tirsdag 12. august 2014

Nye gjøremål...

 I går fikk jeg ryddet hele drivhuset og fikk kastet døde planter på komposten. Om 13 dager får jeg besøk av Svarstad hagelag, og da må det ryddes litt. Jeg synes det er litt skummelt, men sånn er det når en takker ja i november om glemmer hele greia ;-) Hun som er leder ringte meg på torsdag og det går nok helt sikkert fint.  Jeg har jo 13 dager på meg til å få ryddet litt mer i hagen ;-)

I dag har jeg fått en liten søt steinhaug på 7 tonn som jeg skal ha til å lage en gangvei langs den nye hekken. Jeg har fått kjøpt duk til å legge i bunnen og skal etterpå dekke den med et tynt lag med stein. Dette gjør jeg for å lage det så vedlikeholdsfritt som mulig. Det er veldig tungvindt å klippe gress og ugress som det vokser nok av der. Jeg har en elektrisk kantklipper som jeg har brukt der, men den er så tung å bruke for meg. Så dess mindre klipping jo bedre. Først må jeg klippe til duk, og bare det er  mye jobb, så det tar nok litt tid dette her. For ikke å snakke om å spa opp tung stein. Dvs. steinene er ganske små, men de er tunge. Jeg skal ta bilder av det så dere kan få sett hva jeg mener.  Jeg skal ikke gjøre dette alene bare så det er sagt. Krefter til det har jeg nok ikke, men med god hjelp går det nok. Det haster ikke ;-)

Et sted som jeg er halvferdig med nå er der hvor jeg hadde pallekarmene før. Nå har jeg plantet to fiken som jeg hadde inne i vinter der + bringebær og rød og hvit rips. Om fiken overlever vinteren her er ikke godt å si, men hvis ikke kan jeg lett fjerne de for jeg har plantet de ytterst.

Det som sees her er den ene nye rosebuen som jeg kjøpte sist.  Den står der hvor den nye"gangveien" med stein skal komme. Her ser dere den "nye" thujahekken vi plantet i sommer, og det er bak der som jeg har plantet fiken, rips og bringebær. det vokser også en stor rabarbra der som sees til høyre. Her sto det tre pallekarmer og det var mye jobb å få vekk røtter og få frigjort resten av jorden som var i de. For ikke å snakke om de illsinte maurene som var der. brune, små sinte maur som ville forsvare boligen sin mot meg. Jeg ble bitt flere ganger og det hovnet opp og klødde i 5 dager før det ga seg... ;-) Klok av skade skal jeg bruke lange gummistøvler neste gang! 
Jaja, jeg fikk plantet det jeg ville, men har to pallekarmer til som jeg skal fjerne, men det blir ikke før til neste år tror jeg.

Ripsbuskene som sees nærmest på bildet er veldig gule. Tror de både har tørket mye og har fått lite gjødsel. Jeg ga de gjødsel her om dagen, men var det dumt? Det er jo sent i sesongen, men de rekker vel ikke å vokse så mye mer nå? Jeg tenker på avmodning, men disse skal være hardføre, så da spiller vel det liten rolle?
Jeg vet at det er sånn med roser, men rips tåler vel mer enn de? ;-)

Bildet er klikkbart og da får dere sett det litt bedre.

32 kommentarer:

 1. Ja det er lett å være eple-kjekk i november he he, men din hage har så mye å by på og alt må jo ikke være helt perfekt så det blir helt sikkert en opplevelse for hagelaget.

  Men det er jo tid for å begynne å forberede høsthagen, få ryddet i drivhus og bed det er nok å finne på hvis en vil.

  Ha en strålende tirsdag Marit, her er det sol, regn ,torden osv i dag så jeg får fly litt inn og ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Jeg vet ikke om jeg er enig i det, men de skal nå komme her og kikke.

   Det er nok å finne på ja, og arbeidsledig blir en aldri når en har hage.

   Sånt vær var det her i går også. Litt inne og litt ute :-)

   Ha en fin onsdag, Marit!

   Slett
 2. Det skal nok blive godt til de kommer, bare der kommer regn, så hjælper det altid :)
  Ups med myrer det er ikke sjovt. Jeg har læst et råd med flormelis og kartoffelmel blandet sammen, det skulle kunne få dem væk. Det er da et forsøg.
  God arbejdslyst med stenene, godt du har hjælp til det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ennå har vi ikke fått så mye regn. Noen mil herfra fikk 70 mm på to timer i går natt, så noen har fått mer enn de trenger på en gang ;-)
   Nei, maur er ikke morsomt, og spesielt ikke når de biter!
   Jeg har også lest det rådet, men jeg har aldri prøvd det selv.
   Ja, jeg må ha hjelp til sånne tunge ting, for det klarer jeg ikke alene. Godt å få hjelp ja :-)

   Slett
 3. Ser du også har gjøremål i hagen din fremover:-) Kunne tenkt med steinstier jeg også, for gressklipping er slitsomt.
  Jeg har hørt at en ikke skal gjødsle noe fra august, annet enn sommerblomster, ev. det som er i drivhus, men jeg vet jo ikke. Sikkert noen som vet.
  Artig å si ja til hagelag! De kommer sikkert ikke for å se på ugresset ditt, men alt det andre spennende og fine du har. Bare alle solhattene du har hatt bilde av da! Spennende.
  Ha en fin fin hagearbeidsdag du også.

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nettopp det det er, for det er så mye ekstrajobb når en må gå med kantklipper etterpå.
   Ja, det er nok riktig det du sier med gjødslingen. Men rips som har stått i små potter i hele sommer tåler nok å få litt næring selv nå :-)
   Ja, noe er det jo å se på her, men det var mer tidligere i sommer for nå er mye avblomstret som normalt skulle blomstret nå. Det har gått litt fort i svingene i varmen ;-)
   Men solhatter har jeg mange av fortsatt. Håper bare de blomstrer om 12 dager også :-)

   Ha en fin dag!

