fredag 8. januar 2016

Drømmer og visjoner for 2016...

Blommig fredag er tilbake, og et naturlig valg av emne er jo det nye året.

Jeg har en drøm om å få gjort om et stort staudebed til et stort rosebed ;)
Det kommer til å bli mye jobb, for dessverre er det endel ugress der, f. eks. løvetann som jeg aldri har klart å få helt bort. Det er enger og jorder her på landet som alltid sender sine frø hitover, og den er omtrent umulig å bli kvitt.  Så jeg må nok spa opp hele bedet og fjerne alt ugresset, og så plante på nytt. Puh, det er en jobb jeg må begynne på med en gang bare det blir bart. Har mange plastpotter som de må flyttes over i, så dette kommer til å ta en god del av sommeren før alt kan spas opp.

Vil gjerne ha flere roser...

Bortsett fra det håper jeg at rosene mine jeg har fra før overlever denne vinteren, og at vi får en fin sommer.  Det har vært en veldig mild vinter inntil denne uken, men nå har det blitt skikkelig vinter her. For to dager siden var det -17, -14 i går og -11 i dag tidlig.. Det må være litt av en overgang for plantene som har vært vant til 10 grader flere ganger før jul. Det er bare å krysse fingrene og håpe på det beste. Vi har fått ca 15 cm med ultralett snø, og på søndag kan det komme 15 cm til. Det er nok til å verne rosene mot den verste kulden som er spådd i  neste uke. Da spår yr  -20 grader, og jeg håper at det ikke blir kaldere enn det...

Ekorn ute i kulden i januar for tre år siden...


Det er jo lov å drømme om en tidlig vår likevel...


70 kommentarer:

 1. Drömma kan man ju alltid...
  Låter kämpigt med maskrosinvasion i rabatterna. Vi bor också lantligt med ängar intill men där trivs mest tistlar och lupiner, maskrosorna trivs i vår så kallade gräsmatta...
  På våren tar jag bort all antydan till maskrosor ur rabatterna, funkar hyggligt.
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Løvetann er et forhatt ugress her, og jeg kan ramse opp hvilke andre ugress jeg har også... ;)Tistler er det mange av rundt her også, og lupiner. Så vi har mye av det samme ugresset... ;)
   Ja, en må få tatt de tidlig på våren!

   God helg!

   Slett
 2. Ja lad os drømme om en tidlig vår og håbe, at dine roser klarer det.
  Mine bede er heller ikke ukrudtsfri, det er ikke nemt, når man har ukrudtsmarker til nabo. Håber du klarer at få renset bedet, nemt er det ikke, men roserne holder egentlig til ret meget ukrudt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må vi drømme om! Rosene er i alle fall godt dekket av snø nå, og da håper jeg at det holder. Noe mer får jeg ikke gjort. Nei, det er ikke enkelt når det kommer så mange løvetannfrø fra markene omkring her. De tar aldri slutt...

   Klem

   Slett
 3. Tror bestemt dit kommende rosenbed bliver en favorit i din have selvom det indebærer stort lugearbejde. Så koldt det er hos dig mens vintervejret her svinger en del i plus minus grader. Dyrene i haven er ivrige efter foder, sikkert også dit søde egernfoto fra et gammelt år.
  Godt nytår Marit, og klem Rose

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper jo på det! Ja, det er kaldt her, men når det blir skikkelig vinter med snø er det helt ok. Ja, fuglene er veldig sultne nå når det er så kaldt.

   Godt nyttår til deg også Rose!

   Klem, Marit

   Slett
 4. Det er jammen kaldt der du bor.
  Heime hos oss er det 4-5 minus og beinkaldt synest eg. Den kalde vintertrekken frå
  havet er skarp.
  Eg forstår godt at du bekymrer deg for rosene, det er litt av ein overgang for dei. Men
  det er rart kor vekstane tilpassa seg.
  Det er flott å ha planane klar for våren.

