fredag 25. juli 2014

Ny varmerekord, noen nye liljer og gamle dahlia...

Yr fikk rett i at det ble den varmeste dagen i går, for her stoppet termometeret på utrolige 36 grader! Det var hele 30 grader når klokka var 12.00, så jeg forsto at dette var dagen for rekorder, ja! På Kongsberg ble det 32,5, men det er alltid varmere her enn der. Her jeg bor finnes det ikke noe målepunkt som er riktig, for det som er målestedet for Hvittingfoss ligger i Sande og det er 2 mil herfra. Der var det 33,3 grader i går så det er lokale forskjeller. Jeg forholder meg til det termometeret som henger på vinduet og det bruker jeg hele året. Nå er det "kun" 20 grader ute, og det er helt nydelig!

Det som var så merkelig var at i går var ikke varmen så påtrengende som de andre dagene. Det var lavere luftfuktighet, og det hjelper mye. Jeg takker for alle gode råd jeg fikk i går, og jeg lyttet til alle sammen. Jeg var inne hele dagen helt til det ble overskyet. Da var det rent deilig å være ute på ettermiddagen i går selv om det var veldig varmt, og for første gang har jeg klippet gresset i 34 grader som det var da, og det gikk helt fint :-) Jeg hadde ikke klippet det på 12 dager, så det var virkelig på tide. Det ble bare mørkere og mørkere i går ettermiddag/kveld, og så kom tordenværet. Det lynte og det tordnet, og det var et lyn som var veldig nærme. Skummelt med tordenvær når det er så tørt som nå, og jeg så på nyhetene i går at det var skogbrann flere steder. Men det er det merkeligste tordenvær jeg har opplevd, for det inneholdt ikke noe regn. Kun 1 mm kom det, og uværet holdt på til langt på natt. I følge yr kan det bli mer tordenvær i kveld, og på søndag. Er vi heldige kan det komme noe regn da.

Så over til noen bilder! Dahliaene har blomstret så fint, men er nå hardt rammet av tørke dessverre. De bildene er tatt i forrige uke, og nå ser de sørgelig ut. Til neste år skal jeg huske på å plante de i mye større potter! Alle disse dahliaene er fra de  jeg kjøpte i fjor og som jeg klarte å holde i live i vinter.




Den eneste jeg husker navnet på er denne, 'Eveline'



Men selv uten navn er de flotte! :-)

I april var jeg med på en liljeimport fra Hyde i England, og dette var de jeg kjøpte:

                                                                       Cafe Noir 
                                                                      Dimention
                                                                         Chocko
                                                                  Mystic Dream


Nå har blomstringen begynt, og dette må være

'Cafe Noir'

og dette er 'Dimention'

Jeg ser at det er knopper på alle sammen, så de andre åpner seg nok snart de også.

Så over til noen jeg har fra før som kommer trofast igjen
'George Slater'

'Tiger Babies'

'Night Flyer' tror jeg...

Denne vet jeg ikke helt sikkert hva heter... Den ligner i blomsten på en martagon, men det er det ikke, for den er lav og har nesten ikke noe stilk. Kan det være Lilium specicosum rubrum? Den kjøpte jeg for mange år siden, men den har aldri blomstret før nå. Den ligner ikke helt på bildene jeg ser at den, men det er det beste forslaget jeg har å komme med på navn. Noen andre forslag? ;-)

22 kommentarer:

  1. Visst är de vackra, Dahliorna, och dina Liljor med. Jag väntar med spänning på Liljorna som jag köpte i London. De har stått i knopp länge nu. Åska och dunder gillar jag inte, men hoppas du får lite regn. Ha det så bra /Marika

    SvarSlett
  2. Det var da helt utroligt med jeres 36 grader i går og mærkeligt, at tordenvejret var uden regn.
    Så smukke billeder du viser - ha' en dejlig dag, Marit, klem!

    SvarSlett
  3. Hold da op det var varmt!
    Smukke dahlia og liljer :-)

    SvarSlett
  4. Gillar dina väderrapporter, och hoppas du får regn snart. Läskigt med åska, här i Marina har vi också haft det och det skakar mellan bergen. Varmt här idag, men det fläktar gott i vinden.
    Så vackra bilder på dina liljor. Blev lite kär i Tiger babies, så söt!
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvarSlett
  5. Så fin blogg du har! jeg er helt ny på blogging, men har vært hagegal hele livet. I dag har jeg opprettet min egen blogg: lykkeligihagen.blogspot.no Din blogg blir den første jeg legger inn som link! Ha en super hagedag!

