torsdag 23. mai 2013

Nå er jeg så lei....

...og klage er det eneste en kan gjøre når værgudene er vrange :-(    I dag klager jeg veldig... ;-))

Jeg får begynne med gårsdagen og planteauksjonen, og alt regnet som kom. Vi hagefolk en som sagt ikke noen pyser, og det kom hele 17 stk. i et øsende regnvær. Noen få korte opphold var det, men ellers så bøttet det ned bokstavelig talt.  Vi solgte planter for hele 2400 kr, og det synes jeg er veldig bra når en tenker på hvilket vær det var. Vi tar med oss hageplanter, frøplanter og hva vi ellers har av ting som er hagerelatert og selger til inntekt for det lokale hagelaget. Som leder av hagelaget må jeg si at jeg er kjempefornøyd med hva folk graver opp og tar med seg. Det er jo det vi selger og det vi får inn penger for, og selvsagt også det som folk kjøper. Jeg kom hjem med omtrent like mye som jeg hadde med meg dit, men det kom jo ikke som noen bombe akkurat ;-) Sånn er det hvert eneste år. Her kommer de norske navnene på det jeg kjøpte:

Det ble en kuleprimula, 2 andre primula som jeg ikke vet hva heter, en stripete liljekonvall, en blodurt enkel eller dobbel, en blå hvitveis, en cosmos frøplante, en blå iris og endel annet som jeg ikke husker akkurat nå.

Men så tilbake til regnværet. Her kommer noen tørre fakta fra værstasjonen som lagrer alle værdata  kl. 24 hver natt. Jeg starter med hva som var kommet totalt den 21.

21.5  94 mm
22.5  104 mm
23.5  147 mm og så langt i dag har det kommet  5 mm til... Altså ca 58 mm på to dager. Mye bedre enn de 120 mm de først meldte, men dog...

Denne gangen ble det ikke noen store skader her bortsett fra noen jorder som sto under vann i går. Men andre steder i Norge har ikke vært like heldige. Se bare her:

Når jeg ser hva yr.no melder får jeg lyst til å skrike. Det skal være nesten opphold de neste tre dagene med bare litt regn på søndag, men så er det over for denne gang. Da skal det regne hver dag i hele neste uke, og da skal det komme ca 50 mm til. Jeg er veldig glad for at selv om det regnet i hele går så kom det pent og rolig, og ikke sånne regnskyll som det noen ganger kommer. Men dette minner veldig om sommeren vi hadde i fjor da vi totalt hadde ca en uke med fint vær fra mai til begynnelsen av august. En kan bli deprimert av mindre spør du meg...

Det er ikke fristende å gå ut i hagen når regnet bare øser ned. Det er tusen ting jeg skulle ha gjort, men som bare står på vent pga. været.


Det var dagens klage. Her er to bilder fra bekken som renner forbi meg. De er tatt nede hvor veien går over bekken. I fjor i august forsvant halve veien og det måtte repareres for flere tusen kroner. Da ble det lagt ned to drensrør oppå det som ligger der fra før, og denne gangen var det i alle fall ingen skader å veien. Det hjalp selvsagt at regnet kom pent og stille denne ganger og ikke sånn som i august når vi fikk 60 mm på en time...


Dette er altså bekken "min" som normalt er så liten av den nesten ikke synes når det er tørt om sommeren.

Bekken på andre siden av veien.


Nå håper jeg at vi får sol i noen dager, og at yr tar feil angående regnet som skal komme i neste uke. Av en eller annen grunn så har de nesten alltid rett når de melder om dårlig vær...

56 kommentarer:

 1. Krysser fingrene og håper på lettere vær - for deg og for andre som har flom. Og du har nok helt rett i at hagefolk er ikke som andre - noen går på planteauksjon og noen går ut og sprer gjødsel når det bøtter ned.... Ha en god dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lov å håpe at været bedrer seg fremover selv om yr sier noe annet. Hagefolk er ikke som andre, nei, og godt er det ;-)
   Ha en fin kveld.

   Slett
 2. Kan godt forstå, at du er max træt af al den regn.

  Flot med salget til fordel for haveforeningen. Vi har et lignende marked i august og det plejer at være godt besøgt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en blir temmelig trett av alt regnet.

   Disse plantesalgene pleier å være veldig populære, ja. Det er jo også hyggelig å treffe andre hagefolk :-)

   Slett
 3. Så flinke dere var i det regneværet som er, men Marit nå lysner det og jeg ser litt blå himmel så nå blir det sikkert bedre ganske snart.

