fredag 31. juli 2015

Solhatt i farta...

'Razzmatazz'



I vår kjøpte jeg flere Echinacea, solhatt fra Garden Living. Jeg har denne fra før, men den er så vakker at jeg bare måtte ha flere av den. Endelig er det tid for solhatt igjen!  Jeg har flere sorter som snart blomstrer som er nye for meg i år, men de kommer jeg tilbake til når de blomstrer. 
I går etter regnværet oppdaget jeg at flere Iris ensata har stått og blomstret  i regnet uten at jeg hadde fått det med meg...Synd, for i går så de nemlig sånn ut...

Tror denne heter 'Queen's Tiara'

Det synes på de at de har fått regn på seg i store mengder ja, men jeg fikk i alle fall et bilde av de...


Dette er de siste blomstene på 'Constance Spry' for i år. Den har virkelig blomstret veldig lenge! Det synes ikke så godt på bildene, men disse er faktisk 2 meter over bakken...
Min "lille" japanske lerk har blitt hele 4 meter høy på få år... 'Constance Spry' klatrer flott i den uten mye hjelp.

God helg!

torsdag 30. juli 2015

Roseportrett del 8...

Først litt om været. Det er mildt sagt kliss vått her, og hagen ser ut som den har druknet...
Det har kommet 65 mm med regn på under et døgn her, og på mandag tømte jeg ut 25 mm,,, Det er meldt om tordenvær i ettermiddag, så det er nok ikke slutt på regnet riktig ennå...
                               

                                                  'Twice in a Blue Moon' og 'Novalis'


For ca. en måned siden kjøpte jeg flere roser, og to av dem har jeg ventet veldig spent på at skulle springe ut.  Jeg kjøpte to "blå" roser, og har vært veldig spent på fargen de. Blå roser finnes som kjent ennå ikke, men disse er nok det nærmeste en kommer i dag. En gang i fremtiden er jeg sikker på at blå roser vil komme, men enn så lenge må en nok bare smøre seg med masse tålmodighet. Rosene jeg kjøpte som het 'Novalis' og 'Twice in a Blue Moon'. Det ble kjærlighet ved første blikk!
Min dille på denne fargen strekker seg langt tilbake i tid. Jeg husker tilbake på slutten av 70 tallet at det fantes en lilla rose som het 'Shocking Blue'.  Etter litt googling fant jeg ut at den kom i 1974 og jeg husker at den hadde en nydelig farge og ikke mist duft. Min 'Novalis'  og 'Twice in a Blue Moon' har omtrent samme farge og nesten samme duft som denne. Hvilken lykke! :)
Jeg har plantet begge disse to helt ved siden av hverandre, så nå har jeg egentlig en kjempestor rose med samme farge. De er så like at jeg klarer nesten ikke å skille de fra hverandre :)

                                                                                 
'Novalis'


'Twice in a Blue Moon'


'Twice in a Blue Moon' ble presentert i Tyskland i 2004 av Tantau.  Det står på helpmefind at den blir ca 90 cm høy, og den er nok ikke mer enn H4 i herdighet. 

'Novalis' er også en tysk rose som også kom i 2004. Den er foredlet av Hermann Kordes. Opp til 100 cm, og herdig til H4 den også. Det blir spennende å se om de også klarer vinteren her.

onsdag 29. juli 2015

I bøtter og spann...

I dag regner det virkelig ned her. Yr sendte ut spesialvarsel i går igjen om store nedbørsmengder, så det var ventet at det skulle bli vått i dag. Det er greit med regn, men siden vi fikk 25 mm i helgen var det jo ikke tørt her nå ;) Skal bli spennende se hvor mye det faktisk blir...

I går klippet jeg av veldig mange råtne roser, og må nok ta en ny runde i morgen hvis det er opphold. Jeg så i går på den ene 'Munstead Wood' at den har vokst 30-40 cm bare på kort tid. De har vært veldig små lenge, men nå der det ut som de endelig har fått i gang veksten. Et annet fortrinn med de er at de nye bladene er utrolig vakre, nesten brunrøde.



'Munstead Wood'

'Falstaff'

'Evelyn' med sitt vakre fargespill...

