mandag 9. mai 2016

Mange problemstillinger...

I går var det 23 grader her, og bare for en knapp uke siden så var det nattefrost... På torsdag hadde vi besøk av konsulenten her, og enn så lenge så vet vi ikke så mye mer. Han tok masse prøver av jorda i hagen, og venter på resultat av de. Dette kan gjøres på flere måter, så jeg føler at jeg er i et vakum før avgjørelser er tatt på hvordan dette skal gjøres. Det eneste som er sikker er at det blir mye graving her, og at dette tar veldig laaaaaang tid... Det er ikke mindre enn to søknader som skal sendes til kommunen, og de er ikke kjent for å behandle ting hurtig, nei. Først må den ene være på plass med nabovarsel osv, og etter den er godkjent er det en ny søknad. Så jeg har ikke dårlig tid enn så lenge med å få opp planter.

Så et lite problem og spørsmål. Jeg har både enkel og fylt blodrot som blomstrer akkurat nå. De forsvinner etterhvert, og derfor må de graves opp snart. Jeg er redd for at jeg ikke skal få med alle røtter når jeg skal grave disse, og hvordan skal jeg oppbevare disse i lang tid uten at de dør? Der som de nå står er det halvskygge og det har jeg ikke noe annet sted. Her er det sol og atter sol. Det samme gjelder for alt det andre jeg skal grave opp som står i samme bed. Trillium, hepatica, primula, og orkideer. Jeg skal må få tak i kasser som jeg skal ha de i, for det er jo mest praktisk når en skal vanne de. Men hvis det etter en stund kommer masse regn så drukner plantene i stede.. Hjelp....
Når vi flyttet hit hadde jeg samme problem, for da hadde jeg med meg masse planter som jeg da måtte sette i potter. Mange klarte seg, men også mange døde. Nettopp fordi det er så lite skygge her.
Så jeg føler meg mildt sagt litt rådvill når jeg skal begynne å flytte på så mange planter. Mange av de har jeg jo tenkt å flytte tilbake i bedene når alt er ferdig her. Men da er det kanskje august, så det blir en utfordring å ta vare på alt dette som må graves opp.

Men den tid, den sorg...

Vil ikke tenke mer på det nå, og heller vise noen bilder :)

Magnolia stellata blomstrer bak drivhuset akkurat nå

Muscari 'Azureum'

 Muscari  'Valerie Finnis'


Får ta med to bilder av "problembarna" mine mens de ennå blomstrer... Enkel og fylt blodurt/blodrot i skjønn forening...Gode råd mottas med takk på hvordan er skal grave de opp og få de til å leve en hel sommer i potter....

Denne har jeg bare forelsket meg i denne våren...

Takk og lov for at jeg skriver inn i bloggen hva jeg kjøper, for hvis ikke hadde jeg ikke husket hva denne bittelille skjønnheten heter for noe. Kjøpte den i fjor vår på Vegge gartneri, og den er så bitteliten at den er en ekte "nærsyntplante" Har aldri hatt den før, og det er jo hyggelig at den blomstrer første året jeg har den.  Soldanella montana

46 kommentarer:

 1. Lykke til med grave/flytte planter jobb. Hva med en hagepaviljong som skygge for de oppgravde plantene. Ikke så veldig vakkert kanskje, men det er jo bare midlertidig ? Som alltid spennede og flotte planter hos deg.

  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det er en god idé du kommer med der :) Det finnes mange slag av de. Det er bare midlertidig, ja.

   Klem, Marit

   Slett
 2. Lykke til med graveprosjekt og flytting, oppbevaring av planter :-)
  Kanskje du kan få satt opp en enkel levegg som kan gi litt skygge ?
  Skikkelig tøft å få en sånn start på hagesesongen..
  Den lille skjønnheten på siste bildet var virkelig søt.
  Nyt blomstringen nå, tror nok du får det meste til å overleve:-)
  Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det er også en god idé. Ja, en levegg kan gjøre nytten. Ja, det er helt sikkert! :(
   De er veldig søte, ja. Jeg nyter blomstringen, ja, og jeg må jo bare prøve på det.

