lørdag 30. mai 2015

Helgegleder #113...

Helgegleder denne gangen er clematisblomstring. Plutselig har veldig mange begynt blomstringen av de tidlige sortene. Jeg er like glad i de som de store sortene som blomstrer litt senere. Kjekt å ha både tidlige og sentblomstrende av de, for da får en veldig lang blomstring av de.


Starter først med denne som jeg kjøpte for to år siden på EK plantesalg i Sandefjord. Jeg så denne nå nettopp på en dansk blogg, og synes den var så vakker. Måtte søke i min egen blogg igjen for å finne navnet på den, og jeg kan ikke si ofte nok hvor kjekt det er å ha sitt eget navnekartotek i bloggen.  Jeg oppdaget jo plutselig at jeg hadde den selv... ;))
Vel, navnet er C. alpina 'Propertius'  Er den ikke søt?

Jeg har en  tre meter høy thuja som denne klarter i og er helt oversådd med hvite fylte blomster.
C. alpina 'Albina Plena'
Hvis dere noen gang ser denne til salgs, så kjøpt den med en gang. Kommer ikke til å angre... ;))

Jeg er så glad i den at i fjor kjøpte jeg en til og plantet den under en stor oppstammet vanlig gran. Jeg var litt spent på hvordan det ville gå, men det har gått veldig fint. Det er veldig skyggefullt der, for den fungerer som en stor mørk paraply. Men det ser ikke ut til at disse to mistrives der. Den rosa ved siden av heter C. alpina 'Country Rose'.  Den er fylt den også. Meg og fylte blomster slår aldri feil... ;))

Denne er en av de vakreste clematis jeg har sett. Jeg tok bilde av lappen på den i går, og oppdaget at den hadde et sortsnavn til. Den heter så mye som C. alpina Sorbet 'Zocor'  Fint skal det være ;))

Dette er et bilde fra i fjor, og sånn ser den ut når den er kommet litt lenger i blomstringen.



Dette er en enkel Clematis alpina som jeg endelig har funnet ut navnet på. Den heter C. alpina 'Brunette'

Til slutt i dag skal jeg vise en raritet av en plante jeg kjøpte i fjor av en dame som sår stauder for salg. Trodde ikke at den ville klare seg her, for så eksotisk synes jeg at den så ut. Men der tok jeg feil ;))

Arisema amurska. Sånn blir den etterhvert. Mer spesiell enn pen synes nå jeg, men artig er den!

Se flere helgegleder hos Vivi

fredag 29. mai 2015

Aurikler, de som sprer seg og de som ikke gjør det...

I går fikk jeg en pakke i posten med en aurikkel fra bloggen Den Lykkelige Hagen. Vi har byttet planter, og jeg har også sendt henne en aurikkel (Primula pubescens). Hun hadde en gammel sort og det er så gøy å bytte planter å få noe en ikke har fra før. Tusen takk!

Jeg fikk for flere år siden mange aurikler av en snill mann. Noen var avbrekk av plantene, og noen hadde han sådd selv. Disse har stått her i ca 8 år, og nå begynner noen av de å bre seg utover, mens andre blir ikke flere enn en plante. Ganske merkelig synes jeg, men det kommer nok av at noen av de er ikke så herdige, mens andre tåler det meste. De står på akkurat samme sted i hagen, har lik jord og lysforhold, så jeg kan ikke finne noen annen grunn til at de vokser og sprer seg så forskjellig ;))



Disse to sortene har blitt til riktig mange planter her, og de både sprer seg ved røtter og selvsår seg har jeg sett. 

Denne sprer seg ikke i det hele tatt. Jeg har to planter som kommer hvert år, og ikke noen flere.

Så over til de virkelig rare  av de som har spesielt mønster i blomstene. De sprer seg ikke heller, men det kommer trofast opp noen få planter hvert år av de.


 Er de ikke spesielle?

Denne har jeg kjøpt selv, og den er fylt, med nesten svarte blomster. Den sprer seg heller ikke dessverre... De plantene jeg gjerne vil at skal spre seg gjør det ikke, og vice versa... Merkelig at det skal være sånn... ;))


Må bare ta med disse to som blomstrer som bare det her i skyggen. Jeg er så glad for at jeg har plantet de i skyggen, for jeg har så stor glede av at de blomstrer så lenge her.

Her om dagen kjøpte jeg årets første rose, og det ble selvsagt en Austinrose, nemlig 'Gertrude Jekyll'. Her står det litt mer om den. Så at mitt lokale gartneri, Rønneberg, hadde fått 'Munstead Wood' også, men siden jeg har bestilt 3 stk. av den dit vi skal på tur med hagelaget i år, så lot jeg være å kjøpe den. Men jeg var veldig fristet... ;))

For to dager siden hadde vi en sommerdag her med sol og varme, og dte var så deilig. Jeg fikk gjort så mye i hagen, bl.a. laget et nytt bed rundt en syrin, og fikk plantet fire clematis og fire hosta der. Vi er ikke bortskjemt med sånne dager denne sommeren så langt... I går regnet det halve dagen, men i dag skinner solen. Nå skal jeg få klippet gresset som vokser så hurtig at du kan se det, før neste runde med regn kommer... De melder om torden i ettermiddag, så det kan kommer fortere enn jeg setter pris på... ;))

onsdag 27. mai 2015

Lett blanding, og nye og gamle trillium...

