lørdag 19. august 2017

Vestfold rundt...

Nei, jeg har ikke begynt med orientering... ;) Vestfold  er Norges minste fylke, og det har en tetthet av hagesentere og gartnerier at det er en fryd. Klimaet i Vestfold er mildt og det er nok en grunn til at det er så mange gartnerier der ;)

I går var jeg og en venninne altså på en lengre tur, dvs. vi var innom flere steder i Vestfold.

Først dro vi til Plantasjen i Sandefjord, men der fant jeg ikke noe.  Etterpå dro E.K. gartneri. Jeg var på jakt etter flere sedum og heuchera. Jeg fant en sedum uten navnelapp, men heuchera ble det ikke noe av. Feil farge og pris ikke minst ;)
De var veldig dyre i forhold til de som selges de i Lier.

Den sedumen jeg kjøpte kan minne om denne, men vet ikke om det er den. Ingen lapp og ikke noe navn på potta. Men det sto et skilt med sedum over der den sto, så det er jeg i alle fall sikker på.

Så dro vi videre til Gjennestad hagesenter som ligger i Stokke og det var virkelig en flott opplevelse. Det var mange år siden vi hadde vært der, og de hadde fått laget et flott uterom med tak over hvor staudene sto og alt så veldig innbydene ut. Der fant jeg det jeg lette etter, ja!
Jeg kjøpte tidligere i år en Sedum 'Chocolate Drop', og har angret på at jeg ikke kjøpte flere. Der sto det plutselig en eneste igjen, og den er jeg så glad for at jeg fikk kjøpt. De hadde også flere sedum der som jeg ikke hadde sett før.

Det som ble med hjem var altså:

 2 stk. Sedum 'Class Act'
 1 stk. Sedum 'Sedum 'Seduction Green-Pink'
 1 stk. Sedum 'Chocolate Drop'

Så dro vi til Vegge garteri som siste stopp på veien hjem. Det ligger rett utenfor Horten, og er et gartneri som har et godt utvalg av stauder. Nå hadde de ikke så mye igjen av stauder som fristet, men de hadde en plante som jeg har hatt lyst på lenge. Nemlig Cercis canadensis 'Forest Pansy . Med 30 % rabatt er det greit å prøve den, for jeg er usikker på herdigheten. Den er nok H 3-4, og det kan jo hende at den overlever. Når jeg fikk til Cedertre her, så håper jeg at den også klarer seg.

Så til hjemlige trakter igjen :)

Valmuene på nordsiden av huset blomstrer alltid sent, og de er mer lys rosa enn de som står i full sol andre steder. De andre er avblomstret for lengst, men det er jo alltid hyggelig med lang blomstring.

Clematis 'Polish Spirit'

Clematis 'Blue Angel' som er litt preget av tørken før i sommer

Clematis 'Dr. Ruppel'

Dette er en eller annen Helleborus som jeg har sådd fra frø for mange år siden.  Den står under høye furuer, så det er kanskje derfor den overlever.  Alle andre helleborus døde i vinter :(

Hydrangea paniculata 'Magic Fire'

Opp fra de døde... 'New Dawn' har en lei tendens til å fryse helt ned i kalde vintre, og i vår var den tilsynelatende helt død. Men nå har den kommet med en blomst, så det er fortsatt liv i den :) Den er jo en klatrerose, men i år oppfører den seg som en liten buskrose.

Så til noen dekorative bær. Dette er Actaea pachypoda 'Alba'
Giftig som få, men veldig vakker.  Tror ikke den har noe norsk navn. På engelsk "white baneberry"

Den vokser ytterst på kaldkomposten, og en gang skal jeg flytte den inn i hagen. Mens barnebarna er små synes jeg det er tryggest at den vokser der den står. Jeg synes at bærene er utrolig vakre.


Disse står i samme område, men i et bed. Dette er fruktene til Podophyllum hexandrum, fotblad. Jeg har aldri fått de til å spire her selv om de til slutt faller ned når frukten blir helt rød. Jeg har to forskjellige farger på blomstene. Den ene er hvit og den andre er lys rosa. Vakre blomster på de.

