lørdag 30. november 2019

Når jeg ikke vil gå ut...

TrädgårdsFägring har begynt med et nytt tema for hver uke, og det passer meg ypperlig. Jeg synes at det er litt enklere å være med da :)

Vinteren kom tilbake på torsdag. Store filler med våt snø dalte ned og 5 cm med nysnø.  og i natt kom  det vi har vært forskånet for så langt i vinter  nemlig kulden.  - 9 grader i natt.

Jeg må jo innrømme at jeg en en pyse når det gjelder kulde. Når termometeret blir tosifret i feil retning trives jeg ikke ute. Når jeg ikke vil gå ut så går jeg ned i kjelleren. Jeg er så heldig at jeg har to hele rom der  nede som jeg har planter i. Da går jeg ned dit og drømmer om vår, sommer og blomster.

Bli med ned da vel  :)


Denne nådde aldri å blomstre i sommer/høst. Den ble tatt opp for sent av kjelleren i vår, og var dessuten full av lus. Jeg klipte den hardt tilbake, og når plantene står ute blir lusa som regel borte av seg selv. Nå er den i full blomst nede i kjelleren, og den er et  oppmuntrende syn akkurat nå og uten lus. Hortensiablomster kan nytes hele året ute som inne :)


Dette ene rommet er til oppbevaring av hortensia og camellia + mye annet. Der er det på det kaldeste bare noen få plussgrader. Der vanner jeg, og ser etter om de har fått lus. I taket har jeg en stor ledlyslampe som gir plantene veldig godt lys, og i tillegg kommer det litt dagslys inn fra kjellervinduene.


I det andre rommet er det ca. 15 grader nå. Hvis det blir lenge kaldt så blir det nok kaldere der også. Dette er den første gangen at jeg bruker dette rommet til planter om vinteren.  Jeg har mulighet til å sette på en ovn der hvis det blir nødvendig. Når jeg bruker varmt vann på kjøkkenet eller på badet går kobberrør fra bergvarmepumpen gjennom dette rommet. Det avgir også litt varme, så det er jo bare fint.

 Der oppbevarer jeg to store hortensia, og veldig mange forskjellige grønne planter. Der har jeg ikke mindre enn tre lysarmaturer og undervanningsbrett, så jeg har god plass til å så frø og ha planter der.

Begonia rex

Der bor også 4 citrusplanter og den ene har hatt en sitron hengende på siden jeg kjøpte den i vår.  Jeg er ikke sikker på hvor lang tid det tar å modne de her, men det er minst et og et halvt år tror jeg.

Dette er toppen av sitronplanten og den fortsetter å vokse med uforminsket styrke innendørs. Den er nok ca 1,4 meter høy. I naturen kan de bli 3-6 meter høye, så de kan virkelig bli store. De får dessverre alltid lus om vinteren (de også), så de må passes på. Lus er en stort problem på planter som ikke er tilpasset å være inne. Disse er jo ute i over et halvt år før de må inn, så de må tilpasse seg mer enn "vanlige" stueplanter som er inne hele året. 


Rett før det ble kaldt igjen nå nettopp kjøpte jeg en stikling/avlegger av Monstera deliciosa 'Variegata' på finn.no og som ble sendt med posten. Den kom utrolig nok hel frem.
Galskapen lenge leve, men jeg måtte bare bare kjøpe den.  Jeg har lett etter denne i mange år. Jeg så den på en salgsmesse jeg var på i  Larvik som Gartnerhallen hadde  for 30 år siden, og har aldri glemt den ♡

Noen Mester Grønn butikker rundt om i Norge har hatt store planter av den, men de har jeg bare hørt om og aldri sett. Det er jo den store drømmen å komme over en sånn, men enn så lenge får jeg nøye meg med stiklingen.

Dette er altså kun et enkelt blad med luftrøtter som nå står i fuktig mose/sphagnum for å danne røtter. Jeg kjøpte to, men det største bladet er det fineste av de to.
Den er tiltenkt å bo i vinterhagen sammen med mange orkidéer og andre store grønne planter.
Så gjenstår det bare å se om jeg får røtter på den. Problemet er å finne den perfekte fuktigheten uten at den råtner innen den får røtter. 


Som dere skjønner så trives jeg godt  i min "undergrunnstilværelse" nede i kjelleren :)
Jeg er veldig heldig som bor i et gammel hus med full kjeller under hele huset. Den er virkelig gull verdt nå om vinteren.

