onsdag 21. november 2012

Dykk i arkivet, bokstaven B...

Ja, dette ble litt vanskelig i dag, for bokstaven B var det lite av i arkivene. Jeg hadde tenkt å bruke de latinske navnene, men ser at jeg også må bruke et norsk navn i dag... ;-))

Bacopa carolinia i drivhuset i vår. Jeg sådde de selv for første gang i år, og det var en ubetinget suksess. Så jeg må få bestilt meg frø av de for å ha til neste år. Veldig flotte i ampler og i kasser.


Buddleia davidii. Disse er også selvsådde og blomstret for første gang nå i høst. De har jeg kjøpt inn mere frø av, så de skal såes snart og var veldig lette å få frem fra frø.

Under her har jeg tatt i bruk bokstaven B fra det norske ordet på denne planten, nemlig blodbeger. Den heter egentlig Rhodochiton atrosanguineum, men det er det ingen som kaller den ;-))
Jeg sår mange av disse hver vinter, faktisk så tidlig som rett etter jul. De trenger minst 5 mnd. før de begynner å blomstre! 

De første frøplantene

Her er de ca 1 mnd


Her er de klare for utplanting etter ca 4-5 mnd.

Nærbilde av blomsten

Sånn ser den ut etter en lang sommer ute

30 kommentarer:

 1. Det er en fantastisk have, du har, og din blodbeger er fortryllende. Bladene minder mig om min Susanne med det sorte øje. Hvis du sår allerede lige efter jul, bruger du så en lampe over de små planter?
  Klem og en god onsdag til dig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den kan minne litt om den planten du nevner i bladene. Ja, jeg har lys over plantene hele tiden inne helt til jeg flytter de over til drivhuset i mars. Der har jeg på varme på om nettene, men ikke noe lys der for der klarer de seg fint med lyset utenfra.
   Ha en fin onsdag du også, Madame, klem! :-)

   Slett
 2. Så det är lätt att så Buddleia davidii, Syrenbudleja??? Vad glad jag blir!!! De är fullkomligt underbara och nu ser jag plötsligt hela min trädgård full av dem till nästa sommar :-)
  blodbeger, eller "Törnrosas kjortel" som den heter på svenska sådde jag i våras, men överräckte de små plantorna på mors dag till min mamma som fick driva upp dem på sin balkong. Och de blev otroligt vackra.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok den samme planten. Vi kaller den her for sommerfuglbusk, men de latinske navnene er heldigvis like i hele verden ;-)) Ja, de var veldig enkle å få til å spire og gro fra frø, så de er jeg sikker på at du får til. Jeg synes det svenske navnet på blodbeger er så vakkert."Törnrosas kjortel" høres ut som et eventyr/saga av et navn. Vakkert! Koselig at du ga de til din mamma. Det gjør jeg også hver sommer. Det er en vakker blomst, ja!
   Ha en fin dag du også!

   Slett
 3. Inspirerende serie du har startet, kjekt å bli inspirert i det grå novemberværet.

  God onsdag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Randine. Ja, det kan være greit å bli litt inspirert i dette grå og regntunge været vi har nå.

   God onsdag til deg også!

   Slett
 4. Blodbeger ligner det vi kalder rosenslynge på dansk. Den har jeg ikke, da den skal ind om vinteren.
  Buddleja på dansk sommerfuglebusk har jeg til gengæld i hobevis. De selvsår sig i mit rosenbed. Jeg har solgt en masse i sommer for 25 kr. stykket. Jeg talte lige igen i går, der var nok 20 mere på vej derude.
  Men det er nu lidt træls at have dem i rosenbedet, de kan godt komme lige midt i en rose. Til foråret skal de graves op og pottes.
  God dag til dig

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da er det sikkert den samme planten hvis du synes den ligner. I år har jeg for første gang tatt inn planter fra i sommer som jeg har under lys i kjelleren. Håper at jeg skal klare å holde de i live til neste vår, for da blir de sikkert mye større neste sommer.
   Buddleia rekker ikke å selvså seg her, for de blomstrer altfor sent her til at de rekker det innen frosten kommer. du er heldig som har så mildt klima hos deg.
   God dag til deg også!