   Slett
 4. Ja, det er skrekkblandet fryd å vise frem hagen sin til andre. jeg mener at når en har stor hage så må man tåle litt ugress innimellom. Ellers har man ikke tid til verken å jobbe, ta seg av huset innendørs eller å ha familie. Da får det heller bli litt ugress ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Jeg har jo egentlig tid til det, men kreftene strekker ikke til bestandig.
   Men de tåler nok litt ugress tenker jeg ;-)

   Slett
 5. Glemte å kommentere ripsen. de er gjerne litt triste og gule på høsten uten at det gjør noe. Vet ikke om høstgjødsling skader, men rips er litt treg til å komme igang. Min var iallefall det, tok 3 år før det ble noe avling å snakke om. Den sto liksom å stura for seg selv, litt trist og gul utpå og ingen bær. Men i år har den virkelig slått ut håret eller rettere sagt bæra :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sikkert helt normalt, og spesielt når de har stått i små potter hele sommeren og ikke blitt gjødslet ;-) Jeg kjøpte de nettopp, så det går nok bra med litt gjødsel. Det tar noen år før de bærer rikt ja. Jeg har en hvit rips fra før og det tok sin tid med den også, men i år har den vært full av bær.

   Slett
 6. Det låter som att du inte blir sysslolös, lycka till med trädgårdsbesöket. Ha det gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt sikkert! :-)

   Ha det godt!

   Slett
 7. Hissige maur er ikke til å spøke med. Det var et spennende prosjekt med sti langs hekken, fint med Rips og Fiken i nærheten.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, de var veldig hissige og ubehagelige! De var rett og slett agressive.
   Ja, jeg håper at det blir bra etterhvert.

   Ha en fin onsdag!

   Slett
 8. Du sier noe - rydding av drivhuset står på min plan også, og nå er det vel på tide å begynne?! Saken er at det mye mer moro å drive i hagen enn å rydde i "gammel moro". Det høres fint ut med stiprosjektet ditt. Regner med at du viser bilder etter hvert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er absolutt på tide, men som du sier så finnes det gjøremål som er mer gøy enn gammel moro ;-)) Bilder kommer etterhvert :-)

   Slett
 9. Spændende med besøget af besøget af Svarstad hagelag - og fin idé med stenene langs hækken! Godt at du har hjælp til arbejdet med at lægge de 7 tons :-)
  Ha' en dejlig aften, Marit, klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende, og det er godt at jeg ennå har 12 dager på meg før de kommer! Jeg håper at det blir bra, og det er veldig godt å få lit hjelp til det, ellers hadde jeg nok ikke blitt ferdig før til neste sommer ;-)

   Ha en deilig dag, Gitte, klem!

   Slett
 10. Hei Marit

  7 tons sten, så er det godt at have hjælp!
  Men meget forarbejde er der, så godt du tager dig god tid!
  Ribs er utroligt robuste, behøver næppe gødning, men tager da nok heller ikke skade:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er helt sikkert! Stein er veldig tungt og kompakt, så det er absolutt godt å få hjelp til det. Jeg må bare ta den tiden til hjelp, for det må gjøres endel i forkant av dette.
   Nei, de tar nok ikke skade av det ;-)

   Ha en deilig dag!

   Slett
 11. Det er helt sikkert spennende for Svarstad hagelag å komme på besøk hos deg, enten du rekker å rydde eller ikke :-) Du har jo så utrolig mange forskjellige planter :-)

  SvarSlett
 12. Roligt med trädgårdsbesök! Jag tror du har så fin i trädgården redan, så det kommer gå kanon. Det var mycket sten det, hoppas du visar hur det blev. Jag är själv sugen på att ta in mer sten i trädgården. Om rips vet jag ingenting, men kan inte tänka mig att de tar skada och inte hinner avmojna innan dess.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir nok gøy det! Det går sikkert bra uansett. Jeg skal vise bilder når jeg har fått gjort det ferdig. Stein i hagen liker jeg veldig godt, for det bryter opp alt det grønne :-)
   Ripsen tåler nok det meste tror jeg!

   Ha det godt!

   Klem, Marit

   Slett
 13. Rydding av drivhuset er min dårlige samvittighet for öyeblikket. Det ene drivhuset er smekkfullt av plastpotter som burde värt ryddet bort til en annen plass....
  7 ton stein var ikke småtterier - her kjörer mannen i huset stein, grus og bark for fulle mugger. En tung jobb, men resultatet blir fint!
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er drivhuset mitt fullt av også, men så langt har jeg ikke kommet. Har fått ut døde planter etter tørken, og bare det hjalp mye ;-)
   Steinhaugen er ikke så stor, men du verden hvor tungt det er!
   Jeg er sikker på at det blir fint!

   Klem!

   Slett
 14. Hei Marit! Du måha steinkrefter. Men pass på deg selv. Lykke til med hagebesøk! Skulle vært morsomt å se hagen din. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Jeg har nok ikke steinkrefter, nei, men må ta det pent og rolig og ta tiden til hjelp. Jeg kjenner i dag at det gjør vondt overalt, så i dag blir det lite gjort.
   Takk! Du er hjertelig velkommen hvis du skulle være på disse kanter!
   Ha det godt!

   Slett
 15. Så gøy med en "søt liten haug" på 7 tonn! Det kommer til å bli knallfint.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånne hauger er både søte og små ja... ;-)
   Ja, når jeg en gang blir ferdig blir det sikkert fint :-)

   Slett