lørdag 25. juli 2015

Roseportrett del 7...


Så var jeg tilbake til rosene mine igjen... Jeg har i de tre siste årene kjøpt mange roser, veldig mange roser...  Jeg er ferdig med å fortelle om Austinrosene, så nå kommer de jeg skriver om fremover kommer hulter til bulter... ;))


Rosa mundi


I fjor kjøpte jeg denne fargeklatten av en rose som heter Rosa mundi/ Rosa gallica versicolor. Den kalles enda flere navn enn det, så her kan dere lese mer om alle de :) Her står det enda mer historisk info om den.

I fjor var jeg sånn passe fornøyd med den, for da blomstret den veldig hurtig av i varmen som var da. I år har den blomstret mye lenger, og den hadde minst 50 knopper hvis ikke flere! Den er ikke remonterende, men når den har så mange knopper blir det lang blomstring likevel. Den er fra  før 1581. En skikkelig historisk rose altså! Den er veldig hardfør, sikkert minst H 6  hvis ikke enda høyere i herdighetsone. Ser på Helpmefind at de nevner at det Svenske roseselskapet anbefaler denne å kunne klare seg i nordlige Sverige. Da gjelder det helt sikkert også for Norge :)
 Alt i alt liker jeg denne veldig godt, og den dufter helt nydelig også. Den er ca 80 cm her etter et år. Den tåler litt skygge også.

Så mørk kan den faktisk være og uten striper


Men som regel ser den sånn ut...

Jeg synes sånne tofargede roser er veldig fine, og har nettopp kjøpt en rose til som er tofarget og heter 'Ferdinand Pichard'. De kan minne om hverandre, men den remonterer noe som Rosa mundi ikke gjør.

'Nuits de Young'

Kjøpt for tre år siden som en tørr pinne. Barrot ser jo ofte sånn ut, men den var virkelig bare en liten tørr pinne. Blomstret året etter med to små blomster, noen flere i fjor, men i år har den tatt helt av...
Tror den også hadde omtrent 50 blomster. Den la seg oppå en stakkars løyntnantshjerte og brukte den som støtte. Nå har jeg bundet den opp, og håper den vil fortsette å blomstre like rikt som i år i årene som kommer.
.
Dette er en moserose som har en unik farge. Mørk burgundenlilla og vanskelig å få gjengitt riktig i fargen på bilder. Den er også engangsblomstrende, men når den får så mange knopper blomstrer den lenge likevel. Min har blomstret i 14 dager nå, og det er jo flott. Dufter helt herlig!   Foredlet av Jean Laffay i Frankrike i 1845. Den kan bli 90-120 cm etter engelske forhold. Min er nok omtrent en meter når den ikke legger seg ned ;))
Veldig hardfør den også, sikkert H6.  Tåler også litt skygge.Disse bildene er tatt på en overskyet dag, og da blir fargen ganske riktig gjengitt.

'New Dawn'

Klatrerose som jeg kjøpte for fire år siden. Da var den bitteliten, men det er den ikke nå. Den vokser nesten for mye, så den har jeg måttet bruke saksa på flere ganger. Men vakker som få, og herdighet er satt til H4/ H 5. Remonterer godt og blomstrer fra juli til frosten tar den. Blomstrer på gamle skudd, så en må ikke være for hardhendt om våren med den ;)
Ser at den kan bli fra 3-6 meter høy i England. Men at den kan bli 3 meter her tviler jeg ikke på...
Den tåler også lett skygge.Den er virkelig vakker med sine lyse rosa blomster som til slutt blekner til hvitt...

'Frülingsduft'

Dette er en rose jeg kjøpte i fjor, og har plassert den nederst i hagen ved en roseportal.  Den blomstret veldig fort av i år synes jeg, men den var veldig flott den korte tiden blomstret.


 Dufter nydelig og fargen er rosa/fersken. 
Foredlet av Kordes i 1949 , og kan bli ca 2 meter høy, altså en klatrerose. 

