tirsdag 14. april 2015

Kaffe mot snegler...

Jeg er så heldig  at jeg er ikke plaget av snegler, men en kan jo aldri vite om de vil dukke opp. Jeg har riktig nok svarte "vanlige" skogsnegler, men de er ikke et problem i hagen. Jeg har en åpen kald kompost hvor jeg kaster hageavfall og på den måten "fyller" ut en bratt skrent/skråning. Der har jeg de svarte skogsneglene og de trives med å få masse mat der. Med andre ord, de er ikke i mine andre bed og det er jo en fordel å ha de der. Da får mine planter være i fred for de, for de er jo like glupske de som andre snegler. Så det gjelder å alliere seg med fienden, og heller gi de det de vi, ha på et begrenset område.

Men tilbake til kaffegruten. Jeg samler på kaffegrut/te poser som jeg blander i sammen. Før så samlet jeg bare på kaffe, og har brukte det i mange år som jordforbedringsmiddel. Jeg leste tilfeldig et sted at te var også fint å bruke i hagen, og siden har jeg bladet te og kaffe i sammen. Min erfaring er at kaffegruten blir mye mer porøs når jeg gjør det, for kaffegrut har en tendens til å "klumpe" seg i sammen, og da også mugge fordi det blir for lite luft i blandingen. Her i huset drikker min mann kaffe og jeg te, og det passer veldig bra :)

Herher og her  kan dere lese om kaffe mot snegler. Min erfaring er for å unngå at den klumper seg for mye og mugger, er å tørke kaffen godt, og røre litt rundt i den i løpet av dagen. Rene vitenskapen dette her ;))

Sånn setter jeg kaffefilterene til tørk, og tømmer de dagen etter opp i en boks

sånn som dette. Den må stå uten lokk! Dette er tørket kaffe blandet med te, og som dere ser er den blitt veldig porøs. Det er første gangen i år at jeg tester ut å blande med te, men det ser veldig vellykket ut. Jeg blander dette inn i jorden, og kaffen blir jo til slutt til jord. Hvis det skulle dukke opp noen snegler håper jeg de dør av kaffen! Så her er det snakk om å slå flere fluer i en smekk ;))

Det synes ikke så godt på bildet, men her har det faktisk snødd frem til nå. Det har ikke lagt seg på bakken, men det er bare 1 plussgrad og det blir ikke noe hagearbeide gjort i dag, nei. Men i drivhuset skal jeg holde på med varmovnen på og radioen i bakgrunnen :) En får gjøre det beste ut av det når været skifter sånn!

Ha en fin dag uansett vær!

52 kommentarer:

 1. Hej Marit! Tack för länkarna skall läsa dem.Jag har sparat på kaffesumpen, och skall strö ut den i trädgården, så hoppas jag att jag inte får några sniglar alls. Hoppas det blir varmare hos dig. Ha det gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika! Håper du ikke får noen snegler, ja! Det ble sol i dag utpå dagen, men fortsatt kjølig. Varmen kommer nok tilbake!

   Ha det godt!

   Slett
 2. That is a solution, Marit, that simply coffee snails dead or keeps away from your plants. They can do so much damage. Especially hosta, they love it and you have left no plant .
  Thanks for sharing it!
  Have a nice day!

  Love, Gerry

  SvarSlett
  Svar
  1. I have a lot of Hostas here, but no snails. I hope to keep it that way in the future :)

   Have a nice evening!

   Love, Marit

   Slett
 3. Vi kaster kaffegruten i komposten, og teposene. Jeg har og gravd ned kaffegrut rundt rosene. Skulle vist gjøre godt for dem, leste jeg for lenge siden. Men nå går alt i komposten. Jeg har heller ikke disse iberiasneglene, men veldig mye åkersnegler. Og noen boasnegler. Om sommeren er fuktig, så har jeg hundrevis av åkersnegler. Kanskje jeg skulle prøve gruten rundt kjøkkenhagen?
  Det snør bare bittelitt til meg i dag. Vi får sende hverandre litt varmere vær :-)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har også hørt at det fungerer som gjødsel. Min gamle mormor brukte det på hawairosene sine, og de var kjempe fine! Du kan helt sikkert bruke det der!
   Ja, det hjalp, for sola kom til slutt :)

   Ha en fin kveld!

