tirsdag 18. august 2015

Ferdig med utvidelse av bed, og en sosial padde...


Her kommer et par bilder av mitt siste prosjekt i hagen, nemlig utvidelsen av det store rosebedet.
Som alltid så planter jeg tett, veldig tett. Liker den litt jungelaktige følelsen det gir :)
Det er mine fire nye buddleiaplanter som sees til høyre i bildet. Leste at de faktisk ikke skal bli så store de to ytterst til høyre.  De heter 'Adonis Blue' (et navn jeg glemmer hele tiden), så det skal bli morsomt å se hvor høye de faktisk blir. Jeg har hele tiden innbilt meg at Buddleia ikke trives her i Norge, for de fryser jo helt ned til bakken i kalde vinter, og flere sier at de ikke klarer å få de til å leve i det hele tatt her. I den forbindelse må jeg fortelle at for fire år siden sådde jeg Buddleia fra frø. Fikk frem fem planter, tre hvite og to blå. De blå ble borte allerede første vinteren, men de hvite lever stadig i beste velgående. De står egentlig i helt feil ende av hagen, for de står mot nord og jeg har lett for å glemme at de står der. Nok om det, i går kikket jeg på de, og fikk nesten sjokk. Den ene har nå blitt bortimot 2 meter høy... Hvis de jeg har plantet nå blir så store må jeg nok frem med beskjæringssaksen i fremtiden hvis vintrene fortsetter å være så milde som de to siste...

Oversiktsbilde. Jeg begynte på utvidelsen av dette bedet i vår. Da lagde jeg den kantingen rundt syrinen som står på midten av bedet og plantet fire clematis og noen hosta der.

Som kan sees her, og bildet er tatt 30.5. Nå har jeg gravd mye både bak og foran der siden det, og for å få dette til å passe ut med de andre steinene måtte jeg nå krabbe rundt på alle fire og grave under disse steinene. Siden jeg nå har plantet veldig mange roser og stauder der, sier det seg selv at det var ikke bare enkelt uten å knekke roser og andre planter... ;) Hvis dere ser på det øverste bildet så er det temmelig trangt der...
Vel, jeg gravde og gravde og holdt på lenge for å få steinene til å bli i samme høyde som resten. Mens jeg holdt på hopper plutselig denne padden opp på hånden min. Gjett om jeg skvatt da ja... Jeg tok den forsiktig vekk og satte den på bakken. Men den ble ikke redd, snarere tvert om. Den fulgte etter meg mens jeg krabbet på alle fire og jobbet med steinene.
Den bor i dette rosebedet sammen med minst en padde til som er enda større. Senest i går når jeg vannet i dette bedet hoppet den samme padden opp å foten min mens jeg sto der. Jeg tror den må være veldig sosial siden den stadig hopper på meg... ;))

Bilde tatt i all hast med mobilen. Jeg er ikke redd de i det hele tatt, men skvetter naturlig nok når de hopper på meg til stadighet... ;)) Jeg får ta det som et kompliment at de trives så godt her. Min store bekymring nå er at de skal forville seg ut på veien som går rett ved siden av meg her. Det er bare en gårdsvei, men likevel ferdes det mange biler der i døgnet. Jeg trodde padder egentlig var aktive om kvelden og natten, mens denne her hoppet på hånden min midt på lyse dagen...I går når jeg vannet var det også midt på dagen i stekende sol... Kanskje de er aktive hele døgnet?
Det er i alle fall veldig morsomt å oppleve disse amfibiene i hagen.
I dammen er det  i tillegg to store frosker som bor der fast, så det er rene dyrehagen her :)

Siden jeg er inne på dyr, skal jeg vise noe som skremte meg her om dagen. Jeg holdt på i dette nevnte bedet, og plutselig hører jeg en høy summende lyd. Et stort insekt kommer rett i mot meg, og jeg trodde først det var en stor veps, og de liker jeg ikke! Men det var ikke det, bare en enormt stor grønn bille.
Den landet på søppelstativene og sitter her på håndtaket. Se hvor stor den er!
Det ligner på en Gullbasse, og de har jeg sett mange av her, men ikke så store som denne...