'Princes Alexandra of Kent'

'Tranquillity'



Claire Renaissance' i tre stadier

Ha en fin dag uansett vær!

tirsdag 28. juli 2015

Jeg har ikke glemt de bort...

Her kom det ca 25 mm med etterlengtet regn i helgen. Det er så deilig å slippe å tenke på vanning med det første.  Det har vært travelt i det siste, og to store importer er bestilt. En med iris fra USA og en med løk fra Eurobulb. Men de kommer jeg tilbake til når de kommer. Løkene kommer ikke før i September, så det er ikke med det første (heldigvis)... ;)
Irisene kommer en gang om ikke så lenge, og innen den tid må jeg ha fjernet mye gress igjen...

Jeg har også kjøpt to nye sommerfuglbusker i det siste, Buddleia davidii 'Pink Delight' som jeg allerede har fjernet gress for å få plass til. Irisene skal graves ned i samme område som er bak alle rosene mine. De skal jeg drive formering  og salg på hadde jeg tenkt, men det er langt frem til det :)

Overskriften henviser til alle mine dagliljer.  Dagliljer var min andre store dille på blomster etter iris, og jeg har kjøpt utallige dagliljer gjennom årene. De har kommet litt i skyggen av rosene i det siste, men her kommer i alle fall noen bilder av de. Ikke med navn, for der har jeg mistet oversikten for lenge siden. Men vakre er de med eller uten navn... ;))












lørdag 25. juli 2015

Roseportrett del 7...


Så var jeg tilbake til rosene mine igjen... Jeg har i de tre siste årene kjøpt mange roser, veldig mange roser...  Jeg er ferdig med å fortelle om Austinrosene, så nå kommer de jeg skriver om fremover kommer hulter til bulter... ;))


Rosa mundi


I fjor kjøpte jeg denne fargeklatten av en rose som heter Rosa mundi/ Rosa gallica versicolor. Den kalles enda flere navn enn det, så her kan dere lese mer om alle de :) Her står det enda mer historisk info om den.

I fjor var jeg sånn passe fornøyd med den, for da blomstret den veldig hurtig av i varmen som var da. I år har den blomstret mye lenger, og den hadde minst 50 knopper hvis ikke flere! Den er ikke remonterende, men når den har så mange knopper blir det lang blomstring likevel. Den er fra  før 1581. En skikkelig historisk rose altså! Den er veldig hardfør, sikkert minst H 6  hvis ikke enda høyere i herdighetsone. Ser på Helpmefind at de nevner at det Svenske roseselskapet anbefaler denne å kunne klare seg i nordlige Sverige. Da gjelder det helt sikkert også for Norge :)
 Alt i alt liker jeg denne veldig godt, og den dufter helt nydelig også. Den er ca 80 cm her etter et år. Den tåler litt skygge også.

Så mørk kan den faktisk være og uten striper






Men som regel ser den sånn ut...

Jeg synes sånne tofargede roser er veldig fine, og har nettopp kjøpt en rose til som er tofarget og heter 'Ferdinand Pichard'. De kan minne om hverandre, men den remonterer noe som Rosa mundi ikke gjør.

'Nuits de Young'

Kjøpt for tre år siden som en tørr pinne. Barrot ser jo ofte sånn ut, men den var virkelig bare en liten tørr pinne. Blomstret året etter med to små blomster, noen flere i fjor, men i år har den tatt helt av...
Tror den også hadde omtrent 50 blomster. Den la seg oppå en stakkars løyntnantshjerte og brukte den som støtte. Nå har jeg bundet den opp, og håper den vil fortsette å blomstre like rikt som i år i årene som kommer.
.
Dette er en moserose som har en unik farge. Mørk burgundenlilla og vanskelig å få gjengitt riktig i fargen på bilder. Den er også engangsblomstrende, men når den får så mange knopper blomstrer den lenge likevel. Min har blomstret i 14 dager nå, og det er jo flott. Dufter helt herlig!   Foredlet av Jean Laffay i Frankrike i 1845. Den kan bli 90-120 cm etter engelske forhold. Min er nok omtrent en meter når den ikke legger seg ned ;))
Veldig hardfør den også, sikkert H6.  Tåler også litt skygge.



