lørdag 7. januar 2017

Årets hageprosjekt 2016...

Siste del av tilbakeblikkene fra 2016. Dette er oppsummeringen av hva som ble gjort i nedre del av hagen.

Ja, når jeg ser tilbake på det jeg fikk gjort i fjor (og nesten uten hjelp) er jeg veldig fornøyd med resultatet så langt.

Jeg visste ikke hva jeg begynte på nei, og godt er det for ellers hadde jeg nok ikke begynt i det hele tatt.  Men jeg følte at jeg måtte finne på noe, for pga. at hagen ville bli gravd opp i 2016, men som vi senere fikk beskjed om at blir i år i steden. (Akkurat i går fikk vi tillatelsen, så nå er alt i orden med papirene)

Men det visste ikke jeg i juni når jeg startet. Jeg hadde en gammel haug med bark liggende der som måtte bort. Det var røtter til Kina og tilbake igjen under der som barken og presenningen hadde ligget.  Jeg gikk i gang i håp om å få laget nye bed slik at jeg kunne få flyttet mange av de plantene jeg hadde i de bedene som jeg visste ville bli gravd opp. Det ble en hel sommer med jobbing bare på et sted i hagen, og jeg så mye ugress andre steder i hagen på slutten av sommeren. Men ugresset får jeg ta når jeg har overskudd til det. Det hele ble etterhvert bare mye mer omfattende enn det jeg så for meg i begynnelsen, og det er jo  typisk meg ;)
Jeg vil så gjerne klare alt selv, enda jeg vet at med meg så tar ting minst dobbelt så lang tid som for andre. Det tar den tiden det tar har jeg lært meg.  Jeg har fibromyalgi, og har mye smerter som forsinker alt. Det stopper ikke meg, men alt jeg gjør må bli i mitt eget tempo. Ikke noe av dette var noe som har hastet, så jeg hygget meg ute, fikk masse mosjon og frisk luft.  Rom ble ikke laget på en dag heller... ;)

Det gikk opp for meg midt oppe i det hele at jeg måtte skape mer skygge i den grad det var mulig, og plutselig kjøpte jeg 19 thjuja på ca 1, 50 m midt oppe i all jobbingen. Planene ble gjort om omtrent hele tiden. Det var mildt sagt knusk tørt i denne perioden, og resten av hagen fikk ikke mye vann av meg. Thujaene ble pakket inn ved røttene i en stor presenning og jeg var nervøs for at de ville tørke ut. Det var egentlig veldig dumt å kjøpe thuja da, men de var på tilbud og jeg behøvde de for å skape rom og vegger. Som vanlig ble det også innkjøpt både roser og andre stauder. Midt opp i det hele var vi i Østfold og hentet rhododendron hos en mann som hadde importert de fra Danmark. (Det skal jeg også i år) :) De måtte jo også plantes og ikke minst vannes. Ikke nok med det, for i samme slengen kjøpte jeg en liten søt haug med grus på ca 14 tonn eller noe sånt. Jeg fikk nemlig den idéen å lage hageganger mellom områdene nede i hagen. Det begynte jeg med for et par år siden, og dette ble nå knyttet i sammen. Tungt som fy, men en trillebår her og en trillebår der så ble det både lagt duk under og fylt grus oppå.  Da fikk jeg enda en idé, nemlig å flytte alle mine rockii peoner til dette området. Sakte men sikkert begynte området å ta form. Jeg flyttet og plantet mange planter der, og  sent på høsten  plantet  jeg noen orkidéer i det området bak thujahekken. Om de skal stå der vet jeg ennå ikke. Jeg måtte bare få plantet de før det ble vinter.

 Det har tatt lang tid å lete etter, se igjennom alle linkene og skrive dette innlegget.  Det var etterhvert mange blogginnlegg å lete igjennom  for å lage denne oppsummeringen. Blogging tar tid, men du verden så hyggelig det er :)

Gamle lesere har jo sett dette før, men for nye lesere er det greit at det er samlet, og  også for meg! Jeg har moret meg med å se på alt sammen. Jeg har sagt før at dette er en 3  års plan, så det er veldig mye arbeide som gjenstår. Men godt påbegynt er det i alle fall :)

Til neste år håper at jeg ikke får så mange gode idéer, haha... ;)  Jeg skaper forferdelig mye arbeid for meg selv, men det kan jo hende at jeg er glad for det helt til slutt...