Jeg avslutter i dag med nok et dyr, nemlig Zafir som elsker denne utvidelsen av bedet kantet med steiner rundt vannspeilet. Det er hans nye faste plass hvor han drikker masse vann. Jeg tror han ser på den som sin egen private vannskål. Hvorfor skulle den ellers stå der? ;)

36 kommentarer:

 1. Du oplever da lidt af hvert med både guldbasser og padder :) Så tæt bryder jeg mig ikke om at være på padder/tudser.
  Jeg oplever også om aftenen, at der kommer et stort insekt svirrende om ørerne på mig, det er ret ubehageligt. Den sommeraften føler jeg mig næsten jaget.
  Til sommerfuglebuskene, det er da rart for dig, at de vil overleve hos jer. Mine sommerfuglebuske bliver klippet ned i april, ellers bliver de alt for høje, og risikerer at vælte. Du skal nok vente med at klippe til maj, hvis du ikke har gjort det før.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gjør virkelig det! :) Jeg liker de veldig godt, men jeg vet at det er mange som ikke liker de.
   Jeg liker absolutt ikke insekter for tett på, og denne store Gullbassen ble nesten i meste laget for meg. En kan føle seg jaget ja...
   Ja, jeg er veldig glad for at jeg har fått de til å klare seg her. Jeg snakket med en dame her om dagen som bor i nærheten her og sa at hun klarte ikke å få de til å leve. Jeg har aldri klippet mine før nei, for som regel etter en kald vinter fryser de helt ned som en staude. Men det gjorde de ikke i vinter, så den som nå er to meter høy kunne jeg klippet ned ,ja. Skal huske på det til neste vår :)

   Klem

   Slett
 2. Du har et rigt dyreliv i din frodige have :-) Det bliver spændende at følge dine nye sommerfuglebuske! Min er 2 år gammel og mindst 2½ meter høj, så jeg vil gøre som Høneballehaven fremover og klippe den ned i april.
  Ha' en dejlig dag, klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, jeg er spent på om de klarer kommende vinter og hvor store de kan bli her.
   2,5 meter er jo veldig høyt, så det er sikkert lurt å klippe den på våren hos deg ja.

   Ha en deilig aften, klem!

   Slett
 3. Så stort og fint ditt nye bed har blitt, med mange spennende planter. Dyr i hagen er hyggelig, men sosiale Padder hadde jeg nok ikke likt. Søt katt ed vannspeilet.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Sosiale padder er hyggelig hvis en liker de, ellers ikke ;)

   Ha en fin kveld!

   Slett
 4. A beautiful extension of your border!
  Zafir and is a wonderful cat. He has reviewed to take into the pond as personal trough.
  A good day!

  Love, Gerry

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Gerry!
   Yes, I think he thinks he own the waterpond ;)
   Have a nice evening!

   Love, Marit

   Slett
 5. Så flink du har vært! Jeg også planter tett, og liker veldig godt denne jungelfølelsen:)
  Og du verden så stor en padde! Da er det nok hunnen, for de er størst. Og tenk at padder kan bli rundt 30 år, så du har nok selskap i mange år fremover,)
  Og så flott en gullbasse! De kan jo bli fra 5 - 120 mm lange. Tror vi har tre forskjellige gullbassearter i norge, om jeg ikke husker feil.
  Jeg syns de er kjempefine:) Koselig med liv i hagen. Og selvsagt står vannet der for Zafir ,)
  Nydelig katt. Fin dag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jungelfølelsen er helt herlig! Det må være frodig og tett :)
   Ja, den er stor, men det er enda en større hadde her, så kanskje denne sosiale er en hann?
   Ja, jeg har lest at de kan bli 30+ så det er litt av en alder!
   Gullbassene er vakre å se på ja!

   Ja, selvfølgelig er vannet der for Zafir ;)
   Tusen takk!

   Ha en fin kveld!