                         Linker til TrädgårdsFägring

46 kommentarer:

 1. Så dejligt at læse om din undergrundstilværelse i kælderen! Du er meget heldig at have et hus med fuld kælder, og jeg kan bestemt godt forstå, at det er guld værd for dig :-) Der er så meget at kommentere - blandt andet din flotte hortensia, som har fået et nyt liv.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig gull verdt for meg. Ja, jeg skriver om så mye, så det er mye å kommentere ja ;)
   Hortensiablomsten er et syn nå ja, så den måtte jeg bare nevne.
   Klem

   Slett
 2. Din underjordsvärld skulle locka mig också :) Monsteran var ju fantastisk!!

  I år gjorde jag en rokad och flyttade lampan med natriumljus ner till verkstaden. Där kan den få alstra hur mycket värme som helst utan att det stör. Nu hänger den över kamelior och annat. Inne satte jag istället en ledlampa som inte ger någon värme och jag ser redan en enorm skillnad på de amaryllisar jag satt där. Nu är bladen mörkgröna och kompakta. Så ljus och temperatur i rätt kombination är viktiga :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg trir nok du ville like den :) Ja, bladet ser veldig fint ut, og jeg ser etter røtter hver dag!

   Lys og varme i passende mengder er så viktig ja. I det ene kalde rommet er det helt ok at det er kjølig, men i det "varme" rommet må det ikke bli for varmt. Ameryllisene dine høres flotte ut!

   Klem, Marit

   Slett
 3. Tenk å ha et paradis i kjelleren :)
  Praktfull Hortensiablomstring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et paradis der nede :)
   Den er så flott nå, ja. Så forsinket blomstring er helt topp nå!

   Slett
 4. Hei Marit.
  Du er heldig som har full kjeller. Ikke vanskelig å forstå at du trives der nede.
  Flott hortensia.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne- Lise
   Ja, det er helt sikkert. Uten den kunne jeg ikke overvintret alle disse plantene. Tusen takk.
   God helg.

   Slett
 5. Vilken grön och blomstrande källare!
  Härliga bilder :)
  Önskar dig en skön lördag...
  Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :)
   Ønsker deg en fin helg!
   Klem, Marit

   Slett
 6. Hello, you have so many beautiful plants. I love the Begonia Rex, the colors are beautiful. It is nice you can keep these lovely plants in your basement. Enjoy your day, wishing you a happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you. Begonia rex are very pretty. The colors are so pretty on them. Yes, I'm very happy for my basement.
   Happy Weekend!

   Slett
 7. Right now, Marit, we are visiting my daughter and her family in Ottawa. This evening the oldest grandson, who no longer lives at home, will be coming for dinner with his girlfriend. I think I will tell them all about my famous Norwegian gardening friend, Marit, Queen of the Posies. I am sure it will dominate all other conversation at the dunner table and they will be enthralled. I will let you know how it goes.

  SvarSlett
  Svar
  1. That sounds very good, David. Dinner with family is so nice. I'm waiting for your report :)

   Slett
 8. Sikke en flot hortensia, der liver op i kælderen. Og spændende, hvordan det går med den brogede stikling.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, akkurat nå er den så fin, og jeg er fornøyd med å ha den å se på i kjelleren nå. Det er nesten uutholdelig spennende, for dette har jeg ikke gjort før.

   Slett
 9. Hej Marit
  Dejligt at du kan gå i kælderen og drømme om sommeren, når det bliver så koldt derud. Hvis temperaturerne bliver så lave, bliver det for koldt at gå derude. Du har mange dejlige planter i kælderen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er helt topp å kunne gjøre det nå. Jeg trives ikke når det blir så kaldt som nå. Allerede nå er det -6, og det blir sikkert -10 i natt. Ja, det har jeg :)
   Klem

   Slett
 10. Beautiful flowers at your garden Marit. How is the weather in Norway. Today it was sunny and a little cold in the Netherlands. Have a nice sunday. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Caroline. The weather is very chilly today with -10 just now. But is was sun here too, and it was lovely to see it again.
   Have a nice Sunday you too!
   Greetings, Marit

   Slett
 11. Hei Marit

  Den ser da flot frodig ud din hortensia!
  Det bliver alletiders nårdin vinterstue bliver klar:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, den er så fin akkurat nå. Det skal bli bra det ja :)

   Ha en deilig weekend

   Slett
 12. That's nice. It looks like a small oasis in a cold enviroment !

