tirsdag 24. mars 2020

I sitt rette element og ikke...

Jeg har en stund lett etter noen snøklokker, Galanthus nivalis  jeg flyttet i fjor.  De ble jo "selvsagt" dyttet ned på en ledig plass, og i går fant jeg de igjen.  Det er så vakker når de kommer rett opp av snøen. Her er den engelske forklaringen på ordet nivalis, altså betyr det snø eller snødekket. Det norske navnet snøklokker passer godt synes jeg :)

Her vokser de i sitt rette element nemlig rett opp av snøen. Dette er på nordsiden av huset, og dette bedet ligger i skyggen av huset i tillegg. Så det er der hvor snøen smelter sist. Det er bare litt snø igjen akkurat der, for i resten av hagen er den borte nå. Men det er en fin naturopplevelse å se de komme opp av snøen, så jeg setter pris på den opplevelsen med snøen nå som den blir borte ;)

Jeg fant en annen liten blomst i går også, og det er bare å innse at den er ikke i sitt rette element her dessverre. Det var en blomst i fjor, og det er det i år også. Alpefiol, Cyclamen coum trives ikke her, så derfor er det så gledelig å se den.

Dette bildet er forstørret, men det måtte jeg bare for den er så bitteliten... Det som ser ut som steiner er altså singel/grus ;)

Det er ikke alltid at jeg lykkes med mine eksperimenter med planter som ikke har den nødvendige herdighet for å klare seg her. Men den lever, og bare det er et stort pluss. I tillegg har jeg frøplanter av C. coum på planterommet, og de skal selvsagt plantes ut senere. Optimismen er viktig å beholde, og jeg gir meg ikke så lett...

I går fikk jeg hentet opp de siste hortensia fra kjelleren , og nå er plassproblemene akutte i drivhuset som vanlig om våren. 14 stk. hortensia står pent oppstillet der, og de er både beskåret og sprayet med et mildt lusemiddel. Flere av de har knopper, så det er bare å glede seg til tidlig blomstring. De beskar jeg ikke i fjor høst, og de har også stått varmt på planterommet hvor jeg sår frø. Så det er forklaringen på knoppene. De skal få bli der til faren for nattefrost er over. Da skal de ut, og inn skal de store citrusplantene som fortsatt står på det varme planterommer. De har vokst mye i vinter, og ene det sitrontreet har små sitroner og mange blomster nå. 

I natt har det ikke vært frost, men det er overskyet ute og til tider mye vind. Det er 4, 7 grader i skrivende stund, og det er jo mye bedre enn frost. I drivhuset har jeg satt på en ovn, og i natt var det 10 grader der.
Yr spår nattefrost igjen fra søndag, så vinteren vil ikke helt slippe taket her :(

38 kommentarer:

  1. Dejligt du snart har en snefri have selvom der lige var en klat sne til din vintergæk. Her er de forbi, men vi glæder os nu over påskeliljer trods nattefrost.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er deilig å se at snøen snart er borte. Det er hyggelig at dere nå kan nyte påskeliljene. De er også så fine. Vi har mye å glede oss til.

      Slett
  2. Hej Marit!
    Javisst är Galanthus nivalis söta när dom tittar fram i snön, snöklockor är ett fint namn liksom vårt, snödroppar. Och vilken överlevare, den fina cyklamen. Jag trodde absolut det var stenar som låg där :)
    Det är kalla nätter här också. Flera minusgrader varje natt. Nu känns det mer som normala temperaturer som det kan bli den här tiden på året. Är lite orolig över mina rhododendron då kalla nätter och soliga dagar med kalla vindar inte är någon bra kombination. Men det går inte att täcka dom för det blåser så mycket. Jag hoppas på att det går bra.

    Önskar dig en fin tisdag!

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Anita!
      Snødråper er også et veldig passende navn, ja. De ser jonut som små hvite dråper :)
      Ja, det var derfor jeg måtte forklare at bildet var forstørret. Den er veldig liten, og synes knapt der den er.

      Ja, nattefrosten vil ikke slutte, men egentlig er det helt normalt for årstiden. Den varmen vi hadde i februar var mer unormal. Ja, det kan jeg forstå, for det er jo ikke bra for sånt vær for de nå. Det er bare å krysse fingrene for at det går bra!

      Ønsker deg en fin tirsdag!

      Klem, Marit

      Slett
  3. We have snowdrops too in the backyard this year. We first spotted them a couple of weeks ago, and they are still blooming. We didn't plant them so I suspect that the squirrels may be responsible. Whatever their origin, they are very welcome in our garden.

    SvarSlett
    Svar

    1. So nice to hear, David. The seeds can travel in many ways :)
      Yes, they are very welcome early in spring.

      Slett
  4. Hello, I wish I had some of the Snowdrops here, they are lovely. It is wonderful to see the first Spring blooms. Our last frost date is pretty late, we will not plant new plants until May. Take care and have a great week ahead.

    SvarSlett
    Svar
    1. Slett kommentar fra: Marits hagedagbok
      Blogger Marit sa...
      Hello,

      Yes, they are so lovely. The first spring bloom are so nice to see. Our last frost date are May 22th, so the frost can be very late here too.
      Take care, and have a nice day!