  Jeg har kant-klipperen til lading og er klar for noen timer i hagen etter å ha vært inne ufrivillig i to dager.
  Klem fra Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, heldigvis ble det endelig litt sol i ettermiddag. Jeg skal også klippe kanter i morgen, så det var bra du minte meg på det.

   Ja, det er veldig ufrivillig å være inne i mai :-(

   Klem Marit

   Slett
 4. Åh, sikke noget - jeg krydser fingre for, at der ikke sker flere skader, Marit! De enorme regnmængder minder om det, København var ude for i 2011, hvor mange, mange haver og gader stod under vand, og Botanisk Have blev delvist ødelagt.
  Klem og ha' en god dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,nå får vi håpe at det ikke blir flere skader og at det er slutt på regnet. Det er fryktelig hvor mye skade vann kan gjøre. Ha en god aften, klem!

   Slett
 5. Stackars er som får så mycket regn! Så hade vi hela förra sommaren, det var så blött så man kunde inte vara ute i trädgården alls, allt var lerigt och otrevligt. Hoppas verkligen att vädret vänder för er! Det är ni väl värda efter den stränga vintern...eller hur!/ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jo akkurat det vi også hadde. Så med forrige sommers regn frisk i minne hadde jeg jo håpet på en bedre sommer enn masse regn i år også. Det er meldt om fint vær i tre hele dager!, så det gjelder å nyte de. Etter den vinteren hadde det vært fint med masse sol nå ja...

   Klem Marit

   Slett
 6. Marit what a vieuws out of your country. Terrible, horrible. I keep my fingers crossed for those who are in trouble because of the water. I stept in my little garden and wet, wet, wet. There is so much I have to do outsite but with temperatures of 8C and rain and stormy winds it's not my kind of weather I enjoy during gardening. Lets hope the weather will change in a short time. I hope we don't have to buy a divingsuit to enjoy our gardens.(lol)
  Have a wonderful day and lots of sunshine I send you

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes , Marijke, and what is it with out climate theese days? I hope the water will soon go away for theese people who is in this right now. It must be terrible an d horrible, yes.
   No, I hope I do not need a divingsuit ;-))

   Thank you, Marijke! I send the sunshine who is here today to you too. Have a wonderful day!

   Slett
 7. Helt enig. Nå har jeg planlagt varm fønvind som tørker opp alt dette vannet litt. Jeg har ikke myrplanter i plenen, men kanskje det er det jeg skal begynne med :-). Imponerende oppmøte i hagelaget!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres veldig bra ut at du har planlagt det. Da venter jeg på fønvinden :-)

   Ja, i går når jeg gikk over plenen så surklet det under beina, så kanskje jeg skulle dyrke myrull her? ;-))

   Ja, det var imponerende!

   Slett
 8. Flott at det kom så mange på planteauksjonen på tross av dårlig vær!
  Det er trasig når det regner dag etter dag etter dag. Jeg orker heller ikke jobbe ute i regn og blåst. Håper Yr tar feil denne gangen , og at det blir bedre enn meldt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var kjempefint! Tenk at det kom så mange i så dårlig vær. Vi får krysse fingrene for at yr tar feil denne gangen.

   Slett
 9. Lov å klage litt nå, altså. I bloggende stund er det sol :-) Jippi! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sola kom endelig i går ettermiddag! Jippi! :-)

   Slett
 10. Det er lov å klage, sunt er det også.
  Håper det letter.

  Ha en finfin kveld!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jo det eneste en får gjort. Det lettet i går ettermiddag og nå er det sol ute!

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Åh, altså, så meget regn! Det er da heller ikke til at holde ud. Bare solen nu skinner på dig i de næste par dage!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er nesten ikke til å holde ut! I følge yr så skal det være sol i nesten tre hele dager Tenk på det ! :-)

   Slett
 12. Hei Marit

  Det var et vældig flot fremmøde i dit hagelag, Vi havefolk er ikke så sarte nej:)
  Her gav gårsdagen regn kun 25mm men det kom stille og lavede ikke rigtig nogen store skader -

  Så er det værre hos jer i Norge - jeg har lige set nrk.no med billeder fra en by der hedder Kvam - En katastrofe for rigtig rigtig mange familier - de er nu husvilde:(

  Så for alle i Norge håber vi på sol!

  Og at du også må få en dejlig aften:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, det var veldig bra oppmøte, så ingen skal si at hagefolk er sarte eller pysete, nei! :-) Da var du heldig som fikk så lite som bare 25 mm.