'Aïcha'

Denne rosen har jeg skrevet mye om fra før, men må ta den med i portrettet likevel. Foredlet av Valdemar Pedersen i  Danmark i 1966. Remonterer litt utover høsten, men ikke særlig mye er min erfaring. H5-6.  Den har vokst seg fra en liten tørr pinne som den var når jeg kjøpte den som barrot for tre år siden, til et stort buskas av en plante ;))
Til neste vår må jeg klippe den tilbake, for den er allerede kjempestor. I fjor kastet den alle nypene den hadde, og det var sikkert pga. av tørken i fjor sommer. I år er den full av nyper, og det skal bli spennende å se hvordan den vil se ut når de modner.

Nyutsprunget blomst...

...som skifter til gulhvit etter kort tid. En veldig vakker rose!

God helg!

56 kommentarer:

 1. Nuits de Young er lidt af en væltepeter, den vælter også hos mig. Farven er helt rigtig gengivet.
  Pas på med at klippe i Aicha, det gjorde jeg for nogen år siden, først i år har den haft fin blomstring igen, den var ved at dø for mig. Klip den ikke helt ned og slet ikke i foråret, men mon ikke du mener, at du vil klippe efter blomstringen næste år?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode råd, Lisbeth! Kanskje jeg skal klippe den litt i høst, for den har vokst så mye der den står at jeg bare må klippe den noe. Men da skal jeg være litt forsiktig med den og ikke klippe den helt ned :)

   Klem

   Slett
 2. Hei Marit

  I alle bøger står der jo at man skal klippe roser om foråret - men ingen ved rigtig hvorfor!

  Mange remonterende roser har godt af en kraftig beskæring omkring nu, de vil kvittere flot senere i år! og når vi handler barrodsroser er de jo også kraftigt nedklippede og det er om efteråret... så jeg tror det med foråret er en rosen-myte og dem er der der rigtig mange af:)

  Lækker Rosa mundi - Ferdinand kan vist godt være sart, håber den klarer sig hos dig!
  Jeg prøvede selv at få Scentinental sidste år, det erden "with an exceptional fragrance 10/10". Men den er endnu ikke så let at få i Europa.

  Kunne være morsomt hvis du i år fik nyper/hyben på Aïsha!

  Ha en dejlig regnvejrsdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Her i Norge anbefales å klippe rosene om våren pga. at vinteren er mye hardere her, så her fryser rosene alltid tilbake. Og hvis en klipper de for mye om høsten kan det gå riktig galt.

   Huff da, han jeg kjøpte den sa H4 som er hva det er her. Jaja, det blir spennende se om den overlever.
   Den har jeg ikke hørt om! 10/10 i duft må være flott!

   Ja, den har ikke kastet noen enn så lenge. Jeg skal huske på deg hvis de blir modne.

   Ha en deilig regnværsdag du også!

   Slett
 3. Som en novice kan jeg bare sige, at jeg elsker at se på dine roser :-) Spændende at mange remonterende roser har godt af en kraftig beskæring nu, som Karsten fortæller. Jeg har selv en klatrerose, som jeg forsøger at forkæle så meget som muligt, og den har givet mig dejlige blomster :-)
  Ha' en dejlig dag, Marit, klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Ja, det er stadig noe å lære om de. Jeg er sikker på at din rose får det beste stell som den kan få av deg!

   Ha en deilig dag, Gitte, klem!

   Slett
 4. Det var mange lekre roser som blomstrer hos deg nå, fine bilder.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Ha en fin helg du også!

   Slett
 5. Hallo Marit, what a beautiful roses your are showing. More and more I love the historical roses. No weather overhere to go into the garden today. Storm and rain it looks like autumn now. But your beautiful photo's let the sun shine in!!
  Have a wonderful weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Marijke! Thank you! Yes, I love them very much too. They are so nice to have in the garden. It's going to get windy and wet here too.

   Have a wonderful weekend you too!

   Slett
 6. And I forget to tell you how much I would wanted to have Aicha in my little garden. But is growing out far to big I think. She is so gorgeous.

  SvarSlett
  Svar
  1. I can imagine that! She is so lovely, but she grows very much. Even here she grows too much :)

   Slett
 7. Så många rosor du har... Den som fångar mig allra mest är Aïcha, något alldeles speciellt med den.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har mange roser. Aïcha er veldig vakker, ja! Ikke mange ligner på den :)

   Ha det godt!

