torsdag 18. februar 2016

Mitt beste hagetips...

Blommig fredag igjen,

Det jeg vil starte med i dag er å si litt om klimasoner. Vi som bor i Norge og Sverige har inndelt landet i herdighetsoner. I Sverige har de et lignende kart. Enkelt forklart er laveste sone ved kysten, og høyeste på fjellet. Klima og naturen rundt hagene våre får vi ikke gjort noe med, men vi kan gjøre mye for å gjøre det lunere/mer beskyttet i hagene. Noe jeg selv har gjort er å plante hekker rundt hele hagen.  Det beskytter godt mot iskald vind om vinteren, og det igjen gjør at plantene har større sjanse til å overleve. En kan aldri helgardere seg mot at planter dør om vinteten, men dette hjelper veldig har jeg selv sett.  Noe annet som også hjelper er å blande inn sand i jorden hvis det er mye leire i bakken, for det hjelper også på overlevelsen om vinteren. Altså god drenering hjelper veldig. Jeg har selv slitt med leire i bakken her, men sakte men sikkert har jeg fått gjort om blåleire til noe som er litt midt i mellom.  Gressklipp og sand er utmerket til å forbedre leire, for da blir den ikke så kompakt og tung. Her er det H4, men likevel har jeg mange planter som er klassifisert som H3. Soneknekking kaller jeg det ved å gi de så gode kår som jeg kan ved det jeg har nevnt over her. Jeg lykkes langt i fra med alt det jeg prøver å plante her, for noen ganger blir det rett og slett for kaldt om vinteren uansett. Men det er jo det som er så spennende hver vår, nemlig å se etter hva som har overlevd og ikke. Jeg prøver meg nok på mange planter som det er bortimot umulig å få til her, men noen ganger lykkes jeg i nettopp det.

Som her med denne Acer palmatum 'Blodgood'

Mitt siste råd er å prøve å utfordre disse sonene, for det hender at en lykkes selv om det i teorien ikke skal gå an å få enkelte planter til å overleve her...

Acer palmatum 'Black Lace'. Disse lønnene er H3, det er i alle fall det som er angitt på plantene...

Parykkbusk er også satt som H3, men bak en hekk har den klart seg utrolig bra...

God helg!90 kommentarer:

 1. Good evening Marit!
  Great plants in beautiful colors.
  You know that I am delighted on plants growing in your wonderful country.
  Despite the cold climate, a city in Norway are full of flowers.
  I wish you a good, quiet night.
  Kisses and greetings:)
  Lucia

  SvarSlett
  Svar
  1. Good friday, Lucia! Thank you!

   I wish you a wonderful weekend!

   Kisses and greetings!

   Slett
 2. Det är spännande med zonknäckning. Många bra tips, jag måste blanda upp min tunga lerjord.
  Vackra bilder på lönnen.
  Önskar dig en fin helg
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende med det, og spesielt for oss som bor langt fra kysten. Leirjord må blandes opp, ja, for den blir for våt og tung.
   Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 3. Hei Marit

  Jeg er helt enig, og hvis jeg skulle gi råd, så ville det nok være ikke at blindt stole på disse:)
  Men sætte det hele på prøve, og have lidt sund fornuft ja!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, ikke sant ;)
   Det er jo bare å prøve det ut, for vi her i det kalde nord behøver litt hjelp for å lykkes ;)

   Ha en deilig dag

   Slett
 4. Jättebra tips Marit! Har man hållit på med trädgård länge så vill man förr eller senare testa zonerna och det är så roligt när man lyckas.
  Av någon anledning suktar vi alltid efter växter som är svåra för våra odlingszoner - lite mera utmaning kanske som gör det hela mer spännande.

  Jag använder inte sand i lera men däremot grovt grus och organiskt material och det fungerar bra.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det, Gunilla! Ja, det er jo nettopp det en til slutt gjør, for det blir en utfordring og gjør hagelivet litt mer spennende!
   Ja, grus gjør akkurat samme nytten!


   Klem!

   Slett
 5. Bra tips att testa andra soner.Själv bor jag vid ostkusten i Sverige och här är det son två.
  Trevlig helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er du veldig heldig som har sone 2! :)

   God helg!

   Slett
 6. Gøy når man får til å hoppe opp en sone eller to. Med vårt nye klima blir det spennende å se hvordan sonene vil forandre seg etterhvert. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende med vårt nye klima, men det gir kanskje andre utforinger også. Vi får i alle fall glede oss over litt kortere vintre :)

   Slett
 7. Tack för dina tips Marit, och det syns att det lyckas hos dig. Så fina växter. Ha en fin helg!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det servut til å fungere her :)
   Tusen takk!

   God helg!