  Fin fredagskveld frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir veldig kaldt her når det blir skikkelig vinter. Her har vi nesten ikke noe trekk, så det blir helt anneledes i innlandet enn hos deg.
   Plantene tilpasser seg ja, og nå har de fått en dyne med 15-20 cm med snø så jeg håper de tåler kulden.

   God helg!

   Slett
 5. Vinteren er en fin tid for planlegging! Det blir helt sikkert flott med stort rosebed! Håper og tror at rosene du har fra før tåler kulden, og ønsker at vi får en tidlig vår! Ha en fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Det er jo det jeg håper på :)
   Vi får håpe på en tidlig vår, ja!

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 6. Lovely to all that dreaming about summer. If you proceed with your plans, then your still a lot to wait.
  To you it is really winter, which does not come with us. I hope your roses survive.
  Have a nice weekend!

  Love, Gerry

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it is so sweet to dream about spring now in the wintertime!
   It is very cold here now, but we are used to it :)
   Have a nice weekend you too!

   Love, Marit

   Slett
 7. Hei Marit

  Egentlig synes jeg det er lettere at lave nye bed fra en græsplæne, sortering og rensning af gamle bed er så besværligt. Men indimellem kan det jo være nødvendigt!
  Og en tidlig vår, ja - uden tilbagefald tak:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jeg helt enig i, men jeg må nok bare prøve å få renset det for det er helt nødvendig ja...
   Ja, det ønskes for den kommende våren! :)

   Ha en deilig dag

   Slett
 8. Det är tur att vi hat vårs drömmar nu när snön yr och det är kallt, längtar efter våren när jag ser dina vackra krokusar! Kram lotta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant! Vi får holde ut, og det er bare noen måneder til det er vår igjen :)
   Klem, Marit

   Slett
 9. Härliga drömmar och så fina bilder.

  Jag drömmer också om våren.

  Trevlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Ja, det tror jeg vi alle gjør nå om vinteren :)

   God helg!

   Slett
 10. Hej Marit!
  Det är trevligt att planera, för kommande säsong. Hoppas det blir bra med den nya rabatten. Fina krokus, och en härlig bild på ekorren.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, det er så hyggelig å tenke på den kommende våren!
   Tusen takk!

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 11. Jag är också lite orolig för rosorna, -11° och barfrost. Men nu har vi fått snö och -3,5°. Jag tror inte jag riktigt har fattat att vi är på väg mot våren:) Jag har liksom inte kommit igång med att planera 'på riktigt'.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jeg forstå, for -11 og barfrost er ikke bra!
   Nei, våren virker litt langt unna, men plutselig er den der :)

   Klem, Marit

   Slett
 12. Oi, det var drømmen sin! Blir veldig moro å følge med på....

  SvarSlett
 13. Her kjenner jeg meg så absolutt igjen :-D Det er ikke beste utgangspunkt å ha hage nærme naturen. Men når jeg ser på dine andre resultater i hagen er jeg sikker på at du kommer til å få et flott rosebed!
  Jeg vurderer å bygge opp rosebedene mine i år. Ikke så mye for ugress, men siden bedene ligger oppå en bygningsruin er det ikke mye jord rosene mine har å vokse i... :-)
  Jeg ønsker deg lykke til med planer for et nytt hageår.

  stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan være et stort problem, men sånn er det bare. Jeg håper at jeg får det til!
   Roser må ha mye jord ja, så det høres fornuftig å gi de mer av det :)

   Takk, og det samme ønsker jeg deg,

   Slett
 14. Jeg håper at frosten ikke skader på roser. Jeg får også på their'm redd, fordi det var nesten 20 grader under null, og snøen var borte. Ekorn på snøen ser nydelig. Hilsen.

