fredag 30. september 2022

Månedens siste bilder fra september...

 Nok en måned er snart slutt i 2022. Jeg tar med månedens nedbør for september med i dag selv om det er meldt om litt regn i kveld.  Vi har vært så heldige at for noen dager siden så regnet det mye her, og vi fikk 68 mm med regn. Det er nesten ikke til å tro, og for en gangs skyld kom regnet rett hit og ikke alle andre steder. Toalt for september er pr. nå 130 mm. Det er også meldt om mer regn. Etter et helt år med lite nedbør er dette helt fantastisk.

Nå er både naturen rundt her og hagen min gjennomvannet. Det er betryggende å tenke på. Alt av vintergrønt har fått fuktighet langt ned i bakken til røttene, og det er igjen godt tilsig til brønnvannet. Det kunne ikke vært bedre. 

Så over til månedens siste bilder som ble tatt i går. Denne utsikten over hagen har vært med fra januar. I åsen bak oss der begynner nå høstfargene  å komme, og til slutt blir mye av åsen helt gul. Hageslangene er tømt for vann, og de har jeg ikke bruk for mer i år.


Det er flere hosta rundt om i hagen som nå har fått gule blader. Det kommer nok mer av daglengden enn av temperaturen tror jeg. Ennå har vi ikke hatt frost. 


Jeg har fortsatt på drensrørene som er koblet til takrennene. Da får noen planter litt mer regn når det først regner. Det gjelder å utnytte hver regndråpe.


Dette lille hjørnebedet som egentlig er en del av et stort hostabed har jeg døpt til Mariebedet. Jeg har byttet helleborusfrø med Marie i Danmark, og hvis jeg er heldig så kan de spire i bedet under hostaene der. Det blir spennende å se neste vår.


Hosta er så grønne hele sommeren, men akkurat nå om høsten skifter alle til forskjellige gule nyanser før de fryser. 


Bregnene har også fått høstfarge nå.


Dette er en hvitrogn / Sorbus koehneana ( tror jeg det er) som jeg fikk  for flere år siden som små frøplanter av en venninne av meg som hadde sådd. Nå er de ikke små mer :)


Rognebærene er så fine, og fargene på bladene er ildrøde før de faller av.


Trær og busker har vokst veldig mye nå i sommer, for denne sommeren har egentlig bare gjort plantene godt når de bare har fått nok vann (av meg).Dette er trompettre / Catalpa erubescens 'Purpurea'.
De nye bladene om sommeren ser nesten svartlilla ut, derav  navnet 'Purpurea'


Rhododendron har veldig fine blader de også.


Denne clematisen har jeg etterlyst i hele sommer, og endelig kom den frem med blomster og det hele :)
Clematis 'Piilu'. Bedre sent enn aldri...


Dette er mitt tulipantre som jeg plantet i fjor vår. Det er som mye annet her variegert. Liriodendron tulifera 'Aureomarginata' heter det. Jeg tviler vel på om det vil blomstre her,  men det vil tiden vise. Treet er en slektning av magnolia, og jeg fant et bilde av hvordan blomstene skal se ut.
Det er merket som H3, og det vil si at det egentlig ikke skal klare seg her. Som dere ser er min thujahekk snart på 2,5 meter, og den lager et supert microklima i hagen. Treet kan bli 7 meter høyt, så snart har jeg enda et tre som må klippes litt :)

God helg/ weekend!

40 kommentarer:

 1. Hello Marit :=)

  I am so pleased for you that you had so much rain so that it reached the roots which were in need of water. That is what we need here in Portugal. My garden soil is hard and the light drizzle we have had doesn't each the roots. We need a heavy rainfall. How different it can be in different parts of the world where weather conditions are extreme. and houses and people have been swept away by floods.

  Lovely photos of your plants, and nice view in your first photo showing the hills in the distance. The White Roe berries look very attractive against the red branches, and I was interested in your trumpet tree as I have the Trumpet vine.
  My best Wishes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia :)

   I'm very happy about the rain we got, and it will rain a lot tomorrow too. Yes, you need a lot of rain in Portugal. I hope you will a lot of rain in the future. Yes, the hurricanes in Florida scares me. It's terrible to see how much damage rain and wind can give.