   Slett
 8. Her har jeg i følge kartet H1, så jeg kan vel plante det meste her. Det er vind som er det største problemet her. Jeg må alltid ha i tankene at plantene må tåle vind, og det er det mange stauder og busker som ikke gjør. Så en hekk hadde ikke vært så dumt her heller. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er utrolig heldig som har H1, men jeg forstår godt at problemet hos deg er vind. Det har vi lite av her, så en kan ikke få alt ;)
   Hekk gjelper veldig på kald vind, ja!

   Ha en fin dag du også!

   Slett
 9. Hej Marit
  Spændende indlæg, godt du prøver, man skal ikke lade sig slå ud, måske går det alligevel.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, en må jo bare prøve!

   Klem

   Slett
 10. Takk for tips.
  Det er så flott med vekster som har
  slike vakre blad.


  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, lønner er veldig fine, og de er jeg veldig glad i :)

   God helg!

   Slett
 11. Som vi vet är du en duktig zonknäckare. Du lyckas med många rara växter, kanske du är lite enveten också, hi,hi. Vindskydd, sand i jorden och upphöjda bäddar praktiserar jag också. Här är zon 5,men på min innergård är det zon 2.
  Kram Luna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er nok litt sta av meg ;) Kan ikke gi opp så lett vet du :)
   Det kan variete veldig bare i en hage på soner.

   Klem, Marit

   Slett
 12. Så flott. Vi har også mye leirejord, spesielt på hytta. Graver du opp jorda og blander i sand og gressavklipp eller legger du det oppå jorda? Dette er et tema som har opptatt meg ei stund og så hyggelig at du tok opp. Nydelige trær du har fått til hos deg. Det er så fint med det røde inn i mellom alt det grønne. Ha ei fin helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har gjort hegge deler. Det bezte er selvsagt å gjøre det før en planter og blande det inn da. Men det går an å legge sand oppå jorda også, for den kommer ned når det regner. Så bra! Ja, de røde lønnene er jeg veldig glad i, og de blir veldig kontrast til resten som er grønt.

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 13. Fine bilder av Lønn og Parykkbusk som klarer seg i hagen din. Planter og busker har nok gode vilkår med hekker og jordforbedring.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 14. An interesting post, Marit. It's nice to read the comments and replies about the different H-zones in Norway. I wish you a good weekend. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan! I guess that in Holland you do not have to think about zones ;)

   Have a nice weekend you too!

   Slett
 15. Det där med zoner är intressant. När det blåser rejält så är det nästan alltid helt vindstilla hos oss. Dels har vi en skogsbacke med höga träd i bakkant av trädgården, dels har jag planterat häck och höga buskar för att ta emot vinden. Däremot är de höga träden ett elände på våren då vi har snö kvar hur länge som helst och det tar väldigt lång tid för vattnet att torka upp. Men fördelen är att under torra somrar så har vi alltid grön gräsmatta och jag behöver väldigt sällan vattna. Det där med blålera känner jag väl till. Som jag jobbat för att förbättra jorden och har lyckats riktigt bra i vissa rabatter. Men man får kämpa.

  Tack för ett intressant inlägg. Dina rödbladiga växter är så vackra. Och jag vet ju att dina rosor trivs bra hos dig så det där med zonknäckning har du lyckats med.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi som bor i norden må nok prøve å gjøre det beste ut av de forhokdene som er der vi bor. Her er det også mange store trær, men på østsiden av huset. Resten av hagen ligger i le mot vest da vi har mange løvtrær som også hjelper mot vind. Likevel har jeg plantet flere hekker, og det hjelper veldig. Rosene mine står plassert mot syd, og der har jeg også plantet en hekk for to årsiden. Så den tror jeg hjelper mye.
   Som du sier, så må en visst kjempe, for det gjelder å gjøre det så godt som mulig for plantene :)
   Tusen takk!

   Ønsker deg en fin helg, Anita!

   Klem, Marit

   Slett
 16. Zoneinddelingen er ikke så vigtig for os danskere, men jeg tager da planternes zonehårdførhed ad notam, hvis den opgives. Selv inden for den enkelte have kan der vel ofte være områder, hvor vækstvilkårene svarer til forskellige zoner. Selv i et lille spaltebed er det jo tilfældet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har jeg forstått, for dere har som regel de samme forhold som oss her i Norge på Vestlandet.
   Ja, det er forskjellige soner innenfor en hage, ingen tvil om det. Hos dere er det vel heller blesten som er problemet, men den slipper jeg her. En kan ikke få alt dessverre :)

   Slett
 17. Jättebra tips och att du skriver om zonerna och zonknäckandet. Och tipsen om hur man kan påverka det. Eller för den delen att våga prova. För länge sen läste jag och trodde på zonerna, provade inte. Men det var då det :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, en lærer etterhvert som årene går :) Jeg trodde også på de før, men ikke nå nei... ;)

