torsdag 13. juni 2013

Planteinnkjøp og gårsdagens premiere...

I går fikk jeg endelig skrevet ned mesteparten av det jeg kjøpte sist helg. Det har tatt sin tid ;-) Jeg har jobbet som en gal i hagen i det siste, og det er for å bli ferdig med både nyplantning, gangveien og luking. Neste onsdag får jeg besøk, og da er det tusen ting som må gjøres innen det. Ting tar tid, og sånn er det bare.

Det var to planter jeg glemte å skrive opp i går med jeg husker at den ene var en Tiarella med noe mønster på bladene noe ála denne her.

Den andre het Anemone nemorosa 'Hilda'. Den husket jeg navnet på om ikke annet ;-)
Vi dro til Vegge først, og det var helt klart at jeg bare måtte ha med meg et tre som vanlig... Hver gang vi er på tur må jeg kjøpe et tre, så hagen her er snart full av trær kjøpt på hageturer :-)

Treet er så vakkert, men jeg har ikke fått tatt bilde av det enda. Det er en oppstammet viftelønn, Acer palmatum var. dissectum 'Tamukeyama'. Jeg har en sånn fra før, men ikke samme navnesort. Denne jeg kjøpte nå så enda mørkere ut i bladverket. De er så vakre at jeg får ikke nok av de :-)
Merkelig nok så har de klart denne vinteren veldig godt. De er merket H3, og det er det jo ikke her... Godt at plantene ikke vet om det :-)

Neste stopp på veien var jo Peonmannen med mange fristelser for en stakkars peonfrelst. Det ble bare en plante, for prisene hans er ikke akkurat snille... Den het Paeonia itoh 'White Emperor' og skal se sånn ut som på bildet. Halvfylt og kremhvit. Jeg håper at den vil klare seg her siden de andre trepeonene jeg har gjør det. Men det er første gang jeg prøver en itoh, som er en krysning mellom trepeon og silkepeon. Da håper jeg at den er minst like hardfør som de andre jeg har.

Siste stopp på veien var Rom hagemiljø i Tønsberg hvor de har det største utvalget i Norge på klematis. Jeg hadde bestilt de på forhånd, og de var satt av til meg. De har veldig bra service der, men prisene er skrekkelige for å si det sånn. 250 kr pr. plante er en stiv pris, men til deres forsvar så finner en ikke disse sortene overalt ellers. De som ble med hjem var:

'Broughton Bride'
'Ivan Olsson'
'Country Rose'
'Love Child' 'Love Child'  Jeg tar med to bilder for å vise at den er gul :-)
'Stolwvijk Gold'  Her er et annet bilde av den.

Her om dagen så var vi innom Plantasjen i Holmestrand, og der sto det en Acer palmatum 'Bloodgood' og ropte på meg. Den måtte bare bli med hjem.... ;-) Bildet er ikke helt riktig i fargen, for denne er mye svartere i bladverket enn den vanlige atropurpureum. Jeg skal få tatt et bilde av min en dag så dere kan få sett det.

Jeg tror at jeg nå har over 30 lønner her, så de er min store dille når det gjelder trær... :-)

Så til gårsdagen premiere. Det var selvsagt overskyet hele dagen, så blomsten på min trepeon som jeg har ventet på i tre-fire år ville ikke springe helt ut. Det har regnet i hele går kveld,  i natt og i dag, så den er garantert ikke sprunget ut i dag heller. Men jeg fikk i alle fall sett fargen på den, og den var mørk lilla med svarte flekker. Den kunne jo ikke vært vakrere! Den duftet så sterkt sitron at jeg ble helt ør der jeg sto og snuste med nesa nede i blomsten.

Jeg håper at det blir sol innen den blomstrer av, for det hadde jo vært moro å få sett den helt utsprunget.

