mandag 1. mai 2017

Bortgjemt gull...

I går var jeg ute hele dagen, og fikk gjort mye. Mens jeg klippet ned stauder kom jeg til å tenke på at det er jo engentlig dumt å kaste dette ut i den store skråningen hvor jeg pleier å kaste hageavfallet. Det blir jo bare til jord der også, men det er jo bedre å kunne bruke det i hagen.

Plutselig bestemte jeg meg for at nå skulle kompostbeholderen tømmes! Jeg fant ut at jeg skulle plante noen av de nye rhododendronene, og jeg ville gi de litt godsaker som jeg blandet i jorden.

Kompostbingen er på 200 liter, så det var litt av en jobb jeg begynte på. Jeg kjøpte den for flere år siden av kommunen her, og det er jo helt fint å kunne omdanne kjøkkenavfall og div. fra hagen til bra jord! Nå skal jeg fortsette med det!

Sånn så det øverste laget ut, og det var av det rhododendronene fikk av. Det besto av gress og mose for det meste.

Dette er fra nedre del av beholderen, og det er helt omdannet kompost som har samme struktur som jord.  Jeg la det rundt blåbærbuskene, rabarbraen og hasselbusken. Den har stått i tre år, så den er ferdig kompostert. Kompost kalles sort gull, og det er jo gull verdt. Kompostbingen er nå startet opp igjen med pinner i bunnen og hageavfall fra bedene oppå der. Men om jeg får i gang prosessen uten litt hjelp gjenstår å se. Det kan hende at jeg må kjøpe noen reker med skall for å hjelpe den i gang. Det er så gøy å få til den prosessen, men helt enkelt er det ikke. 

Jeg fikk plantet 6 rhododendron i går, og de var:

R. yakushimanum fcc
R. Edelweiss
R. Frosthexe
R. Schneekissen
R. Weissenburg
R. Makiyak

Jeg glemte helt å ta bilder av de etter at jeg var ferdig, så det får jeg gjøre en annen dag.  

Nå er det ikke så lenge til  før det er slutt på camelliablomstringen, men noen etternølere er det som holder på fortsatt

Som denne 'Hawaii' som nettopp har startet og det var godt at jeg fant ut at det var den. Den hadde mistet lappen sin. Jeg trodde at jeg hadde to av den nemlig, og det stemte :)


Dette er den andre jeg har og som hatt blomstret i flere uker. Jeg har hatt blomstring på de forskjellige jeg har siden midten av februar, så det skal jeg ikke klage på. De slutter blomstringen når alt i hagen tar over, så det er fint å ha de å glede seg over mens en venter på det som er ute skal komme i gang.

44 kommentarer:

 1. Det var da godt du kom i tanke om dit sorte guld! Det ser jo fint ud i begge ender, og du kunne jo også bruge begge kvaliteter til forskellige planter.
  Og så er det dejligt at kunne komme rigtig i gang i haven nu. Bare det kolde vejr slutter her i maj. Dine Camelia ser jo fantastiske ud, og det vil Rhododendron'erne nok også komme til.

  Rigtig god arbejdslyst!
  Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også, og det er godt å få brukt det hele.
   Det er så godt å kunne være ute igjen i hagen, ja. Tusen takk!

   God arbeidslyst til deg også!

   Slett
 2. Beautiful and delicate flowers!

  SvarSlett
 3. Kompost er gull verdt - det er sikkert. Og så er det jo kjekt da at avfall kan bli til noe som er nyttig for hagen.
  Gleder meg til å se Rhododendron-bedene dine etterhvert.
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Ja, det kommer nok noen bilder etterhvert.

   Klem, Marit

   Slett
 4. Du er dyktig, får arbeidet unna.
  Komposten ser flott ut.
  Her er skikkeleg vårver i dag, eg har gått ein tur i skogen
  og plukka kusymre i formiddag.

  God 1. mai frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, det er nok en overdrivelse, men jeg har da begynt på det store arbeidet med å få hagen klar :)
   Så deilig da!

   Ha en fin kveld

   Slett
 5. Lækker kompost, der er blevet resultatet af dit affald. Ja, nu er det snart slut med kameliaer i potte

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er fornøyd med den. De holder nok ikke så lenge til nå de fleste untatt Hawaii, for den kan blomstre til juni har jeg lest.

