tirsdag 21. april 2015

Evaluering av Camellia prosjektet...

 Dette skrev jeg mye om i fjor, men for de som ikke har lest det før skal jeg ta et kort sammendrag.

I fjor vår hadde jeg en import av Camellia fra England. Jeg kjøpte mange sorter, og noen av de var merket very hardy. Det var jo egentlig på forhånd dømt til å mislykkes, men optimist som jeg noen ganger er, så måtte jeg bare prøve. Jeg plantet de ut i et surjordsbed, og de så riktig så fine ut i hele fjor sommer. De dannet nye knopper, og jeg hadde troen på at det skulle lykkes til å klare seg her utendørs....
Disse bildene er tatt 13.3 mens det ennå så ganske lyst ut for plantene...

Etter det kastet de alle bladene og knoppene...


Disse bildene er tatt i dag, og som dere kan se så er det bare brune pinner. Jeg knekte av greinene for å se om det var noe grønt inne i de, men det var det ikke. Så de kan jeg bare grave opp, og kaste i komposten. Prosjektet kan skrives opp på listen over mislykkede hageprosjekt ;))

Jaja, sånn gikk altså det. Men da har jeg i alle fall erfart at å plante ut Camellia her går ikke. Hadde jeg bodd i en klimasone med mildere vinter enn her hadde det helt sikkert gått bra. De klarer seg jo fint på Vestlandet, men det er det H1, og her er det H4. Så der fikk optimismen seg en knekk ;))
Jeg må innse at jeg ikke bor på Vestlandet, men kommer nok alltid til å teste ut planter som i teorien ikke skal klare seg her. Moro å prøve noe nytt, selv om det noen ganger blir ganske kortbart... ;)

Jeg hadde tre Camellia i en kald gang i vinter, og det gikk ikke bra det heller. Det ble for mye kald trekk og sikkert for tørt også. Men de døde ikke, de kom bare ikke med noen blomster.

Men resten av de jeg har, altså 6 stk. satte jeg ned i kjelleren. Der er det veldig kjølig, men lite lys. Det er to små kjellervinduer der, og bare en lampe med en sparepære i. Jeg hadde ikke troen på at de skulle klare seg der, men det har de altså gjort. Litt vann i ny og ne, men eller har de fått lite stell. I forrige uke tok jeg de opp fra kjelleren. Jeg satte de bak fiberduk i noen dager slik at de ikke skulle få sviskader av sola, og nå står de ute og blomstrer!!!


Camellia 'Nicky Crisp'


Denne husker jeg ikke hva heter, men har lappen et eller annet sted.
Den har altså to store knopper, og det sier jeg meg veldig fornøyd med tross alt :) Til neste år skal jeg sette inn en ekstra lampe så de får bedre lys, og sette alle sammen der.

I dag har jeg sett linerla for første gang. Det er min favorittfugl om våren, og når den viser seg, ja da har våren kommet for å bli :) 23 grader i går, og det må nesten kalles sommertemperatur...
Ikke fullt så varmt i dag, men varmt nok oh rundt 17 grader. Har fått vannet alle helleborusene, og i morgen skal jeg starte på graving av nytt bed til de.

Dette er H. torquatus 'Grünfink'
Grønn og skjønn... :)

Dette er H. niger 'Snowfrills' Jeg trodde blomsten var dobbel, men ser nå at den har en fylt kant innerst ved selve blomsten, omtrent som med de som kalles "Prestekrage" Helleborus.

Må bare vise disse "feite" gåsungene på Salix helvetica. De er utrolig flotte akkurat nå, og jeg ser de fra kjøkkenvinduet. Koselig med sånne store "gåsunger" som vi kaller de her. De kalles også for puselabber.


"Alle" andre viser Magnolia blomstring, så her kommer min. Magnolia stellata bak drivhuset som er veldig tidlig ute i forhold til de andre jeg har i hagen. Men de har også begynt å åpne knoppene, så snart blomstrer de også.

18 kommentarer:

 1. Den som intet våger intet vinner Marit:) Liker innstillingen din. Man må jo bare prøve. Godt at de som bor i kjelleren har klart seg. Ny sesong - Nye muligheter:) Ha gode dager!
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er sant, Jannicke! En finner jo aldri ut ting hvis en ikke prøver, og dette er jo heller ikke noe jeg kan lese meg til. Vel egentlig kanskje, men jeg synes at det var verdt forsøket ;) Ja, de har klart seg helt fint, og til neste vinter (huff vil ikke tenke på det nå), så skal alle bo der.
   Ja, nå er det mange muligheter!

   Ha gode vårdager du også!

