fredag 29. april 2016

Rosa drømmer...

Blommig fredag igjen, og i dag hadde det passet godt med hvilken som helst fargedrøm. Etter en hel uke med snøbyger, snø, og atter snøbyger er jeg mildt sagt sugen på litt farger uansett hvilken, selv om rosa fargen er en stor favoritt her.

Dagens bilder blir lett blanding, men rosa nyanser er med. Drømmer om mange rosa blomster i månedene som kommer!

Siden det har vært så iskaldt i det siste så står hagen omtrent på stedet hvil. Veldig lite nytt å vise akkurat nå, men litt er det da :)

Når været er helt pyton, så går jeg en tur inn i drivhuset for der har jeg mange helleborus som jeg ikke har latt være ute i frykt for at de skulle fryse og bli ødelagt. De er ikke herdet for sånt vær det har vært i det siste, så de må få en gradvis tilvenning. Sist lørdag sa noen naboer at det hadde vært -6 grader enkelte steder her, så jeg tror de har hatt det fint innendørs likevel...


Rosa drøm...


To nye frøplanter av Primula denticulata har begynt å blomstre. Disse krysser seg selv, og dukker opp i stadig nye variasjoner.

Ikke helt rosa, men nesten... Nå er det veldig mange helleborus som snart skal begynne å blomstre, så nå blir det flere å vise enn denne ene. Men den er så vakker synes jeg at den får bli med dette ferske bildet.

Denne sprang ut i går og kalles for "Picotee". Picotee er beskrevet her i Wikipedia. Denne er min absolutte favoritt, og kan også kalles en rosa drøm...

Ha en fin fredag! Nå skinner solen her og det er 8 grader. Jippi!

Se flere rosa drømmer her

mandag 25. april 2016

Snø og hagelagsmøte...

Ja, i dag tidlig var det et lite festlig syn som møtte meg, for det var kommet litt snø i løpet av natten. Ikke så uventet, for siden lørdag har det vært mange snøbyger i luften. Likevel kom det litt som et sjokk, for det er tross alt 25.april i dag :( Trodde det snart skulle bli litt varmere her, men det ser ikke sånn ut. Nattefrost er meldt de neste to nettene, så vinteren vil ikke slippe taket.

Litt forfrosne og snødekkede stemor på trappa...

Bilde tatt ut gjennom kjøkkenvinduet...

I dag får vi i hagelaget her besøk av Line Yri som skal holde foredrag om Dagliljer, den perfekte staude og vise bilder. Hun har en stor kunnskap om dagliljer og iris, og senest i august i fjor samarbeidet vi om en irisimport fra USA. Vi har importert dagliljer i sammen også, så det skal bli gøy å treffe henne "live"

Ha en fin dag uansett vær!

fredag 22. april 2016

Hva skal en si...

Blommig fredag igjen... Tema kunne vel kanskje ikke passet bedre i nåværende situasjon (se forrige innlegg), men det er lite nytt å si. Jeg er ennå  litt i sjokk, men det går seg nok til etterhvert.

Har kontaktet konsulent, og han skal vi snakke med på mandag. Han må komme og ta jordprøver, og så blir det nok veldig mye venting. Så det er ikke så mye  å si om det akkurat nå...

Jeg har betraktet stedet hvor jeg kan lage et slags woodland, men problemet er at det er alt for lite skygge der, og store trær vokser ikke opp i rekordfart akkurat...
Her må det tenkes kreativt...

Et stort lyspunkt ble det likevel i går, for da fikk vi beskjed om at vi får fiber lagt inn i løpet av sommeren. Da blir det en helt annen hastighet og stabilitet på Internett her enn det er i dag.

Her har vi omtrent blåst bort denne uken, og det er en iskald vind som kommer i fra nord. Natt til i morgen og søndag kan det bli -2, og på mandag kan det komme snø...
Tror jeg skal la være å si hva jeg mener om det... ;)

Julerosene mine blomstrer forsiktig i kulden, men de tror jeg tåler litt kulde. Det er verre med hjertetreet som har begynt å folde ut bladene... Nei, det er ikke mye å si om det ;)

Her kommer i alle fall noen ferske bilder!

En dobbel Helleborus orientalis

Helleborus niger 'Snowfrills'

Helleborus x ballardiae 'HGC Maestro'. Den fikk jeg av min mor etter jul for lit over et år siden. Hun hadde hatt den inne i stuen, men da jeg overtok den plantet jeg den ut i det nye helleborus bedet jeg lagde i fjor vår. Nå har den altså kommet igjen, og det er så hyggelig.


