mandag 28. april 2014

Jeg har blitt lurt, and same procedure as last year...

Det går nesten ikke an å klage på dette fine været, men jeg er litt bekymret pga. det. Fra onsdag til lørdag melder yr om så lav temperatur som bare 1-2 grader om natta. Nå har alt bladverk på alt fra lønner til trepeoner, roser osv.kommet ut på grunn av den varmen vi har for øyeblikket. I går var det 23 grader her og det blir nok like varmt i dag, 21 grader inntil nå. Det betyr at det kan bli nattefrost her, så på onsdag må jeg ut med agrylduk å dekke de trærne jeg er mest redd for, f.eks hjertetreet som jeg vet av erfaring vil fryse og få svarte blader. Men jeg kan ikke dekke hele hagen med duk, så jeg må håpe på at det ikke blir så kaldt. Men de har meldt det samme i flere dager nå, så det er fare for at det stemmer.

I dag har jeg pottet opp ikke mindre enn 40 dahlia og alle er fra de jeg satte i høst/vinter i kjelleren har kommet med grønne skudd! Så det var enklere enn jeg trodde å overvintre dahlia i kjelleren. I drivhuset er det pr. nå  32 grader, og det er med alle luker oppe og dør på vidt gap. Jeg får ikke gjort så det blir noe kjøligere der. Det er nesten til å få heteslag av når en er der å jobber ;-)

I går holdt jeg på med å tømme dammen. Maks uflaks måtte jo inntreffe, så lensepumpen ville ikke virke. Normalt tar det 40 minutter å tømme dammen på 4000 liter med den, men jeg måtte da bruke pumpen til fontenen i dammen, og det tok da 5 timer... Mens jeg holdt på å tømme dammen for jeg se noen bitte, bitte små rumpetroll svømme i dammen. Det må ha vært noen egg som jeg ikke hadde sett når jeg tømte dammen for egg, og nå svømmer altså mange bitte små rumpetroll rundt i dammen. Og jeg som trodde jeg hadde fått opp alle eggene... Noen av de ble nok tømt på gresset i går før jeg oppdaget disse, men likevel myldrer det av de i dammen. Så da må jeg til med håv og bøtte og flytte rumpetroll som i fjor... Jaja, det er litt av en jobb å ha en hagedam hvor froskene elsker å legge egg ;-)
I går når jeg skulle legge ledningen til pumpa som driver fossen under en damduk som er løs, så var det selvsagt en stor frosk der. Jeg vet ikke hvem som skvatt mest av frosken eller meg, men jeg skvatt i alle fall noe fryktelig!  De vet å gjemme seg godt der du minst venter å se de...

Pga. varmen så blomstrer hepatica veldig fort av nå. Det er synd, men lite å få gjort noe med. Her kommer noen bilder av de som har blomstret i det siste.
Først noen bilder av en utrolig vakker vårblomst,
Jeffersonia dubia

Hepatica transilvanica 'Blue Jewel'

Hepatica nobilis

Hepatica americana

Hepatica americana

Hepatica kyrvinberg

Hepatica henryii 'Flore Pleno'  Denne er så bitteliten at det er vanskelig å få gitt dere et inntrykk over hvor liten den er. Men det er en vanlig liten hvit merkepine som er i bakgrunnen.

Perleblomster og hvitveis

Trillium pusillum

44 kommentarer:

 1. Jeg er også lidt bekymret for min have - for her lover de nattefrost sidst på ugen, og lige nu er det sommer: Æblerne blomstrer og syrenerne står med meget store knopper ligesom kvæden. Nej, hvor vi ikke vil have nattefrost nu!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja vi får håpe at de tar feil angående frosten! Vi vil ikke ha det nei...

