torsdag 5. desember 2019

Høsten ble så kort i år...

Ja, her ble den det.  Selv om den var grå og våt så var det noen lyspunkter. Høsten kan jo være så fin, men i år ble den grå og hurtig hvit. Jeg tar et lite tilbakeblikk fra oktober.

Starter med noen fine knopper på Rhododendron 'Elizabeth Red' som jeg var usikker på om ville klare seg her. Den står godt beskyttet bak huset her og en høy thujahekk, så den har fått en veldig god plass. Den står tett  inntil en lønn som har slitt siden den ble flyttet. Kanskje de kan hjelpe hverandre?
Er spent på om den vil blomstre her, men det ser jo lovende ut.

Nok en med knopper tatt 25. oktober. 
Rhododendron orbiculare 'Blauköpfchen'
Det er en veldig dekorativ plante med nesten runde blader og blålilla knopper. Den har aldri blomstret her, men kanskje den gjør det til neste vår.

Heuchera uten navn fra Hageland

En av høstens fine dager med sol!

Ikonisk bilde. Det må tas hvert år :)

Løvfall. 

Som jeg gleder meg til våren, og håper å få se disse i blomst allerede mai. En må jo være optimist! :)

De ligger gravd ned rundt dette treet som også sees over her. Det produseres enormt med løv her pga. alle trærne rundt her, så dekkemateriale er ikke vanskelig å finne. Bladene på det "ikoniske" bildet over her er flyttet hit. Mye arbeide ned å fjerne de til våren, men det er det verdt. Veldig mange av de cyclamen jeg viste i forrige innlegg bor under her. De er ikke herdige her og må få spesialpleie for å overleve. Men med så mye løv så er det ikke noe problem, og med snø på toppen klarer de seg her. Snødekket hjelper jo veldig på overlevelsen. Men jeg er ikke garantert å få snø hver vinter, så derfor dekker jeg de med masse løv uansett.

 Her skinner solen litt  i dag og det er 0,5 grader ute. Det er veldig glatt og isete fortsatt her. Det er så jeg nesten ønsker meg mer snø.

Det er alt for tidlig å ønske at det skal bli bart her og at all snøen blir borte.  Jeg er jo realist midt oppe i det hele  ;)

36 kommentarer:

 1. Hello dear Marit,
  I had this feeling too ... autumn was short and very wet! The Rhododendron has some beautiful flower buds!
  I am sure he will survive the winter!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,

   Yes, it was very short and very wet this year. The buds are so beautiful, and I think they both will survive.
   Hugs!

   Slett
 2. Hei Marit.
  Optimist må man være. Du er flink til å teste ut planter som kanskje kan gå hos deg. Gleden er desto større når man lykkes.
  Vært mye regn og grått her også. I dag er det også regn og mildt og det er meldt torden.
  Og som det blåser.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det må en være til det motsatte er bevist. Jeg bor i en H4 sone, og det er så mange planter som H3 som jeg gjerne vil prøve her. Så derfor så tester jeg ut for å se om de kan overleve her. Ja, det er sant.
   Tordenvær hørte jeg om at det kunne bli flere steder, og det er jo helt vilt at det kan bli midt på vinteren.
   Her er det helt vindstille i dag.
   Ha en fin dag.

   Slett
 3. Good morning Marit: In 2007 I made a trip to Bhutan, and high in the Himalayas were many species of Rhododendron. They were all very beautiful, of course, but I was unable to identify each species precisely. You would have been in heaven there and had you been with me I would have had the advantage of your superior knowledge. So here is what I propose. We go to the Himalayas together - at your expense of course - and you will have the great pleasure of giving me Rhododendron 101. And you will probably see species you never saw before. How exciting is that? And I will help you to identify all the wonderful birds. We should meet in Bangkok before flying on to Paro. Please propose the date and I will be happy to oblige. Ever your devoted chum, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning David,
   I am so amused about your story! That have been a very special trip for the both of us.
   I know a man who have been in the Himalayas, and it's a heaven to visit for plantmaniacs.
   I will let you know when we can go there ;)

   I have lafed so much that I almost fall of my chair reading this lovely writing. I guess you must have written many stories in you life, David. I love to read your comments.

   Slett
 4. Hello, looks like you had a beautiful fall day. The sunshine feels good. Your Rhododendron and Heuchera are looking pretty. I love the red leaves, I assume they are maple? Have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello, yes it was a few days with sunshine, and it's so nice to look at photos full of sunshine. I miss it very much now in December. Thank you. Yes, it's a Japanese maple.
   Have a nice day!