   Ja, det er fryktelige bilder fra Kvam og stedene rundt der. Ja, folk blir husløse, og kan mest sannsynlig ikke flytte tilbake på lang tid hvis de kan det i det hele tatt.

   Solen skal være her i tre hele dager! Så nå skal jeg snart ut og bli der :-)

   Ha en deilig dag!

   Slett
 13. Åh, vad trist med så mycket regn. Så tappra ni är som trotsar regnet och har växtmarknad. Du har all rätt att klaga!! Hoppas det vänder snart och solen kommer till dig.
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er virkelig tapre som har planteauksjon i sånt vær, og det var jo kjempehyggelig at det kom så mange! :-)

   Solen er her i dag og skal være her hele helgen. Det er da noe :-)

   Klem Marit

   Slett
 14. Nå skulle jeg virkelig ønske at jeg kunne ha gjort noe med været. Dette er så trasig og så utrolig trist for dem som har mistet hjemmene sine. Her i Gudbrandsdalen er det helt forferdelig.
  Håper virkelig yr.no tar skikkelig feil.

  Trøsteklem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det haded vært en fin ting å kunne gjøre innimellom. Det er fryktelig når en ser de tv bildene, så jeg føler virkelig med de.
   Ja, det var Gudbrandsdalen som fikk det denne gangen. Ja, vi vil ikke ha mer regn nå.

   Klem Marit

   Slett
 15. Skjønner at du blir lei, og det er lov! Været er jo i perioder tragisk! Håper du får bare som og sommer fremover, og at yr tar feil. Sender deg mange hyggelige tanker=) Så flinke dere er som arrangerer auksjon=) Skulle gjerne vært der! Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, været har vært tragisk i hele vår, så det er på tide at det blir bedre før det er vinter igjen...

   Ja, du skulle ha vært på planteauksjonen, for der var det mye fint.

   Klem fra Marit

   Slett
 16. The weather in May is very fickle. It was a little sun and now it is very cold. We have to burn the central heating. Apprehensive of the plants because they have come frosts.
    Heavy rains can also do a lot of damage.
  I wish you a good quiet night.
  Regards:)
  Lucia

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it is a strange weather in theese days. It was very cold here last night, nearly frost. Heavy rain is terrible, because it gives so much damage.


   Have a nice day, Lucia!

   Slett
 17. den trädgårdsförenig som jag är med i har auktion på hösten,jag tycker nog att det är lite försent,växterna hinner inte att rota sej
  Fy sjutton vad mycket regn ni har fått
  här har det regnat på morgonen och sen blivit fint på eftermiddagarna nu i flera dagar
  ha det så bra
  maggan

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye bedre å ha det på våren, for da får plantene tid til å rote seg gjennom sommeren. Ja, det er ikke små mengder som har kommet på kort tid her, nei. Nå håper jeg at det er slutt på regnet.

   Ha det godt!

   Slett
 18. Det er så leit å lese om alle flommer og skader som väret har stelt til med hjemme i Norge. Håper det snart gir seg.

  Tör nesten ikke si det, men her har vi bare fått 14 mm nedbör i hele mai måned og det er knusktört ute. Tenk om vi kunne delt litt på regnet - så fint det hadde värt:-)

  Håper dere får opphold nå så du får värt ute i hagen! (Og det ER lov til å klage på väret:-)

  Stor klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trist lesning. Vann i store mengder er ikke bra, det er helt sikkert.

   Tenk at du har bare fått 14 mm med regn! Det høres nesten utrolig ut. Jaja, det er jo ikke bra at det blir for tørt heller. Jeg sender deg gjerne mer enn halvparten av det vi har fått ;-)

   Ja, nå får vi kanskje hele tre dager med sol!

   Klem!

   Slett
 19. Det er lov å vere sur og lei når veret skal ødelegge så mykje som det har gjort. Skikkelig ergelig for dei som har vorte ramma skikkelig med store ødeleggelsar.
  Eg hadde visst trengt å vore på planteloppemarknaden for å fylle oppigjen beda. Her er det den store plantedøden. Veldig triste bed.
  Hadde vore fint om du kunne sjå på bloggen min, kanskje du kan hjelpe meg?
  Håper virkelig veret hjå deg betrar seg slik at det får tørke opp.
  Ha deg godt, frå MarJE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt fryktelig hvor ille det er enkelte steder i dette landet. Mange som er hardt rammet. Jeg har lest bloggen din og svart deg der. Håper det er liv i peonene dine likevel.

   Ja, det er i alle fall meldt om fint vær i helga, og det er jo noe!

