søndag 22. mars 2020

Forskjellige vårtegn, og litt forsiktig shopping...

Ja, det er ikke bare snøsmelting og blåveis som er vårtegn her. I går var jeg en bitteliten tur på gartneriet og kjøpte noen stemorsblomster og perleblomster. Det er også et vårtegn.

Jeg plantet de ute når jeg kom hjem. Optimist som jeg altid er så trodde jeg at våren var kommet hit også. Så feil kan jeg åpenbart ta, for det var hele - 6 grader i natt. Det merkelige var at de så relativt friske ut når jeg kikket på de for en time siden. De er veldig robuste, men på gartneriene sier de at de tåler ned til - 4. Jaja, det gjenstår å se hvordan det går med de. Jeg kan klippe de ned hvis de er blitt veldig skadet.

Vårens første stemorsblomster lyser opp :)


I år er våren så tidlig her at nå gjør jeg noen ting i omvendt rekkefølge. I steden for å rydde i bedene har jeg begynt på den store jobben med å ta opp 16 hortensia fra kjelleren. Hvis jeg tar opp 2 pr.dag eller flere tar det en uke eller så. To av de største som sto på  det "varme" planterommet ble tatt opp i går, og det er litt av en jobb. For det første så er de tunge, og for det andre er de omfangsrike.  Det ble en omfattende klipp på de, og de var også fulle av lus :(
Sånn er det hvert år, men det hjelper å få de ut i frisk luft. Nå står de to første i drivhuset til de kan komme ut bare det blir slutt på nattefrost.   Der kommer det nok til å bli trangt om plassen... ;)
Som ikke det var nok har jeg flere camellia og sitrustrær  i kjelleren som også skal opp. Jeg er nødt til å lære meg å begrense meg, men det er en illusjon å tro at jeg klarer det ;)

Nettopp kommet ut i solen, og ikke noe vakkert syn akkurat...

Littt bedre etter klipping...

Dette er igjen den mye viste Helleborus tibethanus. Jeg kommer til å "plage" dere med den i lang tid. For det første er den omtrent det eneste som blomstrer her, og da blir det mange bilder av disse. Dette er den som får mye sol, og blomstrer mye tidligere enn den andre jeg har som står i skygge.  Det er morsomt å se forskjellen på de. 

Nå skal jeg ned i kjelleren og hente opp flere hortensia. I drivhuset i natt var det kun 1,2 grad.  Jeg har kun stauder og hortensia der enn så lenge.  De tåler jo så lave temperaturer, så det går helt greit.
Yr spådde -3 i natt, men så ble det -6. I følge yr skal det kun bli 2 grader midt på dagen, så det skal ikke plagsomt varmt ute i dag. 
Men heldigvis tar yr feil der også, for nå er det 6 grader :)
Temperaturer er vanskelig å spå, og det er ikke merkelig at de tar feil innimellom.

Jeg ønsker dere en fin søndag!

41 kommentarer:

 1. Oj Marit, jag blir trött bara jag tänker på allt du ska plocka upp. Men tänk när dom blommar, då har du glömt hur tunga dom var :)
  Inga löss på min hortensia ännu. Den har mängder med blad och flera knoppar. Det blir rekordtidig blomning.
  Din Helleborus är bara så vacker.
  Sent att dina penseer klarade frosten. Vi hade 10 grader imorse när jag gick upp. Nu är det 3 plusgrader, solen skiner och inte fullt så blåsigt som igår.

  Önskar dig en fin söndag eftermiddag och kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er tungt med å få opp alle disse krukkene, men som du sier så må jeg tenke på blomstringen som kommer senere :)
   Det er knopper mine også, så det blir tidlig blomstring i år ja. Tusen takk.
   Jeg får håpe at de overlever frosten i natt. -10 hos deg? Det var jo veldig kaldt. Det er 6 grader her og en del vind.
   Ha en fortsatt fin søndag!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Maybe you can limit yourself, Marit! I am amazed (and impressed) that you made a brief trip to the nursery - I had always imagined that you camped out there for days - and came home with only a few plants. I may have to lie down for a while to recover from this revelation. Actually, I was surprised that garden centres are open for business during the COVID-19 crisis. I realize that for you it is an essential service, but probably not for most people.

  SvarSlett
  Svar
  1. I will try, David. In normal circumstances I had been there for a long time, but not now. I hope you recover very quickly ;)

   They are at work anyway. They plant cuttings and many different other jobs related to the season.
   They also offer to drive home the goods. They loose thousands of money, and I feel sorry for them.
   The COVID-19 crisis hits hard everywhere over the whole world.