   Slett
 4. Hej Marit
  Tak for opskriften hos mig virker det ikke med kaffe, men jeg har heller ikke teblade at komme i. Jeg drikker hverken te eller kaffe :)
  Jo vi kan godt se sneen, det er ikke sjovt for dig, her regner det.
  Hyg dig i drivhuset
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Så synd at du ikke kan bruke det, men drikker du ingen av delene går det jo ikke :)
   Det sluttet å snø til slutt og så kom sola, men stadig iskaldt ute. Jeg fikk gjort mye i dag i drivhuset :)

   Klem

   Slett
 5. Jeg har også lest at en kan bruke kaffegrut mot snegler, men her er de for mange. Mange fine Veisbilder i ditt forrige innlegg, Hvitveis vokser også her i området og det er så flotte vårplanter.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da må det nok sneglegift til!
   Tusen takk! Hvitveisen er nydelig :)

   Ha en fin kveld!

   Slett
 6. Begynte å bruke kaffe i bed etter at du så vidt nevnte det tidligere:-) Alt må prøves, men tør nok ikke slutte å gifte. Får bruke begge deler.
  Her er det regn og 3+ grader, så det har vært glimrende vær til å få vasket et par av husveggene som skal males. Senere i dag blir det nok litt prikling.
  Kos deg i drivhuset !

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Nei, det forstår jeg godt.
   Jeg har kost meg i drivhuset med ompotting og såing :)

   Ha en fin kveld

   Slett
 7. Jeg smider kaffengrumsen i komposten...har forsøgt at gemme den og så strø i bede, hvor mine katte ynder at besørge....men de er da totalt ligeglade med kaffen og besørger der stadigvæk...så nu ryger den bare i komposten. Mht. snegle, så bruger jeg sneglefælder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaffe hjelper ikke mot katter nei, men har du prøvd appelsinskall? Det har jeg lest at skal hjelpe.

   Slett
 8. I hope my hostas like coffee.....or tea....
  Gr Jan W

  SvarSlett
 9. Jeg har også lest at kaffegrut skal være bra så jeg har spart litt men ikke lagt det i bedene ennå. Tidligere har jeg blandet den i komposten. Vi har jo massevis av Iberiasnegler her så det gjelder å prøve alle metoder som er :-)
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper at kaffen hjelper hos deg :)

   Klem, Marit

   Slett
 10. Så intressant! Kaffe/te-blandningen ser ju väldigt fin ut. Visste inte att man kunde använda det som jordförbättring. Ett extra plus är ju om sniglarna inte gillar det. Ett knep jag lärde mig i England är att lägga ut krossade (inte för fint krossade dock) äggskal runt växter man är rädd om. Sniglarna kryper inte gärna över äggskal då dom är vassa och kan skada dom.

  Vi har inte snö här men vindarna har varit kalla. Solen sken på förmiddagen men nu har molnen dragit in. Mest inomhusaktiviteter här också :)

  Ha en fortsatt fin tisdag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaffe gjør leire mer porøs, og det inneholder gjødsel også. Så kaffe/ te er bare bra for plantene. Jeg har hørt om eggeskall, men har ikke testet det selv. Men det er jo også kalk i eggeskall, så det er jo bra uansett.

   Solen kom til slutt, men fortsatt kjølig. Vi hadde også vind i tre dager. Helt fryktelig!
   Best å være inne da ja :)

   Ha en fin kveld!

   Klem, Marit

   Slett
 11. Sikken arbejdsomhed du lægger for dagen med din anvendelse af kaffegrums. Hos os bliver den smidt på komposten sammen med det øvrige køkkenaffald. En hyggestund i drivhuset, mens det blæser udenfor, er ikke at foragte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, for jeg liker at det er porøst, og ikke bare ervi en klump :)
   Så i år skal jeg strø det rundt og ikke ha store klumper med kaffe i bedene :))
   Det var helt deilig i drivhuset i dag, for solen kom til slutt.

   Slett
 12. i put coffee grounds in my compost pile. :) i love the row of trees you have!

