torsdag 22. november 2018

Livstegn og dårlige nyheter...

Det har vært lite blogging i det siste og det er fokus på mye annet akkurat nå. Dette innlegget er ikke hagerelatert, men i hagen her skjer det ikke noe bortsett fra at det har kommet litt dotter fra isolasjon som er tatt ut fra huset  ;)

Det er skjedd mye her på kort tid. Vi har fått svar på vannprøver og de er ikke så bra. Det er veldig mye kalk, jern og mangan i vannet, så vi må ha renseanlegg på vannet. Det gjelder alle andre som har boret etter vann her også, så det kom ikke som noen stor overraskelse.

 Snekkerene begynte her på mandag denne uken og de har fått gjort veldig mye allerede. De har tatt av kledning på over halve huset og har byttet isolasjon, de har satt på musesperrer og setter på vindsprerrer før ny kledning skal på plass. Så huset her er nå temmelig trekkfullt uten kledning, og i dag var det -4 ute og det var ikke så varmt her inne heller  ;)

Jeg har snakket med kommunen i dag angående søknad til garasje/vinterhage. Det var ikke bare enkelt det heller. Her hvor vi bor er det slik at vi ligger på grensen til et stort kvikkleirefelt. Så da må vi kanskje ha en konsulent som må uttale seg om hvilke ting som må gjøres i forhold til det. Så det skal ikke være enkelt nei ;)
Men det må vi finne ut av og hva som evt. må gjøres.
Så litt nye bilder fra før i dag.

Endevegg på huset med ny isolasjon

Vindsperrer på plass 

Sånn så det ut i kroken ved kjøkkenet tidligere i dag.  Når de har tatt av all kledning og satt inn ny isolasjon, så skal de begynne å bytte vinduene i hele huset. De har fått gjort mye mer i løpet av fire dager enn det vi så for oss så, så det går veldig fort fremover. Det er i alle fall veldig positivt! :)

Ute er det - 4,4 og det er nok -6 eller mer i morgen. Ikke noe snø til dekke og da blir det kaldt for plantene.

48 kommentarer:

 1. Hej Marit!

  Jag tror inte jag förstår riktigt vad du skriver, att vattnet inte är bra i er nya brunn förstår jag men det går säkert att fixa men vad gör ni med väggarna i huset? Är det något fel eller..?

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Du har forstått rett angående det nye vannet. Det går an å fikse ja. Vi skifter isolasjon i veggene og panel/kledning/tre utenpå huset. Dessverre så vet jeg ikke hva det heter på svensk.

   Klem!

   Slett
 2. Kære Marit
  Det var trist med vandboringen, men åbenbart ikke kun jer, der er ramt.
  Det er godt, der er stille i haven med alt det, der sker i jeres hus.
  Vi har endnu ikke frost, men blæsten afkøler med flere grader, så det føles som om.
  Ja, vi vil gerne have sne som isolering til planterne :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Nei, og vi var egentlig forberedt på det, men håpet jo at vi slapp å måtte rense det. Ja, det er helt sikkert. Jeg har hodt fullt av ting som må huskes på, og det går nesten trill rundt. Godt at det ikke skal gjøres noe ute i hagen, ja :)
   Det kan jeg tenke meg. Ja, det vil vi :)

   Slett
 3. Får håpe det ikke tar så lang tid for dere å komme i orden, både med renseanlegg og hus :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir nok rot både ute og inne i en lang tid fremover, men det går nok bra det også :)

   Slett
 4. Det kommer så også til at koste jer mange penge at rense vannet?
  Det er da en trist nyhed, men det bliver jo nødvendigt.
  Godt at få isoleret huset - var det en planlagt investering nu?

