torsdag 25. februar 2016

Favorittfarger...

Blommig fredag igjen...

Farger er noe som opptar meg mye, og spesielt de jeg ikke liker... ;)

Men jeg liker egentlig alle farger, bare de er i pastellutgaven av fargen. Sånn som f.eks rosa(lyserød), lyseblått, fersken (lys orange), grått, lyselilla, mintgrønn(lysegrønn), lysegult og beige.

 Jeg er også veldig glad i hvitt, og hvite blomster og hosta med mye hvitt på bladene går igjen mange steder her.

Men det er nok en farge som det har blitt veldig mye av i de siste årene og som kom med min nye rosedille, nemlig fargen rosa :)
Jeg har vel aldri hatt så mange rosa blomster som i de siste årene. Så rosa må være den fargen som jeg liker best akkurat nå. For en gangs skyld skal jeg ikke vise bilder av roser, men rosa blomster blir det likevel... ;)

Camellia 'Hawaii'

Camellia 'Debbie'

Clematis alpina 'Sorbet'

Se flere innlegg her


onsdag 24. februar 2016

Gode nyheter...

Jeg leste akkurat i Dagbladet at våren blir unormal varm i år. Hvilken deilig vår det blir hvis det stemmer :)  De lærde strides, for det står nemlig i samme artikkel at noen andre melder det motsatte...
Jeg velger å være optimist, og håper på en varm vår :)

I fjor vår var det relativt mildt, og da blomstret denne Helleborus thibetanus den 2. mars.  Det er jo bare 1 uke til, så det er jo lov å håpe på det samme i år.

Jeg må si at jeg lengter veldig etter å se den igjen... :)


tirsdag 23. februar 2016

Endelig...

Det tok sin tid, men endelig blomstrer den amaryllisen jeg har fått til å blomstre på nytt. Den har seks knopper, og det er veldig gøy å få det til. Jeg kjøpte den til jul i 2014, og det er en tålmodighetsprøve å få de i blomst igjen...

 Ute er det iskaldt om natta fortsatt, for de melder om -14 - -16 grader om natten fremover i alle fall i over en uke. Men solen skinner på dagen i det minste, og jeg har to helleborus som jeg bærer ut på trappa når solen skinner, og tas inn igjen om kvelden. De har overlevd siden jul, og ser faktisk sunne og friske ut til tross for to måneder inne i en kjølig gang. Håper på å plante de ut når det en gang blir vår. Vi er ikke der riktig ennå, men dagene blir lengre og solen er fremme mye lengre nå enn bare for kort tid siden. Kort sagt, det går fremover... ;)

'Alfresco'

Oppskrift på å få blomster igjen på amaryllis:

Etter blomstring klipp av blomstene og la stilken visne ned.
Gi den gjødsel hver uke, og flytt den gjerne utendørs på sommeren. Slutt å vanne den i september, og la bladene visne. Sett den kjølig f.eks i en kjeller, og ta den opp 4-6 uker før jul. Jeg klarte ikke å få min til å blomstre igjen til jul, men det gjør jo ingen ting. Det er like hyggelig at den blomstrer nå :)

torsdag 18. februar 2016

Mitt beste hagetips...

Blommig fredag igjen,

Det jeg vil starte med i dag er å si litt om klimasoner. Vi som bor i Norge og Sverige har inndelt landet i herdighetsoner. I Sverige har de et lignende kart. Enkelt forklart er laveste sone ved kysten, og høyeste på fjellet. Klima og naturen rundt hagene våre får vi ikke gjort noe med, men vi kan gjøre mye for å gjøre det lunere/mer beskyttet i hagene. Noe jeg selv har gjort er å plante hekker rundt hele hagen.  Det beskytter godt mot iskald vind om vinteren, og det igjen gjør at plantene har større sjanse til å overleve. En kan aldri helgardere seg mot at planter dør om vinteten, men dette hjelper veldig har jeg selv sett.  Noe annet som også hjelper er å blande inn sand i jorden hvis det er mye leire i bakken, for det hjelper også på overlevelsen om vinteren. Altså god drenering hjelper veldig. Jeg har selv slitt med leire i bakken her, men sakte men sikkert har jeg fått gjort om blåleire til noe som er litt midt i mellom.  Gressklipp og sand er utmerket til å forbedre leire, for da blir den ikke så kompakt og tung. Her er det H4, men likevel har jeg mange planter som er klassifisert som H3. Soneknekking kaller jeg det ved å gi de så gode kår som jeg kan ved det jeg har nevnt over her. Jeg lykkes langt i fra med alt det jeg prøver å plante her, for noen ganger blir det rett og slett for kaldt om vinteren uansett. Men det er jo det som er så spennende hver vår, nemlig å se etter hva som har overlevd og ikke. Jeg prøver meg nok på mange planter som det er bortimot umulig å få til her, men noen ganger lykkes jeg i nettopp det.

Som her med denne Acer palmatum 'Blodgood'

Mitt siste råd er å prøve å utfordre disse sonene, for det hender at en lykkes selv om det i teorien ikke skal gå an å få enkelte planter til å overleve her...

Acer palmatum 'Black Lace'. Disse lønnene er H3, det er i alle fall det som er angitt på plantene...

Parykkbusk er også satt som H3, men bak en hekk har den klart seg utrolig bra...

God helg!



tirsdag 16. februar 2016

Endelig litt vårsysler...