   Slett
 8. Sikke mange fine roser, du disker op med. Rosa mundi havde jeg hos frisøren i går - jeg synes, den kommer til at se så rodet ud efter blomstringen, hvis den får lov til selv at bestemme. Ferdinand Pichard er overhovedet ikke sart her i haven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Min er ikke avblomstret enda, så jeg får vente litt med å klippe den.
   Det var jo hos deg jeg så den første gangen, og visste at den måtte jeg bare ha. Håper den klarer seg her også!

   Slett
 9. i love the pale pink and white.

  SvarSlett
 10. Snyggingar! Jag hade funderingar på en rosenhäck av Rosa Mundi, men det får vänta. Min ND dog för flera år sedan, lie sorgligt. Nuits de young är så läcker.
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de! Rosa Mundi er en flott rose, men den remonteter ikke dessverre. Tror jeg ville hatt en remonterende rose i en hekk :)
   Døde den hos deg? Trodde den var veldig herdig...

   Ha en fin kveld du også!

   Klem, Marit

   Slett
 11. Morsomt at "pinnene" kom seg så fint :)
  Har lenge avstandsbeundret 'Nuits de Young', men ikke funnet noen plass til den her. Akkurat nå driver jeg og smyger ned en dyp lilla remontant; 'Indigo'...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid moro å se brune pinner blictil vakre roser! Synd at ikke ND ikke remonteter. Indigo høres spennende ut!

   Slett
 12. Roser er smukke - og for det meste meget besværlige - synes jeg. Derfor har jeg heller ikke ret mange af dem. Til gengæld er min Lykkefund vist ret fantastisk, jeg har allerhøjest set et par lus på den, aldrig andet.
  Tak for nogle fine billeder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er de! Jeg syntes også det før helt til jeg plutselig fikk de til å trives :)
   Lykkefund er så flott, ja! En sunn og frisk rose :)

   Takk for dine hyggelige ord!

   Slett
 13. Utrolig flott med stripede roser! Jeg liker dem veldig godt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også :)
   Rene polkagrisene!

   Slett
 14. Hei Marit!
  Roser har alt. Dufter, farger og de er så utrolig vakre. Dette var det så fint å se.
  Her bøtter det ned nå. Det er helt greit for det er tørt, men hvor blir det av sommervarmen?
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, de inneholder alt!
   Det gjør det her også, og det er jeg glad for. Hagen var knusk tørr.
   Her var det 5,6 grader på torsdag :(
   Ja, hvor blir det av varmen...

   Klem, Marit

   Slett
 15. I do love all kinds of roses but for sure the old French roses are my all time favourites.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are so lovely! The fragrance is super :)

   Slett
 16. Hi Marit, beautiful roses, the first and new dawn I like most.
  Gr Jan W

  SvarSlett
 17. Denne gangen kjente jeg (faktisk) igjen flere av rosenavnene:) Utrolig at "tørre pinner" kan bli slike blomstrende skjønnheter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra da! Ja, alle disse kan du også ha hos deg :)

   Ja, ikke sant! Litt av en forvandling....

   Slett
 18. Så många vackra rosor. Det är omöjligt att säga vem som är vackrast, de är ju underbara allesammans. Här regnar nästan alla rosor bort:-(
  Ha en skön helg/ Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det gjør det her også nå, og det skal regne i nesten hele neste uke :(

   Ha en fin søndag!

   Slett
 19. Så vackra!
  I år har vi haft ett riktigt gott rosenår här i Wales. Förra året var riktigt dåligt och vi funderade på att helt enkelt ta bort buskarna, men nu är jag glad att vi inte gjorde det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Her har det vært et flott roseår også uten for mye regn. Så bra at du ikke fjernet buskene!

   Slett
 20. En finfin rosenkavalkad, och intressant att läsa om dem. De är mycket fina, men fastnade för New Dawn, på grund av den långa blomningstiden. Grådisigt ute men inget oväder som de lovat. Skönt.
  Ha det fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! New Dawn er vakker ja!. Den blomstrer veldig lenge. Her har det regnet siden i går.

