onsdag 30. august 2017

Snart graving, og hortensia i mange nyanser...

Hvis alt går etter planen starter gravingen av  nytt septikanlegg i morgen. Nå har jeg hatt mareritt om dette i snart 1,5 år, så det skal bli godt å få det overstått ;)

Mannen har gravd opp steinbelegg og ikke minst å fått opp noen store tuer med hosta. Her om dagen  fikk vi hjelp av en snill nabo med motorsag til å kappe ned greiner på  de store fjellfuruene. De har vokst så mye, så de måtte "tuktes" litt. Noen trær (les Salix) ble kappet ned. Jeg skal aldri plante en salix igjen! Det var en jungel av rotskudd  på de to trærne jeg hadde. Den ene var en Salix purpurea pendula, og den måtte klippes hver vår for å holdes i sjakk. Nå er den kappet ned. Det store spørsmålet er om de kommer opp igjen...

Så nå er det klart for graving fra vår side.

Det får gå som det går, men det går  kanskje bedre enn jeg tror? Men mye styr blir det før det blir ferdig. Det blir nok mange dager med graving, men det for en ta som det kommer. Men egentlig har jeg lyst til å rømme fra hele greia...

I går var det så varmt og lummert. 20 grader og ikke noe sol.  Utrolig deilig å være ute i sånt vær. Vi har også holdt på med å stable ved.
 Det gjenstår bare å få to paller til med ved, og så er vi ferdige med det også. 9 paller med bjørkeved tilsvarer 4,5 favn. Godt med alt en er ferdig med før det blir høst for alvor!

 Mine hortensia som står i potter har blomstret uavbrutt siden jeg kjøpte de i mai. Må si en får mye for pengene med sånn lang blomstring :)

Her kommer noen bilder av hortensia i forskjellige stadier. Alle blomstene jeg viser sitter på planten samtidig.  Morsomt med så mange nyanser på en gang. Denne heter Hydrangea macrophylla 'Magical Four Seasons'

Her er en ny blomst i knopp

Her er en kommet litt lenger i blomstringen

Denne begynner å bli grønn

Siste stadie...

Ikke mindre enn 6 potter med hortensia skal inn før frosten, pluss x antall camellia, agapanthus, oliven, phormium, cordyline og 7 bonsaier. Jada, jeg har mye å vanne og passe på om vinteren... ;)

35 kommentarer:

 1. Hei Marit

  Dejligt at du nu kan se enden på dette store graveri.

  Og så har det jo givet muligheden for at tænke nyt og planlægge stort!

  Imponerende farver på denne hortensia - forstår godt navnet:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er det som er det beste med det, nemlig at nå blir det endelig en slutt på det... ;)

   Ja, det er sant, og hodet er fullt av planer. Men det blir neppe før til neste år. Jeg kjenner på meg at nå holder det med store prosjekter for i år...

   Ja, de har vært helt fantastiske, og navnet passer godt. Jeg har en maken som ble kjøpt som blå i samme serien. Den har blitt rosa den også, så egentlig har jeg to i samme farge.

   Ha en deilig dag

   Slett
 2. Vi får håpe det ikke blir forsinkelser, som det så ofte blir med sånt arbeid. Blir godt å få det overstått tenker jeg:)
  Salix kommer kanskje opp igjen? Jeg vet at om en skal ta knekken på f.eks. osp, for den er lei til å komme med rotskudd om en sager de ned, så skal en flekke av barken oppover og la stå ett år eller noe. Så dør rota. Men det varierer kanskje med disse trærne.

  Vi fikk torden i går, med skikkelige tordenbyger etterpå. Koselig med litt torvær.

  Vakre blomster! Ha en fin dag, Marit:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, nå er det bare å håpe på at alt går sånn nogenlunde etter planen. Det skal bli veldig godt, ja!

   Ja, jeg er rett for det. Det ble ikke gjort, så jeg må nok følge med på de. Hadde en nabo der vi bodde før som flekket av barken, så jeg har sett det før. Tenkte bare ikke på det før i går.

   Vi har ikke hatt skikkelig tordenværher i sommer til tross for den varmen vi fikk. Ja, i små mengder er det koselig :)

   Tusen takk!
   Ha en fin dag du også, Kathrine :)

   Slett
 3. Hej Marit
  Ja nu kan du endelig får graveriet overstået, det kender jeg godt, det med at få det overstået, det er nu rarest bagefter, måske bliver det ikke så slemt, det håber vi.
  Godt du har hortensiaerne til at opmuntre :)
  Klem
  PS har du set mit svar til dig i går om Golfer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, endelig blir det en ende på det! Vi håper på det,ja :)
   De oppmuntrer veldig, så de er gode å ha.

   Jeg så det nå,og skrev en ny kommentar.

   Klem

   Slett
 4. Dejligt at du nu kan se enden på dette store graveri.