   Slett
 6. Nice pictures, Marit. The Gullbasse is a beautiful insect, I only saw it once..
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Jan! Here there are very many of them.

   Slett
 7. Min favorit blandt de dyr, du viser, er ubetinget Zefyr, og katte drikker generelt masser af vand, det har jeg også observeret. Vi er nok alle tilbøjelige til at plante (for) tæt. Almindeligvis går det jo godt og ser fint ud; men jeg har da været nødt til at flytte planter, som bagefter gik i står med blomstringen, f.eks. klematis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke alle som liker padder ;)
   Katter drikker mye vann ja, men mine spiser mye tørrfor, og det er nok mye av årsaken.
   Det kan nok hende at jeg må flytte på noen av de ja. Men kommer det en veldig kald vinter blir det ikke noe problem...

   Slett
 8. Zafir and the golden bug are today the beauties of your garden. Wish you good luck with the Buddlejas.

  SvarSlett
 9. Fint med de kantsteinene på bedet :-)
  Ikke verst med en sosial padde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Nei, det er faktisk veldig hyggelig :)

   Slett
 10. Hej Marit.Jeg tror da at jeg ville blive rigtig forskrækket hvis der lige pludselig kom en stor padde her hos mig.
  Dejligt med billeder af dine bede.Og her bliver min lilla sommerfuglebusk også helt enorm...................klipper den næsten helt ned om foråret.
  Rigtig god aften i nord................knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Jette

   Ja, det er ikke alle som liker padder :)
   Hos deg trives de nok veldig godt. Klimaet her er litt for kaldt til at de blir så store. Men de to siste vintre har vært milde her, så da trives de veldig godt.

   Riktig god aften i syd!

   Klem, Marit

   Slett
 11. Hei Marit!
  Tenk å "oppdage" en nesten 2 meter sommerfuglbusk. Det må gi lykkefølelse.
  Jeg planter også tett, men ser at det kan bli i det meste laget for noen av plantene.
  Du har paddetekke. jeg er så glad for alle padder og frosker vi har i hagen. Men i helga oppdaget vi at vi har stålormbol i komposten. Vet ikke helt hva jeg synes om det. Jeg får stålsette meg når jeg skal hente jord.
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det var en nesten merkelig opplevelse :) Det var helt utrolig!

   Ja, det kan ført bli for tett også.

   Hyggelig at de liker meg :)

   Stålorm, da hadde jeg blitt vettskremt. For noen år siden var det en buorm her, og jeg tok ikke av meg gummistøvlene på flere år..
   Takler ikke de som bukter seg...

   Klem, Marit

   Slett
 12. Hei Marit

  Ja den sommerfuglebusk jeg forsøgte mig med i Värmland klarede kun en sæson - men det er længe siden - og måske hvis den kommer i god vækst?

  Alletiders med de sociale padder - og guldbassen lever jo af pollen så tror ikke den bider eller noget:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det skader sikkert ikke å prøve igjen. De skal være enkle å formere også sies det, men det har jeg aldri prøvd. Hos deg ville jeg nok kjøpt den tidlig på våren slik at den har hele sommeren å vokse på. Du kan gjerne få noen stiklinger og prøve å formere de. Har fire ulike sorter her nå :)

   Ja, det er veldig hyggelig med sosiale padder! Den bare bråket så fryktelig, at jeg forsto ikke hva det var. Den biter nok ikke, nei ;)

   Ha en deilig aften

   Slett
 13. Så skjønt og romantisk det er med sommerfuglbusk. Ja de milde vintrene gjør tydeligvis sitt for å slippe dem opp i høyden!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noen vakre planter! Her har de normalt frosset helt med, men ikke i de siste to vintrene. Håper det fortsetter sånn!