   Slett
 2. Uha, jeg håber, I ikke får frost, Marit, men det er godt, at du er forberedt med acryldug til planterne! Vi får også et par kølige nætter her, men dog 6 grader. Og her er det de lilla blomster på judaspenge (lunaria annua) og bregner, der lyser op i disse dage.
  Klem og ha' en dejlig aften - måske med jagt på de små haletudser :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det håper jeg inderlig at vi ikke får, men er redd for at det er det som blir her. Yr melder nå om 0 grader natt til torsdag.
   Bregnene dine er så vakre!
   Jeg må vente litt med å jakte på de, for de er så bitte små enda.
   Klem, og ha en deilig dag!

   Slett
 3. Åh dine hepatica er så smukke. Ja det er træls, at de lover frost igen, det gider vi ikke. Jeg ville have plantet mine dahliaer ud i dag, men turde ikke alligevel, de var også begyndt at skyde. Vi krydser fingre for at frosten udebliver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er veldig søte! Nei frost vil vi ikke ha nå. Dahlia tåler ikke frost i det hele tatt. Vi må håpe på det beste!

   Slett
 4. Hoppas verkligen att du inte får någon frostnatt, när det bommar så fint i din trädgård. Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det får vi håpe på at vi slipper!
   Ha det godt!

   Slett
 5. Oh so nice! I love blue flowers...

  xoxo, Juliana | PJ’ Happies :) | PJ’ Ecoproject

  SvarSlett
 6. Åh, så nydelige blomster. Ikke greit når det er full sommer en dag og tilnærmet vinter den neste, men vi får gjøre så godt vi kan. Lykke til. Hilsen Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det blir store kontraster hvis det blir så kaldt. Plantene har ikke godt av det nå...

   Slett
 7. Nei, vi krysser fingre for at det ikke blir så kaldt. Godt man ikke har plantet ut noe ennå. Jeffersonia Dubia er vakre. Jeg hadde en fin tue, men den strenge vinteren i fjor og etterfulgt av "flom" ned fjellet tok kverken på dem :-(. Men jeg fikk kjøpt ny i fjor høst, så to bittesmå blader kommer nå opp i bedet. Jeg kjøpte også Diphylla, men den ser jeg ikke noe til ennå. Men håper i det lengste. Dine Hepatica er også vakre :-). Ha en fortsatt fin uke, med ønske om at det går bra med alle plantene dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke plantet ut noe unntatt stemor. Jeffersonia diphylla hadde jeg også inntil i fjor men i år har jeg ikke sett noe til den. Den er nok litt mere sart enn den blå. Tusen takk!
   Takk det samme til deg!

   Slett
 8. Ja, det er litt merkelig vær for tiden. Håper virkelig plantene og trærne dine ikke tar skade av det varierende været. Vært veldig varmt her også noen dager, men i dag er det kaldt og regn igjen. Vil ha mer finvær=))) Kos deg i hagen, Marit=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det blir helt feil med frost etter sommer... Får håpe du får mer finvær snart!
   Kos deg i hagen!

   Slett
 9. Sååå mye styr! Vær og frosker lar seg ikke styre. Håper vi slipper unna nattefrosten :-o

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er mye styr! Det er mye vi ikke kan kontrollere ja...
   Ja det håper jeg også!

   Slett
 10. Ojojoj... Presidentsippan är så fin, så fin! Väntar på att frön jag sådde i höstas ska gro :) Den lilla rosa blåsippan var fantastiskt läcker. Allt var härligt och fint men du vet hur det är med samlare.. Men vår vanliga blåsippa är bland det vackraste man kan se.

  Hoppas dammen blir ren och fin nu då!

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den er så fin! Håper du får spiring på dine frø! Ja jeg samler på hepatica også ;-)
   Den vanlige blåveisen er også veldig vakker ja :-)

   Ja det håper jeg også!

   Klem Marit

   Slett
 11. These are the charms of spring and are in trouble.
  Lovely are your hepatica.
    I like the color pink.
  They are wonderful.
  I wish you a good, quiet night.
  Good night.
  Lucia

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes it is! Thank you :-)
   I wish you a very nice day!