   Klem, Marit

   Slett
 18. Bra tips Marit !
  Vi bor jo ved kysten, kanskje zone 2-3, men vi bor også i et "kuldehull".
  Noe som gjør at det blir ekstra kaldt her i kuldeperioder, ca 4-6 grader kaldere enn bare 1 km inn i "landet"
  Det har gjort at vi som deg prøver å skape plasser i hagen hvor vi kan skjerme planter som har vekstzone 1-3.
  Imponert over at du får parykkbusk til å greie seg hos deg :-)
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, jeg har stusset over at det er så kaldt hos dere, men sånn er det med lokale variasjoner, og sånn er det her også. Det gjelder å skjerme plantene mest mulig ja, og spesielt hvis en prøver seg på planter med lav H sone.
   De fryser litt ned hver vinter, men de står lunt til, og har røttene i mye sand :)

   Ha en fin helg dere også!

   Slett
 19. Det är kul att knäcka zoner. Kan ge stora utmaningar.
  Ha en go helg
  Kram Meta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det!

   Ha en god helg du også!

   Klem, Marit

   Slett
 20. Ja, man får prova sig fram och inte lita blint på vad som står! Väldigtr vacker höstfärg på sista busken! Trevlig helg! /Lotta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må en bare gjøre, og noen ganger er man heldig!
   Tusen takk!

   God helg!

   Slett
 21. Interessant dette med herdighetssoner :-)
  Hekker betyr utrolig mye. Så det hos min tante i Danmark, som bor et sted der det blåser hele tiden. Flott hage likevel :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det, men ingen regel uten unntak :)
   I Danmark er det veldig mye benyttet nettopp pga. vinden, ja. Der blåser det jo alltid...

   Slett
 22. Det är intressant att pröva sig fram vad som klarar sig eller inte. Vackra bilder på de fina lönnarna!
  /Kitty

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, man kan i grunnen ikke gjøre noe annet enn å prøve det ut. En ser jo på våren hva som har overlevd og ikke.
   Tusen takk!

   Slett
 23. Bra tips för att klara mindre härdiga växter.
  Kram

  SvarSlett
 24. Så fina zonknäckare! Här är vi också på gränsen till zon 4 men många plantor klarar utmaningen tack vare jordförbättring (lera här också) och vindskydd av olika slag.
  Trevlig helg!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, en må jo bare prøve seg frem, og beskytte/hjelpe plantene så mye som mulig.

   God helg!

   Slett
 25. Så vacker , provat flertal gånger men de vill inte leva hos mig :(

  Jag önskar dig en underbar helg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de vil dessverre ikke overleve overalt.

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 26. Så bra du får til H3-planter! Det er så mange fine planter for mildere herdighetssoner! Jeg er spent til våren. Planta en del i fjor...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det finnes veldig mange planter jeg gjerne skulle hatt her, for det er så mange fine som egentlig ikke går her ;)
   Gleder meg til våren jeg også, for det blir litt mer spennende etter en kald vinter...
   Håper det har gått bra hos deg!

   Slett
 27. Ja, det er artig å utfordre sonene! Med kalkulert risiko går det bra av og til :) Acer palmatum er et fint bevis på det. Parykkbuskforsøk har gått dukken hos meg i H3...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det virkelig! Litt svinn må en jo regne med... ;)
   Heldigvis har de klart seg veldig fint her, og parykkbusken er jo nesten et mirakel at har overlevd ;)
   At den dør ut hos deg er jo merkelig...

   Slett
 28. Jeg kender godt lidt til zoneinddelingen i Sverige, da jeg jo rimelig ofte læser svenske haveblade.
  Flotte træer du viser billeder af.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det samme de har i Sverige som vi har her, så det er likt. Tusen takk!

   Slett
 29. Et kjempelurt tips! Interessant og nyttig lesning. Det åpner for nye muligheter, og jeg kjenner jeg blir inspirert! Parykkbusk er definitivt på ønskelisten min.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Den er jeg sikker på at den vil trives veldig godt hos deg med det klima du har :)

   Slett
 30. Vad roligt att du lyckas med zon knäckandet!Jag har också väldigt lerig jord, då är sand susen för jorden! Trevlig helg! Monica

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig glad for det :) Sand og grus er helt nødvendig når en har mye leire i jorden.

   God helg!

   Slett
 31. Ju mer intresserad av trädgård man är desto mer vill man nog zonknäcka. har förmånen att bo i zon1-2 i Sverige så mycket går fint här men ägnar mig givetvis åt att zonknäcka ändå. Perukbuske är en favorit här, har många. Hoppas dina skall utvecklas fint också. Jättefina bilder.
  Hälsning Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Så heldig du er som bor i sone 1-2! Ja, man har vel alltid lyst til å utfordre sonene uansett ;)
   Tusen takk!