   Slett
 14. For en jobb du har gjort. Ikke lett å få alle disse steinene til å ligge så fint. Skikkelig fint blir det. Og visst er det hyggelig med dyr i hagen. Jeg må si at jeg liker aller best herlige Zafir. I år har vi hatt både Pinnsvin og frosk i hagen. Hyggelig det, men det er som du sier, man skvetter litt når de plutselig dukker opp :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble mye jobb, men det er gjort over langs. Da blir det ikke så slitsomt. Tusen takk!
   Ja, det er hyggelig med dyr i hagen
   Pinnsvin skulle jeg ønske jeg hadde her, men veien er for nærme.

   Slett
 15. Skal si du står på Marit. Så flott utvidelsen blir da. Artig med Buddleiene dine. Min står seg også nå på tredje året. I år blir den så stor og fin at. Ja, man skvetter til når disse hagevennene spretter frem fra de underligste plasser:) Nyt sensommeren!

  Klem fra Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, de to siste vintrene har de likt, så jeg håpet det fortsetter sånn!
   Ja, de får meg til å hoppe :)

   Ha en fortsatt fin sommer!

   Klem fra Marit

   Slett
 16. Her utvides bedene også, både til antallet og i størrelse. Det må til om man skal få plass med alt man vil ha:-)
  Vi har også padder i hagen og jeg skvetter også når de hopper til, men de har aldri hoppet på meg. Tror jeg skulle få slag da selv om jeg ikke er redd dem:-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sånn vi bare må gjøre det! ;)
   De er så søte synes jeg. Det hadde vært mye værre hvis det var en orm... Da hadde jeg besvimt... ;)

   Klem

   Slett
 17. God kväll Marit!
  Tittar återigen in för att säga hej. Om några dagar planerar jag att vara tillbaka i bloggvärlden igen :) Jag har mycket att titta igenom hos dig. Men jag såg i dina inlägg att du har många vackra Cosmos. Jag har suttit och planerat inför nästa år och jag har då bestämt mig för att ha massor av Cosmos i olika rosa nyanser. Så jag blev jätteglad att få se dina bilder. Jag blev jätteinspirerad och ska komma tillbaka och titta på dom vid flera tillfällen.

  Ha nu en riktigt skön fortsatt vecka! Här har vi skön augustisommar som ska hålla i sig ett tag till och jag hoppas det blir samma sak hos dig.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. God kveld, Anita!
   Så hyggelig at du stikker innom og hilser på meg :) Det setter jeg virkelig pris på! Det høres så fint ut at du kommer tilbake til bloggverden igjen. Du har hatt lang pause!
   Cosmosene mine er kjempestore i år. Den ene er 1, 75 m høy! Jeg har begynt å høste frø av de allerede. Ja, cosmos må en ha, for de er så fine.
   Hyggelig å kunne inspirere deg :)

   Her har vi hatt deilig sommer i over en uke nå. 24 grader i dag! Det er virkelig herlig med sen sommer. Så godt at du også har så fint vær nå!

   Klem, Marit

   Slett
 18. Hej Marit
  Jeg klipper også sommerfuglebusk helt ned hvert forår ellers syntes jeg at de bliver tynde i bunden. Udvidelsen af bedet ser godt ud. Lige for tiden har jeg en stor tudse som bor i en potte på terrassen så planten i potten ser noget forpjusket ud. Jeg bliver nu også noget forskrækket når de hopper op af jorden når jeg ikke lige er forberedt på det. Der er også mange baby tudser for tiden som vi skal holde øje med når vi slår græs. Vi skal jo ikke køre dem over.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anne

   Ja, og det forstår jeg veldig godt hvorfor dere i Danmark gjør det med så milde vintre som dere tross alt har i forhold til en normal vinter her. Men hvis vintrene her også blir som de to siste, så må jeg også klippe ned mine, for de vokser veldig godt her også når de ikke fryser ned om vinteren.
   Tusen takk! Jeg har hatt en stor padde boende i en potte i drivhuset i hele sommer, så kanskje de liker å bo i potter? ;)
   Ja, en blir jo noe forskrekket når de plutselig hopper frem!
   Sånn er det her også, for gresset er fullt av små babyfrosker som har klekket i hagedammen her. En må jo ikke klippe de!

   Klem

   Slett