   Slett
 12. Så vackra bilder, Marit!! Jag har inga soppor hos mig så jag njuter extra mycket av dem du visar. De har pratat om frost här på torsdag natt, men jag lyssnar inte på det tror jag;)
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Du må få deg noen hepatica :-)
   Nei vi vil ikke høre på de! ;-)

   Klem Marit

   Slett
 13. Det meldes om fare for nattefrost hos oss også. Jeg skal passe på at temperaturen i drivhuset ikke går for lavt, men ellers får det gå som det går. Hjertetreet har blitt over 5 meter etter hvert, så her blir det ingen forsøk på dekking.
  Det er jo litt synd at det blomstrer så fort av, men sånn er det i varmen.
  Endelig blomstrer Jeffersonia dubia hos meg også. Den er nydelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, det må jo være uvanlig hos deg!
   Drivhuset står det varme på så det går greit , men det er verre med resten av hagen. Ja sånn er det i varmen.
   Den er nydelig ja!

   Slett
 14. Kære Marit
  Jeg håber, at alle dine planter klarer vejret. Jeg krydser fingre!
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlett
 15. Håper ikke det blir nattefrost! Som du sier, har varmet fått alt til å springe ut fortere enn ellers, så frost passer dårlig nå......

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nattefrost passer veldig dårlig nå...

   Slett
 16. Krysser fingrene for at hagen din ikke fryser. Det har også vært varmt her, men med fortsatt kuldegrader på natta har det ikke tatt helt av enda :) Den miniblåveisen er jo helskjønn :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her har det vært sommer i over en uke med 20 grader om dagen og 10 om natta. Så her har alt kommet så langt...
   Tusen takk, ja den er så nydelig!

   Slett
 17. Nei, det er jammen meg ikke enkelt å passe på alle busker og planter hele tiden når været veksler slik. Det er i allefall helt klart at faren for nattefrost ikke er over på Hedmarken selv om det er deilig sommervarmt om dagen. I dag våknet vi forresten til regn, så noe er i ferd med å skje hva gjelder været. Lykke til med tildekking etc.!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det er helt sikkert! Faren for frost er stor her også for det blir alltid så kaldt her.
   Takk!

   Slett
 18. Underbara vårblommor du visar! Det är trist med de kalla nätterna. Här har vi varnats för en kall torsdag-natt, -5 grader och snö. Inte kul för alla växter som blommar så fint nu:-(

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, vi får krysse alle fingre og tær på at kulden holder seg borte!

   Slett
 19. What a wonderful flowerphoto's Marit. I hope the frost won't damage your garden. Overhere hail forcasted, I hope my Hosta's won't get damaged.
  Have a wonderful day and enjoy all the beauty in your garden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! I hope your hostas not get damaged. Hail is not good for them.
   Have a wonderful day, Marijke!

   Slett
 20. Så mange vakre blomster du har som blomstrer nå i hagen din. Håper det ikke blir så kaldt som det er meldt fremover.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
 21. Tusen takk! Nei, jeg håper også at de tar feil mht. til frosten. Det ville være ødeleggende for frukttrær og alt nå som alle blader har kommet så langt.

  Ha en fin tirsdag du også!

  SvarSlett
 22. Hei Marit :) Så mye flott som blomstrer hos deg! Helt fantastisk! Håper at jeg etter hvert får fylt opp med forskjellige vårblomstrer, litt av typen man ikke ser i enhver manns hage! Jeg har veldig lyst å få det til ved å så stauder selv :) håper det lar seg gjøre. Det nydelige vårværet er fantastisk, men som du er inne på - nattefrost nå vil ødelegge en del, og man kan ikke dekke til hele hagen! Vi får krysse fingrene å håpe på det beste :) En fin uke videre ønskes fra Tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tone!
   Tusen takk! Ja nå er det mye å glede seg over i hagen. Det er ikke så vanskelig å så noen stauder, mens andre krever litt mer kunnskaper. Noen trenger kuldebehandling for å spire, men som regel går det veldig fint å få det til :-)
   Du får det nok til! Jeg har dekket til halve hagen, men det lar seg ikke gjøre å dekke alt. Må bare dekke de som har tynne blader som lønn osv.
   Ønsker deg også en fin uke!

   Slett