tirsdag 12. november 2019

Ikke et øyeblikk for tidlig, og et veldig langt innlegg...

Like sikkert som snøen er kommet, så kommer dessverre også rådyrene. Sånn var det i hele fjor vinter, og det ser ut som det blir sånn i år også. Det var fullt av spor av rådyr i hagen, og det komiske var at de hadde stoppet foran den innpakkede barlinden /Taxus. Det var nettopp pga. rådyrene at jeg pakket den inn, og det var åpenbart akkurat tidsnok. Det er ikke så lenge siden jeg fikk pakket den inn. Jeg vil tro de må ha stusset over at de ikke fikk spist på den. Hvis det er de samme rådyrene så de føle seg snytt, for de fikk jo spist på den i vinter... ;)

Det er nok naboens katt som har laget disse. Disse bildene ble tatt i går.

Her har altså rådyrene tråkket rundt 

Neste gang vi er i Strømstad i Sverige  så skal jeg se om de har Trico garden der, for den får jeg ikke kjøpt her dessverre. Det er nok ikke lett å bli kvitt de uansett, for rådyrbestanden øker hele tiden her.

I går natt fikk vi påfyll av snø igjen, men i dag skal det begynne å regne. Sånne vintre er det verste jeg vet. Enten kan det være bart og ikke noe snø, eller full vinter. Den mellomtingen liker jeg ikke ;)

I dag har håndtverkerene fri pga. (u)været, men i går fikk de begynt på reisverket.

Døren ble satt inn i fjor vinter, så den har vært klar lenge :)

Det blir spennende å se bygget ta form. Det er langt frem, for det må spesialbestilles vinduer. Siden det er mannen i huset som er "arkitekten" så har vi ingen tegning med helt nøyaktige mål. Bare en skisse, men håndverkerene har gjort noe tilsvarende før og de er gode på å finne løsninger. Litt nervepirrende er det å sitte på sidelinjen som jeg gjør, men jeg er sikker på at det blir bra til slutt.

Så tilbake til tidligere bilder fra arkivet. Det blir litt nåtid og arkiv angående bildene, men sånn blir det fremover :)

Jeg glemte bort blomstringen på gentiana nede i hagen, for det regnet og regnet i oktober. Plutselig ble det noen dager med sol, og da fikk jeg tatt to bilder av de. Gentiana sino-ornata 'Bellatrix' fra 23.10.

'Eugens Allerbester'

Det er godt med litt farger i alt det hvite her :)

Så langt skrev jeg i går, og planen var å publisere dette i dag tidlig. Sånn ble det ikke, men derfor blir dette i to deler :)

Her kommet det en liten oppdatering på været. Siden i dag tidlig har det snødd tett. Det var egentlig meldt som regn, og inntil 35 mm var det meldt om at  det kunne komme. Vi ga håndtverkerene fri, for det hadde ikke noe poeng å arbeide ute i øsende regnvær. Enn så lenge er det - 0,3 grader her, og det snør tettere enn noen gang. Bare en mil herfra øsregner det, så nå ser en hvor lokalt været kan være. Jeg har måket snø i 2,5 time sammengengende, og snart må jeg ut igjen. Med et sånt tempo på nedbøren kommer det 10 cm med snø på et øyeblikk. Pga. håndtverkerene må det holdes snøfritt der de skal arbeide, så plassen som må måkes er veldig mye større enn vanlig. Jeg må også måke rundt hele huset og av to grunner. Den ene er at jeg må ha tilgang til utekranen så jeg får tappet surt vann til orkidéene mine, altså fra det gamle brønnvannet ;)
Den andre grunnen er å komme frem til foringsplassen til fuglene. All maten deres snør bokstavelig talt ned bortsett fra en som har tak på seg.  De er så sultne nå som snøen har kommet. 

Dette er tatt nå nettopp og er tatt gjennom kjøkkenvinduet. Det snør veldig tett, men mobilen får det ikke helt med seg. Det er her den ene foringsplassen er. 

Dette er ut av det andre kjøkkenvinduet. Det ser ut som det er februar i snømengde og så er vi kun i midten av november...

Dette tok jeg ute nå nettopp etter at jeg hadde måket ferdig der. Ja, hva skal jeg si...