   Thank you. I guess you can have a trumpet tree in your area too.
   All the best to you!

   Slett
 2. Vyn över din trädgård (den översta bilden) är så vacker. Det ser så inbjudande ut. Så bra att ni fått så mycket regn. Jag önskar att vi hade fått det också för det behövs en rejäl rotblöta för mina rhododendron.
  Mina hostor har bara på ett par dagar fått helt gula blad. När det väl börjar går det fort. Och när frosten kommer ordentligt, ja då brukar dom lägga sig ner och tacka för sig.
  Det var ju snällt av Clematis 'Piilu' att visa dig en blomma till slut. Och tänk att du har ett tulpanträd. Tänk om det skulle blomma, vilken lycka!

  Önskar dig en fin fredag eftermiddag och kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg er veldig glad for alt regnet vi har fått, og mer skal komme i morgen. Jeg håper at du også får mye regn snart. Sånn er det her også. De ble gule veldig hurtig. Daglengden er lik både hos deg og meg :)
   Hosta tåler ikke frost i det hele tatt, og de klapper helt i sammen når den kommer.
   Ja, ikke sant! Det er veldig sent å blomstre nå, men jeg er uansett fornøyd. Ja, det hadde vært utrolig morsomt hvis det ville blomstre en gang.

   Ønsker deg også en fin helg!
   Klem, Marit

   Slett
 3. Hej Marit!
  Det ser riktigt fint ut hos dig. Alla vackra färger på träd och buskar, hösten är fin. Så bra att du har fått mycket regn, det har vi också. Idag har det varit soligt och ett riktigt skönt trädgårdsväder.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, nå begynner høstfargene å komme, og det er jo så fint å se på. Jeg er veldig glad for regnet, og så bra at du også har fått mye regn. Det har vært så fint vær her også, men det var kjølig i dag tidlig.
   God helg.

   Slett
 4. Dine bede ser så fine ud med de forskellige gule nuancer sammen med de planter, som stadigvæk er grønne. Hver gang du viser naturen uden for din have, slår det mig, hvor vidt forskellige naturforhold vi lever i.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Selv om avstanden mellom oss ikke er så stor, så har vi veldig forskjellig natur rundt oss ja.

   Slett
 5. Brunsneglene spiser opp hostene mine! Vi måtte flytte dem fra bedet ved veggen da vi skulle pusse og male muren. Der fikk de stå mer i fred enn der de er nå. Det er nok tørrere inne ved veggen, så sneglene liker seg ikke så godt der. Hostaene må tilbake!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så trist da! Her er det også noen få brunsnegler, men de lar mine hosta få stå i fred. Ja, det er nok mye tørrere inne med veggen. Får håpe at dine hosta får stå i fred!

   Slett
 6. Hosta og bregner giver nogle fantastiske farver i efteråret. De lyser op i de kortere dage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør de. Vi får glede oss over den korte tiden de lyser i hagen.

   Slett
 7. Overraskende mye grønt i hagen din fremdeles. Her har det blitt forholdsvis mye gult og rødt de siste dagene. Det har jo bøttet ned med regn, kunne godt kommet litt tidligere. Det har blitt mye vanning i sommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det kommer nok av at det ennå ikke var vært frost her. Det er helt sant, men sånn ble det ikke i sommer. Jeg kjenner at jeg er veldig lei av vanning nå, så det skal bli godt med en pause.

   Slett
 8. Todavía se ve precioso tu jardín. Tengo un tulipero, lo sembré creo en 2012 y ahora es el más alto del jardín, espero que el tuyo pueda seguir creciendo. Abrazos. Ah encantada con esa lluvia en tu jardín.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Teresa. So nice that you have a tuliptree too. I guess it grows better in your garden than mine. The rain was very needed, and I am so happy about it. Abrazos :)

   Slett
 9. Så fine gule farger på dine Hostaer. Rødfargen på Rognebærtreet med fine hvite bær var flott.

  Ha en fin helg med regn til hagen din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er fine nå så lenge det varer. De varer ikke så lenge tror jeg. Tusen takk.

