lørdag 28. september 2019

Regn og rydding...

Siden i går har det kommet 44 mm med regn, så utelivet frister ikke så veldig denne helgen. I går begynte jeg å rydde på det som nå er blitt mitt nye planterom/sårom. Jeg har fått ryddet og kastet mye, og plutselig er det så hyggelig å være der.

Pga. ombygging/oppussing har mye blitt flyttet rundt fra rom til rom, men nå gjelder det å få ting på plass. Det er mye som skal inn før vinteren ( les: hortensia og camellia), så det er bare å holde på.

Jeg har ryddet i uendelig mengder frø, og nå er det slutt på frøhamstring! Kjære vene, jeg må ta meg i sammen. Så mye frø behøver jeg da ikke...!  ;)

Bortsett fra det så har jeg gått på en liten hoyasmell, altså mange stiklinger av div. hoya som er en slyngende stueplante. Disse står nå i vann for å få røtter. Sånt elsker jeg å holde på med. Hageabstinensene holdes i sjakk gjennom vinteren med mange stueplanter, og de kan jeg ikke få nok av akkurat nå.
Nå er det snart vinter, og da er det ikke flere avleggere å få kjøpt før om et halvt år igjen, så da gjelder det å slå til mens jeg kan ;)

Så litt div. fra hagen og innefra.

Dahlia blomstrer fortsatt ute. 'Fascination' heter den og har veldig mørke blader.

Begonia rex 'Fireworks'

Begonia rex 'Royal Velour'

Rhododendron orbiculare ' Blauköpfchen' nye blålilla skudd. Er spent på om det er blader eller blomsterknopper.


To store sitrontrær/ Citrus lemon som måtte tas inn i gangen her en natt da det ble litt for kaldt ute. De skal bo på det nye så/planterommet i kjelleren. De må jeg ha kontroll på da de har lett for å få lus/spinnmidd/hvitfly når de er inne. Det er mye jobb med planter som må innendørs om vinteren, men det vet jeg jo alt om og likevel holder jeg på med det hvert år.

I år har samlingen av citrustrær økt med 400 %. 
Galskapen lenge leve ;)

3 Citrus lemon og 1 Citrus lime.
Det gjenstår å se om de overlever kjellerlivet.

                                        God helg/weekend!

                                 Linker til TrädgårdsFägring

40 kommentarer:

 1. Citrontræer er bare så dejlige :-) Men min erfaring er også, at de nemt får spindemider, når man har dem inde. Din Dahlia Fascination er meget smuk.
  Uha, hele 44 mm med regn!
  Ha' en fin weekend, klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de :) Dessverre så er de utsatt for det, ja. Må bare passe på de inne fremover. Tusen takk. Ja, det har regnet meget godt her siden i går. Nå håper jeg at det holder opp :)
   Klem, og god weekend

   Slett
 2. Hei Marit

  Alletiders at dit planterum er blevet hyggeligt. Det er bare så vigtigt vi har jo nogen mørke måneder foran os...

  Lækre knopper på din orbiculare - mon ikke nogen af dem er blomster?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, nå er det blitt hyggelig, og det er ikke få timer som blir tilbrakt der i løpet av vinteren så det er viktig at en hygger seg der ja. Vi har mange mørke måneder foran oss ja...

   Jeg håper på det ja, men sikker er jeg ikke.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 3. Hei Marit!
  Jeg kjenner godt til den galskapen, men det er en galskap jeg er veldig fornøyd med å ha. Den gir mange deilige stunder.
  'Fascination' er vakker - både blader og blomster.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, ikke sant, og sånn har jeg det også. Kunne ikke tenke meg å være mindre hagegal :)
   Ja, den er vakker, og jeg er så glad i dahlia med mørke blader.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 4. Hello, I think you are happy with this plant madness. Can you have too many seeds? It is nice you can have the lemon and lime survive in the basement. The Dahlia is beautiful. Enjoy your day, have a happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello, yes I'm very happy about my plant madness. No, I guess not :)
   I hope they will survive. Thank you.
   Happy Weekend!