   Slett
 32. Det är intressant med zoner och hur man kan tänka och göra... Mycket handlar ju om just den platsens förutsättningar. Hade Agapanthus på friland under flera år (Sverige, zon 1) i skyddat söderläge. En vårvinter dog de, de ruttnade. Det hade blivit för blött... Dvs det var inte kylan det handlade om denna gång. Ja, så här finns mycket att prova... Fantastiskt att du som har trädgård så långt norrut lyckas så bra. Underbara bilder!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig intressant! Agapantus kan dyrkes på Vestlandet her i Norge hvor det også er sone 1. Men det finnes alltid utfordringer i en hage, og det gjelder å gjøre det beste ut av det der man bor :)
   Tusen takk!

   Ha det godt!

   Slett
 33. Fin lönn är sugen på en sån. Bra tips! Jag har förmånen att bo i zon 1, men det går ju alltid att göra ännu bättre för växterna.

  Trevlig helg!
  Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de er veldig fine. Så heldig du er som bor i sone 1! Ja, det er sant.

   God helg!

   Slett
  2. Hej igen! Jovisst är det Helig birma jag har, visst är dom goa ;)

   Slett
  3. Tusen takk for svar! Ja, de er gode og det er egentlig alle katter :)

   Slett
 34. Hej Marit.Spændende indlæg..........men har jo ikke sådanne zoneindelinger her hos os.
  har også en smuk Black Lace som trivers rigtig godt i min have.
  Rigtig dejligt weekend i det norske Knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Jette

   Dere er så heldige i Danmark som har så mildt klima at dere ikke behøver å tenke på soner!
   Den som jeg viser der er en Acer, men jeg har også en hyll maken til din som også heter Black Lace :)

   Riktig god weekend i Danmark!

   Klem, Marit

   Slett
 35. Jag tror inte vi har zonindelningar här i UK. Det kan variera väldigt mycket inom ganska korta geografiska områden. T ex i Skottlands inland är det kallt och på den skottska västkusten har man tropiska växter. Kort sträcka mellan.
  Ha en trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, dere har nok ikke det, for uansett er det jo ganske mildt klima i hele U.K. Men det er vel sånn overalt at det kan være stlr forskjell på klima innenfor korte avstander, for sånn er det herbogså.

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 36. Hei Marit! Det er fantastisk morsomt når man får det til. Å skape nye klimasoner. Klem Anne

  SvarSlett
 37. Så dyktig du er som kan få til planter utenfor din vekstsone.
  Jeg sliter noen ganger med å få til planter som i teorien burde trives.

  SvarSlett
 38. Ja, det er ikke bare enkelt å dyrke planter :)

  SvarSlett
 39. Vi har det bra här som har sandjord och skyddande barrväxter och träd runt hela trädgården. Det gör att vi har en eller två zoner lägre än omgivningen. Ha en skön söndag!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er dere heldige! Det hjelper veldig at det er skjerming rundt hele hagen, og det har jeg mye av her jeg også, men sandjord har jeg ikke.

   Ha en fin søndag du også!

   Slett
 40. Utrolig alt du får til i hagen din, flinke Marit.

  Klem Vivi

  SvarSlett
 41. Hello, great tips and lovely trees and plants. It all looks beautiful there. Have a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello!

   Thank you. Happy new week to you too!

   Slett
 42. Mycket vackra bilder. Det är spännande att zonknäcka. Jag har lyckats med några buskar nära huset men ska våga mig ut i rabatterna snart tänkte jag.
  Ha en bra vecka /Lotta

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er spennende å prøve seg på det. Håper du lykkes med flere busker!

   Ha en fin uke du også!

   Slett
 43. Så flott du har lykkes med lehekker og bearbeiding av jorden...vi vil jo gjerne ha planter som ikke alltid hører til i våre vekstsoner :)
  Flott parykk busken...tror jeg må ha meg en slik...liker godt disse varme og mørke fargene.
  Fin uke til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo sånn det bare er. Vi ønsker oss gjerne det vi ikke kan få... ;)

   De er veldig fine ja, og hos deg vil den helt sikkert trives veldig godt.

   Ha en fin uke du også :)

   Slett
 44. Ja man bør nok bare prøve. Så gøy å lykkes med noe som egentlig ikke skal gå an:) Nydelige farger på buskene dine:)
  Du inspirerer meg til å prøve noe nytt;)
  Ha en god kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo egentlig bare å prøve, og det er jo så gøy når en lykkes :)
   Så bra!

   Ha en fin kveld du også

   Slett