    SvarSlett
  6. Fine bilder av Dahlia som ikke liker tørken. Så mange lekre Liljer du har i hagen din.
    Tordenvær er litt skummelt når det er så tørt og varmt.

    Ha en fin fredag!

    SvarSlett
  7. Nydelige blomster Marit, det er tørt og varmt men det er utrolig hvor mange planter som tåler det.
    Tordenvær kan jeg greie meg uten, spesielt nå som det er så tørt i skog og mark.

    Ha en fin sommerdag, Marit.

    SvarSlett
  8. Hei Marit

    Ja, vi må håbe på et vejromskift - tilbage til "normal" sommer!

    Fine liljer du viser de ser ud til at trives på trods af varmen.

    Din sidste lilje ligner en martagon - men jeg forstår at den ikke har bladene i krans?

    Så kan det evt være L. taliense, L. duchartrei eller L. lankongense?

    Ha en dejlig dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten

      Ja, nå hadde en normal sommer vært helt fint! Liljene trives til tross for lite regn , ja.

      Nei, den har ikke bladene i en krans, og den er veldig lav, kun 25-30 cm. Jeg har aldri kjøpt noen av de liljene du foreslår, men som sagt så kjøpte jeg flere løker av Lilium specicosum rubrum for flere år siden. De har aldri blomstret før, så jeg tror at det må være den som nå blomstrer. Den lignet i blomsten på martagon ja, og er veldig søt synes jeg :-)

      Ha en deilig dag!

      Slett
  9. they're all so beautiful! sorry that you did not get rain with all the storming! hopefully some will come soon. i fear wildfires when it gets so hot and dry.

    SvarSlett
  10. Så mange fine liljer og georginer! Hadde det ikke vært for at georginer må overvintres inne, skulle jeg ha hatt slike, men jeg er nok for lat.

    SvarSlett
  11. Your Dahlias are so beautiful, you bought some nice cultivars. Your Lilies are doing great too, I always have troubles with the lily beetles here, I tried to catch them all but the result was not too good. We have hot to warm weather too and all the rain is passing us, so very dry.

    SvarSlett
  12. Hei Marit! Så synd med dahliaene dine. De er så vakre. Liljene dine er nydelige. Lengter etter REGN. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
  13. Kære Marit
    Din have må være et paradis med alle de smukke blomster
    Du er en fantastisk blomsterelsker!

    Kram
    JetteMajken

    SvarSlett
  14. Godt å høre at du holdet deg inne litt :-)
    Det skal godt gjøres at ikke noe rammes av tørke nå. Fint at du fikk tatt bilde av dahliaene først :-)

    SvarSlett
  15. Vi har haft 34 grader idag, och det tyckte jag räckte, mer hade jag inte klarat av. Nu är det förskräckligt torrt i rabatterna, det hjälper inte hur mycket man än vattnar. Härliga bilder på alla dina Dahlia och Liljor./ Kram Titti

    SvarSlett
  16. Your dahlia s are so gorgeus. Helas my computer broke down hope it will be fixed in short time. Have a wonderful weekend

    SvarSlett
  17. Åhhhh, så utrolig mange søte og fine blomster=) Jeg lar meg stadig imponere over mangfoldet du har i hagen=) Det er fantastisk. Håper du nyter de fine sommerdagene=) Vibeke

    SvarSlett
  18. Här hade vi "bara" 31 garder... men det räcker.
    Äger inte en Dalia. Jag har prövat några gånger, men jag kan inte sköta dem. Tyvärr. Just nu har jag mest grävt land och planterat träd. Allt för lite skugga...

    SvarSlett
  19. Tusen takk for alle hyggelige kommentarer! Det har skjedd så mye her i de siste dagene at jeg har ikke rukket på bevare kommentarene deres.

    SvarSlett
  20. Nydelige og spennende liljer du har, og flotte dahlia!

    SvarSlett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...