mandag 18. mars 2013

Samlemanien tar noen ganger litt overhånd...

De som kjenner meg godt har nok oppdaget at jeg er en samler av rang, i alle fall når det gjelder planter. Jeg samler ikke på noe annet bortsett fra juletallerkener fra Royal Copenhagen. Det startet med den første tallerkenen jeg kjøpte i Danmark på ferie for mange år siden som var en katt og en julerose (så klart)!

Bortsett fra det er hele min samledille relatert til planter. Jeg kan nevne clivia og hoya som er stueplanter, og  hosta, heuchera, helleborus, hepatica osv osv... Jeg har i vinter bestilt en del planter på nett som kommer i posten snart, og en ny dille i år blir dahlia. Jeg trodde ikke at jeg skulle få dilla på det, men plutselig hadde jeg bestilt  mange uten at jeg helt skjønte det... Sånn kan det gå ;-)) Jeg kan også nevne en helt ny dille som heter Camellia. Det er egentlig en uteplante, men som ikke er herdig på disse kanter av landet. Og jeg som ikke skulle ha flere ut og inn planter! Jeg snakker mot bedre vitende, for det er alltid noe som jeg faller pladask for og som jeg bare må ha...

En annen plante som jeg har kjøpt mye av i vinter er primula. Jeg har mange av de i hagen fra før, men nå i det siste har jeg lagt planer om å lage et helt rundt bed i hagen hvor jeg skal ha ha 3-5 lønner av sorten Acer dissectum 'Garnet' , og  primula som underplanting. Dette er sånt jeg tenker på og planlegger mens det er vinter, og i år ser det ut som jeg har fått ekstra god tid til å planlegge ;-))

Som den hagegale jeg er, så har jeg nå snart kjelleren full av primula. De venter nok like mye som meg på å komme ut i hagen ;-))De gale har det godt... ;-))

38 kommentarer:

 1. Du da asså, hvilken stilig liten oase dette kommer til å bli. Snart har du minst 100 ulike primula, de er jo så søte :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg altså.... Jeg har nok ikke så mange, men noen er det jo her fra før også. De er søte, ja :-)

   Slett
 2. Jaså, du har också sådana olydiga fingrar som beställer hem saker utan lov! Men när det gäller Camelia och Dahlia och andra sötnosar så förlåter man fingrarna...eller hur! Jag ser framför mig hur fint det kommer bli under din lönn när alla dina Primula blommar./ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal være visst... ;-)) Fingrene blir fort tilgitt, for noe må en hygge seg med denne vinteren her som aldri tar slutt. I dag snør det tettere enn på lenge :-(
   Jeg håper det blir bra med den bedet jeg planlegger.
   Klem Marit

   Slett
 3. Jeg har ikke A.Garnet, men på mange bilder ser det ut som den legger seg veldig utover. Jeg bare nevner det med tanke på dine planer om underplanting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har helt rett i at mange av de legger seg veldig utover. Men noen av de har hatt høyere krone, så jeg må bare lete etter noen som har det. Det passer fint med litt tett bladverk i det bedet, for det er endel som der. Og primula er ikke så glad i det, så det vil nok passe bra.

   Slett
 4. Jeg forstår dig fuldstændig, og det er da en af de dejligste hobbyer, der findes :-) Din lyslilla primula er fantastisk - den farve har jeg aldrig set før. Ha' en fin dag, Marit! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er en herlig hobby som jeg driver med året rundt. De har etterhvert kommet med veldig mange fine farger på primula. Ønsker deg en deilig dag, klem!

   Slett
 5. Flotte aurikler du har samlet - jeg har også en del. Den snowaurikel jeg har fået af min mor for over 30 år siden, den har fået mange "stiklinger". Ønsker dig en god tirsdag:) Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo spennende at du har en plante som du fikk av din mor for over 30 år siden! Ja, de kan bli riktig gamle. Ønsker deg en god tirsdag også! Klem Marit

   Slett
 6. Har lenge skjønt at du er en ordentlig samler :-) Du har jo en stor hage, så det er vel plass til mer nytt. Primula er absolutt noe å samle på, ja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! ;-) Du er nok ikke alene om å skjønne det. I en samlerhage nytter det ikke å tenke så mye farger, for det går mye på impuls og ikke planlegging. Men primula har mange fine farger, så det er noe for enhver smak.