   Slett
 3. Kære Marit
  Det er dejligt med mange billeder af tibetaneren :-) Den er SÅ smuk. Og sjælden :-(
  Din lille hårdføre stedmoder i stenene ser vældig godt ud. De klæder hinanden . planten og stenene.
  God arbejdslyst med dine hortensiaer - elsker din lyserøde trillebør.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Tusen takk. Ja, den er sjelden å se dessverre. Bildet av stemoren ble tatt i går før frosten, men selv i dag så ser de ikke så verst ut.
   Jeg har fått klippet ned 4 stk. hortensia i dag, så det går da fremover. Det gjør jeg også :)

   Slett
 4. Hjelpe og trøste o) Man skal jobbe for skjønnheten, ja. For blomsterprakt, altså ;)
  Har voldsomme stemor- og småløkabstinenser. Blir trolig en liten gartneritur i morgen. Gjør enorm forskjell med noen slike potter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Når de begynner å blomstre er de verdt jobben :)
   Det hadde jeg også i går. Det er helt sikkert :)

   Slett
 5. Hei Marit

  Din H. tibethanus kan jo sagtens tåle et gensyn - Og som en bonus lader det til at du får inspireret andre til lidt mere usædvanlige planter - så flot som den præsenterer sig!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, den kan jo det :)
   Det eneste som er et problem her er at vi kan ikke bestille den fra Polen, så den er omtrent umulig å få tak i. Så jeg er veldig som fikk kjøpt de to plantene for mange år siden. Tusen takk!

   Ha en deilig søndag

   Slett
 6. Hello, it seems like winter wants to hang on here too. We are having cold night and early mornings. Your pansies are looking pretty, I hope they survive the cold. The Helleborus is one of my favorites, it is so pretty.
  Take care! Have a happy day and a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Yes, that's spring are every year. It's very typical weather in March. Thank you. I think they will survive.
   Take care you too!
   Have a nice new week ahead!

   Slett
 7. Hei Marit.
  Stemorene tåler mer enn en tror.
  Jeg må også gå over mine hortensier som står i hagestua. Godt å bli minnet om det.
  Nydelig helleborus. Den kan vi gjerne se igjen og igjen.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, de gjør nok det. Det er tiden for å gjøre det nå ja. Tusen takk.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 8. Det er alltid litt jobb det med å ta alt opp og fram. Gruer meg litt til pelargoniaene skal opp, da ryker spisebordet i stuen. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal være sikkert. Men når de blomstrer er vi veldig fornøyd likevel :)
   Spisebord er til å flytte på!
   Ha en fin kveld.

   Slett
 9. Vi hade också -6° i natt, och runt 4° på dagen. Lite kyligt, men skönt i solen.
  Det är mycket jobb med att få upp alla hortensior från källaren, men du får tänka på hur fint det blir när alla blommar i sommar:)
  Jag köpte min första pensee i går.
  Kram och ha en fin kväll

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da hadde du det også kjølig. Her blåste det også mye i dag.
   Det er mye jobb ja, men jeg synes de er verdt det når de blomstrer. Så fint det blir hos deg da, Maria!
   Klem, og ha en fin kveld du også!

   Slett
 10. Hej Marit
  Ja der er noget at se til med alle de blomster, du skal have op fra kælderen. Det er blevet noget køligere nu, men heldigvis ikke helt så koldt hos os.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er mye arbeide med de, men sånn er det bare. Det har vært kjølig i hele dag også, men jeg tror ikke det blir så kaldt i natt. Du er heldig!
   Klem

   Slett
 11. Her har vi haft solskin hele weekenden og det lover de også i kommende uge, men vi skal også have nattefrost hver nat - sådan er marts åbenbart- men det foretrækker jeg for al den regn og blæst vi havde i januar og februar.
  Dejligt at du nu kan begynde at tage dine planter op fra kælderen.
  Stedmoderblomster er et skønt vårtegn, det går den rette vej.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres deilig ut. Ja, nattefrosten vedvarer her også. Ja, det er sånn mars måned er. Regnet savner ikke jeg heller. Ha, nå har jeg båret opp og klippet 6 hortensia, og det gjenstår 8. Mye arbeide, men jeg er så glad når de blomstrer. Ja, nå går det den rette veien.
   Klem

   Slett
 12. Stemora klarer seg nok, men blir gjerne satt tilbake når det blir såpass kaldt.
  Da har jeg erfart at det tar litt tid før den blir like fin igjen.
  Men jeg skjønner deg godt......det er veldig fristende å plante de små søtnosene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror også de klarer seg godt, nen ble litt forskrekket når det pkutselig var -6. Ja, en blir veldig fristet nå :)

   Slett
 13. Søte små Stemor med stener rundt, de klarer nok litt kulde. Den tibetanske Julerosen var flott når den har sprunget ut.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjør nok det. Tusenvtakk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 14. Yr tjekker jeg også jævnligt, og heldigvis er deres prognoser som regel nogenlunde pålidelige. Stedmødre er så farverige og vel også ret robuste i forhold til nattefrost.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de har som regel gode prognoser. At de bommer på temperaturene er fullt forståelig. Ja, jeg tror de klarer seg helt fint. De er veldig robuste ja.

