fredag 16. desember 2016

Nulltoleranse...

Blommig fredag igjen...

Utfordrene emne denne gangen også...

Det er sikkert mye jeg skulle hatt  nulltolleranse mot, f.eks. alle typer ugress som finnes her ;) Men den kampen er umulig å vinne, så der har jeg gitt opp...

Noe nytt og ubehagelig som dukket opp her i sommer var de mye omtalte iberia/ mordersnegler. Jeg fikk den motbydelige jobben med å klippe 4 stk. i to i sommer, og det er helt sikkert at de aldri er velkomne her. Dessverre må jeg nok belage meg på at nye sikkert vil dukke opp igjen når de først er sett her, men der er det nulltoleranse. De vil få samme sjebne som de andre...

Så til en gammel kjenning som jeg har vist bilder av mange ganger, men som det også er nulltoleranse for. Jeg hater nemlig orm/slanger! Jeg blir dårlig når jeg ser de på tv eller andre steder. Her om dagen  leste jeg i en nettavis om noen som hadde funnet en amerikansk kornsnok i en hage i Bergen. Det var like før jeg kastet opp...

Så det er noe jeg aldri kommer til å venne meg til, selv om jeg vet at den hører til i naturen her. Buorm og huggorm finnes naturlig i området, men takk og lov har jeg aldri sett huggorm her. Men jeg vet at de finnes på andre siden av hovedveien her, for der er det mye stein og fjell. Huggorm liker det har jeg lest...
Buorm/vannsnok trives dessverre som "fisken i vannet" her, for her er det nok av vann. Bekken som renner forbi her blir aldri helt tørr og der trives rumpetroll og frosk/ padder som nettopp denne buormen lever av. I tillegg renner Norges 3. største elv bare noen hundre meter herfra + en lokal elv som heter Reineelva rett i nærheten, så det er jo helt opplagt at de må trives her med så mye vann på alle sider og kanter. Jeg så den i fjor hele to ganger, og en gang i sommer. Jeg må dessverre bare leve med at den finnes her, men den kommer aldri til å være velkommen!

Dette bildet tok jeg i fjor sommer da jeg faktisk sto med kamera i hånden og skulle ta bilder av noen blomster... Det er jo en naturopplevelse, men jeg skulle gjerne slippe å se den. Dette var en ung buorm for den var tynn som en strek...

For seks år siden fikk vi derimot besøk av en som var fullvoksen og de kan faktisk bli 1,20 og da er de ikke tynne...Det sees veldig godt på dette bildet!

Denne hadde lagt seg på kaldkomposten oppå en haug med granbar som jeg hadde lagt der etter at vi hadde klippet en gran. Vi har en gran som vi formklipper, men etter det har jeg passet på at vi aldri legger en sånn haug der igjen...
Den lå der i to døgn, og den forsvant først når den ble jaget bort. I fjor så naboen akkurat den samme store ormen en morgen han skulle hente seg litt gressløk. Der lå den rett bak garasjen... De kan bli 20-25 år, og kan legge 20-30 egg om gangen. Det orker jeg knapt å tenke på... ;)

Se flere innlegg her

58 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Ja ikke ligefrem dit yndlingsdyr, vi må håbe, de holder sig væk fra din have. At hugge snegle ihjel generer ikke mig, men jeg bryder mig ikke om at klippe dem, så kommer man lidt for tæt på. Så hellere bruge spaden.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth

   Nei, de er jo ikke det. Ja, det får vi bare håpe. Spaden er et godt redskap, ja.
   Klem

   Slett
 2. Huga...huga.. jag delar ditt obehag för ormar. Min oresonliga rädsla härstammar från när jag i 10 årsåldern hoppade ner från en sten - rakt på en huggorm. Jag glömmer aldrig det ljudet..
  Dessvärre har vi både huggorm och snok i trädgården. En gång i sommar låg en huggorm på gången men den masade sig iväg när jag kom men just det stället gör mig svettig varje gång jag passerar. Vår damm drar till sig snokar, de har tagit alla grodor och paddor och de tar mina fiskar. Jag försöker lära mig leva med dem men det kräver ständig konversation med mig själv när jag stöter på dem, "den är inte farligare än en mask" - upprepar jag som ett mantra. Det hjälper för stunden.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å høre at du også har det sånn, og det ikke bare er meg ;)
   Ja, sånn er det her også, så vi tiltrekker oss ormer enten vi vil eller ikke.
   Jeg også sier det til meg selv for jeg vet jo også at de ikke er farlig. Det hjelper litt :)

   Klem

   Slett
 3. Ormrädsla är väl en nerärvd och adekvat rädsla om jag fattat rätt. Sen kan man ha den mer eller mindre. Vet inte hur jag skulle reagera idag. Jag var liten när jag vid ett par tillfällen kom i närkontakt med huggormar...

