tirsdag 11. juli 2017

Hortensia...

Jeg kjøpte i vår flere hortensia og har pottet de opp i ganske store potter. Det ser de ut til å like.

Jeg vurderte å kjøpe alunfosfat her i vår, men det er giftig fant jeg ut. Med brønnen rett i nærheten så var ikke det noen god idé ;)
Så det har jeg bare droppet.

De får nok bare ha den fargen de får. Jeg plantet de i rhododendronjord, og den skal jo i teorien være sur nok til at de blir blå. De to jeg plantet i bakken og som heter 'Minty Ice' har i alle fall blitt blå.


'Minty Ice' i knopp. Denne ene kjøpte jeg i fjor høst og tidlig i vår kjøpte jeg en til  i fra Bakker. De skal etter sigende blomstre på både fjorårsskudd og på årets. Det skal bli spennende å se om de gjør til neste år. Disse er i blomst nå nettopp fordi jeg hadde de jeg kjøpte i fjor i kjelleren i vinter. Da fryser de jo ikke noe ned og kommer tidligere i blomst enn hvis de hadde stått ute i vinter. Litt "juks" med andre ord ;)

Dette er 'Pink Lollipop' som skal ha samme egenskaper som de over. Disse har fine nyanser i blomstene. Disse ble altså plantet ut i vår, og skal stå ute i vinter.

Disse her er plantet i store potter. Den til venstre heter 'Hobergine' og skulle egentlig vært mørk lilla. Det er den ikke... ;)
Den til høyre er den "blå" utgaven av 'Magical Four Seasons'

Den til høyre her er den rosa utgaven av 'Magical Four Seasons' og den til venstre er altså den blå. Den har blitt lillarosa, men blå er den ikke.  Men det er det samme, for jeg liker så godt disse fargene.

Her er de samlet alle sammen

Dette er fra "Hortensiahjørnet" nederst i hagen. De trives veldig godt der, og jeg behøver ikke passe de med vann hele tiden for de står i store potter og den er halvskygge der hele dagen. Et perfekt sted å ha de :)
Disse skal inn til vinteren, for de fryser for mye ned her. Jeg har 3 stk. som jeg plantet ut i fjor, og de er det så vidt at har kommet med blader hele nede ved bakken nå.  De lever ja, men kommer neppe til å komme med noen blomster. Til det er sommeren for kort her. Så jeg må nok slite med de innendørs, for der krever de mye vann gjennom vinteren... De skal plasserers sammen med camellia, så da har jeg  nok å passe på... ;)

Jeg har to lilla hortensia som jeg kjøpte tidlig i mars som også står i potter. De er avblomstret nå, men er veldig spent på om hvis de kommer med nye knopper om hvilken farge de da vil få. 

Sånn så den ut i mars i år, så det blir spennende!

Det har kommet hele 2,8 mm med regn i dag så det går fremover... ;)
I juli totalt har det kommet 15,9 mm, og sist det kom regn av betydning er over en måned siden.  I de neste 10 dagene melder yr om bare fint vær og ca 20 grader. Jeg er kjempeglad for det fine været, men litt regn hver natt hadde vært helt ok nå... ;)

44 kommentarer:

 1. Så jättefina bilder, älskar Hortensior. Ska bli spännande att se hur det går med färgerna på dina. Tycker det är lite svårt, mina rosa vill gärna bli gröna i slutet av blomningen.
  Soliga kramar från Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er jo alltid spennende å se hvordan de blir. Det er veldig forskjell på de av de ulike sortene.
   Heldige deg!

   Klem, Marit

   Slett
 2. Hortensiaer er fine og du har jamen en fin samling! Det der med planter ut og inn på vinteren er ikke min sterke side så her får alle stå ute. Men vi har nok et snillere klima enn dere for de klarer seg fint.
  Vi holder jevne steg når det gjelder nedbør, vi har fått 14 mm i juli og jeg ønsker meg mye mer (men det ser ikke så lyst ut med tanke på værmeldingene)
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine. Hadde jeg hatt mildere klima hadde jeg latt de stå ute, men de er helt på grensen i herdighet her. Så jeg må nok bare ta de inn :)
   Bare finværet er meldt om her, og regn er ikke meldt på ti dager :)
   En kan jo ikke klage på det, men regn er absolutt nødvendig her nå.
   Klem, Marit

   Slett
 3. De er flotte hortensiaene, enten de er lilla, rosa eller blå :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, fargene er flotte :)

