onsdag 2. september 2015

Så feil kan en ta...

For det første trodde jeg ikke at dette med ormen skulle blir en føljetong, men det har det allerede blitt for i dag må jeg tilføye litt til...
For det andre så trodde jeg at det bare var en buorm her, men neida det er faktisk to...
For det tredje trodde jeg at den buormen vi så her for 5 år siden var død, men neida, den lever i beste velgående... urk....

I går fikk jeg en bildemelding(MMS) på mobiltelefonen min med et skrekkens bilde fra som naboen som bor tvers over veien her hadde tatt (20 meter herfra omtrent). Det viser en enorm tykk, svart og lang orm som jeg gjenkjenner som den vi så som lå på kompostdyngen her for 5 år siden, Er det mulig...?  Jeg har googlet hvor gamle buormer kan bli, men uten resultat. Er det noen som vet hvor gamle de kan bli?Men jeg leste at den legger mellom 6-24 egg i mai og de klekker i juli. Det er nesten ikke til å tenke på en gang... 24 egg til klekking... Det er så jeg får mareritt midt på lyse dagen. Hvor  mange ormer kan det faktisk være her?

Det er bare til å glede seg til vinteren, for da går de i dvale. Det ligner ikke meg å glede meg til vinteren, men det gjør jeg nå...

Dette håper jeg var siste rapport om buormer her...

Så over til været. Siden i går har det kommet ca. 100 mm med regn. Ja, jeg skriver ikke feil, det er bare helt sinnsykt. Regnmåleren min er oversvømt for lenge siden, så der får jeg ikke kommet med noe eksakte data. Men et sted som pleier å stemme med det vi har fått her tidligere viser til 99,8 mm (Laukollmyr, Sande) på 24 timer. Metrologisk institutt vurderte i går å kalle det ekstremvær det som var i vente, men de trakk den formuleringen. Hva er egentlig et ekstremvær hvis ikke dette er det?

 Her , her og her kan dere se bilder fra Kongsberg( 3 mil herfra)  og der har "bare" fått 62,3 mm i følge yr. Jeg våknet 03.00 i natt av at det hørtes ut som himmelen hadde revnet. Det regnet så mye, og jeg tenkte at dette blir det skader av. Det er bare en uke siden vi fikk masse regn, og da kom det 103 mm på fire dager. Det er omtrent det vi har fått på et døgn nå, og det skal bare fortsette en stund til...

På mandag tok jeg veldig mange bilder, men det får nøye seg med et bilde i dag. Nå skal jeg ut og se om det er noen skader på veien her.

'The Alnwick Rose' med morgendugg

46 kommentarer:

 1. Det var dog en voldsom mængde regn, det varer længe, inden du skal vande igen.
  Synd med snogen, hvor er det en skam, at den/de holder til lige omkring jer. Jeg ved jo, hvordan du har det.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er voldsom mengde regn som har kommet her! Jeg trenger sikkert ikke å vanne på veldig lenge nå nei...
   Ja, det er det! Jeg liker det absolutt ikke!
   Klem

   Slett
 2. Hei Marit

  Sikken et uvejr ja - ekstemt ville jeg da også kalde det, Godt at veje og dæmninger holder, og at myndighederne har styr på det!

  Nogle snoge -Natrix natrix- kan nå en alder på op over de 20 år. Ungerne er meget små, og holder sig skjult de første 2-3 år. Kun meget få overlever:)
  Her i Danmark er synet på disse snoge ved at ændre sig, fordi de faktisk er nogen af de eneste dyr der altid æder dræbersnegle, der er en klar regulerende sammenhæng der....

  Så det ville da være smart hvis i kunne indsamle snogene og udsætte dem i egne med disse snegle:)

  Håber dine vej og haven med planter klarer uvejret!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, dette er ekstremt! Det er skummelt, for det har begynt å rase ut på andre siden av bekken. En vei på andre siden av hovedveien rett i nærheten har rast ut. Vi får håpe at det holder ja!