   Slett
 15. Good morning dear Marit,
  I had violets in wintertime they survived -10C. They are so lovely to have. Nothing wrong with posting the photo's of your Helleborus. I love it!!! And I would post it if I had it. What a work you have to get the heavy Hyrdrangea's outside. But your reward will be that a lot of beautiful flowers will come later this season. Keep bussy in the garden it's good for the fysical and mental health.
  Rosehugs Marijke
  Stay safe and healthy

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,
   Ok, thank you for telling me. They must be very hardy. Thank you!
   Yes, it's hard work, but it pays off in the summertime. Yes, it's very good for the health.
   Stay safe and healthy you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 16. Det er så fristende å kjøpe vårblomster nå! Har ventet litt fordi det er en god del frost om nettene nå.

  Mye jobb med de hortensiane, men så er det mye å glede seg over til sommeren :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig fristende! Det har mye frost her også, men det blir vel snart bedre :)

   Ja, det er helt sikkert, men det er mye å glede seg til :)

   Slett
 17. Flott Helleborus! Mine har stått i knopp lenge nå. Bare julerosa startet før jul, men der har noen vært og forsynt seg. Ser du har toppet hydragenaene. Ser du hva som er tørt? Jeg har ikke turt å klippe før alt det grønne har skutt. Mine har stått i vindu i uoppvarmet garasje de siste vintrene. De tåler en del.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg trodde juleroser var ganske sikre mot andre dyr da de er så giftige. Ja, det er lett å se hva som er tørt og ikke, og de har uansett ikke noe i mot litt lett klipping. Ja, de tåler mye, bare ikke hard frost. Hvis de fryser for mye ned eller klippes for hardt vil de ikke blomstre.

   Slett
  2. Har ikke sett el. hørt om rådyr her nå. Tror det er mindre kryp som har vært på julerosa - bare knoppen - snegl helst. Det har jo vært så mildt i vinter.

   Slett
 18. Hej Marit!
  Härligt med violerna och nytt i krukor. Har tänkt åka till växtgården, men tänkte att det kanske är mindre folk där en vardag. Vill gärna plantera lite vårblommor i krukor på altanen. Din Julros är fin, vacker färg och en stor planta.
  Är mycket förtjust i hortensia, kanske skall försöka att övervintra någon på prov.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er noe som er så hyggelig akkurat nå. Det er nok mindre folk der nå ja. Tusen takk.
   Ja, de er så fine, og tåler mye bare ikke hard frost. Du burde prøve ja!
   Ha det godt.

   Slett
 19. Hei Marit.
  Det er omtrent like kaldt her, da er jo det å starte med overvintringsplanter greit.
  Skal starte litt i planterommet i dag.(glad jeg slipper å hente opp fra kjelleren)
  Her er det meldt flere frostnetter kommende 10 dager, så det blir en sakte vår.
  Stemoren klarer det meste:-) Her venter jeg nok et par uker før jeg setter ut i krukker,men det kribler litt i fingrene nå.
  Bare å vise flere bilder av julerosa!
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,
   Ja, de tåler det godt. Mine 14 hortensia står nå i drivhuset. Avluset og klippet :)
   Det blir en sakte vår ja, men det er helt ok. Det blir frostnetter her også. Jeg klarte ikke å vente, men jeg tror det går bra.
   Ha en fin uke!

   Slett
 20. Tänker att stenarna runt styvmorsviolen skyddade mot kylan de lagrar ju värme. Sätter du hortensionerna i växthuset utan nån skyddande duk? Jag har också två krukor och det är löss på bladen. Men är rädd att de nya bladen inte orkar solljuset i växthuset.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper de avgir litt varme selv om det ikke har så mye sol her. Når solen er så svak som nå pleier de ikke å bli svidd av solen. Det er en stor fordel å få satt de der nå så de blir tilvent solen gradvis. Jeg har ikke dekket mine, og det pleier å gå bra.

   Klem, Marit

   Slett