lørdag 27. april 2019

Finnes det håp for den?

I vinter ble min barlind/ Taxus baccata 'Davidii' snauspist av rådyr.

Ikke mye grønt igjen på den...
Har den noen sjanse til å overleve?


Denne står rett ved siden av, og er ikke rørt av rådyrene. Jeg er jo glad for det ;)Denne lille søte hundetannen/Erythronium et eller annen oppdaget jeg i går nede i hagen hvor snøen nettopp har smeltet.  Den plantet jeg for fire år siden, og den har aldri blomstret før. Kan dette være E. dens-canis 'Lilac Wonder'?

Der nede i bedene sto flere blåveis/hepatica og blomstret.
Pga. at det er mer skygge der blomstrer de senere enn de som får mer sol.


Blåfargen er så mørk  og fin når den nettopp har startet blomstringen.


Dette er 'Blue Jewel' som snart er avblomstret for i år. Den startet som mørk blå, men nå er den nesten lyseblå. 

Her venter jeg på regnet. Yr har variert mengdene fra 30-100 mm, og i dag er de tilbake på 14 -30 mm. Jeg forstår at det er vanskelig å beregne mengdene. Jeg håper bare at det kommer noe nedbør uansett mengde, for det behøves nå for å dempe skogbrannfaren. I går hadde yr 5 spesialvarsler. To om skogbrann, og tre om regn. Flom, jordskredfare og mye regn. Vi får se hvor mye som kommer i løpet av helgen!

God helg!


40 kommentarer:

 1. Hej Marit!

  Jag skulle nog säga att prognosen är god när det gäller T. baccata. De är nog de enda barrträd som kanske klarar en sådan nedbetning så låt den stå och avvakta hur den tar sig. Jag tror, utan att veta förstås att chansen är god.
  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Takk for ditt svar. Det gleder meg å høre at den har gode sjanser til å overleve :)

   Klem!

   Slett
 2. Hei Marit, så synd med barlinden, fint at Gunilla tror den kan overleve. Blåveisen har så nydelig farge, men jeg har knapt sett dem i virkeligheten. De finnes ikke på vestlandet, bortseff fra i hager der de får spesiell forpleining. Vi har fått en fin regnmengde nå, jeg tror etter hvert det trekker ned i bakken, så plantene får sin etterlengtede mengde. Klem til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne-Kristin,
   Ja, det er synd, for den hadde blitt så fin. Jeg håper at Gunilla får rett :)
   Blåveis vokser vill i skogene rundt her, og det har nok noe jorden å gjøre. Her er det mye kalk naturlig i jorden, og det liker de. Det høres bra ut med regn hos deg. Her regner det litt nå, og jeg håper det fortsetter.
   Klem

   Slett
 3. Så smukke billeder, men det er trist med din tax. Jeg synes, de plejer at være hårdføre her.
  Jeg håber I får regn - både for at slukke skovbrande og til din have. Her har vi siden midt i nat fået regn for første gang i en måned.
  Klem og rigtig god weekend

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist med den, for den har blitt rådyrmat :(
   De er hardføre her også hvis de får stå i fred.
   Så langt har det kun kommet 0,9 mm j dag, og det er ikke akkurat til noe hjelp. Så bra at dere har fått regn!
   Klem, og god weekend ønskes deg også!

   Slett
 4. Hei Marit.
  Synd med barlinden. Vi får håpe at det går greit. Blåveis finnes ikke så mye av på sørlandet. Heldigvis har jeg fått tak i den. Kan ikke tenke meg noen finere vårblomst. Jeg har bare blader på min hundetann. Plantet den for to år siden så kanskje det kommer blomster på den etterhvert.
  Her bøtter det ned. Nå holder det snart.
  God helg til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det er synd. Jeg må jo håpe på det. Det er jordsmonnet som gjør at den trives så godt rundt her. De er veldig fine ja. Det kan godt hende at hundtann noen ganger trenger noen år på seg før de blomstrer.
   Heldige deg, for her regner det ikke.
   God helg.

   Slett
 5. On balance the garden is looking good, Marit. Just imagine what it will look like in a few weeks. As for natural disasters like fire and flood they are becoming normal events. Here in Canada the Province of Québec is suffering very badly from floods.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I guess the garden soon will look different here after some weeks, David. It's sad to hear about the floodings in Québec. Yes, it's getting normal with both wildfire and floodings.

   Slett
 6. Bevare meg vel så nedspist :0 Man gir den alltids en sjanse. Barlind tåler jo mye beskjæring. Hyggelig med den søte hundetannen :) Ligner jo på 'Lilac Wonder'. Her smalt det voldsomt halv to i natt, og det kom en del regn. Satser på mer i kveld. Fikk gjødslet halvparten i går, og tar resten i dag. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nedspist er bare fornavnet :(
   Ja, jeg vil ikke klippe noe på den, og bare se om den kommer seg igjen. Veldig hyggelig, ja! :)
   Det er veldig variert vær vi får i dag. Jeg fikk gjødslet mye i går men det går an å gjøre det nå, for her regner det ikke.
   God helg!

   Slett
 7. Hello, I hope you have some rain there. We seem to be having more than our fair share. Your blooms are all beautiful. Lovely colors too. Enjoy your day and weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   I hope it will come some rain later this afternoon. It's not nice to get very much rain, not drought either. Thank you!
   Happy weekend!