   20 år er litt av en alder! Håper at det ikke er så mange som overlevet av de nei. Hvilke fiender er det de kan ha her? Grevling kanskje?
   Ja, jeg har lest at de spiser snegler, så sånn sett er de jo nyttige. 3 km herfra er det masse brun snegler, så de kunne sikkert brukes der. Men der er det masse biltrafikk, så da ville de sikkert ikke overleve. De spiser mus her, og det er jo noe det også.
   Ja, det håper jeg også!

   Ha en deilig dag du også!

   Slett
 3. Vilket elände ni har med både ormar och regn! Hoppas det lugnar sig. Här skulle vi behöva lite mer regn för det är väldigt torrt i trädgården/ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det virkelig! Jeg skal gjerne sende deg litt av det, for vi trenger ikke mer regn!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Vilken underbar ros och vackert fotografi! Men vad hemskt att ha ormar i trädgården, det låter värre än att ha mördarsniglar/Monica

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er omtrent like ille! :)

   Slett
 5. Ekkelt med ormer i hagen. Synes du er modig og flink. Kan det være et håp om at ormen drukner i regnet? eller er det bare ønsketenking?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. Takk!
   Nei, dessverre så er ikke det mulig, for den er en utmerket svømmer som lever i og ved vann. Her er det både en stor elv og en bekk, så den trives veldig godt ved vann. Skulle ønske den gjorde det ,ja...

   Slett
 6. Hi Marit,
  Maybe you have some of the following information:
  The grass snake comes from the family of water snakes. They live in a large distribution throughout Europe, including in Sweden.
  They are not dangerous and non-toxic for humans. It is a shy and quiet type which not even bite. At day they chase on land and in water at insects, small mammals, frogs and fish.
  The eggs hatch only when the extended period of time has been warm. A short summer in Scandinavia may be too short to let mature the eggs.
  They can reach an age up to 20 years.
  Their main enemies are birds of prey and consuming mammals.
  I can imagine that you will find it very annoying, but you do not have to be afraid.
  Lots of luck to you! I sympathize with you!

  Love, Gerry

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Gerry,

   Thank you so much for your very good info about grass snake/ buorm, Natrix natrix. Yes, they are at least not dangerous.

   Love, Marit

   Slett
 7. Vilken ormhistoria! Fy, inte trevligt att ha i hagen!
  Såg bilderna nedan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Nei, den/de er ikke hyggelige å ha i hagen...

   Slett
 8. Maybe you should take away the compost heap and the pond, these areas are favored by the grass snake. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. No, I can't take away any of them. The comost heap is in a hill down to a little brook, and my pond is not where they are. We have this brook where they live I think, and it goes down to Norways third biggest river who is just 100 meters away. So there is plenty of water around here where they thrive very well.

   Slett
  2. Thank you, Marit. In that case I hope you and the snakes will become good neighbours.

   Slett
  3. I guess I just have to live with them near me, but I don't like it :)

   Slett
 9. Oj, så mycket regn. Hoppas nu du får några soliga och fina dagar.
  Jobbigt med ormar, hoppas du kan komma på et sätt att hantera detta.
  Kramar Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt enormt med regn som har kommet. Det håper jeg også!

   Håper det går over en gang, ja.

   Klem, Marit

   Slett
 10. Uffda. Dette var dramatisk!! Men det var en nydelig rose :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er i grunnen det :(

   Det er den!

   Slett
 11. Oh, så tråkigt med dina besök i trädgården, jag skulle inte gå ut alls.Går det inte att fånga dem, och föra dem långt långt bort. Hoppas det ordnar sig.
  Nu har vi haft regn i några dagar också. Det behövdes.
  Ha det fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kjedelig. Det går helt sikkert an å fange de, men jeg vil ikke gjøre det ;)
   Her trenger vi ikke mer regn på en måned tror jeg ;)

   Ha det godt!