   Slett
 2. Hej Marit
  Øv øv men så er det forsøgt. Dem du har haft i kælderen ser jo heldigvis fine ud. H Grünfink er super flot :-) Stjernemagnolia er en meget fin busk den blomstrer også fint hos mig. Ser ud til at din rigtig hygger sig bag drivhuset :-)

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anne

   Ja, det var dumt at det gikk sånn, men da er det i alle fall forsøkt. Da vet jeg det med sikkerhet ;)

   Det er en vakker busk ja, og har så fine blomster. Tenker at din er flott nå med de forhold som du har! Den er vel et tre hos deg.
   Ja, den trives veldig godt der :)

   Klem

   Slett
 3. sorry the plants did not make it.

  yes, the texas bluebonnets are a type of lupine or lupin. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! That's life, and a nice try ;)

   Yes, I thought so, and it's nice that you tell me about it. , I love the color on them!!

   Slett
 4. Ser de du har tatt inn har greid seg, da kan det nok hende du har fått flere overvintrings- planter inne.
  Vi har en pseudokamelia, den overvintrer ute, dekket med strie. Vi har hatt den i to år og har ikke blomstret enda, men har en fantastisk rødfarge om høsten.
  Nå har stjernemagnoliaen din kommet like langt som vår ,så nå våres det raskt hos deg.
  Kos deg med planting :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de klarte seg så fint, så det må nok bli sånn med resten av de jeg har igjen at de står i kjelleren alle sammen.
   Den kjenner jeg ikke til, og den må jeg google. Den høres veldig fin ut med rødfargen om høsten.
   Ja, akkurat der den står blir det veldig varmt, men de andre i hagen åpner seg også nå. Vi hadde 23 grader her om dagen, og da går det fort med blomstringen.
   Ja, det skal jeg :) (i alle fall med graving)

   Slett
 5. Så tråkigt att det inte gick bra med ditt experiment :( Men det är nog tyvärr så att camellia måste ha en bättre växtzon än den både du och jag bor i men jag tyckte det var bra av dig att pröva. Annars så hade du ju inte vetat. Men din 'Nicky Crisp' är väldigt vacker. Så skönt att du fick njuta av lite camelliablommor i varje fall. Mina håller på att blomma ut nu men då kommer ju clivian istället.

  Nu ska jag titta på ditt senaste inlägg. Ser att du haft lite samma problem som med mina inlägg, att dom inte dyker upp i blogglistan. Undrar om det börjar bli så mycket trafik bland RSS-flödena att det hakar upp sig ibland. Man förstår ju inte tekniken bakom det hela. Hoppas det ordnar upp sig i varje fall, att det bara var något tillfälligt.

  Önskar dig en fin onsdag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ergelig, men helt overraskende var det ikke. Ja, dessverre så tåler de nok bare engelske vintre når de skal stå ute. Noen ganger må en bare prøve, men jeg er i alle fall en erfaring rikere ;) Jeg er veldig fornøyd med de som blomstrer, ja!
   Ja, du har jo hatt camelliablomstring lenge, og nå har du clivia :)

   Jeg tenkte på bloggen din i dag, for din blogg kom like sent inn i blogglisten som innlegget mitt. Det er ikke godt å si hva det skyldes, men jeg har fått gode råd om å poste innlegget på nytt. Da prøver jeg det neste gang det skjer.

   Ha en fin kveld!

   Klem, Marit

   Slett
 6. It is very different where the plants grow or not. But it was worth a try.
  The Camellias are now wonderful and your Hellebore is a beauty.
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's very difficult to find the best place in the garden for many plants. Some of them will not grow here, because the winter is too cold, Yes, it was worth a try :)

   Slett
 7. Tak fordi du deler din erfaring om Camellia, men er heller ikke for god. De to i bedet havde fine knopper, men knopperne blev lidt brune og de springer ikke rigtigt ud.
  Den røde stod i pavillionen, den har klaret sig fint. Når der er gået et par dage, taber den knopperne, selvom de stadig er fine.
  Flotte nye Helleborus og de camellia du viser er jo også fine, men ærgerligt er det.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes det er greit å dele erfaringer, også når de ikke er gode ;) Det er mange som har fulgt med på dette, og da er de i alle fall advart. Så synd at dine kaster knoppene. Kan det være for varmt i din pavillionen? Mine har stått veldig kjølig, og står nå i skyggen. De har ikke så langt mistet noen.
   Tusen takk!

   Klem

   Slett
  2. Ja det kan godt være, at det er fordi, det er for varmt for den derude nu. Det er ved at være slut med blomstringen nu, så den må hellere komme ud, den stod ude hele sommeren sidste år.
   Klem

   Slett
  3. Ja, det kan nok være det. Den klarer seg nok aller best ute fremover nå :)
   Klem

   Slett
 8. Det er morsomt å lese om dine optimistisme, jeg kjenner meg veldig igjen. Det er jo kun utprøving som skal til - noen ganger lykkes det jo, og da er gleden stor! Du skriver så levende. Gøy å følge med.

  SvarSlett
 9. Ja, noen ganger må en bare satse litt, for uten det finner en jo ikke ut av ting ;)

  SvarSlett