   Slett
 8. Hej Marit
  Mon ikke I også får regn, det håber jeg. Jeg tænker på at klippe taxen ned og lade den starte op fra ny, men jeg ved ikke nok om det, håber andre er klogere.
  Jeg tror bestemt, at det er en dens canis, det ligner det.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Det regner litt her nå, så jeg håper at det kommer mye mer enn det som har kommet hittil. Jeg tror at jeg lar den stå og ser om det vokser ut igjen. Det er ikke så enkelt å vite det. Ja, det tror jeg også.
   Klem

   Slett
 9. Tråkigt med din Taxus men härligt att du fått så fina vårtecken. Hundtanden - lite tveksam till dens-canis eftersom de brukar ha mörkt pollen men ser att min E d-c 'Moerheimii' har den där mörkt rosa färgen på ståndarna.

  Hoppas du får mycket regn i lagom tempo. Här regnar också lite men de har dragit ner mängden till nånstans runt 10-15 mm och det räcker inte långt.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ergerlig. Hvis det ikke er den, hvem kan det da være tro? Du vet mye mer om det enn meg :)

   Det regner litt her nå, og nå har de skrudd opp mengdene litt. Håper at vi begge får mye regn.

   Klem, Marit

   Slett
 10. Hei Marit

  Ja det kan sagtens være 'dens canis' det er ihverttilfælde ike en amerikaner.
  Sikke noget med din taxus - teks hedder den her - og den soges at være slemt giftig for alle pattedyr. så stakkels rådyr!

  Her har vi fået 12mm og ugen skal give mere ser jeg. I värmland derimod er det sol og 21 grader - ingen regn...

  Ha en dejlig våd helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Den kan i hvertfall ligne på den. Her kalles den barlind, og er veldig giftig ja. Jeg har lest at noen klovdyr tåler å spise de likevel. Ja, stakkars de, og det viser jo hvor desperate de må være om vinteren.

   Her er
   Det kommet 4,5 mm inntil nå, og det skal regne frem til i morgen formiddag. Det håper jeg det gjør.
   Men der ligger det vel snø fortsatt? Får håpe det kommer regn der også!

   Ha en deilig våt helg du også

   Slett
 11. Desværre har jeg ingen erfaringer med sådan en maltrakteret taks. Det er utvivlsomt en dens-canis. Om det er en speciel version, tør jeg ikke sige. Jeg synes egentlig, de ligner hinanden meget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok ikke så mange som har det heldigvis ;)
   Det er godt å høre fra en ekspert! De gjør det, ja.

   Slett
 12. Hej Marit!
  Hoppas du får lite regn, här lovar de också det, men inte hos oss i mellan Sverige. Det har varit en varm och blåsig dag. Dina blåsippor är så fina, mina har nästan blommat över.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ha, her regner det litt nå. Huff, det er da synd at derevikke får noe regn. Det gjør de nok her snart også.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Jeg kan godt huske du har skrevet om din taks tidligere, og allerede dengang undrede jeg mig over at rådyrene kunne æde så giftig en plante, men nu er den da lidt sølle at se på. Jeg tror nu godt den kan blive fin igen. Taks tåler jo enormt hård beskæring og kan bryde fra selv gamle stammer. Men giv den dog et lille bur den kan vokse til i.
  Håber ikke du skal opleve hverken flom eller skovbrand! Det er så ekstremt, og vi vil jo bare have lidt sol og vand, ikke?

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det den samme som heg har skrevet om før. Def er gabske utrolig ja, for de er veldig giftige. Jeg håper jo at den vil komme seg igjen. Takk for godt råd. Jeg skal pakke den inn til vinteren igjen. Om sommeren ser jeg aldri rådyr her. Jeg tror ikke det blir flom nå, for det regner ikke så mye at det blir det. Men det regner nok til at skogbrannfaren er over for en stund.
   Ja, ikke sant! Det er jo det vi vil ha...

   Slett
 14. It´s a pity about the taxus. It doesn´t look like there is much life left in it.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's sad to see. I hope it will overcome the damage.

   Slett
 15. Søt liten Hundetann med lekker farge. Blåveisbilder er alltid kjekt å se på for her trives de ikke. Håper du får litt regn, vi har fått mye.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg har fått med meg at blåveis ikke trives i vest. Det er jo synd! Det har kommet 25 mm og det er bedre enn ikke noe.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 16. Good morning dear Marit,
  I hope your Taxus will survive! But in some gardens I visited they have pruned the Taxus back to very small and short hedges so I think it will survive. The blue's in your garden are breathtaking. Not so nice to have wildfires I hope that the rain will be enough to lower the danger a bit.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,

   I hope for it, and as you tell me it will have a fair chance because they can be pruned very hard.
   Thank you! We got 25 mm of rain, and it's enough to to stop the fire warnings.
   Have a wonderful day!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 17. Så synd at rådyrene har spist så mye av treet ditt,
  Vakker blåveis, her er den vanskelig å finne.

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er synd. De er så sultne om vinteren og spiser åpenbart alt selv om det er giftig. Her voser den vill.

   Klem, Marit

   Slett
 18. Trist med barlinden, men den skulle vel ha mulighet til å komme igjen i og med at den kan skyte fra bar kvist. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist, men jeg håper jo at den kommer seg igjen.
   Ha en fin dag.

   Slett
 19. Usch och fy för rådjur i trädgården - de ska vara i skogen!
  Tänk att många tycker att ordet "lagom" är så fånigt svenskt, så mellanmjölkigt ingenting. Jag tycker nog att det är ett väldigt bra ord som borde uppskattas bland annat när det gäller väder. Hoppas verkligen att ni får lagom med regn och slipper både bränder och jordras! Här i Stockholm har jag inte sett regn sedan i höstas.

  SvarSlett
 20. Hur går det för din Taxus? Dom är ju väldigt tåliga och brukar klara såna där hemska angrepp, men det är naturligtvis olika från buske till buske. Man använder dom också inom bonsaiodling där man kan beskära dom riktigt kraftigt av just den anledningen.
  KRAM/Susie

  SvarSlett