  Hoppas att du slipper se dem 2017 även om de nu finns där.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vel noe som ligger i genene våre fra tidligere tider. Så det er nok noe som bare er der i underbevistheten.
   Huggorm er ekle,ja!

   Ja, det håper jeg også :)

   Klem, Marit

   Slett
 4. Jeg kan især forholde mig til din afsky for den iberiske snegl, for vi tror, det var sådan et udyr, vi et enkelt eksemplar af så på matriklen sidst på sommeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er flere som ikke liker de. En får jo sjokk når en oppdager de i hagen!

   Slett
 5. Å,grøss! ja det skjønner jeg!

  SvarSlett
 6. Hei Marit

  Deler helt din nultolerance overfor dræbersneglene - jeg har nok klippet rigtig mange tusinde over. Men noget tyder på at naturen hjælper os nu - der var væsentlig færre dette efterår. Måske der er kommet snyltehvepse der lægger æg i dem:) Så jeg er meget spændt på næste år!

  Og lad os også håbe at alle Buorm viser hensyn og næste år finder andre græsgange end lige din have!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, de er ekle disse sneglene!
   Får håpe det blir mindre av de fremover hos deg! Her har jeg bare sett 4 stk. De må en bare bekjempe så fort en ser de.

   Det kan en jo håpe på! ;)

   Ha en deilig helg du også!

   Slett
 7. Fin bild på den enorma snoken! Gillar inte heller ormar men tolererar snokar och s.k.kopparorm som egentligen är en ödla. De bor i våra komposter och så har vi en hussnok som bor under verandan! Men varje gång vi möts hoppar jag till! Hua.
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, en skvetter til når en ser de!

   God helg!

   Slett
 8. Hej Marit!
  Det är nog bland det värsta jag vet, lyckligtvis har jag inga i trädgården, men har någon gång stött på dem i naturen, och det är inte trevligt. Tycker t.o.m. att dotterns plastormar är otäcka, som hon har som fågelskrämma i jordgubbslandet.
  Ha en fin helg/Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er noe fryktelige vesener som en helst ikke vil se eller ha i hagen. Plastormer er ekle de også ja!

   God helg!

   Slett
 9. Hei. Jeg klarer heller ikke slanger. Ble veldig skremt en gang, det sitter i. Ifjor hadde vi en snok her. Det var ikke noe greit, men har ikke sett noe mer. La oss håpe at de går andre veier neste år. Ønsker deg en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er nok mange som har det sånn. Er husker det, ja. Vi får håpe at de holder seg unna, ja!

   God helg!

   Slett
 10. Brrrr your photo's are gorgeous of the snake but I have to admit that I only like to see them behind glass in the Zoo. But they are beautiful.
  Have a wonderful weekend.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! This one is not dangerous, just creepy... ;)
   Have a wonderful weekend you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 11. Hello, I do not mind the snakes if they are a distance away. Your photos look closeup. Happy Friday, enjoy your weekend! Merry Christmas to you and your family.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   That's ok that you don't mind them. Yes, it's taken with zoom, but the size of it was big.
   Happy Friday to you too!

   Merry Christmas to you and your family!

   Slett
 12. Veldig vakkert bilde der den ligger på komposten! De koser seg med snegler om det er en fattig trøst...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er jo enda noe at den gjør det :)

   Slett
 13. Guffent med slike uvelkomne gjester i hagen. jeg grøsser bare ved tanken.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det virkelig! Det gjør jeg også når jeg ser de.

   God helg!

   Slett
 14. Wow, Marit...that is a big snake!!! :)

  SvarSlett
 15. Jeg er så redd orm, at jeg må bla fort forbi bildene dine i dag:) Jeg fortalte mannen min at du var så plaget med diverse kryp i hagen din, og han foreslo at du burde starte Zoologisk hage i stedet:)) Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en mager trøst at jeg ikke er alene om den redselen!

