Jeg tømte som tidligere nevnt min beholder nå nettopp, og da fikk jeg plutselig lyst til å lage mer kompost.
Litt vanskelig å se, men nå er den allerede halvfull. Jeg startet med å legge kvister/greiner i bunnen og mengden er ca 10 cm. Det gjør jeg for å få inn luft inn i bunnen så det ikke blir for tett.
Her har jeg lagt opp i hageavfall som irisblader, løv osv. og matavfall. Jeg bruker ikke skall av appelsiner og citrusfrukter generellt, for det omdannes så veldig sakte.
Ellers går middagsrester, gammelt oppskåret tørt brød, kaffegrut, teblader/poser, bananskall, eggeskall ja egentlig det meste som kan omdannes til kompost. Jeg bruker heller ikke kjøttbein, og sånn som eggeskall bør knuses først, for ellers tar evigheter bokstavelig talt før det omdannes...
Innimellom alt dette bruker jeg spon/strø som jeg henter på en sag i nærheten nesten gratis. Tror blandingsforholdet er spon 25% og resten matavfall og hageavfall. Det skal ikke bli for tørt, så en må passe på å vanne den litt og røre veldiig mye i den. Heller ikke skal den bli for våt.
Jeg gjemte på litt av den gamle komposten for å lettere få den i gang.Det var teorien, og så var det praksisen da. Min kompost har ikke fått opp " dampen" enda bokstavelig talt, så i dag har jeg tilsatt rekeskall.
Først må en spise litt reker...
...for å få dette.
Klart til å legges i komposten!
Hvis ikke det med rekene hjelper så er flere muligheter likevel.
Det er kan gjøre er å ta en 1/2- 1 liter med kokende vann og tilsette noen hundre gram med sukker. Rør det skikkelig ut, og hell det over komposten og rør godt om i den.
Hvis ikke noe av dette hjelper, så er det et siste råd jeg har hørt om, nemlig gullvann ;)
Halvbland urin med vann og hell det over komposten. Det skal fungere veldig bra, for det er jo ren gjødsel i seg selv for det er fullt av nitrogen.
Jeg pleier å holde meg til rekeskall og sukkervann ;)
Sånn ser altså min ut, men det finnes mange forskjellige varmkompostbinger. Noen med termostat og noen med egen luke til å ta ut komposten med uten å måtte tømme hele. De tingene har ikke min, men den er isolert og skal fungere ned til -20 grader.
Om vinteren hvis det blir skikkelig kaldt pleier den å stoppe opp, men da er det bare å bruke sukker og kokende vann. Det må nok jeg prøve med i morgen, for den er antagelig litt for tørr. Det gjør seg ikke selv dette, men det er utrolig gøy når det fungerer. En gang var det så varmt i den at jeg nesten brant meg. Det kan faktisk bli opp til 60 grader inne i en binge, og da går komposteringen veldig hurtig.
Dette er jo ment på de som har en varmkompostbeholder, og håper at noen kan dra nytte av dette :)
Dette er skikkelig gøy. Har aldri prøvd varmkompost. Vi produserer ganske mye ny jord hvert år. Det er så morsomt å se mengder av mark og vite om alt det vi ikke ser.
SvarSlettHa det godt!
Klem Anne
Ja, det er jo det. Det er spennende med kompost. Vi hadde en veldig bratt skråning her, og alt av hageavfall bortsett fra det som har gått i varmkomposten har blitt lagt der. Nå har vi fått fylt ut masse og skråningen er ikke lenge bratt :)
SlettSå her blir alt brukt på den ene eller annen metode.
Ha det godt!
Klem, Marit
Wow, this is great, Marit. Good advice always helps. :)
SvarSlettYes, they do, Linda! :)
SlettMånga bra råd, det enda som gör mig fundersam är det kokande vattnet. Känns som att det borde ta död på de mikroorganismer som man vill ha kvar i komposten?
SvarSlettVi har kompostmask i matkomposten, då behöver det inte bli så varmt för att nedbrytningen ska starta. Det blir fantastiskt fin näringsrik jord av matavfallet.
Önskar att fler komposterade, jättebra att du skriver om det. :) Vi är inne på 17:e året med vår Biokub polar.