   Slett
 5. Mycket regn!
  Jobbigt nr allt är i ordning, men nr ni är klara blir det säkert fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det regner fortsatt. Ja, det går helt fint :)

   Slett
 6. Very nice ! I love the Dahlia !!

  SvarSlett
 7. Hello Marit: It seems that citrus and Norway somehow don't seem to go together. i think of lemons and lime on a warm summer's day in the Mediterranean, not in a hallway in Norway. But you are the gardener, not me and I am sure you know what you are doing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello David,
   I totally agree with you, because they don't go together. But I have my basement with light and I will try if they can survive there.
   I love the smell of the citrus flower, and it's worth trying.

   Slett
 8. Hej Marit
  Ja det er godt at have noget grønt indendøre om vinteren, så du ikke får abstinenser :)
  Jeg er 99 % sikker på, at det er blomsterknopper, der er i Blauköpfchen, så du kan godt glæde dig :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, ikke sant for vinteren er alt for lang her som den er. Da er det godt å ha litt grønt å stelle med :)
   Takk for korrekt navn. Da håper jeg at du får rett, og det finner jeg ut til våren igjen :)
   Klem

   Slett
 9. Det var en vakker Dahlia som blomstrer hos deg nå. Spennende med så mange sitrustrær, selv om de må bo inne. Inneblomster er viktige for meg også i vinterhalvåret.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dahlia er så fine, og jeg liker så godt de med mørke blader. Jeg håper at de overlever, så det blir spennende å prøve. Ja, ikke sant, for vi er nok mange som trives med det.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 10. Arbejdsløs bliver du vist aldrig:-) Når det regner så meget, er det også fristende at begynde at gøre potter med løg og knolde klar til at opbevare tørt, så de ikke begynder at rådne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det håper jeg da ikke :)
   Ja, jeg skulle egentlig tatt opp disse dahlia og tørket de, men det har ennå ikke vært skikkelig frost her, så de er fortsatt like fine. Jeg må ta de inn og tørke de i drivhuset fremover.

   Slett
 11. Hagegal länge leve - jag instämmer helt ;) Jag är glad för jag har fått tag i, läs ombeställt, 2 kamelior jag dödade i våras. Tyvärr har jag inte ett så fint rum som du har men fick en del av verkstaden möblerad med en gigantisk hylla förra hösten. Där ska saker tas in men jag väntar till sista minuten :)

  Clematisen är köpt från Westphal :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :) Så bra da! Jeg har to forskjellige rom nå, så dette som citrustrærne bor på nå er det varmeste. De ble flyttet inn i går. De har bodd i drivhuset i de to siste ukene, men nå fikk de komme i sitt nye rom :)
   Mine camellia står også fortsatt ute sammen med alle mine hortensia. Best å vente så lenge som mulig, ja.

   Ok, jeg tenkte meg at det måtte være derfra ja. Tyskland er umulig å handle fra for meg, og det er like greit ;)

   Klem, Marit

   Slett
 12. Jeg tror du slapper af med dine planter, inde som ude, for ellers ville du nok bare glæde dig til vinteren uden havearbejde. men det er dejligt du nu kan flytte ind i dit nye planterum for alvor.

  Hyg dig i kælderen!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gjør jo det, for det er bare kos og hygge med de. Jeg liker hagearbeide, og savner det om vinteren. Ja, jeg er glad for det.

   Det skal jeg! :)

   Slett
 13. Hello dear Marit!

  I am also very fond of lemon plants! The smell and the flowers are so beautiful! Camellia is not allowed outside during the winter?
  The most people have the Camellia in the garden here ...

  Have a very nice Sunday!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella!

   Yes, they are so pretty and smells so good. The camellias don't survive the wintercold here. It's too cold for them outside. I envy your dutch climate... :)

   Have a nice Sunday!
   Hugs!

   Slett
 14. Hei Marit.
  Hagegal er en flott galskap å ha. Blir flott med et eget planterom som er ditt. Det har jeg savnet. Jeg har ikke sitrustrær da jeg er allergisk mot sitrus, men de er jo fine.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, jeg tror det er en sunn galskap tross alt :)
   Det forstår jeg godt. Det er mange som er allergiske mot sitrus, men det er heldigvis ikke jeg. De er så fine, ja.
   Ha en fin søndag!