  SvarSlett
 13. Så bra å vite at kaffe og te kan brukes til den slags. Har også lest at kaffegrut skal være godt for roser Greit å ta vare på slike ting da :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kaffe og te kan brukes mot snegler og som gjødsel. Så det er jo en flott gjenbruk av ting en får en del av :)

   Slett
 14. Smart. Jeg strør kaffegruten på snøen for at den skal smelte raskere, men vakkert er det ikke. Ellers går den i kaldkomposten hele sommeren. Æsj, snø vil vi ikke ha lenger nå, har pakket vekk skiene også. Det var spådd 10 cm med snø her i dag, men den kom heldigvis ikke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke så vakkert ;) Jeg bruker aske til det samme.
   Nei, nå vil vi ikke ha mer snø!

   Slett
 15. Hei Marit

  Jeg er ved at forberede et kaffe forsøg - mere om det senere

  Godt at høre om dine erfaringer!

  godt med tips og ideer til hvad vi gør ved snegleplagen:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Det er bra at du får forsøkt det hos deg som har snegler.
   Ja, det er jo noe som mange er plaget av. Kaffe og te er noe de fleste har, og gjenbruk er bra :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 16. Det høres ut som en veldig god ide. Vil gjerne høre om erfaringene du gjør med det :-)

  SvarSlett
 17. Oi, det må jeg teste ut=) Og det å slå flere fluer i en smekk er jo alltid supert=) Håper du har det fint=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det burde du gjøre. Ikke sant! :)) Takk, det er bra med meg. Håper du har det fint også!

   Slett
 18. Hej Marit
  Jeg samler også kaffegrums. Jeg strør der rundt om mine Fritillaria og Liljer for at mindske antallet af liljebiller. Det ser ud til at hjælpe men om det virker mod snegle har jeg ikke prøvet endnu :-)

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anne

   Så smart, og det har jeg ikke prøvd før. Liljebiller har jeg nok av :(
   Du må teste det ut!

   Klem

   Slett
 19. I also use coffee-grounds and tea around plants, especially Rhododendrons and I dig bananapeels around my roses. I did not know you could use coffee-grounds against slugs.

  SvarSlett
  Svar
  1. That is good! Yes, there is many who do not know this.

   Slett
 20. Hei Marit! Vi har heldigvis ikke brunsneglen, og det er jeg veldig glad for. Krysser fingrene for at de holder seg borte. Trodde at kaffegrut senket PH-verdien. Har brukt det til rhododendronbuskene, men jeg har lest at det skal holde sneglene bort.e Det har kanskje noe med at gruten fester seg til sneglene.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   De er ikke her heller. Det er mulig det senker pH litt, men jeg vet ikke om hvor mye det er. Nei, det er selve koffeinen de ikke tåler :)

   Klem, Marit

   Slett
 21. Jeg håper at din bosatt med kaffe og te vil være effektive, jeg håper det. Hilsen.

  SvarSlett
 22. Jag har också börjat lägga ut kaffesump i rabatterna, hoppas att det hjälper för vi har massor av sniglar här:-(
  Titti

  SvarSlett
 23. Bra tips! Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et godt tips!

   Ha en fin uke du også!

   Slett
 24. Jag dricker inte kaffe och min man dricker pulverkaffe. I UK har nästan ingen en kaffemaskin med filter. Så jag får hitta på något annat.
  Ha det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv med teblader? Det er jo litt koffein i svart te også. Ha det godt!

   Slett
 25. Marit,
  be using your idea for coffee grounds.
  I will be submitted to the composter.
  And as for the snails. When there were floods.
  In May, every day very early in the morning (about 6 hours), I go to the garden and a thug them into a bucket of water and lime. When it rains the snails come out of the meadows.
  Compost sprinkle with lime.
  Greetings.
  Lucia

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, please try it! I have never heard about using lime on slugs. Thanks for the idea!

   Slett
 26. Takk for tips om kaffe i bedet. Husker mormor brukte det. De gamle visste hvordan det skumme gjøres.

  SvarSlett
 27. Hvordan det skulle gjøres, skulle det stå! :)

  SvarSlett