tirsdag 19. januar 2016

Et lite grønt mirakel...

I dag oppdaget jeg en knopp på en amaryllis som jeg har hatt fra før. Det er aller første gangen jeg har fått til det!

Julen 2014 kjøpte jeg en hvit amaryllis som het 'Alfresco' på plantasjen. Den blomstret fint, og etterpå ble den stående i kjøkkenvinduet som en grønn plante. Det skal sies at jeg er ikke veldig glad i de på det stadiet med lange tynne blader som strekker seg i været, men jeg beholdt den av en eneste grunn, og det var at jeg skulle prøve å få den i blomst igjen. Den ble gjødslet hver eneste uke, og ble ikke flyttet ned i kjelleren før i september. Den visnet aldri helt ned, og hadde stadig noen grønne små blader når jeg tok den opp i desember. Den har vært veldig beskjeden frem til denne uken hvor det plutselig har kommet med mange grønne blader på en gang, og i dag oppdaget jeg det som må være en blomsterknopp!

Her er et bilde av den fra januar 2015

Jeg leste nettopp at en kan også la de stå ute hele sommeren, og la de visne helt ned. Poenget med bladene er at de skal visne ned, og så gi næring til løken så den har krefter til å blomstre på nytt. Jeg vil holde meg til min teori om å gjødsle de godt gjennom hele vinteren, og så får vi se om jeg vil lykkes med å få blomster igjen på alle de fem som jeg kjøpte i fjor høst som er like før de blomstrer her nå.

Æres de som æres bør... Disse amaryllisløkene kjøpte jeg fra et svensk firma som heter bulbs.se , og jeg har aldri noen gang sett så store løker. Alle kommer med minst to knopper, og den ene som jeg har skrevet om før og som heter 'Evergreen' kommer nå med sin tredje knopp! Jeg er veldig fornøyd med løkene, og jeg skal skrive til firmaet og gi de ros for flotte løker! Det fortjener de :)

Jeg har ikke frosset fast i veggen, selv om det er ikke langt unna ;) 
På søndag kveld var det -24,5 her, så nå holder det jammen med kulde! På de årene jeg har bodd her så er det -28 grader som er det kaldeste som jeg har skrevet ned. Ikke langt unna kulderekord! Jeg liker ikke sånne rekorder....

I dag er det "bare" -15, så det er jo rene mildværet... ;)

Ha en fin dag i kulden!

37 kommentarer:

 1. Hello, what a beautiful bloom! Lovely image. Happy Tuesday, enjoy your new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Eileen!

   Have a nice tuesday you too!

   Slett
 2. Ja, det var ett lite mirakel!! Så morsomt det var, det har aldri skjedd her. Jeg blir veldig inspirert av dine Amaryllisinnlegg! Håper du kommer med flere etterhvert! Ønsker deg en fin dag, og mildere vær fremover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Jeg har heller ikke fått det til før heller. Jeg kommer til å vise bilder av de andre også når de blomstrer :)

   Takk, ha en fin kveld du også!

   Slett
 3. Jeg tror kun det er lykkes mig en enkelt gang at få blomst i et løg året efter, jeg bryder mig heller ikke om at have dem stående med de grønne blade, jeg er nu heller ikke for god til at gøde og vande dem, det er nok derfor. Et år satte jeg dem ud i haven, sneglene tog godt for sig :(
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke enkelt å få det til. De er fryktelig kjedelige etter blomstring, så jeg kommer til å flytte de ned i kjelleren igjen. Må bare huske på å gjødsle de.
   Sneglene er nok glade i de, ja.
   Klem

   Slett
 4. Så gøy! Alltid moro med blomstermirakler:-)
  Her snør vi ned. I dag har jeg måkt og måkt, og måkt.. Så nå ble det rent og lyst ute, og svære snøhauger over alt. Men nå snør det enda mere. Hehe.. Ikke måte på snø når det først kom.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det! Så koselig med snø hos deg. Jeg ønsker meg mere snø :)

   Slett
 5. We had -6 degrees Celsius today, so it was not as frosty as there, but still very cold :)

  Mersad
  Mersad Donko Photography

  SvarSlett
  Svar
  1. It must be very cold in your country now! Here we are used to -15 :)

   Slett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. I hope that the white amaryllis will bloom, Marit. You've worked hard to get it to bloom. If it is so cold I choose a WR skating on the 10.000m instead a -28+ record.
   Gr Jan W!

   Slett
  2. Yes, I hope it too!
   I agree :)

   Slett
 7. Åh, så moro!
  Amarylliser er så vakre :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. De er vakre, ja :)

   Slett
 8. Hei Marit

  Altid dejligt når det lykkes! Du må vise billeder når blomsten kommer!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er det! Akkurat nå er den så bitteliten, så bilder av den kommer siden :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Jag blir så sugen på amaryllisar när du skriver så fint om dem. Jättesöt du visar.
  Ska kika in hos Bulbs när det är dags.
  Japp, nu har vi fått helt galet mycket snö här:) Hoppas den försvinner snabbt, enda fördelen är väl att det inte är så kallt -5° "bara":) och skyddet för växterna:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er så fine nå. Du burde sjekke ut den siden til høsten når de selger løker igjen, ja.
   Skikkelig mye snø hos deg nå, ja! Får fåpe det ikke smelter bort med en gang, for det er jo et godt dekke mot kulden.