Disse to Hepatica nobilis her er jeg veldig glad i pga. fargen

Ikke mindre glad i denne her heller, nei... Jeg fikk et gledes sjokk i går når jeg oppdaget denne. Det er første gang den blomstrer her med så mange blomster på en gang. I fjor hadde den en blomst, men i år er det jo mange... Ja, hva skal en si, blomstene slutter aldri å overraske!

Avslutter i dag med årets første Primula denticulata. 

Se flere innlegg her

God helg!

tirsdag 19. april 2016

Et hagemareritt...

Huff ja, dette blir et skikkelig klage innlegg...
Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, men får starte med begynnelsen. Sist søndag hadde gjort rent i huset og hadde brukt mye vann for jeg hadde vasket masse klær også..Plutselig kommer det masse vann opp av sluket i kjelleren.  Vi fikk tørket det opp, og ringte rørlegger for å låne stakefjær. Men til ingen nytte. Vi måtte ringe etter septikbil for å tømme septiktanken som er gravd ned i hagen her. Den ble tømt i høst, så den skulle ikke være full. Men det var den, og den var full av vann...
Det er som hele hagen og alle steder i nærheten er fullt av vann. Grunnvannet er kjempehøyt og det er fortsatt tele/frost i bakken. Det virker som vannet ikke kommer noe sted.  For å gjøre det enkelt forklart så må vi grave opp halve hagen bokstavelig talt og grave ned ny septiktank m.m. Det må inn med både lastebil og traktorgraver og graves antagelig tvers gjennom der hvor jeg har mitt woodland med utallige hepatica, hosta osv.  Ikke nok med det så må det graves tvers gjennom bedene jeg har rett utenfor kjøkkenet som er fulle av trillium, hepatica, helleborus  pluss 4 trær og to store rhododendron.
Det er et sant mareritt fra en ende til en annen...

Jeg må tenke helt nytt, og heldigvis har jeg god plass ennå her. Nederst i hagen har jeg et område som jeg kan prøve å gjøre om til et nytt woodland/skogbed, men det blir ikke lett for det vender rett mot sør/syd. Det er noen store trær der, og de gir jo litt skygge. Jeg vet ikke min arme råd, men jeg har ikke noe valg. Vi må i samme slengen borre etter vann, for vannet her er så surt at kobberrørene går i stykker. Har hatt rørlegger her ganske mange ganger pga. det. Dette blir mye jobb og veldig kostbart. Jeg er helt handlingslammet og har mest lyst til å gråte, for det er utallige timer som er lagt ned i jobb her, og som er på en måte helt forgjeves.
Men det hjelper ikke å henge med hodet, så jeg må i morgen betrakte hva jeg skal gjøre. Plantene skal graves opp og flyttes, det er i alle fall helt sikkert. Alle som en!
Jeg hadde helt andre planer for hva jeg skulle gjøre i hagen i år, men sånt rår en ikke over.
Så det er bare å begynne et sted...

Dette bildet får illustrere meg akkurat nå...

fredag 15. april 2016

De første...

Blommig fredag igjen... Tema i dag er de første, og da er det vel bare å gå ut i hagen og se på alle de som nettopp har dukket opp i bedene...

Det er en like stor glede hvert eneste år å se igjen kjente og kjære planter som nettopp har dukket opp fra vinterdvalen.

En setter jo ekstra pris på de første som blomstrer etter en lang vinter!

Favoritter i hagen dukker opp overalt og akkurat nå er det Hepatica og Helleborus.

Starter med noen av de aller første hepatica...





De aller første hvitveisene, Anemone nemorosa har begynt å blomstre. Snart blir skogbunnen her helt hvit...

Helleborus orientalis 'Queen of the Night'

Den aller første i et annet bed, Helleborus orientalis

Endelig åpnet den seg ordentlig så den synes den doble blomsten. Helleborus niger 'Snow Frills'

Se flere innlegg her
God helg!

torsdag 14. april 2016

Flere vårblomster...

Sakte men sikkert kommer det flere blomster frem, og det er så hyggelig å se på de i hagen nå. 11 grader og overskyet i dag. De melder om nattefrost de to neste nettene, kanskje enda flere. Varmen om natten er ikke mye å skryte av enda...

Crocus 'Striped Beauty'  Disse plantet jeg i 2014 og i fjor var det bare noen få blomster. Nå har den blitt til en stor tue!

Denne fargen er riktig gjengitt på en navnløs hepatica

Denne kjøpte jeg i fjor fra Marianne på Spiren Gartneri. Helleborus niger 'Snow Frills'

Her har jeg med vilje tatt bilde av plante etiketten så jeg kan huske hva den heter ;)
Helleborus niger 'Christmas Star'

Corydalis 'Beth Evans'

Ha en fin dag!

tirsdag 12. april 2016

'Pink Frost'...