Ja, i dag har jeg endelig fått priklet de første blodbegerspirene! I år har jeg sådd de omtrenr 3 uker senere enn jeg vanligvis har sådd de, men jeg tror det holder likevel. Som regel blir de fulle av lus innen jeg får de ut i drivhuset, så det gjør nok ikke noe at jeg har ventet litt ;)
Fikk sådd litt kattegress og kattemynte også. Har to katter som elsker kattemynte!
Da blir de helt gale og bare ruller seg oppå de stakkars plantene ;)

Dette er et bilde fra i fjor av blodbeger (rhodochiton), men spirene ser helt like ut i år også ;)

Godt å være i gang igjen!

Nå har vi hatt skikkelig kulde i flere dager, men heldigvis ble det ikke -20 som spådd. -13 holder lenge...

I går var jeg inne i  drivhuset for å hente noen potter, og det var så varmt og godt der etter at solen hadde varmet opp der.  Et lite vårtegn...

Vårtegn på andre blogger er hyggelige å se på, selv om jeg blir en smule misunnelig... ;)
Men det blir garantert vår her også til slutt!

torsdag 11. februar 2016

Kjærlighet...

Blommig fredag igjen...
På søndag er det både morsdag og Valentine's day, så det er vel derfor tema er nettopp det :)
Jeg har i grunnen ikke noe forhold til sistnevnte dag, men konstaterer at det er flere og flere som feirer den.

Kjærlighet er så mangt, men siden det er en hageblogg jeg vil fokusere på min kjærlighet til hagen, og den er jo stor (både hagen og kjærligheten) ♡♡♡

Min kjærlighet til alt som vokser og gror (ikke ugresset) er ganske så konstant. Jeg venter med lengsel på at det skal bli vår og at jeg kan igjen være ute i min kjære hage,
og lengter etter å se små vårtegn som skal dukke opp igjen etter vinteren. De er like kjære å se hvert eneste år ♡

Hjerter i blomsterform er det mange av i hagen, her er Lamprocapnos spectabilis

Jeg er ekstra glad i de hvite, og det er kanskje fordi de er litt ekstra vanskelige å få til, Lamprocapnos spectabilis 'Alba'

Her er en gulbladet variant, Lampocapnos spectabilis 'Gold Heart'

Til slutt et småhjerte, Dicentra formosa 'Bleeding Heart'

God helg!

torsdag 4. februar 2016

Årets nyhet(er)...

Blommig fredag igjen og denne gangen med dette som tema.
Enn så lenge er det ikke bestilt noe som helst, men jeg har begynt på en ønskeliste...

Jeg planlegger oppe i hodet mitt hvordan det bedet skal bli i det bedet jeg skal gjøre om,  og hva jeg skal ha der av planter...

Alle dagliljene skal flyttes, iriser skal deles, og alt av ugress skal bort. Iriser, akeleier og astrantia skal få bli, men siden det er så mange dagliljer der som skal bort blir det plass til mange roser :)))))

Ønskelisten blir bare lengre for hver uke som går, men her er i alle fall listen  så langt, og den er neppe ferdig... ;)


Zephirine Drouhin
Eden Rose
White Nights
Schneewittchen Climbing
White Cover
Summerwind
Gerbe Rose
Commandant Baurepaire  Denne skal ikke plantes der.


Flere av de er klatreroser som jeg har tenkt å la vokse på kryss og tvers i bedet. Dette bedet er på 10 x 5 meter, så det er god plass det. Er det noen av dere som har prøvd å plante klatreroser som bare skal krype bortover? Vil gjerne høre om  det fungerer :)
Jeg må få de til å krype ved å bruke ett eller annet som holder de nede. Endel beskjæring vil det også bli tror jeg ved å dyrke de sånn.  Men det er planen så langt, og så kan det jo også dukke opp flere nyheter der ;)

'Munstead Wood'

'Piiluu'

'Twice in a Blue Moon'

Disse tre bildene er av fjorårets nyheter i hagen, og jeg er veldig spent på om de har overlevd kulden i vinter. Hvis ikke blir det enda flere rosenyheter i hagen i år... :)

Se flere nyheter her...

tirsdag 2. februar 2016

Nye amaryllis i blomst del 2

Endelig er januar over, og det er godt. Nå går det virkelig rette veien, bare en vintermåned igjen selv om mars også kan være en vintermåned her selv om den er regnet som en vårmåned. Det kom litt snø i går, men det ble forvandlet til slaps og søle på veien. i skrivende stund er det 3,7 grader her, og det er jo en fin temperatur.

I vinduskarmen blomstrer det som bare det! Stadig nye amaryllis i blomst :)


Denne heter 'Baby Star' og er et passende navn, for blomsten ser ut som en liten stjerne. Den er liten i blomsten i forhold til f.eks. 'Appleblossom'

Her er 'Appleblossom' med blomst nr.2

Dette er 'Evergreen' med blomst nr 4! Den har nå vokst seg så lang at den er over 1 meter høy.

Denne heter 'Exposure' og har sprunget ut i dag. Ikke min farge akkurat ;), men den er jo fin likevel. Den er mursteinsrød altså orange-rød akkurat som den vises på bildet.

Jeg kjøpte disse fire på salg, så jeg visste at det var lett blanding der ;) Til høsten hvis jeg skal bestille noen flere skal jeg velge de ut etter fargen. Ikke fler musteinsrøde på meg, nei... ;)
Denne 'Exposure' har enda en knopp, og det samme med 'Baby Star', og i tillegg kommer 'Alfresco' med en stor blomst som jeg utrolig nok har fått igjen fra julen 2014. Ikke lenge til den slår ut tror jeg, kanskje en uke eller noe sånt. Noe å glede seg til !

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...