   Ha det godt!

   Klem, Marit

   Slett
 10. Your Amaryllis is wonderful, it's always giving so much satisfaction when we manage to get such a bulb again in bloom. It's very cold in your country, wish we could have lower temperatures, I love skating on the lakes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Yes, it was very satisfying to see the tiny bud today. It's very cold here, but soon it will get warmer. I can understand that :)

   Slett
 11. Hej Marit
  Det er da også en utrolig smuk Amaryllis så dejlige at det er lykkedes at få den i blomst igen. Det plejer jeg ikke at være heldig med så jeg køber gerne nye når jeg finder nogle til en rimelig pris.
  Her har vi en lille smule sne og de sidste par dage har det været omkring 0 grader om dagen og 2-3 graders frost om natten så det er ikke så slemt.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anne!

   Ja, det var så fint å se den lille knoppen i dag. Jeg gar aldri fått det til før, så det var gøy.
   Jeg kjøpte alle mine 5 løker på salg i høst, og er ve,dig fornøyd med de.

   Det høres deilig ut!

   Klem

   Slett
 12. Utruleg spennande.
  Flott å få den til å blomstre fleire gongar.
  Har høyrt at dagens amaryllis ikkje er lette å få det til med.
  Men du har nok mørkegrøne fingre !!!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende å følge den videre! Kanskje den er av en enklere sort :)
   Takk!

   Klem

   Slett
 13. Hej Marit!
  Härligt när det lyckas, har inte själv fått dem att blomma igen, men kanske inte skött om dem på rätt sätt.
  Ha det fint!
  Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ha, det er så herlig. Jeg tror de trenger mye gjødning for å kunne blomstre på nytt. Du må prøve igjen!

   Ha det godt!

   Slett
 14. Spennende med ny blomst på Amaryllisen, hvit er en fin farge.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvit er en fin farge!

   Ha en fin onsdag du også!

   Slett
 15. Aj, aj vilken kyla, här är det också fortfarande väldigt kallt nästan - 20 igen i morse. Jag brukar ha gott med tålamod angående vintern men nu känns det inte bra, tänker på alla offer i trädgården som denna envisa kyla orsakar.

  Vi får väl bara stå ut, tänker på de som lever utomhus hela tiden och inte kan värma sig vid en brasa emellanåt.

  Allt gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært veldig kaldt her lenge nå. -15 nå, og det holder lenge. Det er skummelt for mange planter som er ute i hagen nå, ja, men vi får dessverre ikke gjort noe med det. Stakkars alle dyrene ute i skogen!

   Ha det godt!

   Slett
 16. Åh så roligt Marit! Grattis till ditt lilla mirakel. Nu håller vi tummarna för att du lyckas med de fyra från den här julen. Ska bli spännande att följa. Jag tycker det är väldigt fint av dig att skriva till firman och tala om hur nöjd du är. Jag försöker också alltid tala om när jag köper något jag blir väldigt nöjd med. Oftast får dom nog annars höra mest klagomål. Tack för tipset förresten. Jag ska kolla in bulbs om jag ska skicka efter amaryllisar. I år har jag ingen höstresa planerad så det kanske blir "egna" amaryllisar för mig i år också.

  Och nu är det dags för frukost :) Önskar dig en skön torsdag. Skönt att det i varje fall är lite mildare även om minus 15 är i kallaste laget det också.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Anita! Jeg må bare prøve å få de til å blomstre igjen også, selv om jeg ikke er så glad for dem i det stadiet med bare grønne blader :)

   Ja, de er sikkert vant til å få klager også, så det er jo hyggelig å gi ros når ting er veldig bra. Det synes jeg folk burde være bedre til i det dagelige! Folk har lett for å klage, men ikke for å gi ros... ;)

   Du burde se hva de har nå også, for de selger lijer, dahlia og mye annet nå. Jeg bestilte to peoner som het 'Black Beauty' i går. De en helt mørke røde, og det er en farge jeg liker veldig godt.

   Ja, du må i alle fall huske å sjekke de til høsten på hva de har av amaryllis! Det er jo gøy å drive de frem selv :)

   Her er det -16 akkurat nå, men det skal heldigvis bli mildere mot helgen og i neste uke. Kan bli godt å få et pusterom fra kulden.

   Ha en fin torsdag!

   Klem, Marit   Slett
 17. Så moro at du fikk den til å blomstre igjen! Jeg har hatt en amaryllis fra julen 2014 stående i stua helt til julen kom på nytt. Den har hele tiden hatt flere grønne blader, og jeg syntes det var synd å skulle kaste den. Men da julen kom, kjøpte jeg et par nye og den havnet i søpla. Jeg var ikke så flink som deg med å gjødsle, så det var ikke antydning til nye knopper. Ja det er iskaldt ute!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy! Det krever nok mye gjødsling ja, så det må nok til for å få de i blomst igjen. Jeg har kastet mange opp i gjennom årene jeg også ;)

   Iskaldt fortsatt, ja, men til uken blir det bedre!

   Slett
 18. Hello Marit!
  A magnificent flower Amaryllis.
  My red flowers already overblown.
  It is frost - 5 st. Cbut lack of snow
  Good, quiet at night.
  Kisses and greetings.
  Lucia

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Lucia!

   Thank you! Here it is -20 now.

   I wish you a warm weekend!

   Kisses and greeting to you too!

   Slett