Dagene går så utrolig fort for tiden... I helgen hadde vi familieselskap her, og før det rengjøring av hele huset ;)) I går var jeg sammen med tre venninner en tur til Strömstad i Sverige. Vi dro kl.06.15 og var hjemme igjen kl. 18.00, så det var en lang dag for å si det sånn... ;) Jeg var så trøtt i går kveld at å lese noen blogger da var helt umulig ;))

Jeg har så mange Trillium som blomster nå, og de er så fine synes jeg. Tror at jeg vil ha mange flere av de. Men først til litt annet som blomstrer er nå...

Jeg hadde helt glemt at jeg plantet disse i fjor høst. For en hyggelig overraskelse!
Perleblomst/Muscari aucheri 'White Magic'

Nå er denne endelig helt oversådd med hvite blomster. Min aller tidligst blomstrende rhododendron, 'Cunninghams White'

I skyggen ved kjøkkenbedet har denne endelig begynt å blomstre. Anemone nemorosa 'Robinsoniana'

Denne står på samme sted, og det er lett å se at den er mye lysere. Anemone nemorosa 'Allenii'

Må jo ta med denne som også står i samme bed, så der varer blomstringen veldig lenge.

Denne står også i samme bed, men den har nettopp startet blomstringen. Vet ikke sortsnavnet på den dessverre.

Denne er en primula jeg kjøpte for flere år siden. Den trives ikke så godt, for den blir aldri noe større, men kommer med noen få blomster hvert år. 'Sunshine Susie' heter den.

Må bare vise hvor flott denne er i år. Den står på et bortgjemt sted i hagen, men heldigvis husket jeg på å se etter den her om dagen. Hvilken flott blomstring på den i år. Jeg har hatt denne i flere år, så nå begynner den endelig å komme med mange blomster. Glaucidium palmatum.

Så over til Trilliumene :)

Dette er en grandiflorum som jeg kjøpte som rosa. Det er den jo ikke dessverre, men bladverket på den en mye mørkere grønt enn den andre jeg har som står i samme bed.

Dette er den som jeg tror heter Trillium simile

Denne er omtrent umulig å få tatt noe godt bilde av, for den bøyer blomstene helt nedover. T. erectum.

Må bare vise hvor fin denne T. pusillum er nå. Den starter som helt hvit, og endrer farge til helt rosa etter en stund.

Denne står i et annet bed enn de andre grandiflorum jeg har, og det er første gang denne blomstrer for meg.

En annen som også blomstrer for første gang i år er denne. Opprette blomster, og hvitrosa i fargen. Den er omtrent like stor som T. simile og T. grandiflorum, men navn vet jeg ikke på den. Noen gode forslag?

Jeg ble helt satt ut når jeg så den stå der og blomstre. 
 Forelskelse ved første blikk! 

søndag 24. mai 2015

Helgegleder #112...

Helgegleder denne ganger er tulipaner! Jeg har hatt omtrent samme forhold til tulipaner som til roser. Med andre ord litt anstrengt ;)) Synes ikke at jeg har fått de til, og ikke har de villet blomstre igjen heller. Det er det slutt på nå. Gleder meg over de som har kommet igjen nå i år.

Et slag tulipaner som jeg virkelig håper kommer igjen er en sort jeg plantet i fjor høst. Den ser ikke ut som på bildene av den i div. kataloger, men hva gjør vel det når den er så vakker...

Tulipa 'Marilyn'




Hva det skyldes at tulipaner aldri ser ut som på bilder vet jeg ikke. Kan det har noe med temperatur å gjøre? Men jeg klager ikke på de, for jeg synes nesten de var enda vakrere...

Det er mye rart en skal oppleve i hagesammenheng. I går kveld skulle jeg inn i drivhuset å vanne. Det var veldig fint og varmt vær her i går, og i drivhuset måtte jeg vanne alt som var der for de var skikkelig tørste planter som var der i går kveld. Når jeg har vannet alt som er  bortsett fra i den nederste hyllen så får jeg nesten sjokk. Skulle akkurat til å vanne Cosmosene mine da jeg ser dette synet...

Jeg fant denne padda som hadde gravd seg ned blant mine nypriklede Cosmos... Den må egenhendig ha kommet seg inn der, for døren står jo oppe hele dagen. Men jeg synes fortsatt at det er litt spesielt. Det har jeg ikke opplevd før, men et annet år fant jeg  den gravd ned i et bed på siden av drivhuset tidlig på våren.  Den holder til rundt drivhuset hele tiden, for i fjor sommer bodde den under en presenning i skyggen bak garasjen. Jeg måtte flytte den ut med hele brettet, og var egentlig litt nervøs for at den skulle bli redd og ville flykte ut av brettet mens jeg bar det. Men det gikk helt fint, og jeg fikk laget et "nytt" hjem til den under en gammel presenning med åpning slik at den kan gå ut og inn. Hva gjør en vel ikke for hagens hyggelige dyr. Leste i går at padder kan bli 30-50 år gamle. Håper den forsatt vil trives rundt drivhuset. Men den kan god la være å legge seg oppå mine spirer... ;))

Se flere helgegleder hos Vivi



fredag 22. mai 2015

Mange bilder i dag...