  SvarSlett
 13. Spændende med dine drømmes blad i din underjordiske have :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så spennende! Jeg har aldri prøvet det før, så jeg føler med ikke sikker på å lykkes ;)

   Slett
 14. Så flott at Hortensiaen blomstrer fortsatt. For en stor Sitron du har på Sitrontreet ditt. Kjekt med en kjeller full av planter.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er veldig fin akkurat nå. Den var i knopp når jeg tok den inn. Ja, den er veldig stor. Det er veldig kjekt ja.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 15. Du skriver så levende og varmt om din grønne kælder at jeg kan se det hele for mig.
  Når resten af Norge er fyldt med sne og trafikproblemer og nordmænd med røde næser og nissehuer (og ski naturligvis), så tuller Marit rundt med en lille vandkande i den blomstrende underjordiske hule, så lykkelig som var det paradisets have. Og tænk bare, vinterhaven er parat til at overtage alle de grønne skønheder fra næste år! Sikken en julegave.

  Hyg dig!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint at du kan se det hele for deg :)
   Jeg er veldig glad i min kjeller, for det er det fortsatt hagesesong. Ja, vinteren kan de ha for meg, jeg trives bedre i min oase :)
   Flere av plantene skal dit ja. Takk for dine søte ord, Ulla!

   Slett
 16. Hej Marit!
  Vilka fantastiska rum du har, där du kan övervintra alla fina växter. Hortensian är riktigt vacker. Allt ser så välmående ut. Förstår att du trivs där, när vädret ute är kallt.
  Ha en fin första Advent /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, jeg er så glad for de. Hortensiaen var i knopp når jeg tok den inn, og det er jo hyggelig at den blomstrer nå. Ja, jeg trives veldig godt der.
   Ha en fin 1. Advent du også!

   Slett
 17. Hello dear Marit,

  I think with you in the basement the paradise is hidden!
  Have a gorgeous December!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,

   Yes, something like that :)
   It's my private paradise.
   Have a nice December you too!
   Hugs!

   Slett
 18. Hortensia er vakre ja :-)
  Den kjelleren er jeg litt misunnelig på ;-) Så mye fint du har der!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de! :)
   Det kan jeg forstå. Tusen takk :)

   Slett
 19. Å, så mye fint du har! Gamle hus er gull!

  Spennende med Monstera variegata. Jeg jobber i Mester Grønn, og det har ikke vært noen å få tak i de siste ukene. De du har fått tak i der ser utrolig lovende ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gamle hus er gull! :)
   Jeg kjøpte den på finn.no, og ble sendt i en eske med posten. Jeg må ned å se i kjelleren hver dag hvordan det går med den. Ulidelig spennende!

   Slett
 20. Beautiful plants.
  It should not be easy to spend such a harsh winter.
  Fortunately you have the basement and can keep some of the magic of spring.
  Here in Lisbon is much milder and rarely temperatures are negative.
  Hugs
  Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. No, I can understand you. I'm born here and are used to it. Yes, my basement are very important to me.
   Hugs

   Slett
 21. Så mye spennende du har i kjelleren. Hos meg er det bare pelargonia og fuksia pluss et par til som blir stuet bort i vaskekjelleren. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye spennende der. De er jo fine å overvintre der de også.
   Ha en fin dag.

   Slett
 22. Hello Marit!
  It's wonderful to have so many flowers in the greenhouse.
  Happy December!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Yes, that's true.
   Happy December!

   Slett
 23. Vilka underbara växter du har i dina olika odlingsrum! själv har jag det väggfasta och uppvärmda (till 12 grader) växthuset och i år har jag bra några få blommande plantor där. Dessutom har jag klippt ner vindruvsstockarna till bara 80/100 cm för att "slippa" får så många druvor och vansinnigt mycket "druvfnas". Istället hoppas jag på färre men större druvor! Fast det ser lite tomt ut nu.....
  KRAM/susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye fint der nå. Du bor i en helt annen herdighetssone enn meg, for her nytter det ikke å ha noe ute i drivhuset. Her er det masse snø og kulde nå :)
   Får håpe at du lykkes med druene dine til neste år!
   Klem, Marit

   Slett