torsdag 25. januar 2018

Primula i hagen...

I går var det rene vårstemningen her, og det bokstavelig rant av takene. Av sånt vær får en vårfornemmelser, og det får meg igjen til å tenke på vårblomster. En av de slektene jeg setter stor pris på om våren her er primula som på latin betyr den første.  Det er en veldig stor slekt med hele 500 ulike arter. Jeg fant en flott side om primula her som gir mye nyttig info.

Jeg har alltid noen favoritter, og av Primula er kuleprimula/ P. denticulata en av de flotteste jeg vet om. De finnes i de fargene jeg liker så godt, og de sprer seg ved frø. Det dukker opp frøplanter både her og der i hagen her, og de kommer også i mange nye fargenyanser enn det de opprinnelig var.

Jeg hadde opprinnelig to farger, hvit og blålilla som denne

Plutselig dukket det opp  planter i farger som denne...

...og denne. I vår flyttet jeg mange av disse ned til det store rhododendronbedet, og jeg gleder meg til å se de blomstre på nytt der.

Jeg har også flere andre sorter som denne som heter P. elatior. På norsk hageprimula tror jeg,  selv om det er et misvisende navn da flere primula kalles nettopp det.  Den finnes i flere nyanser som gulhvit og rosalilla.

Aurikler/ Primula auricola har jeg mange av, men denne lyselilla er jeg spesielt glad i.

Denne kommer jeg heller ikke unna. Den synes jeg ser ut som et kunstverk!
Primula sieboldii 'Snowflake' som ikke har noe norsk navn tror jeg.

Primula veris som er en plante som vokser vill mange steder, og sår seg villig rundt omkring her. På norsk kalles den Maria nøklebånd.

Denne har jeg byttet til meg, og tror at denne også er Primula veris. 

Primula 'Wanda'

Da tror jeg at jeg har husket på alle de ulike primula jeg har. Denne kjøpte jeg for et par år siden og den heter  Augustprimula/  Primula florindae.

Jeg prøver når jeg skriver om planter å bruke både norsk/latinsk/vitenskapelig/botanisk navn på de.  Da kan folk selv google det latinske navnet hvis de er usikker på hvem plante jeg skriver om.  De latinske navnene er like i hele verden, noe de norske navnene ikke er... ;)

Det har vært varmegrader i hele natt og snøen har sunket veldig mye i sammen. Det har gått takras på samtlige tak her nå, og i går ettermiddag gikk det siste store raset på kjøkkensiden. Jeg ser allerede nå at mange trær har skader pga. takraset som gikk veldig langt ut pga.tyngden på snøen for det kommen ned med en fart som er skremmende. Tror aldri jeg har sett at det har gått så langt ut før. Thujahekkene har også fått mange skader pga.tung snø. Huff, det skal ikke være lett å være hageeier. 

  Det var uansett hyggelig å dykke ned i vårblomster igjen. Om noen få måneder blomstrer de på nytt :)

40 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Så fina och många primula du har. Har också blivit förtjust i dem, skaffade de första för bara något år sedan, och sedan har det blivit fler. Primula sieboldii är en riktig skönhet, ser ut som spetsmönster. Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, de er lett å bli glad i de! Det er en stor slekt, og de finnes i så mange ulike farger og former. Ja, den er så vakker. Ha det godt!

   Slett
 2. A great post, Marit, that and a cup of coffee makes my day!
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan! That's nice to read about for me :)

   Slett
 3. Så många fina primulor du har Marit. Jag har egentligen bara Primula veris plus några som brukar komma upp som jag köpt i blomsterhandeln vid jultid. Och då vet jag ju inte vilken sort det är. Primula sieboldii är otroligt vacker. Blombladen ser nästan ut som snöflingor. Javisst får man lite vårkänslor när det rasar snö från taken. Igår när jag var ute och gick kändes ljusen annorlunda, lite vårlikt på något sätt. Härligt!

  Ha en fin torsdag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita! Ja, det har blitt noen gjennom årene, og de er så takknemmelig å ha i hagen. De som jeg kjøper i januar trives ikke så godt her. De lever i noen år, og så blir de borte. Ja,sieboldii er veldig vakker. Den navnesorten heter faktisk 'Snowflake' :)
   Ja, i dag skinner solen og det kjennes ut som vår ute helt til en prøver å gå ute. Det er is overalt og veldig glatt. Må ta på meg brodder når jeg skal gå. Lyset er annerledes nå,ja!
   Herlig!

   Ha en fin torsdag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Enig, de er søte. Her er bladene så vidt begynt å komme etter at snøen gikk. Jeg fikk forresten noen i gave, varianter av de vanlige som er i salg nå og som gir vårstemning inne, og de lukter så deilig, det har jeg aldri lagt merke til før. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er jo det. Det høres herlig ut. De lukter så godt ja, og det gjelder spesielt de som er gule og hvite.
   Ha en fin dag.

   Slett
 5. Så fine primula! Den gule og lilla P.elatior krysser seg også hos meg, og det kommer opp mange rare mellomfarger hvert år. Den røde P.veris var nydelig! Sånn fikk jeg også lyst på!

  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er jo det som er så fint med primula at de frør seg og krysser seg så lett. Jeg byttet den med en dame for noen år siden. Akkurat nå er jeg usikker på hvor jeg har den, for jeg måtte flytte de pga. gravingen i høst. Jeg flyttet da veldig mange pkanter. Så det blir spennende å se om den har overlevd flyttingen.

   Ha en fin dag!

   Slett
 6. Hej Marit
  Dejligt med lidt forår i form af primula. Jeg havde også en gang kugleprimula, men de er lige så stille forsvundet, det er ærgerligt. Jeg må se at finde nye.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er deilig med primula nå. Så synd da, for de trives veldig godt her.
   Klem

   Slett
 7. Hello, what a lovely post. There are so many pretty species of primula . I am looking forward to seeing the spring flowers. Happy Thursday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you! Yes, it'a big family with many beautiful species. Me too!
   Happy Thursday!