  SvarSlett
 15. Vilka härliga drömmar Marit. Jag vet ju hur mycket du älskar rosor. Det blir mycket jobb men tänk belöningen när det är klart. Ja tänk vilken vinter det blev. Vi har ca 1 dm snö och nu är det mildare, ca 5 minusgrader. Men dom spår kallare här också. Jag tror aldrig jag sett så många koltrastar som i år. När jag gick upp imorse var det fortfarande mörkt, men jag såg att dom satt i snön vid matplatserna. Jag ger dom 1 kg äpplen om dagen så det är nog dom dom sitter och väntar på.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rosene har blitt veldig viktige i de siste årene! Ja, jeg må fokusere på belønningen etterpå :)
   Plutselig ble det vinter, ja... Her spår yr ned mot -20 i slutten av neste uke, så det er litt av en overgang.
   Her ser jeg omtrent fire ulike fugler, og det er dompap, kjøttmeis, blåmeis og sprettmeis. Forstår godt at de sitter å venter på eplene du kommer med! 1 kg epler om dagen høres mye ut! :) Jeg ser hvor mye de spiser her, så de er veldig sultne nå.

   Ha en fin helg, Anita!

   Klem, Marit

   Slett
 16. Gamla rabatter som kräver en ordentlig renovering är inte kul att ta itu med. Jag skjuter gärna upp det till nästa år...och det blir ju inte lättare, snarare tvärtom men attans så skönt det är när energitjuven är borta.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sikkert! Kjenner til det ja, for jeg har utsatt det i flere år... Det er ikke så enkelt å gå på, for det er et stort bed. Men jeg må i år sier jeg til meg selv... ;)

   God helg!

   Slett
 17. Att drömma om överlevande rosor och en härlig odlingssäsong är gott. Inte lika kul att tänka på renoveringen. Fast jag är nog lite knäpp och det där grävandet kan ibland bli härligt meditativt... Fast kanske inte en heeel sommar. Håller tummarna för att det ska gå undan för dig.

  Vi har också fått fjäderdunslätt snö - härligt :)Men kasten mellan närmast värmerekord för 3 veckor sedan och nu känns liite tvära ;)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! Rensing av bed kan være helt ok, men dette bedet er så stort at jeg tror det blir veldig mye jobb...Men det er bare å begynnet et sted, så blir jeg nok ferdig en gang... ;)

   Ja, denne snøen er så lett at det er veldig pent ute nå. Men for noen kontraster for plantene! Håper de fleste overlever...

   Klem, Marit

   Slett
 18. Det var en spennende plan. Jeg kommer til å følge nøye med. Jeg har også planer om å flytte noen roser til våren, så jeg kommer til å følge med hos deg for å finne ut hvordan det er best å gjøre dette. Forstår at du tenker en "mellomstasjon" i potter. Kanskje jeg også skal prøve med med det. Lykke til med jobben. Ha ei fin helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en mellomstasjon med potter er jeg helt nødt til å bruke. Takk!

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 19. Det blir spennende å se rosebedet. Det er mye jobb med forberedelsen, men godt grunnarbeid gir de beste resultatene i det lange løp. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, grunnarbeide er vel det viktigste en gjør i de fleste sammenhenger. Takk!

   Slett
 20. Vad härligt att drömma och planera!
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det,

   God helg til deg også!

   Slett
 21. Hagedrømmer i januar er hyggelig innesyssel. Det blir spennende å følge med på ditt nye rosebed. Løvetann har også jeg i hagen, vanskelige å bli helt kvitt.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det! De er bortimot umulig å bli kvitt... :(

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 22. Hei Marit!
  Å planlegge for våren og sommeren, liker jeg så godt. Jeg tegner opp nye bed i snøen. Spennende med nytt rosebed. Bildet av ekornet er så fint. God helg!
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er hyggelig å gjøre nå om vinteren.
   Tusen takk! God helg til deg også!

   Klem, Marit

   Slett
 23. Always nice to vissit your blog !!
  Gorgeous photos, greetings !

  SvarSlett
 24. Da har du jobb til sommeren ja:) Men en koselig en, for du har virkelig flotte roser!
  Da vi flyttet hit, gravde jeg opp det eneste bedet som var her, på rundt 8 meter. Der var det japanlykt(og krokus), og den måtte bort. Gravde ned rundt 60 cm og fjernet alle røttene. Husker det som en fryktelig jobb, men japanlykten forsvant:)
  Flotte bilder, og søt ekorn:)
  Fin lørdag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert! ;) Jobben må gjøres, så det er bare å ta tiden til hjelp. Japanlykt har jeg ikke hatt heldigvis ;)
   Tusen takk!