Solskinnsbilde som varmer nå i januar...Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 9
Del 10
Løker som ble plantet der
Siste del 2016

36 kommentarer:

 1. Så bra at papirene er i orden nå :-)
  JEg er imponert av hva du får til, på tross av smerter :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jeg veldig glad for!
   Tusen takk :)

   Slett
 2. Marit you can be proud of yourself. So many heavy projects you did. My compliments. And never forget when you can't do what you had in mind for the day, there will be a tomorrow. What a work it must have been to sort out all your published links. A great job you have done. And now it's time for you to reward your self with a lovely glass of wine and dream about how your garden will be after all you have done. I am excited to see later this year.
  Have a wonderful weekend
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Marijke! Yes, that's important to remember.
   It was a lot of work to sort out the links, but it's nice to have collected them.
   I 'm looking forward to this spring!
   Have a wonderful weekend you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 3. Hei Marit!
  Dette var det veldig sterkt å lese. Har lest innleggene dine om de store hageforandrinegen med stor interesse. Det har vært veldig spennende å følge med på. Jeg har tenkt mange ganger, hvordan orker hun. Hun må ha en enorm drivkraft og en genuin interesse for hage. Det vet jeg jo at du har.
  Dette på tross av sykdom med store smerter. Det er så inspirerende å lese om hvordan du klarer det. Jeg har flere ganger skrevet at du må passe på deg selv. Og det er mer enn noen gang.
  Det er så typisk deg " at plutselig kjøpte jeg --- thuja".
  En annen ting Marit, som jeg setter stor pris på, er alle dine hyggelige kommentarer på bloggen min. Tusen takk!
  Nå går vi mot lysere tider og vår.
  Ha det godt!
  Stor klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Tusen takk for dine snille og varmende ord.
   Jeg har jo en stor pasjon for hage, og den er drivkraften bak alt sammen. Vi hagegale er jo noe for oss selv ;)
   Ja, ikke sant! Thuja hører med her :)
   Jeg setter også veldig stor pris på alle dine kommentarer, Anne, og du er alltid så oppmuntrende. Så stor takk til deg for det!
   Ja, heldigvis gjør vi det. Ha det godt du også!

   Klem, Marit

   Slett
 4. Hei Marit

  Ja, det måtte næste få sit egen indlæg. Det er imponerende hvad du har fået præsteret! Det er jo godt at man kan ændre planen undervejs, synd for dem der har svært med det:)
  Godt papirerne nu er i orden så i kan få ordnet det!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det måtte jo bli det. Det er det største prosjektet jeg har begynt på, og det er langt fra ferdig. Tusen takk!
   Ja, det må da være en stor ulempe hvis en ikke kan gjøre det underveis ;)
   Det er jeg glad for!

   Ha en deilig weekend

   Slett
 5. Ja, når du samler alt, er det ikke til å tro...
  Jobb for et helt anleggslag vil jeg si!
  Men du kommer nok i mål :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, nei du sier noe ;)
   Det tok lang tid da, og det er langt fra ferdig. Det håper jeg jo at jeg gjør en gang!

   Slett
 6. Hej Marit
  Du er så sej, tænk at du selv klarer alt det med din sygdom, for den er ikke altid nem at klare sig med. Jeg tager mod alt den hjælp, jeg kan få fra Bent, må jeg indrømme :) Det bliver spændende at følge med fremover, godt papirerne er i orden nu.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Nei, det er sant, men jeg kan ikke la den bestemme hva jeg kan og ikke. Jeg tar gjerne imot hjelp jeg også, men min mann jobber så utrolig mye hver sommer at jeg må klare meg så godt jeg kan alene ;)
   Ja, det er jeg glad for at er i orden!
   Klem

   Slett
 7. You are a hard worker, Marit! And this is a really beautiful photo! :)

  SvarSlett
 8. Du har all anledning att vara nöjd med förra årets trädgårdsarbete! Otroligt vad du legat i, särskilt med tanke på dina muskelbesvär! Undrar förstås varför ni måste gräva upp halva(?) trädgården men det visar sig nog framöver. Känner igen det där med projekt som bara växer! :-)
  Allt gott/Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er fordi vi skal bytte hele septikk/kloakkanlegget og da må dessverre halve hagen graves opp. Men det vil komme mange bilder fra det når den tid kommer! Ja, ikke sant! :)
   Ha det godt!