   Slett
 15. Good morning dear Marit,
  Great to have space to bring your citrustree and others inside to get them trough wintertime. I hope they will survive!! In Holland also a lot of rain and strong winds!! Time to give the plants who are living inside the house to give them more attention.
  Have a wonderful sunday and all the best wishes for the new month to come.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,

   Yes, I'm very glad for the space I have inside in my basement. The plants can't survive outside in the winter, so they must live inside. I hope it too. The houseplants need more attention yes.
   Have a wonderful Sunday, and have a great week ahead!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 16. Ha ha! Ja galskapen lenge leve! Men planter som skal inn og ut har jeg klart å unngå så langt.. Av grunner som du nevner, lus, spinnmidd og hvitfly. Og så er det så lett å glemme vanning når mørketiden setter inn. Men frø og denslags galskap kjenner jeg godt til ;-)) Ønsker deg en fin ny høstuke! PS! Kanskje du kan sende regnværet til Sverige eller Danmark?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Vi vet begge hvordan det er :)
   Jeg har kun tatt inn sitrustrærne, men når de melder om kun 2 grader her på tirsdag, så vet jeg at da er tiden her for å få inn resten snart. Har klippet ned alle hortensia som skal inn, for da behøver ikke de så mye vann. De er lett å glemme bort ja når mørketiden kommer. Frø er noe som snart skal sås. Tror jeg skal sette rekord i tidlig blodbegersåing i år.
   Jeg har allerede sendt regnet avgårde, så jeg håper de som fikk regnet ble fornøyd :)
   Ha en fin høstuke!

   Slett
 17. Hej Marit!

  Länge leve galenskapen! Är det inget värre än växtgalenskap så är det bara att njuta av växtligheten under vinterns mörka och kalla årstid. Du får göra som tjuren Ferdinand, lukta på dina skyddslingar.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Ja, ikke sant! :)
   Det er uansett en sunn galskap. Det gjelder å holde ut vinteren så best en kan. Ikke min favorittårstid, men med mange planter innendørs så holder jeg ut.

   Klem!

   Slett
 18. Du mangler ikke arbeidslyst ! Men det er vel på tide å få det meste inn i planterommet. Her må alt være inne i løpet av tirsdag, da får vi en periode med frostnetter.
  Kjenner meg igjen med mye frøposer. tok en skikkelig opprydding sist høst:-)Det er det med begrensning da...
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er varierende hvordan arbeidslysten er, men det hender at den glimter til ;)
   Jeg har tatt inn de få pelargonia jeg har og citrusene. Hortensia er klippet ned, og de tåler kulde inntil et visst punkt. Hos deg med så mange pelargonia så må du jo få de inn.
   Begrensningens kunst er jeg overhode ikke god på... ;)
   Ha en fin uke!

   Slett
 19. Du er sandelig god til at holde dig selv i gang, Marit, og du kommer aldrig til at gå ned på planter :-))) 400% flere citrus...
  Hvor er det dejligt for dig, at du har fået et godt (endnu bedre) planterum indendørs.
  God arbejdslyst, Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er i grunnen det, Lisbeth. Nei, det har jeg innsett for lengst ;)
   Ja, jeg kjøpte først en stor på gartneriet, så to små gjennom Zimtrade, og så spurte naboen min om jeg ville kjøpe en til, for det var salg på store citrus som bare kostet 79 kr. Da kunne jeg jo ikke si nei ;)
   Ja, dette nye har både vann og varme, så det er helt perfekt :)
   Tusen takk!

   Slett
 20. Høres kjent ut det med frø, tenker hvert år at jeg har så mye i hagen at jeg trenger egentlig ikke å så så mye, men allikevel blir det samlet en hel del fra egen hage, hvert år er målsettingen å ikke kjøpe, kanskje blir det første året jeg klarer det :D Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vel kjent for alle hagegale. Jeg har i tillegg samlet mange egne frø, og da blir det for mye. Ja, her skal det heller ikke kjøpes mye fremover.
   Ha en fin dag.

   Slett