   Slett
 5. Flott prosjekt du er i gang med! HErlidg med sommergjennsyn nå, og en kan jo fint fylle en hel bokstav med bare en blomst og, om det skulle være andre du har lite av :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det går selvsagt an. Jeg håper jeg har nok på de andre bokstavene, men det finner jeg ut etterhvert ;-)

   Slett
 6. Wow, har du sjävsådd Buddleja, spännande! Hoppas att jag kan hitta någon liten fröplanta till våren, då:)).
  Gillar din serie:)).
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du er heldig kan du nok finne en frøplante ute hos deg som har litt mildere klima. Her blomstrer de for sent, for de fryser helt ned hver vinter. Den er helt på grensa i herdighet her, så jeg får være fornøyd med at den overlever ;-))

   Ha det godt. Klem Marit

   Slett
 7. Hm, da blir det til å lete etter frö til Buddleja også skjönner jeg.....jeg som nesten "drukner" i frö allerede:-)
  Blodbegerfrö fikk jeg som velkomstgave når jeg meldte meg inn i Sällskapaet Trädgårdsamatörerna tidligere iår. Gleder meg til å så de, for de er jo så fine!
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er ikke alene om å drukne i frø... ;-)) Buddleia var veldig lette å få til å spire og gro. Det er mange som selger frø av de. Blodbeger må såes tidlig og stå under plantelys (lysstoffrør) i ca 4-5 måneder før de blomstrer. Men de er verdt jobben synes jeg, for de er jeg så glad i.
   Klem!

   Slett
 8. Tak for de dejlige blomsterbilleder. Jeg glæder mig allerede til forår og sommer.
  Håber vinteren bliver kort.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør jeg også. Våren og sommeren er den beste tiden i hele året, så jeg håper også at vinteren blir kort.
   Ha en god aften du også!

   Slett
 9. Spennende! Blodbegerfrø skal jeg skaffe meg!
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du gjøre!
   Ha en fin kveld du også! :-)

   Slett
 10. Men vad roligt! Har du lite mer konkreta såråd när det gäller att få buddlejafröna att gro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sådde de på helt vanlig måte. Fylte jord i potter og fuktet den før jeg sådde frøene. Mener jeg dekte de med jord etterpå. Så satte jeg de under plantelys/lysstoffrør i ca. 20 grader. Noe annet gjorde jeg ikke, og da sprirte de som bare det :-)
   Lykke til med såingen!

   Slett
 11. Bacopa kan man ta sticklingar av läste jag men hade redan slängt mina i höstas...det var synd.
  KRAM från mig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Jeg har en ampel i kjelleren med noen bacopa fortsatt, for i den vokser det noen blodbeger som jeg prøver å overvintre. Da skal jeg prøve å ta stiklinger av de :-)
   Klem Marit

   Slett
 12. Heilt enig med deg at Bacopa er ei flott og veldig blomsterrik plante.
  Veit ikkje kva det er med blodbeger og meg :)) Eg sådde 5 frø kjøpt frå Impecta. Alle saman spirde fort, vaks fort og blomstra fort (sådde i slutten av Mars ). Vart digre plantar første sesongen. Dei blomstra like fort som andre sommarblomster :) Tru det den som vil...ikkje er eg god på slikt heller. Måtta fått nokre lykkefrø. Om vinteren tek eg dei inn slik som du og det går fint.
  I staden for å så meir på våren tek eg berre stikklingar. Det går veldig fint og dei veks fort.
  God Torsdag til deg.
  Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da var du virkelig heldig som fikk de så fort til, for det er virkelig mange som sliter å få blodbeger til å spire. Det viktigste er dog at frøene må være skikkelig modne, ellers går det dårlig. Frøene fra Impecta var nok veldig bra. Det var overraskende at du fikk de så bra til med såing i mars. Det var nok lykkefrø ja! :-)
   Ha en fin torsdag du også, klem!

   Slett
 13. Smukke billeder af nogle flotte blomster .
  Ønsker dig en god torsdag:) Knus Hanne Bente

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha en fin torsdag du også! Klem Marit

   Slett
 14. Helt nydelig sommerfuglbusk. Ønsker meg, men det går nok ikke her. Jg nyetr hagevenninna mi sin, hun bor lenger sør og har denne utrolig flotte buska i hagen sin.
  Fin torsdag til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg på, for det er så vidt at den overlever her. De er merket som H3, og det er det ikke her i alle fall. Men den oppfører seg som en staude som fryser helt ned, men skyter fra rota på våren. Godt du kan nyte den litt sør for deg da. Ha en fin torsdag du også!

   Slett
 15. Så flotte B-blomster bilder , det er så deilig å se sommerbilder Marit.
  Ha en fin dag , Maritklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er deilig å ha sånne bilder på lager når været er så grått og trist som nå for tiden.
   Ha en fin dag du også, Marit, klem!

   Slett