Dette blir en veldig lang vinter :(

 Da er luchpausen over og det er bare å fortsette ute med ny måking, og det deprimerende er at nå kan jeg bare starte på nytt. Jeg vil ha bort mest mulig hvis det går over til regn som de melder i kveld. Da blir snøen så tung at jeg ikke makter å flytte på den. Min mann er hjelpesnekker hos yngste sønnen i dag, så jeg får klare å få snøen bort alene. Det går helt fint bare jeg tar det med ro. Så langt i dag har jeg gått 7200 skritt, så det er fin mosjon :)

36 kommentarer:

 1. Hello, I am not looking forward to a long winter. We had rain today, maybe a little snow coming later today. It looks pretty but very cold. I feel for the critters looking for food with all the snow around. Shoveling the snow is hard exercise, stay safe. Wishing you a happy day and week ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   I can understand that. I hope you don't get any snow. Yes, I feel for them too. I have given them a lot of food today.
   Yes, it's hard to shovel a lot of snow.
   Have a nice day and week you too.

   Slett
 2. Uha, du får da en frygtelig masse motion med al den sne - det er skræmmende, så hurtigt, alt sner til oppe hos jer. Tænk at håndværkerne overhovedet kan arbejde.
  Jeg måtte google Trico garden for at se, hvad det er. Nu ved jeg det :-)
  Her er alt bare meget gråt og meget vådt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Når sånne lavtrykk kommer, så er det utrolig hvor mye snø som har kommet på kort tid i dag. Det kom 10 cm på kun en time!
   Så bra! Det finnes ikke her, så det må jeg kjøpe i Sverige.
   Det er kjedelig det også.
   Klem

   Slett
 3. Hej Marit
  Hold da op al det sne, du har fået, det er vi ikke vant til hos os, men jeg forstår dig godt, hellere sne end regn. Når det tør igen er det til gengæld ikke sjovt, før det er væk. Det er hyggeligt at se på sporene i sneen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, nå er det kommet 15 cm bare i dag, så det holder nå :)
   Jeg er likevel glad for snøen tross alt, for det er så kaldt i bakken her at da ville det bli veldig glatt.
   Her blir det antagelig ikke bart på bakken før det blir vår igjen. Ja, det er sant :)
   Klem

   Slett
 4. Hei Marit

  Ja sne er god motion - bare det ikke slider, så du må tage pauser! Og du har ret, med de mængder er det slet ikke sikkert at regnen smelter det hele.
  Alletiders som det går frem med vinterhaven - og nu så jeg døren:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er veldig god mosjon, men det får da være måte på. Jeg har måkt snø i 5 timer i dag ;)
   Det kom 10 cm på en time, og har nå 20 cm med snø her. Det holder for resten av vinteren.
   Vi har sluppet regn så langt, så jeg er egentlig glad for snøen.
   Ja, jeg måtte ta med det bildet til deg :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 5. Jeg kan godt forstå, at du er træt af sne, når du har håndværkere. Og at du er træt af skiftet mellem sne og regn.
  Men det er væligt pænt, at se dine billeder. Her er det bare mørkt, gråt, fugtigt og koldt.......
  Vi glæder os til forår, ikke?
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir litt mye på en gang mår det kommer 15 cm på en dag. Det ble kun snø og ikke regn heldigvis så langt.
   Ja, det ser veldig pent ut med hvit snø.
   Det er helt sikkert at vi gjør! :)

   Slett
 6. Uf, det er en vild omgang sne og medfølgende snerydning, du står midt i. Jeg kan ikke have ondt af rådyrene. De må finde et andet sted at fouragere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert, og det er også meldt om mer nedbør i form av snø og sludd.
   Nei, og det har ikke jeg heller. Skogen rundt her er full av trær, så de har egentlig mye å spise på.

   Slett
 7. Ja, det ser ut som februar, og fytti grisen for en måkejobb du har!
  Får ikke gjort så mye med været, dessverre. Tett sludd har det vært her, men det meldes stadig regn.
  Spennende å følge vinterhageprosjektet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør i grunnen det. Det er veldig mye å måke på her nå i år, for det må også være plass til bilene til snekkerene.
   Nei, og det er kanskje like greit. Nå har det gått over til regn her, men håper det snart stopper med det :(
   Ja, det er helt sikkert!

   Slett
 8. Den blå Gentiana er så fin og smuk, dejligt billede.

  I Danmark kalder vi det for "rettidigt omhu" når man lige akkurat når at gøre det der er nødvendigt, og det gjorde du jo med indpakningen :)
  Håber at håndværkerne kan komme til at arbejde snart igen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.
   Eet var et uttrykk jeg ikke har hørt før. Takk for det!
   Ja, det var veldig nødvendig, for ellers hadde de spist enda mer på den.
   De er tilbake på torsdag, så det er ikke så lenge til. Han ene jobber også noen ganger på lørdag. Så de er snart tilbake :)
   Klem

   Slett
 9. Hi Marit: We had about 10 cm of snow too and I had to shovel my driveway and the sidewalk, so I guess we are both stuck with the same kind of weather. This morning it was sunny, however, and we went for a nice walk and it felt good to be out. The temperature when we started was minus eleven. Winter in Canada I guess or in Norway for that matter.