   Slett
 4. Marit, I really love, love, love your photography! Absolutely gorgeous! Thank you so much for sharing, dear friend. :)

  SvarSlett
 5. God aften Marit.Hortensia er bare sådan en smuk blomst.Og holder af alle farver.De skifter jo også farver uanset hvad vi gør ved dem.
  Har jo lige nydt nogle pragteksemplar i Tivoli.
  Godaften I det nordlige Knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. God aften, Jette!
   Ja, det er de, og fargene også. Jeg kan tenke meg at de er fine der.
   Ha en riktig god aften i syd!
   Klem, Marit

   Slett
 6. Hei Marit

  Det var noget af en imponerende samling, og du har sikker flere!?
  Jeg har ikke nogen selv, for jeg er blevet vaccineret mod dem ved at se for mange "Limelight" i så godt som alle haver i Sverige;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg har mange flere :)
   Jeg har nettopp den du nevner og flere paniculata. Jeg liker de veldig godt for de blomstrer så lenge, men jeg forstår godt hva du mener :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 7. Jeg må nok kjøpe meg noen flere for her trives de godt :-)) Blir spennnede å se om de beholder fargen?! Skikkelige fargeklatter i hagen :-)) Fin uke til deg Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan tenke meg at de trives hos deg :)
   Ja, det blir spennende. Fin uke til deg også, Marit!

   Slett
 8. Hei Marit.Flotte hortensiaer. I år har jeg kjøpt flere både rosa og blå. Så får vi se til neste år om det kommer blomster. Har en hvit som har blitt stor. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Tusen takk! Hos deg gjør det helt sikkert det, for du har mildere klima. Jeg har også en hvit som er stor. Ha en fin kveld.

   Slett
 9. Hej Marit
  Ja regn vil vi gerne have, men vejrguderne hører ikke efter. Fine hortensiaer du viser, min lilla er ikke i blomst endnu.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det vil vi, men værgudene må ha blitt døve. Tusen takk!
   Siden du har din plantet i bakken så tar det nok litt mer tid.
   Klem

   Slett
 10. Sikken flot hortensiasamling, du viser. Jeg kan rigtig godt lide farverne på dine, derimod er jeg ikke så begejstret for de blå, jeg synes, de kan være lidt for skrappe i farven.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Noen av de blå kan bli ganske skarpe, ja. De rosa er mykere og dusere i fargene.

   Slett
 11. Flotte Hortensia! Mine er fremdeles bare i knopp:) Ha en fin kveld Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de som står ute kommer senere i blomst. Ha en fin kveld, Inger Johanne.

   Slett
 12. Good morning dear Marit,
  What a beautiful Hortensia's you have. The purple one is stunning and I never seen it before. We are going to get an extreme amount of rain this morning 50mm are forecasted.
  have a wonderful day.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,

   Thank you! I had never seen it before either, so I think this color was new for me too.
   I hope you don't get damages in your garden. 50 mm is a lot of rain. For some years ago we got 60 mm in one hour. It was horrible to see. Your road was destroyed, and my garden looked like a swimmingpool. Take care and be safe!

   Have a wonderful day you too.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 13. Jeg kan næsten ikke fatte, at det allerede er hortensiatid. Der er noget fascinerende ved at følge med i, hvordan de farvemætning reagerer på deres miljø, og man kan aldrig regne med, at den farve, man faldt for, også er den man får ude i haven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, ikke jeg heller. Denne sommeren har gått utrolig hurtig. Ja, en vet aldri helt hvordan fargen på de blir. Men det er jo det som er litt fascinerende med de. Litt uforutsigbare planter skaper spenning.

   Slett
 14. Det var mange nydelige Hortensia som blomstrer hos deg nå, fint med samplanting.
  Her regner det stadig, selv om det er meldt sol.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, samplantinger gjør seg godt i hagen. Huff, jeg føler med dere. Evig regn er ikke hyggelig. Her skinner solen :)

   Ha en fin dag uansett vær!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Det var en härlig samling av Hortensior, gillar alla färgerna. Har försökt att plantera ut dem i rabatten, men det lyckades inte, kanske dags att göra ett nytt försök.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk! Ja, det gjør jeg også. Her klarer de fleste ikke vinteren ute, så, jeg må ha de inne om vinteren.
   Ha det godt.