   Ha det godt!

   Slett
 21. Vakre roser som alltid. Jeg synes New Dawn er veldig vakker. Den er så sart på et vis..

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, den er slående vanker. Sårt og yndig... :)

   Slett
 22. Hej Marit.Hvor har du mange smukke roser.Vil bruge dine indlæg om roser hvis jer i tvivl om noget........................tak for dejlig information.
  Tror jeg vil klippe lidt i mine klatreroser der er helt uden roser lige nu.....................så kan det jo være at de kan nå at blomstre lidt igen.
  Rigtig god søndag i det høje nord knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Jette

   Tusen takk! Veldig hyggelig hvis du kan bruke det til noe :)
   Ja, det er sikkert smart å gjøre.

   God søndag i syd!

   Klem, Marit

   Slett
 23. Hvor mange roser har du egentlig? Vet du antallet? Frülingsduft har jeg lett etter en god stund, og fikk høre fra noen at den var vanskelig å få tak i, iallefall her i trøndelag.
  Artig den polkagrisrosen din ,)
  Min New Dawn er i farta den også, men den står litt skyggefullt, så det tar litt tid å komme seg opp i høyden dit den skal etterhvert. Gleder meg til den kommer skikkelig igang med veksten sin.
  Du kunne nesten lagd en rosebok av alle bildene du tar av rosene dine. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det vet jeg faktisk ikke. Jeg har aldri telt de :)

   Hvis du sliter med å få tak i roset, så kan du bestille roser fra Hesleberg gartneri i Asker. Han sender roser i posten. Ja, den er artig :)

   Din kommer nok snart i farta!

   Ja, det kunne jeg nok ha gjort :)

   Ha en fin kveld!

   Slett
 24. Nydelige roser. Jeg har noen av disse jeg også, og dem blomstrer fint i år. Aicha har for første gang, og den har virkelig ikke skuffet.

  Klem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Aicha er en rose som ikke skuffer, nei :)

   Klem, Marit

   Slett
 25. Nydelige roser!!
  I dag hadde jeg faktisk hele tre av rosene du presenterer, mulig det er fordi de er så hardføre og jeg må jo ha litt hardføre roser her i Valdres.
  Aicha har stått på ønskelista en stund og jammen tror jeg "Nuits de Young" havner der også, ser ut til å være hardfør og så var den så nydelig :-)
  Ha en fin sommeruke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Så gøy da :)
   Ja, disse er hardføre de fleste steder.
   Aicha er nydelig, og det er Nuits de Young også.

   Ha en fin dag!

   Slett
 26. Wow!
  Marit, your roses is a real aristocrat.
  Wonderful and beautiful.
  I have a nice week.
  Greetings.
  Lucia

  SvarSlett
 27. Vackra rosor Marit! Jag har inte gillat de tvåfärgade förut men så såg jag 'Ferdinand...' i England. Ojojoj... Tack för dina porträtt - det är bra när man själv går i rosenfunderingar. New Dawn är tacksam den växte vid förra huset och sen har jag en annan favorit 'Iceberg'.

  Kram, Carina

  SvarSlett
 28. Tusen takk, Carina! Jeg likte de heller ikke før, men nå liker jeg de veldig godt! Ferdinand Pichard er utrolig vakker. Jeg så den på en blogg nå i sommer, og ble helt betatt!
  New Dawn og Iceberg er vakre roser :)

  Klem, Marit

  SvarSlett
 29. Knallfine roser!! Jeg elsker Nuits de Young. Men New Dawn har regelrett forsvunnet helt. Den fikk en for hard plassering med for mye ugress rundt seg.

  SvarSlett
 30. Hei Marit. Du har sikker lest bloggen til Vårli - Valdreshagen. Hun har rosa Mundi i H7. ( selv om hun sier at deler av hagen er H5-6). Jeg har selv tenkt å prøve den i min hage i sone H6-7. Rosa New Dawn greier seg også i min hage selv om den blomstrer senere hos meg :)
  Ha en fin dag!
  Lena

  SvarSlett