Sånn ser de ut i mai :)

32 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Flotte planter du har købt af din nye dille :)
  Fodblad har jeg også, men ikke meget held med den.
  Jeg har også Magic Fire, den er skøn.
  Cerces canadensis har jeg desværre ikke held med.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Tusen takk! Ja, den nye dillen er supplert med flere planter :)
   Mine blomstrer med en blomst på hver, men aldri noe mer. Merkelige planter. Det er den, ja!
   Det var ikke godt å høre, men jeg vil prøve den nå for å se om den kan overleve her
   Klem

   Slett
 2. Hej Marit!
  Vilken trevlig rundtur till växtgårdar. Alltid kul med nya växter. Actacean är vacker, heter Trolldruva på svenska, såg den för första gången i år, visste inte om den var äkta eller konstgjord. Riktigt spännande.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det var en veldig hyggelig tur! Den er så fin, og jeg har fått med meg at det er det den heter på svensk. Den ser nesten kunstig ut, ja.
   Ha en god helg!

   Slett
 3. Har du virkelig mistet alle Helleborus? Må virkelig ha vært en skrekkvinter for dem :o Her har de fleste overlevd.
  Har samme erfaring med 'New Dawn'. Ble høy og frodig de første årene, men så frøs den helt ned, og har siden vært heller stusselig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja :( Det eneste som er igjen er noen få frøplanter. Skal ikke ha flere av de på leeeenge... ;)
   'New Dawn' er en vanskelig rose, ja. Vet ikke hvorfor, men hører flere som sier det samme.

   Slett
 4. Hei Marit

  Ja din valmue er lysere end mine - her i solen - Men idag regner det og de ser noget havarerede ud:)
  Actaea har jeg voksende vildt her "Druemunk" på dansk. med sorte bær.

  Morsomt at se dine Podophyllum frugter - måske det lykkes at få frø?

  Spændende Sedum du fik købt - de er så lette at lave stiklinger af;)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   De som har stått på nordsiden får lite lys, og da blir de også sånn når de spirer året etter. Jeg er veldig glad i den fargen, så det er bare fint at de fortsetter sånn :)

   Den skulle jeg gjerne ha hatt her, og svarte bær hørtes veldig fint ut.

   Ja, de er så morsomme. Jeg har aldri funnet frøplanter av de, og de setter frukter hvert år. Det morsomme er at jeg fikk de av en dame som hadde hatt den som frøplante hjemme hos henne, men ikke her nei. ;)

   Ja, det begynner å komme veldig mange spennende sorter i salg. Til neste år skal jeg prøve å formere de. Ikke alle sorter vil sette røtter like lett har jeg sett, men noen er veldig villige.

   Ha en god weekend!

   Slett
 5. Hei Marit. Synd med dine helleborus. Jeg har 2 av new dawn. Den ene er flott, den andre skranter. Planter som har bær tør jeg ikke ha i hagen enda. Får vente til barnebarna blir litt større. Her plasker det ned. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Ja, det er så synd, for jeg hadde så mange fine av de. Ja, de kan være vriene.
   Nei, denne er så giftig at jeg har den stående langt unna der hvor barnebarna pleier å være.
   Her kom det en skur, menel,ers har det vært sol og varmt vær.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 6. Hello, sounds like you and your friend had a great shopping trip. Your flowers are all beautiful, I especially love the Clematis and poppy. I have never seen those decorative white berries, they look similar to our red winterberry? Happy Saturday, enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, we had a really good time. Thank you! Yes, they are similar to red baneberry. The white berries is native to Northern USA, and east in Canada.

   Happy Weekend!

   Slett
 7. Beautiful photos, Marit! Your shopping trip sounds like fun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Linda! It was very fun :)

   Slett
 8. Jeg får alltid lyst til å kjøpe klematis når jeg ser sånne fine bilder som hos deg :-)
  Veldig søt valmue også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de har jo så fine blomster, så det forstår jeg godt :)
   Tusen takk!