   Ha en fin helg du også i regnværet!

   Slett
 10. Hej Marit
  Ja det er skønt med noget regn, vi var ved at opgive og planterne med, men nu ser de glade ud.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er så deilig med alt dette regnet. Nå har de fått det de behøver før det fryser til her. Alt vintergrønt behøver mye regn, og spesielt nå i år siden det har vært så lenge tørt.
   Klem

   Slett
 11. Nu kan du endelig hvile dig lidt, rulle haveslangerne sammen og nyde synet af de flotte høstfarver i haven! Det må være dejligt at gå rundt i din skønne have med kameraet og tage alle de gode billeder Marit. Godt du endelig fik al den regn der er brug for. Måske har din klematis ventet på netop dette?

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig er det pause fra vanning, og nå er det bare planting av løk som gjenstår. Jeg nyter høstfargene nå ja! Det er så godt å få sy mye regn på en gang ja. Det er ikke godt å si, for jeg har vannet den mye i sommer. Jeg tror at den kanskje frøys helt ned i vinter, ig at den har brukt hele sommeren på å vokse seg frem igjen. Jeg cet ikke om det er sånn, men det er en mulig forklaring, Ulla.

   Hilsen Marit

   Slett
 12. Jag håller tummarna för att ditt tulpanträd kommer att blomma och som du säger skyddar säkert den höga häcken bra och skapar mikroklimat. Grattis till regnet! I hjärtat av Småland har det också varit supertorrt sen i våras. Det börjar bli så fina färger nu med allt som går över i gult och rött.
  Ha det gott
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg tror nok at hekken hjelper på overlevelsen i hagen. Jeg håper at du også får masse regn fremover. Det har vært veldig tørt her også det siste året. Ja, fargene er i ferd med komme frem nå.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Rost och rädisor är nu Ätliga trädgården. Jag glömde att ändra inställningarna hos dig.

  SvarSlett
 14. Hi Marit: I will catch up with you later. My daughter and son-in-law are visiting from Ottawa and I don't have much time. We had a full day out yesterday and are getting ready for another today. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi David,
   Thank you for your short visit. I'm looking forward to hear from you again. It sounds lovely with visit from your family. Enjoy it!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 15. Vackra bilder! Naturen är så fin!

  SvarSlett
 16. Så mye fint å se i hagen din. Det er fint med høst også da. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er jo det. Fargene varer ikke så lenge, men det er fint så lenge det er sånn.
   Hilsen Marit

   Slett
 17. Jeg kan se, du er gået fra sommer til efterår. Nu er der mange flotte gule farvenuancer på dine billeder, navnlig på hostaerne. Her har vi også fået regn, og det er dejligt at kunne rulle haveslangen sammen og hænge den på plads.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig har det blitt høst her. Hosta sier tydelig i fra hvilken årstid det er. Ja, endelig har vi fått regn, og det er godt å slippe mer vanning i år. Hageslangen fortjener å få hvile nå.

   Hilsen Marit

   Slett
 18. I am enjoying all the beautiful colours of fall in your lovely garden, Marit.

  Hugs and blessings 🍂🍁

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. Have a wonderful week. Many hugs.

   Slett
 19. Hello Marit,
  Happy October! Your garden looks beautiful with the fall colors. I love the hostas, the ferns and the clematis. Beautiful photos. Take care, enjoy your day and a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Happy October! Thank you. Yes, the autumn is beautiful.
   Take care you too, and enjoy your day and week!

   Slett
 20. Hei Marit.
  De fleste planter i Norge trives vel når det er varmt nok - bare de får vann. Problemet er vel mangel på varme - i allefall hos meg. Selv om denne sommeren slett ikke var dårlig i så måte her.
  September hadde 36 mm regn her - normalt er 111mm, så det ble en tørr måned, men ingenting har tørket likevel. Vi har da hatt nok regn ellers.
  Misunnelig på thujahekken din også he he he - den gor jo super wirndbreak og godt mikroklima.
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
 21. Odyssey og syrenhortensiaen ser ud til at trives godt i din have, og den hvidfrugtede røn har fantastisk flotte efterårsfarver.

  SvarSlett