merkelig medium, for i en normal sommer er det ingen problemer med den. Men med for mye regn blir den som en suppe hvor du kan sette fast føttene når du går, eller som i sommer hard som betong. Vel, nå er den "morsomme" delen av jobben gjort med å plante, og resten av området der er ikke engang begynt på. Det er mye blåleire som ligger både her og der etter graving med gravmaskin i fjor høst. Om jeg orker det nå gjenstår å se. Jeg kjenner at energien begynner å gå tom. Vi får se hva det blir til.

På fredag hadde vi besøk av en mann som var på befaring angående vannboring. Han kommer i september og da skal han bore etter vann her. Vi skal dele det med naboen (som vi også gjør i dag med brønnvannet), og dele utgiftene. Det er dyrt å bore etter vann, så det er jo en god løsning. Der han skal bore er rett foran drivhuset og der er det faktisk ingen planter som blir berørt tror jeg! Mannen syntes at det så ut som det var flere egnede steder i hagen til å tippe jord, men da var min mann rask til å si at det skulle vi ikke nei ;)
 Vi skal heller leie en container til å lesse jorden i. Noe lærte vi av gravingen i fjor, og det var at dette med jord som blir gravd opp skal bort med en gang ;)

Noe rot og søl blir det, men det skal ikke bli som i fjor, nei.
Men vann vil vi ha, og vi kommer også beholde brønnvannet som vannkilde til vanning etc. Denne sommeren har vært et varsel på hva som kan bli i fremtiden, og da får vi sikre oss som best vi kan. Vannet her er det som kalles en olle eller oppkomme, altså vann som kommer opp fra grunnen. I følge eksperter vil den neppe tørke ut pga. at Numedalslågen presser vann innover i bakken. Men vi kan ikke risikere at den går tom, så vi vil bore etter vann uansett. I hele sommer har vi vært veldig forsiktig med bruk av vannet, og vi er tross alt to familer som deler på brønnen.

Nok snakk, nå kommer det mange bilder. Det skjer jo mye i hagen mens jeg jobber med plantingen. Men jeg tar noen bilder i farten for det må jeg jo ;)

Echinacea 'Green Envy' med neslesommerfugl (Aglais urticae)


Echinacea 'Double Pink Delight' får ikke besøk av sommerfuglene fordi den er fylt, men hva gjør vel det når de har så mange andre å besøke.
Denne er min favoritt blant solhattene. Min forkjærlighet for fylte blomster fornekter seg ikke :)

Denne er også en favoritt. Echinacea 'Coconut Lime'. Dette er den eneste hvite jeg har, og som kommer igjen trofast hvert år. De andre hvite jeg hadde er borte for lengst. Hva det er med de enkle hvite vet jeg ikke, men de forsvinner her.

Echinacea 'Green Jewel' med mange knopper! Denne har jeg hatt i to år, og den ser også ut til å trives her. Alle solhatter står i samme bed med lett sandblandet jord. Tror det er nøkkelen til å lykkes med de.


Echinacea 'Magnus Superior' med besøk av tistelsommerfugl (Vanessa cardui) tror jeg dette er. Arrester meg hvis det er feil. Jeg har også sett Admiralen, men den har jeg ikke fått tatt bilde av med mobilen. Som det synes så er solhatt (Echinacea) en magnet til å tiltrekke seg sommerfugler.

Men solbrudene/Helenium er ikke dårlige de heller!
Jeg er like usikker hver gang på hvem dette er. Keiserkåpe eller perlemorvinger eller noe helt annet?

Ønsker dere en fin ny uke!

46 kommentarer:

 1. Endnu et STORT projekt du lægger op til - vandboring. I må have masser af energi siden I kaster jer ud i mere roderi i jeres dejlige have. Men god idé at få jorden kørt væk! Det er ikke sjovt at få blåler op i overfladen, og du har jo også haft et kæmpe arbejde med at plante alle de nye Rhodondendron. Tillykke med at de er i jorden nu.

  Smukke billeder af solhatte og sommerfugle! Tak for dem.
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, det er vel ikke jeg som legger opp til dette, men heller min mann ;)
   Jeg er egenlig veldig forsynt med prosjekter her, men vann må en jo bare ha nok av. Ja, vi lærte av det i fjor, så nå skal alt bort med en gang. Ja, det har vært mye arbeide, og det har også tatt veldig lang tid pga. varmen. Det har til tider ikke gått an å arbeide der.
   Tusen takk!