   Slett
 9. Härliga inköp du gjort, fint med sedum. Åh nej så trist, att alla dina helleborus dött. Vackra klematis, funderar på om jag ska ha någon i kruka på balkongen nästa år.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Sedum er veldig fine, ja. Jeg har fått helt dilla på de. Ja, det er så trist for jeg hadde så mange fine. Tusen takk! Det kan du jo ha i en stor krukke, for de vil sikkert klare seg hos deg som ikke har så kalde vintre som her.
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 10. Those decorative berries look like my mushrooms.

  They are beautiful.

  SvarSlett
 11. Dejligt med en ordentlig indkøbstur rundt til planteskolerne, navnlig når der er så mange at vælge imellem.
  Meget fin Hortensia du har!

  Rigtig god søndag!
  Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det, og nå er det også mye på salg med gode rabatter.
   Tusen takk!

   Riktig god søndag til deg også!

   Slett
 12. Vestfold er fylket sitt!! For en fin tur du har hatt. Kjekt når det er korte avstander mellom gartneriene. Så fikk du fine planter med deg hjem. Oppmuntrende å lese om New Dawn. Har samme opplevelse andre år på rad og lurte på om jeg skulle gi opp. Husker den som en bugnende tøffing i min barndoms hage....men det var jo i mildere klima enn Enerhagen... God ny uke Marit.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er kort avstand mellom gartneriene, ja, og en får sett mye på kort tid.
   Ja, det kommer alltid med noen med hjem :)
   New Dawn tror jeg noker litt feilmerket, for den tåler ikke mye. Bergensklima passer den sikkert bedre.
   God ny uke til deg også, Jannicke!

   Slett
 13. Neimen, er nesten alle helleborusene dine døde? Det var leit. Jeg trodde de tålte ganske mye. Jeg har ingen av dem selv.
  Jeg har god erfaring med New Dawn, men så har jeg en artig en som har en grein med røde blomster. De andre er rosa. Den har vært på flyttefot i ti år, til den fikk sin egen plass for tre år siden. Viste ikke at den kunne være vanskelig?
  Her har vi ikke så mange bugnende gartnerier. Plantasjen handler jeg ikke på lenger, planter fra danmark og tyskland tåler ikke så godt klimaet her. Og så har de iberiasneglen på mange av Plantasjene her.
  Men noen få fine gartnerier finnes, der planter har vokst opp i vårt klima. Ellers tror jeg det blir som med bokhandlere, det kjøpes på nett, og da minker utvalget på de lokale gartnerier.
  Artig at du finner godbiter på dine gartneri!
  Ha en fin ukestart, Marit:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de! Jeg hadde så mange, og ingen kom igjen i vår
   :( Det er mulig at noen av røttene lever,men jeg har ikke sett noen blader så langt. Selv ikke av de vanlige hvite niger.
   Det er flere som har sagt dette om New Dawn, så noe må det være. Artig med din som har røde og rosa blomster.
   Her er det veldig mange gartnerier, så vi er nok bortskjemte sånn. Plantasjen er jeg bare innom, for jeg kjøper sjeldent noe der. Snegler må en lete etter overalt, for det er ikke bare plantasjen som har det her dessverre.
   Ja, det er jo klart at herdighet og hva plantene tåler er viktig,men jeg tror at alle planter som selges her kommer rett fra Nederland. Her på Østlandet er det lite av planteproduksjon. Ja, det er et par steder jeg handler fast som har godt utvalg, men tror nok at alt av planter er importert. Så det må jeg ha i bakhodet. Ja, det ernok sånn det er, men netthandling er kommet for å bli enten vi liker det eller ikke.
   Jeg finner stadig noen godbiter, og min nye sedumsamling har blitt utvidet :)
   Ha en fin ny uke, Kathrine! Håper du får bedre vær også :)

   Slett
 14. Så gøy med gartnerirunde! Moro å finne det man leter etter:)
  God ny uke ønskes deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy!

   Ønskder deg også en fin ny uke!

   Slett
 15. Summer holidays are over. I've seen your blogs on G+, Marit, and hope from now on to follow you as usual. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, now the summer hollidays are over. Thank you, Jan!

   Slett
 16. Nydelig, nydelig. Så heldig du er som har endel gartnerier rundt deg:) Det høres gøy og praktisk ut:) Ikke alltid lett å få tak i alt som frister:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er mange i relativt kort avstand herfra. Nei, det er sant :)

   Slett