   Slett
 6. You did a fantastic job Marit. Your garden will love the compost.
  Your flowers in the Camelia's are so beautiful. Never have seen this ones overhere before.
  Have a wonderful day.
  Rosehugs

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Marijke. I hope so! There are many different camellias. I have bought it from England. Have a wonderful evening.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 7. Compost is indeed a beautiful fertilizer. Fresher soil like this can hardly be. Your plants will be grateful to you, Marit.
  Gr Jan W

  SvarSlett
 8. Hei, så nydelige cameliaer du har, det har jeg alltid ønsket meg, men da er det vel best å ha et drivhus...
  Så fin hageblogg du har, oppdaget den nå nylig. Ha fine hagedager, nå er jo været endelig strålende!

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Tusen takk! Ja, de er noen flotte planter. Drivhus, og en kald kjeller med lys om vinteren har jeg. Vinterhage kan de også bo i :)
   Så hyggelig at du har oppdaget bloggen min!
   Ja, endelig har det begynt å ligne på vår...
   Ha fine hagedager du også.
   Klem, Marit

   Slett
 9. Komposten ser flott ut ! Bra at du kom på å bruke den:-)
  Ser fram til å se bilder av ny plantingen.
  Cameliaene er nydelige.
  Ha en fortsatt fin kveld.
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den så brukbar ut. Ikke sant! ;)
   Det skal jeg få lagt ut etterhvert. Tusen takk,

   Ha en fin kveld du også.

   Slett
 10. Så heldig du er som har sånn kompost :-)
  Veldig bra måte å utnytte hageavfallet på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også, og det blir veldig bra å utnytte både kjøkkenavfall og hageavfall på en gang :)

   Slett
 11. Næh, hvor er den sartrosa camelia smuk! Og egen kompost er en luksus jeg sætter stor pris på. Her har vi masser af plads, og kompostbeholdere her, der og allevegne. Jeg glæder mig til jeg skal til at bruge af den! Dit guld ser smukt ud :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, den er så vakker, og ser nesten ut som en peon. Det er bra at der plass til masse kompostbeholdere hos dere. Det er jo veldig bra å lage egen kompost. Det forstår jeg! Ja, den gjør jo det :)

   Slett
 12. Jeg har flere ganger tenkt at vi bør ha en kompostbinge for å utnytte det vi kaster. Skal se om jeg får ut fingeren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en veldig god idé! Jeg kjøpte min gjennom kommunen her og er en varmkompostbinge. Når prosessen fungerer blir det skikkelig varmt der. Det må du gjøre!

   Slett
 13. Hei Marit

  Flot kompostjord!
  Her i Danmark er der mange der lader affaldsrenovationen hente deres have"affald". Dumt når det er så let at lave en godt kompost!

  Godt du slår et slag for det!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, den ble bra. Etter å ha ligget i tre år så må den jo være ferdig. Det øverste laget hadde bare ligget der et år,men det ble brukt det også. Sånn er det her også, men det er vel ikke alle som tar seg bryet med å gjøre det.
   De må jo helst ha en kompostbinge også :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 14. Kameliaene dine er aldeles nydelige, Marit! Jeg har også jobbet med kompost i dag. Har en kaldkomposthaug der jeg graver fram flott jord om våren. Varmkompost har jeg bare hatt et år, men jeg blandet den inn i kaldkompostjorden før jeg fordelte det i bedene. Virkelig et kjekt arbeid å holde på med, selv om det tar på armer, rygg og skuldre. (Men det gjør jo alt tungt arbeid i hagen) Ha en fin maiuke videre. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det leste jeg akkurat :)
   Det var veldig tungt ja!
   Ha en fortsatt fin uke, Anne-Kristin!

   Slett
 15. Det er et stort stykke arbejde, du har udført, men dine planter vil belønne dig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 16. Hej Marit!
  Verkligen guld värt, att få egen jord. Men det är inte alldeles lätt att få till det. Har precis tömt vår varmkompost, längst ner var det bra jord. Dina kamelior är så vackra.
  Ha en fin vecka i trädgården.
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Nei, det er ikke så lett å få prosessen i gang, men jeg bruker rekeskall, og da kommer den alltid i gang.
   Tusen takk,
   Ha en fin våruke du også!

   Slett
 17. Härligt med ny fräsch kompostjord till växterna. Naturens prosess är fantastisk. Kameliorna är så fina, Hawaii med sin lilla kant och i ljuvaste rosa :)

  Jag är glad för utöver rhododendronbuskarna jag beställt så hängde det med en Blewbury hem igår. Och jag såg 2 riktigt stora exemplar av rex. Nu ska jag vårda mitt egna lilla exemplar. Du kan inte tro så snygga bladen var på de stora buskarna.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det virkelig! Det var du som inspirerte meg, for jeg hadde "glemt" hele kompostbingen min.
   Ja, naturens prosess er fantastisk, og det er godt at vi kan kopiere den. Tusen takk! Jeg er veldig glad i Hawaii, og er så gal at jeg har to av den samme.