41 kommentarer:

 1. Uh, den er smuk, din træpæon! Jeg håber du kommer til at se den i solskin! Hav en god dag, Marit - også hvis det regner ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det håper jeg også! Ha en deilig dag du også :-)

   Slett
 2. Oi så mange godbiter du har fått med deg hjem. Det er ikke akkurat en billig hobby vi driver med ...eller det blir vel mer en livststil. ;)Blir spennende å se alt vokse i din hage. Ønsker deg en flott dag. Klemmer Merethe

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke en billig hobby sånn sett. Det er mer en livsstil som du sier. Jeg bruker ikke penger på så mye annet, og noe skal en jo unne seg :-)

   Ha en fin dag du også. Klem Marit

   Slett
 3. Twój ogród będzie coraz piękniejszy, bo nowe rosliny w nim zagoszczą. Pozdrawiam.
  Hagen din vil bli vakrere, fordi nye anlegg vil bli holdt i den. Hilsen.

  SvarSlett
 4. Din træpeon er helt vidunderlig med din dybe, varme farve, og det var spændende at læse, hvad du fortæller. Her har vi øsende regnvejr i dag, men haven er vist meget glad :-) Håber du får en dejlig dag, Marit, klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den hadde en fin farge. Jeg var så spent på å se den, for den har aldri blomstret før.

   Ha en deilig dag, klem!

   Slett
 5. Du har da handlet igennem, skal jeg love for, det er dejligt, men det lyder godt nok noget dyrt. Hvor er pæonen smuk, jeg kan godt forstå, du har ventet med længsel på den.
  Acer er så skønne, jeg har også en del af dem, Bloodgood har jeg også, den har det fint her, men her er jo heller ikke så koldt som hos dig.
  Vi får også regn her, det er dejligt, for vi trængte.
  Du må nyde dagen og dine planteindkøb.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er deilig å shoppe litt planter selv om det blir litt dyrt. Men den må en bare unne seg etter en lang vinter og kald vår. Ja, endelig så ville den blomstre.
   Acer er så skjønne ja, og de trives nok veldig godt hos deg som ikke har det så kaldt om vinteren. Men de klarer seg her også, og det er jeg glad for.
   Deilig med regn, for det var så tørt her også nå. Men sol og vind i mange dager har det tørket veldig ut.

   Takk! Ha en deilig dag du også!

   Slett
 6. Så mye spennende planter og trær du har kjøpt deg. Anemonen og Peonen var lekre, nydelig farge på Trepeonen som blomstrer.

  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
 7. Så gøy med premiere - og det var en skikkelig vakker trepeon. Vel verd ventetiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånne planter kan en vente lenge på :-)

   Slett
 8. Nydelig blomst på trepeonen din! Den var vel verdt å vente på. Håper at du får se den helt utsprunget.
  Mye snacks du har handlet i det siste. Bra du har nyutvidet bed.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det var den absolutt. Det håper jeg også :-)
   Ja, det er godt at det fortsatt er plass i noen bed her.

   Slett
 9. Helas no space enough in my garden for an Acer. You bought a great one.
  I love the special species of the clematis. Never heard about before.
  Have a wonderful day despit the rain. It's good for planting.

  SvarSlett
  Svar
  1. It is sad that you do not have enough space in your garden to a Acer. Bur it is small plants of them too! :-)
   It has come many new plants of Clematis in the last years. There are so many lovely. It was wonderful with rain yesterday. The garden needed it.

   Have a wonderful day, Marijke!

   Slett
 10. Jeg trykker også fingre for lidt solskin, for så længe du har ventet på pæonen ville det være godt at se den helt sprunget ud.
  Jeg kan godt forså du er vil med Acer. Det er nogle fantastiske træer/buske.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det kan se ut som jeg kanskje får se den helt utsprunget i dag! Solen skinner, så jeg håper at den vil springe helt ut i dag.
   Ja, det er så mange flotte av de.

   Slett
 11. vad mycket fint du har köpt och planterat
  pionen är så vacker
  ha det så bra
  maggan

  SvarSlett
 12. Hei Marit

  Alletiders at din træpæon endelig viser sin blomst - flot flot farve så jeg forstår din begejstring!

  "White Emperor" faldt jeg også for da jeg købte i fjor - den står med et par blomsterknopper - så den håber jeg at vise senere. Tror bestemt din vil klare sig! - Itohhybridder - ja næsten alle pæonhybridder er meget robuste - den var vel i potte? så bare den får ro til at lave et rodnet skal det nok gå!