   Slett
 2. Hej Marit!
  Hoppas det går bra med brunnsborrningen så inte det ställer till med en massa extrajobb för dig. Dina solhattar är så fina, och många härliga besökare. De dubbla är också mina favoriter. På sista bilden har det blivit en härlig färgmatchning.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, det håper jeg også. Tusen takk! Ja, de matcher i fargene :)
   Ha det godt.

   Slett
 3. Din pink solhat er utrolig smuk og nok min favorit :-)
  Hvor bliver det dejligt for jer med den nye vandboring og vand fra undergrunden. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, jeg håper at det skal bli bra.
   Klem

   Slett
 4. Det er et stort stykke arbeid å plante 42 rhododenron i løpet av en sommer!
  Spennende med den boringen. Håper det blir bra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det ;)
   Det er mye som kan gå galt, så det blir spennende :)

   Slett
 5. Så fint at du har mange sommerfugler. I år har det vært unormalt få her, er litt bekymret, de lar seg ikke friste av hverken solhatter eller sommerfuglbusk for tiden....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig fint, og her er det veldig mange. Det er mye vamn i nærheten her, så kanskje det har noe å si.

   Slett
 6. Jeg er virkelig imponeret over dit store planteprojekt - og så i den varme... Det er flot, at du har holdt humøret oppe, og jeg kan godt forstå, hvis du begynder at være træt af det. Jeg kan også godt forstå, at I har brug for en ny vandboring, selv om I nok kunne trænge til en pause. Der er hele tiden noget i en have (og jeg ville ønske, jeg kunne få en vandboring med gratis vand) ;-)
  Solhattene er så fine i blomsten - og bliver kun finere af de mange sommerfugle, der kommer på besøg. Som små hatte med elegant pynt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært et stort prosjekt, og varmen har vært fryktelig. Derfor har det tatt så lang tid. Jeg har holdt humøret oppe, ja, men nå begynner det å bli nok av hagearbeide.
   Det er i grunnen denne sommeren som har igangsatt dette med engstelse for å ha nok vann. Jeg gleder meg ikke, men det går vel bra. Gratis vann og nok vann er nok en drøm for mange :)
   Solhatter er så fine, ja. En sommerfavoritt :)

   Slett
 7. Hei Marit.
  Skjønner at du er i ferd med å gå tom. Det er en veldig jobb du har gjort i denne varmen. Nå hører jeg at varmen fra syd europa er på vei opp her. Så vi kommer til å få mer varme. Lurt å bore etter vann. En vet ikke hva som vil skje fremover. Flotte bilder. Solhattene trives ikke hos meg.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, plutselig så er det nok.
   Plutselig skulle vi få noe av den varmen, ja, og det er motsatt av hva de først sa.
   Ja, jeg tror det er lurt. Tusen takk!
   Det er mange som ikke får de til. De er nok ikke av de enkleste å få til.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 8. Det bliver da skønt med en ny vandboring.

  Imponerende som du har knoklet med at få plantet dine rhodo'er---og så i den hede!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper jo at det blir bra.

   Jeg er fornøyd med det, ja :)

   Slett
 9. Heldigt for os andre at du også tager dig tid til at nyde de smukke solhatte midt i al travlheden.

  SvarSlett
 10. It seems that most gardening blogs this year are concerned with two things - oppressive heat and lack of rain. I suspect that these two aspects are going to dominate gardening conversations and modify practices in the years to come. My daughter just returned from a vacation in Portugal. One day it was 47 degrees. How can you grown anything in those conditions?

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's true, David. I'm afraid for the future. We had one day this summer when it was 33,9 degrees. But I hope that we will ever have 47 degrees.
   I don't think it's possible to grow anythin when it's so hot.

   Slett
 11. Hello Marit, first your flowers and butterflies are gorgeous. I love the double pinks. We recently had a scare with our well water, thinking we had bad water and had to dig a new well. But, luckily just a new filter on our system and all is well. It is expensive to dig a new well. But what can you do if you run out. I hope all works out for you! Happy Monday, enjoy your day and new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you! That was very luckily that you did not need a new well. We don't have so much choise.
   Hapoy Monday, and have a nice new week ahead!