   Slett
 16. Før likte jeg ikke hortensia, jeg syntes blåfargen var så kunstig. Men etter hvert som jeg har sett alle de ulike nyansene av blå, lilla, rosa og hvit, har jeg blitt veldig glad i dem. Mine kommer ikke med blomster i år, men hvis jeg er heldig klarer jeg å holde hjorten unna den delen av hagen resten av sesongen. I så fall håper jeg på blomstring igjen neste år. Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de finnes i mange nyanser, og jeg liker alle sammen :)
   De må ikke klippes av hjorten, nei. Får håpe atbdine blomstrer til neste år.
   Klem, Marit

   Slett
 17. Så vackra och fint att gruppera de tillsammans :) Jag gav upp om de jag hade planterat ute. De har jag grävt upp och krukat nu. Det är ju ingen mening att de står i backen och bara precis tar sig upp innan de fryser ner... Så nu hoppas jag på blomning om 2-3 år. De lär behöva tid att komma tillbaka på.

  Den lila är urläcker :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det har egentlig jeg også gjort, men de får bare stå der. Jeg har ikke plass inne til flere ;)
   Ja, det er helt sikkert at de behøver. Hortensia vokser ikke så fort, nei.
   Det synes jeg også :)

   Klem, Marit

   Slett
 18. Så otroligt många vackra hortensior du har Marit. Och hortensior trivs i krukor. Jag har ju en som jag haft många år i kruka. Nu är den så stor så jag kan inte ens plantera om den. Den var blå från början men är nu rosa. Men den är vacker ändå. Men hur ska du få plats med alla och alla camellior? Jag tycker det är trångt när jag ska vinterförvara min enda hortensia och mina fyra camellior ;) Och i år har jag dessutom fått ett stort fikonträd som ska vinterförvaras. Men nu tänker vi inte på vinterförvaring. Nu är det sommar och vi får njuta av den :)

  Önskar dig en fortsatt skön sommarvecka!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita! Ja, det gjør de. Jeg hadde en i mange år i kjelleren, men i fjor var jeg dum nok til å plante den ut. Nå er det så vidt at det er liv i den. Jev hadde den i en alfor tung krukke, så den var for tung å flytte ut og inn. Derfor har jeg plantet disse nye i plastpotter.
   Ja, uansett farge er de vakre.
   Det orker jeg ikke tenke på nå, nei. Nå får vi nyte sommeren mens den er her, ja! :)

   Ønsker deg også en forsatt fin sommeruke!

   Klem, Marit

   Slett
 19. Beautiful Hydrangeas, Marit. 'Minty Ice'is my favorite today. Good they came from inside and didn't have to suffer in winter.The fact that the color does not return every year does not matter to me, but if you choose that color for the borders, it is very important of course. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan! Yes, I like it too. Wonderful color. This winter I will try it outside, but I will give them some cover. Yes, all of the colors are beautiful.

   Slett
 20. Det er et ordentligt arbejde du har med dine Hortensia, ind og ud med potter og planter, men det lønner sig. Flotte er de! Nu om dage er der så mange forskellige Hortensier der blomstrer på forårsskud og efterårsskud - eller begge dele, så du har meget at holde styr på.
  Mine gamle Hortensier har ingen blomster i år, selvom vinteren var temmelig mild.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye jobb med disse ut og inn plantene. Ja, det lønner seg, for de er dyre i innkjøp. Tusen takk!
   Ja, det er mange forskjellige av de, og jeg har ikke styr på alle. Så merkelig da. Trodde de blomstret hvis vinteren var mild.

   Slett
 21. Nydelige Hortensia. Har litt problemer med å få de til i hagen her. Kanskje jeg får gjøre som deg å ha dem innerdørs. Den jeg har lykkes med er Sargenthortensia. Den synes jeg er ganske flott også.
  Ha en fin kveld!
  Hilsen Marianne

  SvarSlett
 22. Tusen takk! Ja, de er ikke så enkle å få til ute. Sargenthortensia er veldig fine, ja. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 23. Vi vet jo aldri hva slags farge hortensia får etter at de har blitt plantet. Det er jo noe av det spennende med dem! :) Det aller fineste, synes jeg, er når det kommer mange forskjellige lilla-og grønnfarger i samme klasen.

  God helg! :)

  SvarSlett
 24. Så fantastiske hortensia! Det forbauser meg ikke at dine er så fine, du er så flink. Jeg lykkes ikke med overvintringen:)

  SvarSlett