  Ha en dejlig uge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, jeg likte veldig godt den fargen på den. Lilla er jeg veldig glad i :-)

   Den 'White Emperor' sto i potte, ja, og den hadde fem kraftige skudd. Så jeg håper at om noen år at den vil blomstre her. Jeg fikk den til halv pris, så jeg skal ikke klage på den .-)

   Ha en deilig uke du også!

   Slett
 13. Nydelig farge! Håper det blir sol i morgen, slik at den får folde seg helt ut :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her skinner solen i dag, så jeg håper at jeg får tatt et bilde av den :-)

   Slett
 14. Underbar färg på din Träd-Pion! Väl värd att väntas på./ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg likte veldig godt den fargen. Den var vel verdt å vente på, ja!
   Klem Marit

   Slett
 15. Oj Marit, du har kost deg å handla mange flotte godbitar. Lønnane er berre heilt nydelige. Det skal eg garantert ha fleire av. Ein som eg har hatt i over 20 år, ein mini mini sort som har vokse seg gedigen har fått medfart i vinter og det ser ut som det er berre nokre få greiner på eine sida det er liv i. Men eg får vente an å sjå ei stund til for her er det virkelig seint. I går vart eg overraska å såg to nye hostaspirar og ei astilbe av ein dvergsort som hadde så vidt spirt. Eg var sikker på at dei hadde avgått med døden. Veldig spesiellt denne vinteren.
  Den premiera var fantastisk....for ein flott peon.Skulla ønke eg kunna stukke nasa mi nedi å kjent den herlige lukta. Mange fristelsar.
  Her regna det......men når eg såg kommentaren din var eg snar å hive på meg støvlane og regnjakka å finne navn på Rhododendroane som eg ikkje hadde i arkivet mitt.Må holde det eg lovar :). Diverre er det ein av dei som fortsatt er navnelause...men slik er det når eg har slumsa vekk lappen og ikkje ført den opp.
  Ha fortsatt ein god kveld, klem frå MarJE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en mye fint å få tak i på hagesenterene nå :-)
   Lønner er veldig flotte, og de er jeg så glad i. Håper at din lønn kommer seg igjen! Ja, denne vinteren har vært veldig spesiell, men det er jo hyggelig at noen planter dukker opp som du trodde var døde. sånn hard et vært her også.
   Den duften av den peonen var bare fantastisk. Det hadde vært fint om du hadde kunnet kjenne den.
   Takk for at du tok deg bryderiet med å skrive opp alle de navnene. Du har virkelig mange flotte rhododendron i hagen din.
   Ha en fin helg! Klem fra Marit

   Slett
 16. Det var en fin färg, pioner är ljuvliga, har köpt flera nya i år.

  SvarSlett
 17. Så mye fint du har handlet!
  Og for en lekker trepeon!!! Den som venter på noe godt venter aldri for lenge, ikke sant? :-)
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, en kan ikke vente for lenge på sånne godbiter :-)

   Klem!

   Slett
 18. Nydelig trepeon! Neimen ikke lett å si stopp når man er på innholdsrike gartnerier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Nei, det kan jeg skrive under på... ;-)

   Slett
 19. Å fyttikatta for en peon :) Grøss så nydelig den er. Kjenner til det med impulskjøp på hagesenter.
  Ha ei nydelig helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var utrolig vakker. Jeg har fått den i gave, så det var ekstra moro at den var så fin. Impulskjøp går det stort sett i her hele tiden :-)

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 20. Vad fin den var trädpionen! Värd att vänta på. Jag har ett gullregn som jag har sått själv och i år trodde jag att jag äntligen skulle få se det blomma men inte. Så det blir till att vänta nästa år....../Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånne er alltid verdt å vente på :-)

   Synd at din gullregn ikke ville blomstre i år, men den gjør det sikkert til neste år :-)

   Slett
 21. Den ser ud til at blive rigtig dejlig din træpæon-Skøn farve!
  De blomstrer jo desværre ikke så længe- så det er bare med at nyde
  dem!

  SvarSlett