   Ja, det er et rikt dyreliv her, så kanskje jeg bør starte det ;)

   God helg!

   Slett
 16. Hei Marit!
  Skjønner det veldig godt. Vi har bueorm i hagen og i komposten. Ikke morsomt i det hele tatt. Hoggorm er jeg livredd.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Godt å høre! Nei, det er absolutt ikke morsomt i det hele tatt. Ja, de er helt fryktelige, og min store skrekk og skulle treffe på en sånn.

   Ha det godt!

   Klem, Marit

   Slett
 17. Skjønner godt at du har null-toleranse mot både snegler og ormer :-)

  SvarSlett
 18. Jeg er redd for slanger, og jeg ville ikke ha slike gjester i hagen. Hilsen.

  SvarSlett
 19. Hej1
  Är varken förtjust i mördarsniglar eller ormar. Nä!
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej!

   Nei, hvem er vel det ;)

   God helg!

   Slett
 20. Hello, it does look like a large snake. I would not want it hanging out in my garden. Your photos are great. Thank you for linking up and sharing your post. Happy weekend to you! Merry Christmas to you and your family.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, it was quite big! No, I don't like them at all.
   Thank you!

   Happy Weekend, and Merry Chistmas to you and your family!

   Slett
 21. Hello!:) Fantastic close up images of the snake. Well done! You are brave to get so close to such a large snake. They are wonderful to look at, and we do get quite a few on our farm, but although I think they are beautiful creatures, I'm a coward when it comes to taking a photo!!:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello! Thank you! It was my son who took the pictures,I was not so brave ;)
   It have been two of them here in my garden. I don't like it ;)

   Slett
 22. I love snakes! They kill all sorts of varmints. We don't have any poisonous ones, too.
  (ツ) from Cottage Country Ontario , ON, Canada!

  SvarSlett
  Svar
  1. I know that they do, but I hate them ;)
   This one is not poisonus either.

   Regards from Norway

   Slett
 23. Jag liker inte heller slanger! För mej är det också 0-tolerans. Jag har faktiskt aldrig sett någon i vår trädgård, men kanske har jag bara haft tur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mange som har det sånn. Du har nok hatt tur, eller så finnes det ingen der du bor :)

   Slett
 24. Synes den er kjempevakker og heldige er de som kan oppleve dem. Og den er helt ufarlig. Gjør sikkert godt nytte for seg i den fine hagen din også.
  Kanskje den til og med tar noen iberiasnegler for deg ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er flere som sier det.
   Det er et vakkert dyr, ja, men jeg liker de ikke ;)
   Ja, de gjør nok nytte for seg på den måten! Det er jo bra det sånn sett :)

   Slett
 25. Godt det ikke er orm om vinteren. På landet hos foreldrene mine er det mye orm, det har vært så deilig å kunne være ute og jobbe i skogen der nå med kuldegrader, uten å være redd.
  Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Men her er det alt for kaldt til å jobbe utei hagen, og der ligger det snø også. Så det pusterommet som er uten orm får jeg ikke benyttet.

   Ha en fortsatt fin helg du også!

   Slett
 26. Oh my God, I escape when I see creepy creatures! Beautiful image in the header of your blog!
  Happy Sunday !

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, me too! Thank you, Ela!

   Happy Sunday :)

   Slett
 27. Eg er så einige med deg !!
  Orm er det mest ufyselege kryp eg kan tenke meg.
  Kryssa fingre og tær for at både du og eg slepp å sjå dei...

  God 4. søndag i advent frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er mange som er det ;)
   Takk, det gjør jeg også!

   God søndag!

   Slett
 28. Lykke til i sneglejakten! Håper ormen fikk en varig støkk da dere jaget den!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Dessverre så er det den naboen så i fjor :(

   Slett
 29. Jag har inget emot ormar, men det är klart att jag inte vill ha dem i min trädgård. Hoppas att du slipper snigelinvasion, håll koll i början av sommaren så att de inte hinner föröka sig!

  SvarSlett
 30. Nei, det er noe med det! Der vil en jo ikke ha noe sånt.
  Ja, det håper jeg også på. Skal se nøye etter de!

  SvarSlett