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør nok det dessverre. Ja, vi har ikke noe valg angående det. Jern misfarger porselen som i vasker og i WC, og mangan er helsefarlig også. Ja, det har vært en planlagt investering lenge. Huset er fra 1956, og det er på tide å få gjort en del sånne ting nå.
   Klem

   Slett
 5. Undrade just vart du tagit vägen, skönt att du är tillbaka. Men så trist med vattnet, men det går ju att fixa.
  Så trevligt med ny isolering, fasad och fönster. Huset ert kommer bli som nytt. Hoppas du visar sedan:)
  Vi gjorde allt själva när vi bodde i vårt förra hus, och det tog lååång tid.
  Det är så skönt att få det gjort av hantverkare, snabbt och smidigt.
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Maria! Ja, men går jo an å fikse. Jeg skal vise det når det blir ferdig :)
   Det kan jeg tenke meg ja. Det er utrolig herlig å se at det går fremover så hurtig.
   Ha en fin kveld du også.
   Klem, Marit

   Slett
 6. Hei Marit
  Det hedder vist 'brädforing' på svensk:)
  Ærgerligt med vandet - men jeg har hørt at der efter nogen år blever væsentlig færre mineraler i vandet - hvis i bruger det nok, de skylles ud. Men godt at have fået max værdierne nu!
  Godt det går så hurtigt, det er ikke morsomt med huset fyldt med håndværkere!
  Ja det er frost hos jer - og ingen varme her heller. prognoserne ved ikke helt hvornår varmen fra vest kommer tilbage - vi får se.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Takk for det! :) Ja det er ergerlig, men det har vi hørt også. Så vi satser på at kalkinnholdet og det andre går nedover i verdiene. Nå må det bare gå nedover, ja! :)
   Nei, det er jo ikke det, men de er sånn det blir en god tid fremover. De er veldig hyggelige, og i dag stekte jeg vafler til de :)
   Det er frost her ja, men årstiden tatt i betraktning så er det helt normalt. Vi får se ja.

   Ha en deilig aften

   Slett
 7. Hello dear Marit!
  Oh..that’s very sad . You have to solve all the problems with the house and the water for the plants .I hope it doesn’t take so long to manage this out quickly! Good luck!
  Have a relaxing evening! Hugs!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Dimi!

   Thank you! Have a nice evening!
   Hugs!

   Slett
 8. Hello Marit, drilling for water is scary to me. We had a close call but had to put a water purifier in the well and a new machine hooked up to the well that also cleans the water. we could probably use a softener hooked up to the well too. I hope all goes well for you! Enjoy your day and new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, it's quite scary, but I hope it goes well in the end.
   Have a nice day, and enjoy Thanksgiving!

   Slett
 9. Ærgerligt med vandet, men skønt at det går hurtigt med vinduerne! Her går det hele tiden langsommere med renoveringen, end vi synes det skal, så jeg glæder mig på jeres vegne over at det er gået hurtigt :-)
  Knus fra Nana

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ergerlig med vannet, men håper at resten av renoveringen går hurtig. Det er jo trist at det går sakte med renoveringen hos dere.
   Klem fra Marit

   Slett
 10. Hej Marit
  Ja det er koldt inde, når I sådan er i gang med renovering, og når det er så koldt ude er det ikke nemt at holde varmen. Nu kan du godt bruge noget af alt sneen fra i foråret til dine planter.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det kjentes ut i dag som det var gjennomtrekk gjennom hele huset. Nå er det -6 ute, og det kjennes ut som - 10. Jeg skulle gjerne hatt 30 cm av den snøen nå ja :)
   Klem

   Slett
 11. Hei Marit!
  Det er jo utrolig bra at det ikke er snø. Lettere for håndtverkerne å komme til og bli fortere ferdig før vinteren.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er jeg veldig glad for sånn sett, og det går jo mye hurtigere uten snø. Men plantene i hagen ønsker seg snø.
   Klem, Marit

   Slett
 12. Der vil jo fra tid til anden komme reparationer, når man bor i et ældre hus. Det er godt, I har gode håndværkere til at lave arbejdet. Det er en kold årstid, I er gået i gang på, kan du ikke pakke dig ind i et varmt tæppe.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare i gamle hus. Det er jeg veldig glad for. Jeg har et teppe liggende rett ved siden av meg, og bruker det ofte. Det er godt å ha :)

   Slett
 13. Having renovations done is never the most pleasant thing, with the inevitable dislocation of one kind or another, but at least it is going quickly, Marit, and I am sure you will be happy with the results.