Ja, jeg må jo vise litt mer av denne vakre planten som jeg kjøpte på lørdag. Den er utrolig vakker i mine øyne :)
Jeg ser at han som solgte meg den kaller den for ericsmithii, men når jeg søkte på nettet kom det opp Helleborus x ballardiae. Noen som vet hva som er rett navn?

Er den ikke vakker?

Her står den på et bord, og som det synes er den enorm i størrelsen...

Denne H. niger har akkurat begynt å blomstre og står i helleborusbedet nede i hagen. Det er ikke lenge siden snøen forsvant der, så derfor er den først ut av alle de som er plantet der.  En liten bie hadde funnet den i sola i går.

Denne står i et annet bed hvor jeg også har mange helleborus. Den åpner seg snart håper jeg. Den er en "prestekrage/ anemoneform" hvis jeg ikke husker feil.

Dette er den thibetanusen som vokste opp av is og snø.

Hepatica angulosa semiplena står det i mine opptegnelser om denne.

Til slutt den vakreste av alle kanskje, nemlig nobilis...

Ha en fin dag! Her skinner solen og det ser ut til å bli en nydelig dag bare det blir litt varmere. 3 grader akkurat nå.



lørdag 9. april 2016

Vårfestival...

I dag har jeg vært sammen med 3 venninner på Vårfestival i Lier. I fjor vår hadde vi besøk av han som driver dette stedet i hagelaget vårt, og jeg har sett mange annonser for nettopp denne festivalen.
Han selger mange sorter juleroser, og stemor og krydder. På meg ble det nesten bare juleroser :)

Maken til denne kjøpte jeg i fjor vår, og den har overlevd vinteren så jeg i går. Den heter Helleborus x Sahini 'Winterbells'. Den er en krysning mellom H. niger og H. foetidus. Den kan blomstre veldig lenge utover sommeren.

Helleborus orientalis 'Double Ellen' hybrider så langt øyet kan se...

Dette er Helleborus x ballardiae 'Pink Frost'. De var megastore som det synes på bildet...
Jeg skulle gjerne tatt med alle hjem, men det ble bare en av de...

Det som ble med hjem var:

1 stk. Helleborus 'Pink Frost'
4 stk. Helleborus 'Double Ellen'
1 stk. Helleborus 'Picotee' som var vevsformert, dvs. at den er steril
1 stk. Heuchera 'Black Beauty'

fredag 8. april 2016

Forandring...

Blommig fredag igjen...

Ja, her skal jeg si det er forandring for tiden... Fra mai til mars er det stille og rolig her, men fra omtrent 1. april til 1. mai er det bare bråk og spetakkel...
Årsaken er denne...




Denne stolpen står ca 2,5 meter fra soveromsvinduet, og den starter med bråket sitt med å tromme på blikket på toppen av stolpen. Jeg har nå nettopp kjøpt ørepropper som jeg sover med, men selv de er ikke nok til å stenge støyen av den ute... ;)

Utakk er verdens lønn, for jeg gir den mat hele vinteren og så bråker den i en hel måned hver eneste dag i april... Dere ser selv hvor forsluken den er med hodet helt inne i fuglemateren.
Ja, det blir stor forandring når den slutter å bråke i alle fall... ;)

Tenkte jeg skulle vise hvordan det så ut bak bedet på dette bildet, altså innved hekken bak der. Der var det ikke annet enn gress inntil i fjor vår.

Så her har det blitt store forandringer...


Denne skjønnheten skal være i dette bedet, og jeg håper at den har overlevd vinteren...


Se flere forandringer her...

God helg!

torsdag 7. april 2016

Tidlig ute?

Blåveisene blomstrer for fullt her nå...

Hepatica rubra 'Plena'

Hepatica nobilis

Nest siste snøflekk...

Dette er på samme sted 15. mars... Heldigvis er det slutt på snøen nå... :)

Nei, over til flere vårtegn, ikke flere snøbilder...
Helleborus thibetanus

Crocus 'Ard Schenk'

Puschkinia scilloides

Dette er et dårlig bilde som er tatt på lang avstand i går med mobilen. Men jeg måtte bare forevige årets første linerle. Er ikke det veldig tidlig? Jeg synes at jeg ikke har sett de før rundt ca. 20 april her... Fant en observasjon fra 2011 og da ble den sett 14. april, så da må jo 6. april være veldig tidlig!

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...