Kram Kristina
Det kan jeg forst at du gjør, men 1/2 -1 liter er jo ikke mye? Det er for å få rørt ut sukkeret :)
SlettDet har jeg ikke prøvd før! Ja, det blir veldig fin jord ut av det. Så bra!
Klem, Marit
Spændende indlæg, jeg gør ikke så meget i kompost, men vi har da sådan en grøn sag fra kommunen, som jeg putter tørre grene og grønsagsskræller i, måske skal jeg prøve det med kogende vand med sukker i.
SvarSlettKlem
Ja, den kan du jo bruke mer siden du har en sånn. Du må bare passe på å ikke bruke for mye cann. Det må tilpasses menden avfall du har i beholderen. Lykke til!
SlettKlem
Det er inspirerende, Marit. Fint med gode råd. Jeg har ikke investert i varmkompostbinge fordi jeg synes den er dyr i innkjøp. Det er synd fordi jeg liker idéen svært godt, både at vi kan bruke avfallet vårt til å lage jord, og at denne jorda blir så næringsrik.
SvarSlettJa, det er jo bra at vi kan dele erfaringer med hverandre. De er dyre ja. Jeg betalte ca 2000 kr for ti år siden, og de har jo ikke akkurat blitt billigere med årene. Men de er solide, og da har en jo glede av de i mange år. Så det er sånn sett enengangs utgift. Jeg har laget mye bra kompost og synes det er gøy å få det til.
SlettGood morning Marit
SvarSlettIt's great to read you advise about the compost. Helas my garden has no space to do so.
Have a wonderful weekend ahead.
Rosehugs Marijke
Good morning Marijke
SlettIt's a pity that you don't have enough space for it in your garden!
Have a great weekend ahead you too!
Rosehugs, Marit
Många bra råd :) Jag har aldrig varit bra på att sköta en varmkompost så när jag köpte till förra huset var det en annan typ. Men ingen var så sugen på att gå ut med hinkarna när vädret var dåligt. Det var då jag gick över till bokashi :)
SvarSlettEgentligen behöver jag både en trädgårds- och en innekompost.
Undrar vad magin är med räkskal...
Kram, Carina
Nei, det er jo et problem om vinteren, for da er det kjedelig å holde på med kompost når det er kaldt og dårlig vær!
SlettJeg har lest endel om dette bokashi nå, og har lyst til å prøve det jeg også.
Ja, det vil jeg også ha :)
Det vet jeg ikke, men det er noe i det som setter i gang prosessen :)
Klem, Marit
Så spennende og fint med vatmkompost. Jeg har aldri prøvd. Gode råd Marit! Tror jeg må i gang. Det fine med lukket er at den holder de forbaskete brunsneglene unna.
SvarSlettGod helg!
Hilsen Jannicke
Ja, det er jo nettopp det som er så fint med den. Sneglene kommer seg ikke inn.
SlettGod helg!
Thank you, Marit, for this very interesting and helpful post! (Fortunately Google Translate worked rather well. :))
SvarSlettWe have been composting for many years, but I got many useful tips here.
Wishing you sunny and happy spring days!
Thank you so much, Sara! Google translate does not always work well... :(
SlettSo nice to hear!
I wish you too a sunny and happy weekend!
Klem
Jeg har kaldkompost, og der kan jeg legge matavfall som ikke er kokt. Altså alt av frukt og grønt som ikke er varmebehandlet, og hageavfall. Her råtner sitrusen greit, men ikke avokadoskall. Men det gjør ikke så mye, det går bare litt tregere.
SvarSlettFint å få til jord på denne måten! Og Gullvann kan en også gjødsle med i hagen. Bare å tynne ut 1-10, men jeg har aldri prøvd det selv.
Åkersneglene liker seg her i kaldkomposten, men jeg har ikke brunsneglen heldigvis.
Ha en fin dag:)
Ja, det går helt sikkert fint. Jeg bar bare angst for å få rotter her, så jeg synes det er greit å ha matavfall i en lukket beholder. Vi har masse mus her, og det holder ;)
SvarSlettJa, det er veldig fint! Det er jo et naturlig og ufarlig stoff, og det gror godt der hvor det i gamle dager var utedo ;)
De svarte skogsneglene tris i min kaldkompost også.
Ha en fin dag!