      Slett
  5. Kære Marit
    Sneklokker er et sødt navn og meget passende.
    Jeg skynder mig at nyde din sidste sne, for tænk, hvis der ikke kommer mere.
    Skal du ikke dække den lille alpeviol, hvis der kommer frost?
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth
      Ja, det synes jeg også. Det vet en aldri her, for vi kan fp snø helt til i mai. Jeg la løv over den i går, og det har den hatt hele tiden. Jeg bare "lukket" opp løvet i går og fant den der da :)

      Slett
  6. Hei Marit

    Alletiders at din Cyclamen coum har overlevet, måske den skal have et par år til at rigtigt etablere sig?
    Og du har frøplanter på vej, ofte er de jo fra planter fra tilsvarende haver, så de er muligvis allerede selekteret en gang:)
    Vi har al mulig grund til optimisme!

    Ha en dejlig uge

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten

      Ja, det er jo lov å håpe på det. Disse frøene kommer fra Cyclamen society, så det vet jeg ikke :)
      Ja, optimismen må vi holde fast ved!

      Ha en deilig uke

      Slett
  7. Hei Marit
    Jeg har også tatt frem hortensiaene. Det er første gang jeg prøver å overvintre hortensia og jeganer ikke om jeg har lyktes enda. De har fått lange bleke skudd der de har stått for varmt og mørkt i kjelleren. Og lus da. Blir spennende å se om det blir noen blomster i sommer.
    Ha en fin dag,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena
      Så bra! Det blir spennende for deg da. Lus kommer alltid når de blir overvintret for varmt. Blomster kommer det nok sikkert. Sett din i drivhuset og spray den mot lus.
      Ha en fin dag.

      Slett
  8. Jeg syns det har vært en kald mars, blåser stikker og strå hele tiden her, gleder meg til varmere dager. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, mars har vært mye kaldere enn februar. Her har det vært iskaldt i dag med sur vind. Varmere dager ønskes her også. Ha en fin kveld.

      Slett
  9. Hej Marit
    Og med meget vind og 4 grader, er det faktisk temmeligt koldt, det kan vi snakke med om her hos os. Godt du nu kan se snøklokker, det er vi jo for længst ovre, men sådan er det, og pludselig har du indhentet eller overhalet os.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, det vet nok du det meste om. Det har vært så kaldt her i hele dag. Ja, det er jeg så glad for. Som regel tar deg deg igjen midt på sommeren :)
      Klem

      Slett
  10. Hei Marit! Snøklokker er uunnværlig i vårhagen! Og sikkert ekstra vakre når de presser seg frem fra snøen :-)) Jeg er veldig imponert over alle inn og ut plantene dine, jeg får vondt i ryggen bare ved tanken ;-)) Mye å glede seg til nå! Fortsatt fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit
      Ja, det er de! Snøen rundt de gjør de litt spesielle ja :)
      Jeg har hatt vondt i ryggen i flere dager nå, så det følger dessverre med ;)
      Ja, mye å glede seg til nå fremover!
      Ha en fortsatt fin uke du også!

      Slett
  11. Hei Marit.
    Tenk at du har nesten snøfri hage og vi er enda i mars.
    Her er det også bare noen få grader og vind. Akkurat som nå hadde vi også en kald vår for 2 år siden. Tenk den sommeren vi fikk.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise
      Ja, og det er jo veldig tidlig. Ja, den sommeren var helt utrolig, men da hadde vi også snø til 13. Mai. En mellomting hadde vært fint.
      Ha det godt.

      Slett
  12. Good morning dear Marit,
    Great to see the springflowers rising up in your garden. What fragrance the blossom of the lemontree will bring.
    Have a wonderful day. Enjoy the beautiful weather!!
    Rosehugs Marijke

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning dear Marijke,

      Yes, I'm so happy to see them. Thr fragrance is great. Lemontrees smell wonderful.
      Have a wonderful day you too!
      Rosehugs, Marit

      Slett
  13. Er enig i at det er vakkert med små Snøklokkespirer med litt snø omkring. Spennende med Sitrontrær med blomster og små frukter.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant! De kler snøen. Ja, det er spennende, og de vokser som et uvær.

      Ha en fin dag

      Slett
  14. Vår uten snøklokker........da er det noe som mangler. Helt klart.
    Spennende å få til overleving på Cyclamen com. Morro å lykkes :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sant Jeg har hatt den i tre år, og det er andre vinter den er her. Men jeg vil ikke påstå at den vokser og trives :)

      Slett
  15. Ja, det er så smukt at se vintergækker komme op af sneen, Marit. Her har vi pludselig fået nattefrost, og jeg håber, det ikke skader alle de planter, der tror, det er lunt forår. Det er en kold marts på flere måder :)
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det Gitte. Så merkelig at dere har fått nattefrost nå. Det er lett å få frostskader på trær som har foldet ut bladene. Det opplevde jeg i fjor. Ja, det er helt sant!
      Klem

      Slett
  16. Vi har också nattfrost här i Wales, även om det igår var 15 grader dagtid.
    Ha det bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Oi, det må være spesielt hos dere som vanligvis har så varmt klima.
      Ha det bra!

      Slett
  17. Hej Marit!
    Fina snödroppar, och trevligt att din cyklamen har överlevt. Här har det varit kalla vindar men vi skall få lite varmare väder, det ser jag fram emot.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er så fint at den har overlevd. Det samme været har vi også hatt. I går blåste det så mye at det gikk ikke an å være ute. Ja, det hadde vørt herlig med varmere bær.
      Ha det bra.

      Slett
  18. Så vakre snøklokker,
    Håper alt er bra med deg og dine,

    Klem, Ida

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Ida.
      Alt er bare bra med oss. Håper alt er bra med dere også!

      Klem, Marit

      Slett
  19. Det lover da godt med din cyclamen coum, og små det er de jo. Nu skal de bare begynde at så sig selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør jo det. Hvis de får en lang sesong så gjør de kanskje det her også.

      Slett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...