   Slett
 8. Hei Marit

  Sikken nogen flotte Primula.
  Din flotte Primula sieboldii ligner den der hedder: ‘Late Snow’?
  De fås jo i så mange variationer! Denne var speciel finurlig!

  Jeg har jo nogen fra dig i Sverige - og de vokser fint - måske jeg også er der når de blomstrer i år!

  Ja våd sne er hårdt for træerne - håber dine klarer sig!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk! Jeg glemte å skrive sortsnavnet på den, og den heter 'Snowflake'. Jeg kjenner ikke til 'Late Snow', men ser at de ligner på hverandre. Den er spesielt fin,ja.

   Ja, du har både P. veris og auricola, og begge to tåler mye. Det er jo lov å håpe på det!

   De har fått mye skader ser jeg i dag. Det er først når det blir vår og snøen smelter at jeg kan få sett på det. Det er blant annet en lønn som må beskjæres hvis den tåler det. Den er allerede skadet og vil "blø" fra skadene når det blir varmt. Får bare håpe på det beste.

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Så heldig du er som har plass til så mange primula.
  Gleder meg til våren når jeg ser sånne bilder :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg veldig glad for. Jeg også! :)

   Slett
 10. Primula are among the first plants to start flowering in the spring and we always look forward to them. Even their lovely green leaves are a welcome sight.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are starting early here too. They are so pretty when they bloom. Yes, that's true.

   Slett
 11. Primula er en klar favoritt :-)) Du hadde mange fine! Jeg tror at jeg mistet en del når vi la om det store bedet vårt i sommer. Men så får jeg skaffe nye :-)) Her er all snøen vekke og mange løkplanter er på vei opp! Fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er jo det. Tusen takk!
   Jeg har heller ikke oversikt over hvor alle er heller,for jeg flyttet så mange i fjor og i år pga.gravingen her. Ja, det er jo alltid noen nye å få kjøpt ;)
   Heldige deg!
   Fortsatt fin uke til deg også!

   Slett
 12. En utrolig trivelig planteslekt :)
  Har ikke merket noe ras her, men hålke...
  Må bare vente til mer smelting før brekkskadene åpenbarer seg. Ja, det hører jo med til sesongens prøvelser, det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er jo det :)
   Her er det også livsfarlig hålke i tillegg til div. takras. Vinter er farlig det...!
   Her synes de veldig godt pga.at takraset raserte alt på den siden. Må vente på fremkommelighet til når snøen er borte. Det ligger mange tonn med snø der. Ja, jeg skal love for at vinter gir mange prøvelser.

   Slett
 13. Hei Marit. Nydelige primula. Mange sorter har du også. Skal kjøpe meg noen nye i år. De har en tendens til å forsvinne her. God kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Ja, de er så fine, og ja jeg har mange forskjellige av de. Samlergenet slår til på de også :)
   Her trives de veldig godt. God kveld til deg også.

   Slett
 14. Jag är jättetacksam för de vetenskapliga namnen :) De norska och svenska namnen som är lika är olika växter. Primula är ett underbart släkte - jag älskar doften.

  Tråkigt med skadorna från snön. Visst kan man få en chock av ljudet när snön rasar - åtminstone om man inte är förberedd. Jag höll på att lyfta ur soffan en gång :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Det er ikke alltid like lett å forstå alle lokale navn, så de latinske navnene er de jeg foretrekker å bruke. Men ikke alle kjenner til de, så jeg må ta med de norske også. Primula er en herlig slekt ja, og mange av de dufter så godt.

   Ja,det er utrolig kjedelig. Jeg har hoppet høyt selv, for det er et drønn som kommer når det raser :)

   Klem, Marit

   Slett
 15. Hei Marit!

  Ja, primulaer av alle slag må en ha i hagen:) Alle er så fine!
  Det er bare å glede seg til våren.

  Fin kveld til deg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine!

   Ja, det er helt sikkert. Tusen takk!
   Det gjør vi alle sammen tror jeg :)

   Fin kveld til deg også!

   Slett
 16. Flotte billeder af dine primulaer!
  Ja det er godt, vi har latin som internationalt plantesprog, for de nationale plantenavne kan være meget forskellige. En planter kan jo hedde noget helt forskelligt på norsk og dansk, selvom vore sprog ligner hinanden meget.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, det synes jeg også er godt, for bare innenfor Norges grenser kan en plante ha ulike navn. Ja, vi har mye til felles, men også mye er forskjellig. Latinske navn er gode å ha.

   Slett
 17. Herlige vårtegn, Marit, primula er nydelig.
  Vakkert vinterbilde på bloggen din, litt vinter igjen, så blir det vår.
  God helg!

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine å ha i hagen, Ida!
   Tusen takk! Ja, vinteren er ikke over enda, men snart omnoen måneder blir det vår igjen.
   God helg!

   Klem, Marit

   Slett
 18. The primula's (also called the primrose in the Netherlands) are flowers that are one of the first to bring color into the year! You have discovered all kinds of this plant. Great post! Very nice! Greetings!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes,they are very early flowering here too. Thank you!
   Greetings!

   Slett
 19. Ååå, så herleg å sjå alle dei fine blomsterbilda dine.
  Det er nok ei stund å vente enno, men håp :)

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja,det er i alle fall lenge til på mine kanter, for her er det forsatt ca en halv meter med snø. Håp er det alltid!

   God helg til deg også!
   Klem

   Slett
 20. Skønne, skønne primula - en ægte forårsbebuder 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så skjønne, og de gir bud om vår :)

   Slett