  SvarSlett
  Svar

  1. Hi David,
   Yes, then we had the same weather, but it's not so cold here for the moment. 0,7 plus, but it's raining and snowing. Winter is a lot of work.

   Slett
 10. Hei Marit.
  Dere har fått litt snø dere også. Her har det regnet i hele dag og med 7-8 varmegrader er den nesten forsvunnet. Like greit. Pass på ryggen din. Snømåking er tungt.
  Godt at du har fått gjerdet inn treet ditt. Og det blir spennende å følge byggingen fremover.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det kom 15 cm i går, og nå kommer det mer snø/sludd i et rasende tempo. I dag har jeg so vondt i ryggen, at jegcskulle gitt meg lenge før i går. I natt har rådyrene vært med treet igjen, så det må være som en magnet på de. Godt at det er pakket inn ja.
   Ja, det er helt sikjert.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Hej Marit. Hvor er det smukt med sneen i din have. Her har vi også mange rådyr, men de gør ikke normalt så meget skade - men jeg kan huske, da vi plantede vores første bøgehæk og sneen kom, så bed de toppen af alle de nye små planter. Det var vi virkelig ærgerlige over. Hilsen Susanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Susanne
   Ja, det er pent å se på. Det er jo bra at de ikke gjør noe skade hos deg. De kan gjøre mye galt i en hage, for det har de gjort her flere ganger.

   Slett
 12. Fine vinterbilder, selv om det medfører mye snømåking. Som du sier er det god mosjon å måke. Gentiana er en plante jeg satte ned i vår, kom dessverre ikke opp.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, all snøen er pent, men det gir også mye arbeide. Det er helt sikkert. Så synd da. De vil ha samme jord som rhododendron, altså sur jord.

   Ha en fin dag!

   Slett
 13. Oh, com on Marit!
  I was not in the blog country for a day and you are already playing with the snow! 😅
  Isn't that too early?
  Have a nice day, … and if you are going to make a snowman let us see him, ok? LOL
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Ella!
   I'm not playing with the snow 😉
   My back is hurting, and it's still snowing. Yes, it's too early!
   Have a nice day!
   Hugs!

   Slett
 14. Hej Marit!
  Det ser ut som full vinter hos dig. Vi fick också snö, marken var vit och fin, men nu är den borta igen. Ute är det halt, mycket bättre med riktig vinter än varmt och kallt om vartannat. Vackra bilder.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, her er det full vinter. Du er heldig at snøen smeltet igjen. Ja, de vintrene som er sånn er fryktelig. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 15. Oj Marit, så mycket snö! Men nu kanske regnet har kommit och tagit bort en hel del av den. Fina bilder och nog tycker jag att det syns att det är tätt snöfall. Och som du säger, det blir nog en lång vinter. Vilken tur att du bäddade in ditt träd, nu när rådjuren kommit på besök igen.
  Underbar blå färg på Gentianan!

  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, her har det kommet mye snø. Det er ca. 20 cm. Det har kommet litt regn, men snøen har bare synket litt i sammen. Den snøen som ligger på bakken nå er blytung. Ja, det kan se ut som det blir en lang vinter. De har vært her i natt igjen, forcdet var spor etter de overalt.
   Ja, den fargen er så fin.

   Ønsker deg også en fin onsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 16. Helt utroligt med al den sne - og som du dog arbejder! Du må jo være i topform. Ikke bare benene men hele kroppen skal jo bruges når du skovler sne i så mange timer.
  Meget interessant at følge byggeriet efter din mand skitse, og spændende om håndværkerne finder de gode løsninger.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt utrolig så mye som det har kommet på kort tid. Det gikk fint i går, og jeg var ute og gikk bort snø i 5 timer. Da fikk jeg så vondt i ryggen at jeg har ikke fått gjort noe fornuftig i hele dag. Så noe toppform er jeg ikke i.
   Ja, det blir spennende å se hvordan det blir. Det tror jeg de gjør.

   Slett
 17. Det er godt nok meget sne, I allerede har fået, hvad skal det ikke ende med? Og du skovler og skovler, men hvis bare man gør det stille og roligt, skulle det jo være sundt. Smukt billede af den blå Gentiana.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Nei, si det. Fortsetter det sånn så blir det mye i løpet av vinteren. Ja, det er jo sunt å bevege seg ute, men det ble veldig tungt til slutt da det kom regn.
   Tusen takk.

   Slett