   Ha en fin lørdag du også!

   Slett
 25. For en deilig drøm. Ingen kan vel få for mange roser? ;-) Mine roser skal tåle dette været, men du er nok litt tøffere enn meg og tar litt fler sjanser. :-) Jeg er helt sikker på at det nye bedet ditt blir like nydelig som alt annet du har.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, de kan en ikke få for mange av ;) Jeg har plantet mange engelske roser og de skal nok helst ikke ha under -15 grader tror jeg... Tusen takk!

   Slett
 26. Blir nog alldeles ljuvligt med en stor rosenrabatt! Lycka till!
  Milla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tror jeg også. Tusen takk!

   Slett
 27. Brrrr for nogle temperaturer... :)
  Det er et stort arbejde at omlægge et bed, men man bliver så glad for det bagefter, når man har fået det, som man vil have det.
  Hav en dejlig weekend :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si... ;)
   Dette ligner akkurat på en gammeldags vinter det vi har nå, og det er vi jo egentlig vant til. Ja, det er helt sant!

   Ha en deilig weekend du også!

   Slett
 28. Godaften Marit.UHA !!!sikke da en kulde i har oppe nordpå.
  Spændende med det nye rosenbed......men lidt surt med al den lugning.
  Lad os håbe på et skønt og tidligt forår,så vi kan få gang i vores haver.Rigtig god weekend oppe nordpå knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. God aften, Jette!
   Ja, her er det skikkelig kaldt for tiden. Luking er så kjedelig, men det må bare gjøres.
   Det håper vi på!

   God weekend i syd!

   Klem, Marit

   Slett
 29. Also I worried about my plants.
  There is a lack of snow and there are frosts.
  Squirrel came for peanuts?
  I also already dreaming of spring.
  Even three or four months and crocuses bloom.
  Greetings.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, if you do not yave any snow, it is bad for the plants. Here we gave got 20 cm with snow. Yes, they come for food :)
   I long for spring too!

   Slett
 30. Dreaming of an early spring is OK, Marit, a little bit sunshine is welcome. I wish you a nice weekend. Gr Jan W

  SvarSlett
 31. Yes, we can need a early sping, and I hope it will be so.

  Have a nice weekend you too, Jan!

  SvarSlett
 32. Hei Marit! Jeg har også et stort staudebed som skal restaureres for å gi plass til andre vekster :-)) Ikke helt tiden enda nei :-D God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Ja, det er bare sånn det blir noen ganger :)
   Nei, ikke akkurat ennå ;)

   God helg!

   Slett
 33. For en vakker visjon og drøm Marit. Tenk, et eget rosebed! Det blir nok himmelsk vakkert. Marits rosehage. Du har jo små mange skjønne roser, som sikkert vil sette pris på å bli naboer og dermed gjøre hverandre enda flottere. Jeg følger spent med fremover og ønsker lykke til! Det ser absolutt ut til at du er en gjennomfører:) Ha det godt.

  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har et rosebed fra før, og vil gjerne ha et til.
   Tusen takk for dine vennlige ord, Jannicke!

   Ha det godt!

   Slett
 34. your squirrel made me smile! :)

  SvarSlett
 35. En del ogräs känns ju omöjliga, men hoppas ändå att du får till den vackra rosenrabatten... Ja, och att det blir en tiiiidig vår! Ekorren är underbar!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper på det jeg også!

   Ha det godt!

   Slett
 36. Deilige bilder av ekorn og rose! Ser nydelig ut med snøen vi har akkurat nå. Vil heller ha snø enn regn, kjenner jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, her har vi fått 30 cm med snø, så nå holder det :)
   Men mye bedre enn regn er det, ja!

   Slett