I dag blir det veldig mange bilder, for nå går alt så hurtig i hagen. Nytter ikke å gjemme på bilder, for de er "gamle" før en vet ordet av det ;)) Mye blomstring på en gang nå...

Starter i dag med en staude jeg kjøpte for to år siden. Blomstene er egentlig litt vanskelige å se før en kommer veldig tett på. Jeg holdt på å skrive feil navn, for jeg husket ikke riktig navn. Måtte søke i min egen blogg for å finne navnet på den. Det er grunnen til at jeg skriver opp alt jeg kjøper her, for da kan jeg gå tilbake å finne riktig navn...Noen av de går nemlig i glemmeboka  ;)) Brunnera macropylla 'Jennifer'  Nært beslektet med 'Jack Frost',  'Mr. Mose' osv. Denne er litt mer beskjeden i bladene, men har så søte blomster.

Så til denne her. Vet ikke hva den heter bortsett fra at det er en Lamium. Den har jeg aldri plantet, men den har kommet med som en rotbit med en annen plante, og siden har den bokstavelig talt tatt over hele bedet. Særdeles villig, og jeg har mer enn en gang vurdert å ta den bort helt til jeg kommer på hvem som elsker nettopp denne planten...

...nemlig humlene. De er helt ville etter den, og jeg får nesten ikke tatt bilder av de, for de er skremmende mange nå om dagen ;)

Jeg blir aldri lei av å ta bilder av denne... Pulsatilla vulgaris 'Alba' 

Denne Trillium pusillum har blomstret en stund, og begynner nå å bli rosa

En annen som blomstrer nå er Trillium erectum (den til venstre) og snart begynner Trillium luteum. Den har aldri blomstret før her, og jeg har den mest pga. det flotte bladverket. Men det er jo veldig hyggelig med en blomst på den også ;)


Disse her "jukser" litt. De andre jeg har av den samme som står inntil en vegg er avblomstret for en stund siden. Men disse står i mye skygge med bare litt sollys siden den står under en stor rhododendron. På dette bildet er den truffet av litt sollys, og ser ut som den er selvlysende ;)
Sanguinaria canadensis 'Multiplex'

Primula vulgaris 'Miss Indigo'

Dette er maken til den Primulaen jeg nettopp kjøpte på planteauksjonen og som jeg ikke vet navnet på. Blomsten er lys lilla, og er helt nydelig :)

Nok en Primula/Aurikkel. Priumula pubescens som sprer seg sakte men sikkert utover.

Epimedium sulphurum har akkurat begynt å blomstre. Jeg bare elsker denne planteslekten :)

Lungeurt/Pulmonaria er det humlene som elsker. De sitter som limt til de. Må være mye godsaker i de blomstene!

Gjett om jeg ble glad her om dagen da jeg oppdaget denne! Hvit Glaucidium palmatum som jeg kjøpte i fjor høst på Vegge gartneri. Den fikk jeg også en avlegger av i fjor, men den har dessverre ikke kommet opp. Men jeg er veldig fornøyd med at denne ikke bare har en, men to blomster på en gang!
Her er den rosa/lilla utgaven av den. Den har jeg hatt i flere år, og jeg flyttet den i fjor. Godt at den overlevde det...

Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd at det var et uhyre som kom opp av bakken... ;))
Fotblad/ Podophyllum hexandrum

Se så fine blader denne Hepatica americana har!

Anemone nemorosa 'Vestal'

Anemone nemorosa 'Royal Blue'. Jeg har flere "blå" anemoner, men denne er den mørkeste av de.

Mer blått, Forglemmegei/ Myosotis

Denne peonen har aldri blomstret her, men liker den så godt pga. det flotte bladverket. Paeonia obovata var. alba. Håper jo at den en gang vil blomstre...

Fembladet tannrot/ Cardamine pentaphyllos blomstrer nå, og endelig fikk jeg tatt bilde av den. I fjor var det borte etter få dager pga. varmen. Den står lenger i kjølig vær ja...

Denne husker jeg ikke navnet på. Hadde den meg meg fra min gamle hage. Tror den heter Clematis alpina rubra/ruby eller noe sånt. Har googlet den , men finner ikke noe bilder som passer. Den er veldig mørk, og blomstrer egentlig hele sommeren fordi den stadig kommer med noen nye blomster.

Bronseblad/ Rodgersia podophylla

Nålephlox, Phlox subulata

En enslig Iris germanica som alltid blomstrer så tidlig om våren. Ikke så høy og ikke så lav heller. 

Snøsløyfe/ Iberis sempervirens

God pinsehelg!

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...