   Slett
 5. Tja, her er det vist stadigvæk efterår. Vådt og gråt er det også. Der gemmer sig mange spændende guldklumper i jorden under alle bladene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hos deg er det jo stadig høst. Det er helt sikkert at det gjør det :)

   Slett
 6. Hej Marit
  Ja godt med blade og mere sne, det skal nok beskytte alle de små du har.
  Jeg er ikke i tvivl om, at du får blomster i de to rhodoer, du viser, det er fine blomsterknopper, så du kan godt glæde dig.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth
   Ja, det dekker plantene godt. Jeg håper du får rett! :)
   Klem

   Slett
 7. Efterårsbladene er ikke bare smukke, når de sidder på træerne, de er lige så smukke, når de ligger på jorden og pynter i gule, røde og brune farver. Og så er de for planterne, hvad en varm dyne er for vi andre. Her er det langt fra sikkert, at vi får sne i vinter, så vi er glade for bladene.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine både på trærne og på bakken. Fargene på de er også så fine. Ja, de kan sammenlignes med en dyne :)
   Det forstår jeg veldig godt.

   Slett
 8. Fine bilder fra høsthagen din, løv er vakkert på bakken. Her ble også høsten mye kortere enn jeg håpte.

  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, løv er så pent på bakken. Merkelig at det ble sånn i år.

   Ha en fin dag!

   Slett
 9. Hei Marit

  Efteråret bliver vel klemt især af sommeren, Der jo gerne varer godt ind i september. Og i november er det jo ikke så usædvanligt at vinteren så småt er godt igang.
  Det bliver spændende at se dine Cypripedium til våren!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, den gjør jo ofte det. I år som det første snøfallet allerede 6. oktober, og da var det høsten på en måte over allerede da.
   Ja, jeg er spent på hvordan de vil utvikle seg.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 10. Hej Marit!
  Helt enig med dig, tycker hösten är väldigt fin med soliga klara dagar. Men i år har det bara varit grått och blött, solen visade sig några få dagar. Hoppas att dina ömtåliga växter trivs bra under löv och snö.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, en savner jo en vanlig høst med klare fine dager, men sånn ble det ikke i år. Ja, jeg håper jo på det.
   God helg!

   Slett
 11. Flott å ha tilgang på så mye løv til å dekke med.
  Og så er det jo dekorativt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kjekt å ha så mange trær rundt her som avgir blader.
   Det er de også :)

   Slett
 12. Härligt med sol någon dag i alla fall. Speciellt november har varit trist här på svenska västkusten men vi hade litet, litet sol i eftermiddags. Fina höst/vinterbilder från din trädgård. Rh. orbiculare är jättefin. Ha en skön helg, den andra i advent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, solen er så viktig å se både om høsten og vinteren. Ja, vi har også hatt en grå og våt november, først med regn og så snø. Tusen takk.
   God helg!

   Slett
 13. Haha... ja om jag inte skulle tänka positivt skulle mycket jag odlar aldrig ens fått en chans :) Och du tänker likadant tror jag. Blauköpfchen är på min önskelista. Och idag skiner solen så jag kanske ska ta kameran och gå ut för att leta rhododendronknoppar...

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, for sånn er det bare :)
   Den er veldig fin, og fargen er helt unik. Jeg så den aller først hos Lisbeth med bloggen Høneballehaven. Bladene er så fine, og knoppene er også det.
   Ja, solen skinner her også i dag :)

   God helg! Klem, Marit

   Slett
 14. Hvis ikke du var optimist ville nerverne nok ikke holde til at være haveentusiast som du er. - Og går tiden ikke bare hurtigere alt i alt? Det er i hvert fald min opfattelse.
  Fine billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Def er jeg helt enig med deg i. Nervene hadde nok vært temmelig dårlige ellers. Jo, det føles sånn til eldre en blir.
   Tusen takk :)

   Slett
 15. Hva i alle dager holder Marit på med nå tenkte jeg.
  Jeg bladde meg bakover. Aha......vinterhage.
  Nå blir det enda flere muligheter for vinterskjøre planter :)
  Absolutt et nydelig bilde av den svingete hagegangen din.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå bygges det vinterhage/stue her. Vj har for liten plass når vi får hele familien på besøk. Så det blir et kombinasjonsrom. Det blir nok mest orikdéer og grønne planter der tror jeg. De vinterskjøre får bo i kjelleren som de gjør nå. Tusen takk :)

   Slett