   Slett
 12. Hei Marit!
  Jeg tror aldri har opplevd så mye regn. Det bøtter ned over flere dager. Så langt har det gått bra med hagen. Når det regner mye, hender det at nederste del av hagen blir et stort basseng.
  Jeg sier som Maria, håper at du finner en måte å håndterer dette. Det er så fryktelig slitsomt å være redd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Nei, ikke jeg heller. Det er helt ekstremt når en ser følgene. Her har en liten bekk blitt til en foss og elv.
   Ja, jeg må jo bare prøve å takle det.
   Klem, Marit

   Slett
 13. Urrk...
  Men vannet! Hører det fosser ned utenfor her, og det er krise i nabokommunen (Røyken).
  Håper det går bra hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Urk...ja...
   Det gjør det her også! Bekken brøler som et uvær, for nå er den blitt til en stor elv. Har sett det på TV ja. Det går helt fint enn så lenge tror jeg i alle fall hvis det ikke kommer mer.

   Slett
 14. Great captured the beauty of nature !!
  Greetings

  SvarSlett
 15. Du har da dit hyr med slangerne :-) En snog kan blive 23 år, har jeg læst hos Danmarks Naturfredningsforening, skoletjenesten.
  Ha' en dejlig aften, Marit, klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal jeg si seg! Takk for den opplysningen, Gitte!

   Ha en deilig aften, klem!

   Slett
 16. Ja, dette ble mye å takle på en gang! Her var det mye orm før, men ikke nå lenger. Jeg tror det er sauene som skremmer de vekk, de løper jo rundt over alt. Ormen har ingen hørsel. men er veldig var for vibrasjoner i bakken, tramping osv.Kanskje du må trampe litt rundt, å se om de blir skremt tilbake til skogen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i grunnen så er det så det holder :)
   Det er sauer rundt her også, men de er inngjerdet så de er ikke her hos meg. Sikkert smart å ha de trampende rundt. Ja, neste gang skal jeg trampe og slå i bakken for å skremme de.

   Slett
 17. I know these snakes are not dangerous, but I don´t think they look attractive I should be scared to see them in my garden. The rainfall of almost 100 mm is really extreme. The weather is alltogether a world of extremities nowadays.
  The Anwick rose, a beauty for my wishlist, just because of the name for I visited Alnwick garden some years ago.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I get scared even I know they are not dangerous.
   Yes, and it's not finished yet. Bust noe the rain pour down like last night. Really scary that too!
   The weather has gone extreme!
   It is a very beautiful rose, and I hope you'll find it.

   Slett
 18. Huff og huff =O Vi har også hatt skikkelig slagregn i store mengder, men ikke akkurat i dag. Håper det går bra med blomstene dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den kan en i grunnen si! :)
   Jeg skal se på de når det en gang slutter å regne.
   Takk!

   Slett
 19. Det har regnet veldig mye her også, så kommunen har en vaktordning for å se om det trengs pumping mm.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er vel over hele Østlandet omtrent dette regnet. Nå holder det med regn synes jeg!

   Slett
 20. Det er da så uheldigt, at snogen ikke er rejste længere væk, Marit! Men ganske som Karsten skriver, så overlever ikke mange af ungerne hvis den skulle få nogle.
  Skrækkeligt uvejr i har haft på det seneste - hold da op hvor der er mange oversvømmelser! Krydser fingre for dit område, hus og have er gået ram forbi.

  Klem Rose

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Det gjenstår å se hvor mange ormer/snoker det er her i fremtiden.

   Ja, det har vært helt fryktelig. Og det verste er at regnet ikke holder opp! Men så langt i går var det ingen store skader her på huset eller i hagen heldigvis.

   Klem, Marit

   Slett
 21. Ja kommer den til å trives til deg fremover, så tror jeg du blir kurert for ormeskrekk. Men det trenger ikke bli så mange, for grunnen til at de legger så mange egg er jo at mange blir tatt av andre dyr. Grevling, pinnsvin, katter og fugl. Tror også padder tar små ormebarn.
  Ja, dere har virkelig hatt det vått de siste dagene! Du og du for noen regnskyll! Håper det retter seg nå i helgen.

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jo hende, men jeg er ikke sikker
   Hadde jeg støtt på den kjempestore ormen en kveld hadde jeg sikkert fått hjertestans ;)
   Godt at det snart er vinteren så jeg kan få de på avstand!
   Håper dyra rundt her spiser opp alle de små ;)

   Ja, det er kliss vått overalt her nå. Trenger ikke å vanne resten av høsten tror jeg
   Det er meldt om bedre bær fremover :)

   God helg!

   Slett