   Klem fra Marit

   Slett
 20. I'm sorry to hear about the damage the rain is causing. It sound like you are more fortunate and haven't had as much damage, despite so much rain in such a short time. I hope you stay dry over the next week.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Yes, I have been lucky this time, with no damage. I hope the weatherman is wrong :-)

   Slett
 21. Så flott at folk trosset regnet og kom til auksjonen. Gleder meg på dine vegne for det. Godt å få ut litt klagesang når himmelens sluser ikke ser ut til å lukke seg. Trassige greier. Vi får håpe at yr melder feil. Det skjer jo ganske ofte... Jeg prøver å trøste meg med at tross alt er hus og hage intakt med tanke på de som opplever flom om dagen. Ha en god helg Marit. Etter regn må det da komme sol.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var kjempefint! Å klage er det eneste en får gjort, og noen ganger må frustrasjonen bare ut. Yr melder stadig feil, så det er jo lov å håpe at de gjør det nå også. Jeg synes bare at de har mye rett når de melder dårlig vær..

   Ja, her har vi vært heldige i motsetning til de i Gudbrandsdalen. Stakkars folk!

   Ha en god helg du også! Det må jo bli sol nå :-)

   Slett
 22. Jeg forstår klaginga!
  Det er så trasig når det bare regner og regner og hagen venter på alt som skulle vært gjort og hungrer etter litt sol og varme.
  Her har det også regnet mye i forhold til det som er nødvendig men heldigvis har vi det mye bedre (tørrere) enn de som bor lengre øst.
  Jeg synes det er helt forferdelig å se på TV all den ødeleggelse som skjer der flommen herjer.
  Nå håper jeg inderlig at det snart er slutt og vi får litt godvær og sol.
  Det er rart at det ikke kan fordele seg litt mer jevnt over det ganske land.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig trasig. Vi har hatt en lang og kald vinter, og vi lenget så veldig etter sommer og sol nå. Det er fryktelig å se bildene ja. Det blir veldig store ødeleggelser av for mye vann, det er helt sikkert.
   Godvær og sol trenger vi alle nå!

   Slett
 23. Bortsett fra mengden vann, høres det ut som en typisk hagelagsdag. Kommer hjem med like mye som en tok med:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det hvert år, for det er jo mye fint å ta med hjem igjen :-)

   Slett
 24. Just want you to know that after seeing the situation in your country on our news on television tonight I hope you are safe.
  Hugs marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Marijke for your kind thoughts. I am safe. Hugs Marit

   Slett
 25. Przykro, że zamiast być w ogrodzie można tylko patrzeć jak pada deszcz. U nas też pada i jest zimno. Pozdrawiam.
  Beklager, kan det i stedet for å være i hagen bare se på da regnet faller. Her er det regn og det er kaldt. Hilsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. It is sad that it only rains and it is vold weather. I hope it will be warm weather soon.

   Slett
 26. Skjønner godt du er lei regn, det er jeg også. På Onsdag var jeg redd jeg ikke kom meg hjem fra jobb, som det regnet og vannet fløt over veiene over alt. Det gikk bra, men det er store skader overalt. Her i hagen har det gått bra, men makan til vanntrukne bed skal en lete lenge etter ;)
  Planteloppemarked er gøy, jeg er nyvalgt inn i styret i år, så jeg skal være med på mitt første den 8 juni. Gleder meg veldig til det.
  Ha ei nydelig helg og håper solen skinner på Hvittingfoss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff ja, jeg tenkte på deg. Det er fryktelig hvor ødeleggende regnet kan være. Det surkler i plenen i går, men det er bedre nå. Har hatt opphold siden torsdag ettermiddag og det er meldt om det i to hele dager til. Utrolig, men sant! Håper at solen skinner hos deg også! Ha en fin helg :-)

   Slett
 27. Jag tycker att du har rätt att klaga på allt regnande ni har haft i Norge! Hur mycket regn kan det finnas egentligen ;-) Man kan ju alltid hoppas att väderprognosen inte stämmer..../Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :-) Ja, det var et godt spørsmål. Hvor mye regn det finnes er ikke godt å si, men det virker som det er ganske mye ;-)
   Ja, de har tatt feil mange ganger før, så det er lov å håpe!

   Slett
 28. Jag önskar att du slipper mer regn och att solen lyser på dig och din fina trädgård, ha det gott!

  SvarSlett
 29. Tusen takk! Det var snilt av deg :-)

  Ha det godt du også!

  SvarSlett