   Slett
 12. Så många underbara solhattar du har, och trevligt med alla fjärilar.
  Lycka till med grävningen.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er så hyggelig med besøk av de.
   Ha det godt. Klem, Marit

   Slett
 13. Dear Marit!
  I can imagine how beautiful will be your garden when the rhododendron bloom next spring, therefore your hard work of planting them will be in success. I also think that the water drilling is needed for your place too because to use water from a well is too heavy especially this hot summer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Desr Nadezda!

   I hope so. They will not bloom at the same time all of them, but many will. Yes, it's needed to secure enough water in the future.

   Slett
 14. Hei Marit

  Tror din flotte sommerfugl er en Issoria lathonia -sølvkåbe på norsk - Storplettet perlemorsommerfugl på dansk?
  Ja når man kan se enden på et stort projekt kan al energi godt forsvinde - men mon ikke du kommer stærkt igen som vanligt?
  Alletiders med boringen, i Värmland har jeg både brønd og boring, men vandet fra brønden smager meget meget bedre - så det tar jeg til mig og mine planter:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg så faktisk på den når jeg googlet det før i dag, men var ikke sikker. Takk for navnet!
   Det får jeg håpe, for her er det nok å gjøre. Jeg får ta det pent, så får jeg nok gjort litt mer i sommer ;)
   Det tror jeg på, og vannet vi har en veldig godt. Jeg har hørt at flere har sagt akkurat det du sier. Så jeg vil beholde det uansett :)

   Ha en deilig aften du med

   Slett
 15. Hi Marit!
  The flowers are more beautiful with the butterflies.
  Happy week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Tania!

   Yes, they are indeed,
   Happy Week!

   Slett
 16. Nu har jag också köpt en 'Green Envy'. Såg din bild och den är ju så läcker och råkade sedan springa på en planta. Tack för inspirationen.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ja, vi inspirerer hverandre når vi leser blogger, og godt er det. Ha det godt.

   Slett
 17. Et godt tegn at du har mye på hjertet :)
  Vann er jo vår viktigste ressurs, så den må vi forvalte vel.
  Superfine, alle solhattene. De har du riktig dreis på i motsetning til meg! Har jo skjønt at de ikke må plantes inne av ivrige naboer. I et siste desperat forsøk, har et flott eksemplar fått plass i sola ytterst på "berget" mitt med luft rundt seg. Tvi, tvi.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! :)
   Det må vi, og det er jo grunnlag for alt liv.
   Solhattene trives veldig godt her, og det er jeg så glad for. Det er bare de hvite enkle som går ut her.
   Lykke til!

   Slett
 18. Vakre Solhatt i mange farger du har i hagen din som blomstrer hos deg nå.
  Håper dere finner vann så det ikke blir en mangelvare.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, det håper jeg også.
   Ha en fin dag!

   Slett
 19. I feel very comfortable and not messy reading your post once I see your beautiful flowers.

  SvarSlett
 20. These flowers are beautiful, it is incredible that you were able to capture the butterflies on top of the petals. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
  World of Animals

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! I have to be patient :)

   Slett
 21. Hei Marit.
  Imponert over at du har fått plantet ut 42 rododendron, og det i den varmen som har vært! Skjønner godt at du føler deg litt tom. Men kjenner jeg deg rett, kommer gnisten raskt igjen:-)
  Har ingen hvit solhatt, men nå er Echinacea "Coconut Lime" satt på ønskelista.
  Vi er lovt regn på fredag, så vi håper på det, ikke fått noe hittil...
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin

   Det var i hvertfall et tungt og slitsomt arbeide, og godt at de nå er plantet. Den kommer nok tilbake ;)
   Ja, den må være en av de beste, for den kommer igjen her.
   Det er det lovet her også, så vi får se.
   Ha det godt.

   Slett
 22. Heleniumbilden med sin fjäril - så fin :)

  Att borra efter vatten låter klokt. Och att kunna ha kvar en brunn att ev vattna från är ju också bra. Jag har inte en enda blommande, antagligen inte ens överlevande, solhatt i år. Den planteringen är helt förtorkad :( Istället njuter jag av dina bilder.
  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   De er ikke enkle å få til nei. Jeg har vært heldig her med at de trives så godt.
   Klem, Marit

   Slett

Litt snø pynter veldig opp...

 I går kom det helt uventet litt snø. Det startet på formiddagen, og det varte helt frem til kvelden. Det var så lett og luftig snø, og det ...