   Slett
 9. Spændende at læse det hele samlet :) Er sikker på det nok skal blive godt.

  Ja, blogging tager tid - meget tid, hvis man godt kan lide at følge og kommentere mange andre blogge...men, som du skriver, det er så hyggeligt.

  Hav en dejlig søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Ja, det gjør jo det, og det er jo nettopp det jeg gjør. Jeg er glad i å lese andres blogger og skrive kommentarer. Det er veldig hyggelig, ja!

   Ha en deilig søndag du også!

   Slett
 10. Det var utrolig mye du gjorde i hagen i 2016, med nyplanting og flytting av stauder. Hagearbeid er en hyggelig syssel når en kan ta det i sitt eget tempo.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også ;) Det er nettopp det som er så fint, for som regel så haster det ikke.

   Ha en fin søndag du også!

   Slett
 11. Må si jeg er imponert over alt du har fått gjort i hagen i året som gikk. Det hele virket jo temmelig overveldende! Ha en fin søndag Marit:)

  SvarSlett
 12. Tusen takk!
  Ha en fin søndag du også, Inger Johanne!

  SvarSlett
 13. Hello, you are a hard working gardener and I can tell you love what you do. I am looking forward to seeing your gardens in spring 2017. Enjoy your day and the new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen!

   Thank you! I really love my garden, and I love to work there.
   Happy Sunday, and have a nice new week!

   Slett
 14. Du är en riktig arbetshäst Marit, trots hälsoproblemen. Väldigt mycket arbete under 2016 men nu är det väl förberett för tanken 2017. Känner igen det där med nya planer under tiden, det är ju också en fördel att man kan justera efter vägen när man får en bättre idé.
  //Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er enklere å starte for meg i år enn i fjor. Det er godt å kunne justere sine planer underveis, ja. Det gjør alt mye enklere når en kan gjøre om underveis.

   Slett
 15. Läste igår men hjärnan var för trött för att formulera något vettigt. Du ska vara jättenöjd med dina projekt. Jag beundrar dig för att du sätter igång och genomför stora förändringar. Förändringar som många skulle tänka vore kul MEN... det är ju så mycket jobb. Och visst är det mycket jobb men inställningen att vilja ändå det är det som jag är så imponerad av. Ännu mer så för att du är sjuk. Kan känna igen det men kanske är det ännu viktigare för oss att inte låta det begränsa oss? Det är kul när möjligheterna överväger problemen :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er jeg jo! :) Forandringer er noe en må ta når de kommer, og det er jo gøy med forandringer også. Tusen takk!
   En kan ikke la det begrense seg så sant det er mulig. Ja, det er sant! :)

   Klem, Marit

   Slett
 16. Hej Marit!

  Ja, det var imponerande att läsa vad du presterat under fjolårssäsongen - du är flitigare än en myra. Jag vet hur det känns när man vill så mycket men orken inte alltid räcker till men du orkar trots att din hälsa inte är vad den borde vara.

  Nu har du förberett inför kommande säsong så nu kanske du har lite lättare och trevligare arbete framför dig.

  Var rädd om dig Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Tusen takk! Ja, noen ganger strekker orken ikke til.
   Det vil hjelpe det jeg har gjort i år ja.

   Klem!

   Slett
 17. Jag skrattar så gott åt din berättelse! Så typiskt att det ska vara extrapris på plantorna just när du har som mest att göra och det är som torrast - och så gruset på det. men jag brukar säga att det viktigaste är att man inte sätter sig ner, för då känner man hur trött man är.
  Jag är otroligt imponerad av din envishet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig da! Ja, ikke sant ;)
   En kan ikke sette seg ned, nei.
   Tusen takk!

   Slett
 18. Hej Marit!
  Det var ett jätteprojekt du startade, och det blev bara större och större. Det är otroligt att du orkat med det, när du inte mår bra. Skall bli spännande att se allt i vår. Hoppas du inte behöver flytta några fler växter.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, det ble bare større og større! Jeg må nok flytte mye mer er jeg redd for. Skal flytte en thujahekk også. Men det må bare gå :)
   Ha det fint!

   Slett
 19. Du er flink å få det til! Så moro å lese, jeg blir smittet av din energi!!

  SvarSlett