  SvarSlett
  Svar
  1. It must be done, so I'm glad it goes quickly. I'm already happy about it :)

   Slett
 14. Mykje som skjer hos dykk. Godt at det er effektive arbeidere så dei blir
  ferdig medan det er kaldt og tørt.
  Lukke til med renoveringa.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå skjer det mye på en gang her. Ferdige blir de nok ikke med det første for det er mye de skal gjøre her innvendig også. Tusen takk!
   Klem

   Slett
 15. Hei Marit.
  Ergerlig med vannet, men som jeg skjønner må dere gjøre det. Godt å få renovert huset. Godt at det går så fort. Frost uten snø er ikke bra. Vi hadde en kuldepreriode i vinter før snøen kom. Da gikk det mye her.
  God helg til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne- Lise
   Ja, men det måtte gjøres ja. Vi får nok vann om ikke annet. De jobber veldig fort ja, men det er også mye å gjøre her. Det er mange planter som ikke liker barfrost nei. Så det er ikke sikkert alt overlever denne kulden.
   God helg!

   Slett
 16. Det var synd med vandet, men det er godt, hvis det kan klares med et renseanlæg. Pyha, sikke meget der sker hos jer i øjeblikket! Det bliver dejligt at få huset isoleret! Vi burde gøre det samme her :-) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var synd, men sånn er det bare. Får håpe at det blir bra til slutt. Det var isolert fra før, men huset er fra 1956 så det er sikkert bedre isolasjon de bruker i dag. Ja, det kan jo hende dere også skal gjøre det samme :)
   Klem

   Slett
 17. Godt at arbejdet på huset går hurtigt, for det er blevet koldt derude. Det skal åbenbart ikke være nemt at få etableret det vandværk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Slett kommentar fra: Marits hagedagbok
   Blogger Marit Sønstebø sa...
   Ja, det er bra og i dag er det veldig kaldt, og det var hele -9 her i dag tidlig. Brrrr...

   Nei, det har vært mye med det, men på sikt skal det nok bli bra.
   Slett
 18. Hej Marit!
  Hoppas ni får allt gjort innan den riktiga kylan kommer. Vi har -5 idag och det känns kallt, då man inte är van vid kylan. Hoppas allt ordnar sig till det bästa.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det håper jeg også. Det var -9 her i dag tidlig. Nei, vi er ikke vant til kulden enda. Det gjør nok det til slutt.
   God helg!

   Slett
 19. Marit, the problem with water is normal for our soil. I had a similar sample of water - a lot of iron and manganese. I continue to water plants, what to do?
  I sympathize you repairing your house, but if it is warmer and resistant to wind, these are temporary difficulties.
  Be careful, the weather is too cool.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I guess the water problems is similar in many countries. I hope your water gets better after a while. We will use a watertreatment, and hope it will get better.
   Yes, it will be much better after a while.
   Happy Weekend.

   Slett
 20. Nej det skall gudarna veta att det är aldrig enkelt. Håller tummarna för att ni hittar en vettig lösning för garaget och vinterträdgården - en som inte kostar skjortan och lite till. Känner igen inte exakt dina problem men hur fort det plötsligt inte är enkelt längre.

  Kram, Carna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Det blir nok dyrt ja. Ja, vi vet begge alt om det.

   Klem, Marit

   Slett
 21. Var visst ikke bare i sommer det var store prosjekter hos deg :o
  Lykke til med alt sammen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, nå er det nye proskjekter :)
   Tusen takk!

   Slett
 22. Usch, vad jobbigt! Hoppas det löser sig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir mye jobb, men det løser seg nok etterhvert.

   Slett
 23. Lykke til ... håper alt kommer til å bli bra.
  Hilsen til deg. Klem

  SvarSlett
 24. Wow, that is cold ! Why do this in wintertime ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it have been very cold here lately. The carpenter have not been able to work here until now. The cold is not a problem for them.

   Slett