Disse bildene er tatt på en overskyet dag, og da blir fargen ganske riktig gjengitt.

'New Dawn'

Klatrerose som jeg kjøpte for fire år siden. Da var den bitteliten, men det er den ikke nå. Den vokser nesten for mye, så den har jeg måttet bruke saksa på flere ganger. Men vakker som få, og herdighet er satt til H4/ H 5. Remonterer godt og blomstrer fra juli til frosten tar den. Blomstrer på gamle skudd, så en må ikke være for hardhendt om våren med den ;)
Ser at den kan bli fra 3-6 meter høy i England. Men at den kan bli 3 meter her tviler jeg ikke på...
Den tåler også lett skygge.



Den er virkelig vakker med sine lyse rosa blomster som til slutt blekner til hvitt...

'Frülingsduft'

Dette er en rose jeg kjøpte i fjor, og har plassert den nederst i hagen ved en roseportal.  Den blomstret veldig fort av i år synes jeg, men den var veldig flott den korte tiden blomstret.


 Dufter nydelig og fargen er rosa/fersken. 
Foredlet av Kordes i 1949 , og kan bli ca 2 meter høy, altså en klatrerose. 

'Aïcha'

Denne rosen har jeg skrevet mye om fra før, men må ta den med i portrettet likevel. Foredlet av Valdemar Pedersen i  Danmark i 1966. Remonterer litt utover høsten, men ikke særlig mye er min erfaring. H5-6.  Den har vokst seg fra en liten tørr pinne som den var når jeg kjøpte den som barrot for tre år siden, til et stort buskas av en plante ;))
Til neste vår må jeg klippe den tilbake, for den er allerede kjempestor. I fjor kastet den alle nypene den hadde, og det var sikkert pga. av tørken i fjor sommer. I år er den full av nyper, og det skal bli spennende å se hvordan den vil se ut når de modner.

Nyutsprunget blomst...

...som skifter til gulhvit etter kort tid. En veldig vakker rose!

God helg!

torsdag 23. juli 2015

Hortensia tid...

Ja, så er sensommerblomstringen i hagen i gang for fullt. Ikke bare rosene som er flotte nå nei, nå er det tid for hortensia!

Men jeg starter først med en som ikke er hortensia, men som har blomstret lenge.

Dette er en variegert Philadelphus 'Innocence' som dufter herlig. 

Så til denne som er den tidligste til å blomstre av alle de syrinhortensia jeg har

I år har den vokst seg kjempestor. Den heter Hydrangea paniculata 'Early Sensation'. Den er helt hvit først, og så skifter den over til rosa.

Denne kjøpte jeg i vår, og håper at den overlever vinteren her. Den er nemlig helt på grensen i herdighet ;) Hydrangea quercifolia 'Ice Chrystal'

Så over til neste hortensia som skal inn til vinteren siden jeg har den i krukke. Det er mulig at den også hadde overlevd ute, men den har blitt så stor og flott at jeg tar ikke sjansen. Så den må noen bære inn for meg, for den er så tung...




Den kalles for tallerkenhortensia, Teller. Jeg vet ikke sortsnavnet på den dessverre. Når jeg kjøpte den i fjor var den blå, og i år er den rosa :) Hortensia skifter farge etter ph i jorda/vannet. Jeg synes den er fin nå også, selv om jeg likte den godt som blå også. Jeg prøvde å telle knopper her om dagen, og det er i alle fall 50 knopper på den!

Jeg har mange flere hortensia i hagen, men de er bare så vidt  startet blomstringen, så de kommer det bilder av en annen gang.

Her en dag i forrige uke så jeg noe merkelig på gelenderet på trappa. Det var en maur som bar en edderkopp. Vanligvis er det jo edderkoppen som fanger andre insekter

Veldig vanskelig å få tatt bilde av den, men det ble sånn nogenlunde klart. Klikk på bildet så blir det større.

Siden vi er i dyreverden så tar jeg også med et bilde av Zafir  i dag :)


Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...