   Oi, det høres flott ut! Det kan jeg tenke meg var fint, ja.

   Klem, Marit

   Slett
 18. ​Flott med kompost binge, det har jeg ikke prøvd meg på, jeg har altfor mye avfall og ingen plass å ha det så alt mitt hageavfall går til kommunen til kompostering, ihvfertfall blir det brukt til noe nyttig. Men jeg har laget leafmould (hva heter det på norsk?) av løvet fra 2015, og er godt igang med det fra i fjor, og det er jo veldig enkelt og greit :-)

  Jeg har også to yakushimanum rhododendrons, de er i de 7 dverger serien, 'Sneezy' og 'Doc' og i min forrige hage så hadde jeg 'Dopey' - de er aldeles nydelige og gror ikke til store monstre som mange andre rhododendrons. Hvilken har du, ser ut som du ikke har fått med deg hele navnet på listen din? Jeg kunne godt tenke meg 'Edelweiss' og 'Schneekissen' også - og camelliaen din er helt utrolig nydelig! Lykke til med vårhagen din :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en god ting å ha, og dessverre har jeg bare plass til en brøkdel av det hageavfallet jeg har. Resten av hageavfallet fyller jeg ut en skråning, så det kommer til nytte her også. Men det er jo bra at avfallet ditt kommer til nytte. Jeg tror vi har et uttrykk som heter løvmuld som ikke er så ofte i bruk i det norske språket, for det høres mer dansk enn norsk ut. Men det er jo nettopp det du lager, og løvmuld er jo det beste hageavfallet.

   Ja, det er nettopp derfor jeg også kjøper mange yakushimanum sorter, for de blir ikke så store som de andre. Den serien har jeg ikke hørt om her.
   Jo, det er den rene yakushimanum jeg har kjøpt, for den heter ikke noe annet enn det :)
   Det er så mange fine rhododendron, og jeg skulle gjerne hatt flere. Men nå har jeg kjøpt 19 stk, og har bare plantet 6 av de, så det er flere på lager som venter på å bli planter. Halve hagen skal bare graves opp først... :(

   Tusen takk!

   Ha en fin vår i England, Helene!

   Slett
  2. 19 rhododendron! Ja det har ikke jeg plass til....men jeg har tenkt å kjøpe noen til, hadde vært morsomt å ha alle 7 dvergene, innkludert 'Dopey' som jeg hadde tidligere. Det er ingen firmaer her som selger alle 7 så jeg må kjøpe fra forskjellige for å få hele samlingen. Her er ett firma som har 5 forskjellige, de siste to er 'Bashful' og 'Sleepy' Av en eller annen grunn har de kalt Happy for 'Hoppy'....merkelig, men den heter det hos alle.
   https://www.rhododendrons.co.uk/gift-ideas/plants/rhododendron-dopey-agm.aspx

   Slett
  3. Ja, hele 19 stk. :)
   Så spennende med den serien! Den 'Hoppy' var helt nydelig. Den het jo Happy, ja. Lystig på norsk hvis jeg ikke husker feil. Yakushimanum har mange vakre krysninger.

   Slett
 19. Härligt Marit att du uppmärksammar den fantastiska kompostjorden. Jag har aldrig förstått varför man kör sitt trädgårdsavfall till kommunens sophantering och sedan köper inplastad jord på säck.

  Nu måste du ta en bild av de nyplanterade Rhododendron.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som hageeier så er det jo supert å benytte seg av den.
   Nei, det kan du si...

   Jeg skal gjøre det!

   Klem!

   Slett
 20. Kompost er gull for hagen ja! Jeg komposterer året rundt, og nå er det så fullt at det må tømmes.
  Disse 5 for 100.- jordsekkene som selges, er bare tull. De inneholder null næring, men det gjør komposten:)

  Ha en fin maidag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Det selges mye dårlig jord, ja...

   Ha en fin dag! :)

   Slett
 21. Kompost er kjempegøy! Nå er det virkelig vår her med 20 grader i skyggen. Dette har vi ventet lenge på. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy! Her er det 17 grader og det er jo ikke til å tro :)
   Det har vi, ja!

   Slett