   Slett
 3. I did some thinking Marit, and this it the result:
  Maybe you could build a etagere in the shape of a pyramid or crossed climbing frame where you place or hang the plants. The biggest sun lovers up and down like this. Under such pyramid or climbing frames you can pot larger plants. The pots on the shelf give shade to the plants underneath. Instead of the pyramid shape you can opt for a number of fence sections at a 90 degree angle and make the etagere against it. Here, too, the plants under which need the most shade. The advantage of the latter form is that the plants are also protected against sunlight from the side.
  I hope trouble will be soon over and that your plants will survive.
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. That's a very good idea, Jan! I must think about it how I can make something like that.
   Thank you for your very good ideas! I hope I can start digging in next week.

   Slett
 4. Hello, I wish you good luck with the digging and moving the plants. Your flowers are so pretty. The idea above sounds wonderful to build a pyramid.
  Happy Monday, enjoy your new week!

  SvarSlett
 5. Ja det er noget af et problem, du har, jeg føler med dig. Jeg kan desværre ikke råde dig, hvor gerne jeg end ville. Håber alt går godt, hvor er dine blodurt smukke, det ville være trist at miste dem og alt det andet smukke du har.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Det forstår jeg, men takk for omtanken :)
   Jeg må prøve å få de til å overleve på en elker annen måte.
   Klem

   Slett
 6. Du har så mye fiiint! Dessverre kan jeg ikke hjelpe deg med noen åpenbare råd, men det må vel finnes plastkasser som ikke er tette i bunnen? Kanskje bruskasser el. slik at plantene ikke drukner. Kanskje du har en nabo med mer skygge enn deg hvor plantene kan få stå? Jeg ønsker deg i allefall lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det finnes sånne grønne kasser som matbutikkene bruker til frukt og grønnsaker. De er ikke tette i bunnen. De fungerer supert når det regner mye, men er ikke noe tess i langvarig tørke. Det er dessverre ikke noe mer skygge hos naboen. Det blir nok en råd! :)

   Slett
 7. Hei! Ikke rart du blir rådvill, for dette blir mange tanker i hodet på en gang! Ønsker deg all mulig lykke til!

  SvarSlett
 8. Skjønner gggggggggggggggggggggggggggggggggg0

  Skjønner godt at du blir frustrert over å måtte flytte en mengde planter. Fine bilder av det som blomstrer hos deg nå.

  Ha en fin mandag!  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var absolutt ikke planlagt, men må bare prøve å få gjort det beste ut av det.
   Tusen takk!
   Ha en fin kveld

   Slett
 9. Ikke lett dette. Selv bruker jeg potter som jeg klipper ut bunnen av, og lagrer plantene i dem i kjøkkenhagen. Billige lettvegger er å få kjøpt også, om du ikke har noe stående selv eller snekrer noen. Kanskje det er løsningen? Eller sette de bort til hagevenner som har skygge og oppbevaringsmuligeheter?
  Sol er ikke så greit bestandig.

  Fine blomsterbilder du viser! Og synd det tar så lang tid alt sammen. Rådet må være å mase, mase og atter mase. For de som maser, får ting fortere gjort, i kommunenorge,)

  Lekker miniblomst på slutten der:)
  Fine dager til deg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er litt vrient ;) En lettvegg er jo en god løsning, selv om jeg ikke har noen ;)
   Sol er helt ok, men her er det ikke så mye av det bortsett fra helt nede ved bekken. Men der bor min store skrekk, nemlig buormen så der oppholder jeg meg ikke!

   Tusen takk! Ja, en kan bli smårar av mindre, for ting tar veeeldig lang tid, spesielt i sånne saker. Det haster jo ikke får de... ;)
   Den er kjempesøt, ja!

   Ha en fin våruke!

   Slett
 10. Hej Marit. Lycka till med uppgrävning av plantor. Jag förstår att något har hänt, men jag har inte läst ikapp ännu om vad din trädgård råkat ut för. Hoppas det går att lösa till det bästa.
  Lika fina bilder hos dig som alltid
  Stor kram från Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maria

   Ja, det er nok noe du ikke har fått lest mens du har vært dårlig. Vi må grave opp store deler av hagen, for vi må bytte septiktank. Det håper jeg også!
   Tusen takk!

   Klem fra Marit

   Slett
 11. Du er jo nødt til snart at beslutte, hvad du gør, for inden længe visner alle disse skønne planter ned, og så bliver det jo håbløst at grave dem op. Skygge er du vel nødt til at skabe til planterne på en eller anden måde. Den lille alpeklokke er virkelig fin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dessverre så må jeg det. Jeg skal begynne i neste uke å grave opp blodurten, for den visner så hurtig ned. Ja, noe må jeg finne på.
   Det synes jeg også :)

   Slett
 12. Så fint det blomstrer!