  เย็ดสาว

  SvarSlett
 5. Hei Marit. Jeg skjønner at du gruer deg, men tenker det skal bli godt å få det overstått. Deilig å nesten være ferdig med veden. Ingenting er som å fyre med ved om vinteren. Hortensiaene er vakre i alle stadier. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Ja, det skal bli så godt å bli ferdig med det. Vedstabling er så hyggelig, og er et høstarbeide som må gjøres. Men ingenting er som ved om vinteren, nei, så det må vi ha. Det er de :)
   Fin dag til deg også!

   Slett
 6. Hej Marit!
  Hoppas det går smidigt och blir klart, så du kan fortsätta med trädgårdsplanerna. Hortensian är fin, så tråkigt att jag inte klarar av att vinterförvara dem.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er jo bare å håpe på det.
   De må overvintres kjølig ja, for ellers får de spinnmidd og lus :(
   Ha det godt.

   Slett
 7. Selvfølgelig bliver det godt bagefter, hvis bare salixrødderne ikke blander sig, hvor de ikke er velkomne. Hostaplanter er heldigvis ikke de værste planter at flytte, og måske har de oven i købet godt af at blive delt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir det uansett. Salixrøttene skal ødelegges uansett metode. De skal ikke opp igjen!
   Nei, de er bare veldig tunge pga. mye jord rundt røttene. Noen kan med fordel deles, ja.

   Slett
 8. Hello, I hope the septic work is done quickly. Sorry about your plants having to be moved. The hydrangeas are beautiful, lovely colors. Enjoy your day and the week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Me too!
   Thank you! They are very beautiful.
   Happy Wednesday!

   Slett
 9. Beautiful four seasons Hydrangea!! Magical!! Nice pictures Marit.
  After 1.5 years of nightmares, you're not afraid you'll miss them??
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan! They are magical, yes.
   Not afraid of that, but I'm afraid that this will take morr time that was planned. So until it's done,I will still have nightmares ;)

   Slett
 10. Hei Marit! Jeg liker godt hortensia selv om jeg foreløpig kun har en. Det kommer nok flere! kanskje du skulle bli med til Grønland mens gravingen pågår ;-)) Jeg krysser fingrene for at det går bra! Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!

   Ja, de er veldig fine. Det hadde kanskje vært en veldig god idė ;)
   Fortsatt fin uke til deg også!

   Slett
 11. Hortensia er min favoritt over alle blomster. Jeg elsker dem i alle varianter. Tenk så deilig det blir når graving og alt styr er over. Selv om du gruer deg har du noe godt i vente. Nyt høst i hagen så lenge.

  Beste hilsen aingrid på www.ingridtunheim.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er utrolig flotte! Jeg er veldig glad i de.
   Det skal bli godt å bli ferdig med det, ja.
   Tusen takk!

   Slett
 12. Ja, det er godt med alt som er ferdig!
  Så fine hortensiaer som du har, er det verdt all vanningen om vinteren :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert!
   De er verdt hver vanndråpe, ja :)

   Slett
 13. Hei Marit, regner med det er et bio renseanlegg dere må sette ned. Vi gjorde den jobben for nøyaktig et år siden. gruet meg også før og ikke minst mens det sto på og det så helt forferdelig ut nesten rundt hele huset, men da arbeidsfolkene dro, så det ikke uoverkommerlig ut. Utrolig hva de får til med den store redskapen de bruker. Ønsker deg lykke til!
  Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid. Ja, det er noe sånt det heter tror jeg..
   Ja, det blir helt sikkert helt ok etterpå, men jeg er bare engstelig for de store trærne som må flyttes frem og tilbake igjen.
   Tusen takk!

   Slett
 14. Hej Marit!

  Äntligen börjar du se slutet, väntan är nästan värre än när det egentligen sker. Det kommer att gå bra skall du se och efteråt får du börja planera igen utan att störas av grävarbete.

  Och något gott har det kanske med sig, att ni tog ner några träd/buskar som du egentligen inte ville ha. Tyvärr tror jag Salix kommer att reagera med rotskott men då får du ge dig på den igen.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i hvertfall begynnelsen på slutten... Vi fikk i går beskjed om at det ikke ble graving før i neste uke. Han som skulle grave måtte hjelpe noen med en akutt vannlekkaskje. Så vi må vente til onsdag i neste uke før det skjer noe.
   Ja, jeg må bare tenke positivt og tenke fremover. Det er helt sant. Jeg må nok ha på noe der på de stubbene. Jeg har to flasker med 35% edikk, og vil prøve å helle det på stubbene.

   Klem!

   Slett
 15. Nydelige hortensiaer du har, det er virkelig en blomst å glede seg over.
  Lykke til med gravingen!
  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja de er vskre :)
   Klem, Marit

   Slett
 16. At last you start to see the end, waiting is almost worse than when it actually happens. It will be fine, see you and afterwards, start planning again without being bothered by digging.

  หนังจีน

  SvarSlett
 17. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  หนังใหม่

  SvarSlett