   Slett
 7. Ja det er nemt at blive samler, jeg kender det jo udmærket :) Camelia har jeg ofte tænkt på at købe, men det er nu ikke sikkert, det bliver til noget. Måske kan den stå i pavillionen, hvor den ikke får vind? Ved du noget om det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal være sikkert. Jeg tror at vi begge vet alt om det. Camelia kan være vanskelig å få til innendørs for de vil gjerne ha det lyst og kjølig. Men hos deg tror jeg ikke at det skulle vært så vanskelig, for du har jo så fint klima. De klarer seg utendørs på Vestlandet her i Norge, og det er vel det stedet her i landet som ligner mest på Samsø :-) Den kan helt sikkert også stå i pavilliongen din om vinteren. På Vestlandet er det også mye vind, men jeg tror at de klarer seg ute der. Her hvor jeg bor er det mye kaldere, så her må de leve i min kjeller om vinteren hvor jeg har på lys for de. Hva gjør man vel ikke for at de skal trives? ;-)

   Slett
 8. Samlemani på planter er en fin ting syns jeg :-) Flotte bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også! :-) Tusen takk!

   Slett
 9. Ja, det er lett å ramle utpå før man egentlig helt skjønner hva som skjer. Men dette er nå en hyggelig "galskap" da.
  Så mange flotte primula det har blitt gjennom vinteren!
  Camellia er så vakre! Det er nesten så jeg begynner å lure på om jeg ikke skulle skaffet meg noen.
  Jeg har mine Dahliaer i potter. Sneglene er nemlig like glad i de som meg.
  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en veldig hyggelig hobby og galskap. Det har blitt noen primula, ja :-) Camellia er en vakker blomst, og der du bor kan den jo til og med plantes ut eller overvintres i drivhuset ditt. Her må de bo inne hele vinteren, og ha det lyst og kjølig. Så det er ingen stueplante akkurat. Ha en fortsatt fin uke du også!

   Slett
 10. Jo da, det så nemt at blive fristet, så jeg forstår godt dine diller ;0) Jeg har købt min første Camellia i år, den hedder Bonomiana og er lyserøde med frostet hvide stænk. Den står nu i drivhuset med en masse knopper og jeg venter spændt :) Primula dine, ser skønne ud, og åh ja, bare det snart bliver forår. Glæder mig til at se dit acer og primula bed. God dag, klem Rose

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lett å bli fristed :-) Den navnesorten var lekker! Utrolig fin med det hvite i blomsten. Du må vise frem bilder av den når den blomstrer. Jeg gleder meg til å lage det :-)
   Ha en deilig dag du også!
   Klem Marit

   Slett
 11. Vad roligt att läsa om ditt samlande! Primulorna trivs hos dig det syns, du har god hand med växter.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er gøy med planter. Tusen takk!
   Ha det godt.
   Klem Marit

   Slett
 12. Så lenge enn ikke har andre manier enn samledille synes jeg det høres kjekt ut. Så mange flotte Primula du har kjøpt i v inter.

  Ønsker deg en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke så mye annet jeg driver med enn planter. Ja, det har blitt noen primula i vinter. Får håpe at det snart blir vår.
   Ha en fortsatt fin tirsdag!

   Slett
 13. great collection of tiny flowers

  xoxo, Juliana | PJ’ Happies :) | PJ’ Ecoproject

  SvarSlett
 14. Primula-dillen har jeg også vært fanget i, og det føltes helt herlig.

  De gale har det BEST!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en herlig dille. De gale har det best, ja ;-))
   Klem Marit

   Slett
 15. En nydelig samling primula! Det blir gjerne dyrt å vente på vårtegn ;-).
  Men du så morsomt! Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir dyrt ja, men det er verdt det. Men nå håper jeg at det snart er slutt på vinteren... Nå vil jeg ha plantene ut.
   Ha en fin kveld!

   Slett
 16. En herlig galskap : ) Du er ikke alene! Om det er en trøst : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en god trøst synes jeg! ;-))

   Slett
 17. Marit I recognize myself in your story. I hope you don't think you are the only one who wants to collect and buying plants. Many years ago I bought one fuchsia and two years later a had 200 different one's. And every time I saw a new variety. They also had to be overwintered inside the house and all the spare bedrooms were full of fuchsia's during the winter. And now I love roses but helas my garden is over feeled. Collecting plants is a beautiful hobby don't you think!!!
  Have a wonderful day Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. No, I know that I am not alone with collecting plants. I have done the same as you with fuchsia. I did also collect them few years ago. I did not have 200, but maybe 100. Yes, collecting plants is a wonderful hobby! I agree with you in that :-)Have a wonderful evening, Marijke.

   Slett
 18. Det er en flott hobby og stor glede å samle planter!
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en flott hobby. Ha en fin uke du også :-)

   Slett
 19. Man skal være lidt samler når man har en have:)

  SvarSlett