  Kanskje du har et tre eller en busk blodroten kan stå i skyggen av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, jeg har endel trær som gir skygge bare det blir mer løv på de. Det spørs om ikke det blir løsningen.

   Slett
 13. Hei Marit!
  Hva med å prøve å skygge med strie som man ofte gjør om våren.
  Plante i store plastpotter og grave dem noen cm ned slik at vannet ikke bare renner vekk. Hvis du har kompost, kan det være et fint sted. De fleste planter tåler å få redusert røttene. Dekk til jorda med planteavfall. Det kjølner ned og holder på fuktigheten. Granbar holder jo også en stund til å lage skygge.
  Men i hvert fall, nydelige bilder.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, skyggestrie er absolutt en mulighet å bruke. Jeg har også noen store rester/vegger av et hagetelt som jeg kan bruke. En tar hva man har...
   Litt mindre røtter tåler de nok bare jeg får med nok...
   Jeg har masse planteavfall akkurat nå ja, så det kan jeg jo dekke med.
   Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 14. Ja, du må nok forsøke å skape skygge for de små skattene. Kanskje noen kan jordslås i ventetiden?

  Den velfylte, lyse Helleborusen er ufattelig vakker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må nok finne på noe. Det er et problem okke som, så jeg kan like gjerne plante dem i potter.

   Tusen takk! Ja, det er den :)

   Slett
 15. Flotte bilder. Du har litt av en tid foran deg, håper du ikke blir helt utslitt av planteflyttingen, men får tid til å nyte litt også.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det har jeg. Jeg er temmelig sliten bare av å tenke på det... ;)
   Jeg nyter jo blomstringen nå :)

   Slett
 16. Hoppas du kommer på en bra lösning för dina växter, låter inte trevligt, att gräva upp allt det fina du planterat. Hoppas det löser sig på ett bra sätt.
  Ha det fint, och njut av solen och värmen.
  /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg også. Nei, det er ikke hyggelig i det hele tatt. Det må det jo gjøre :)
   Ha det fint, og hygg deg i hagen!

   Slett
 17. Åh hvor jeg føler med dig...

  Langsomme kommuner er noget af det værste...man vil bare gerne have det hele (vel)overstået.

  Krydser fingre for det går så godt som det kan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det gjør ikke saken noe bedre...

   :)

   Slett
 18. Vakre bilder selv om tankene er grå. Synes virkelig synd på deg. Krysser fingrene for at det dukker opp en løsning som gjør det best mulig for alle plantene dine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, jeg håper også på en smart løsning :)

   Slett
 19. Ja du har utfordringer i kø..... slike søknader tar jo evigheter,helt utrolig. Blodrot ja...mine har desverre blitt færre og færre for hvert år,men jeg har ikke noe råd tildeg...hva med å oppbevare d3 i garasjen slik at det ikk blir for mye sol og varme? Nei jeg vet ikke hva som er best. Håper du finner utav det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ganske irriterende at det tar så kang tid på toppen av det hele, ja :(
   Mine blodrot har lagt litt på seg i de siste årene.
   Garasjen kan være et midlertidig sted, ja, men det er også helt mørkt der. Ikke enkelt å finne det rette stedet, nei ;)

   Slett
 20. Du har så mange nydelige planter. Håper inderlig at du klarer å oppbevare alle sammen til de får plass i bedene sine igjen. Ha en fin dag. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 21. Så fine bilder! Magnolian er jo helt magisk vakker!
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de er veldig fine :)
   Klem

   Slett
 22. Der gjorde du meg oppmerksom på et nytt blomsternavn igjen Marit.
  Soldanella.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra da! :) Ja det er stadig noen nye planter som dukker opp og som en må lære seg navnet på.

   Slett
 23. Hej Marit!

  Jag känner verkligen med dig och det arbete som måste göras för att rädda dina växter. Du har fått många bra råd och något som säkert lämpar sig för skuggväxterna. Jag tror de klarar sig bra i krukor under sommaren bara de får vatten och du hittar en lösning som skyddar mot solen.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Tusen takk! Ja, jeg har fått mange gode råd, og jeg skal nok finne på noe. Det håper jeg også at de gjør, bare det ikke blir en tørkesommer. Da blir det mye å passe.

   Klem

   Slett