tirsdag 14. juli 2015

Roseportrett del 5...

Som jeg skrev i går så skal jeg i dag skrive om noen av mine favoritt Austinroser. Egentlig liker jeg alle sammen veldig godt, men det er noen som utmerker seg synes jeg...

Den ene er en som jeg kjøpte i fjor sommer i Asker hos Hesleberg Gartneri. Må skryte litt av det stedet, for hvis det er noen som kan skaffe sjeldne roser eller uvanlige sorter så er det nettopp dit en skal dra. Kjempeservice og kunnskapsrike folk som jobber der!

Herdighet på disse tre rosene som jeg skriver om i dag er H4. Det er det som står på lappene på de, så det stemmer nok ganske godt.


                                                                 'Geoff Hamilton'

 Jeg hadde bare sett den på bilder, og synes den var så vakker. Jeg fikk heller ikke sett den i blomst i fjor.  Men i år har den nå blomstret i ett sett siden den begynte. Nydelig farge (subjektivt sett så klart), vakker form på rosen og den dufter godt om ikke så sterkt.

På David Austin sine sider står det at den er fylt/dobbel, dufter lett og remonterer veldig bra (excellent). Oppkalt etter nok en tv gartner ;)) På "Helpmefind" står det om den at den blir 1,20-1,50 m høy( engelske forhold) Her er den ca 90 cm høy etter et år, og den klarte vinteren veldig bra. Sunn og frisk i bladene, og er full av knopper og blomster akkurat nå.

'The Alnwick Rose'

Denne kjøpte jeg også i fjor, og den har også kommet fint igjen etter vinteren. Den har den typiske "skålformen" som mange av David Austin sine roser har. Fylt/dobbel i blomsten, dufter sterkt og remonterer veldig godt den også. Høyden på den er ca. 90 cm her hos meg. H4 tror jeg disse jeg skriver om i dag er. Det står det på merkelappene som er satt på her i Norge, så det er nok omtrent der de ligger i herdighet.

Her er den i knopp

og her litt mer utsprunget

'Munstead Wood'

Denne rosen så jeg på flere blogger i fjor og bestemte meg for at den skulle jeg få tak i! Virkelig til alt overmål, så kjøpte jeg 3 stk. her tidligere i sommer.... ;))

Jeg er sånn passe fornøyd med en av de for den er mer blass i fargen enn de andre to. Jeg har ikke tatt bilder av forskjellen på de, og selv den som er mer blass er jo fin den også, for fargen er mørk vinrød og har "riktig" rødfarge i mine øyne. Jeg er ikke glad i varmrødt, men denne fargen på denne liker jeg veldig godt, for den har mer blått i seg likevel. Det er bare hagegale nerder som kan snakke sånn om farger, men sånn er nå jeg... ;)) På D.A. sine sider er fargen omtalt som crimson. Hvis jeg bruker google translate står det dette om fargen crimson: 

" of a rich deep red color inclining to purple " Med andre ord på norsk, rødt med innslag av lilla?

Den er fylt/dobbel, dufter sterkt, og størrelsen blir op gitt til medium.
 På "helpmefind" står det 90 cm (engelske forhold), så da blir den kanskje 70 cm her etter noen år? 
Mine er knappe 40 cm  nå.

Må bare ta med at Munstead Wood er et herskapshus med en stor hage som er skapt av Gertrude Jekyll, engelsk hagearkitekt og designer, og hvor hun selv bodde og skrev mange av sine bøker. Ikke så merkelig at hun har fått både en og to roser oppkalt etter seg!

Det var dagens lille historikk :))

Her som knopp, og som alltid med rødfarge er den vanskelig å gjengi riktig
Hvis dere ser på bildet  på linken over her, så har min aldri vært så mørk. Kan dette med farger ha noe med været å gjøre?  Jeg må også berømme duften på denne, for den slår det meste av hva jeg har kjent av andre roser. Den dufter bare så godt! Hvis jeg skulle ha gitt den et terningkast i anmeldelse, så måtte det ha blitt en sekser :)

Bilderesultat for terningkast 6

24 kommentarer:

 1. Ljuvliga rosor! Jag gillar speciellt den kraftiga färgen på den sista rosen.

  SvarSlett
 2. Du milde, hvor er det smukt, Marit - jeg elsker roser, men har ingen forstand på dem :-) I dag skal jeg besøge en kæmpestor rosenpark, der hedder Gerlevparken med Poulsens rosensamling af 50 forskellige roser og bl.a. sorter som H.C. Andersen, Ingrid Bergman og Karen Blixen - og Valdemar Petersens samling af gamle duftroser. Ha' en dejlig dag, klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Heldige deg som skal dit! Jeg har noen Poulsen roser i hagen. De er veldig fine de rosene derfra.
   Ha en deilig aften, Gitte, klem!

   Slett
 3. Hei Marit

  Også her en Munstead ved at få en dybere farve - men jeg har da heller aldrig set den så sort som den er på Austins eget billede. Måske de har justeret fotoet lidt?
  Tror det ekstra dybe i farven vil vise sig senere på året!

  Tror at vejret har stor indflydelse på farven - For meget sol og vand kan blege visse roser ligesom at knoppen er lang tid om at udvikle sig kan betyde meget - Her springer "New Dawn" ud som hvid - kun de sidste nye viser den rosa tone.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Jeg tror også de må manipulere fargene på bildet. Så mørke roser finnes ikke og i alle fall ikke hos Austin. Har sett noen stilkroser som er så mørke. Vi får følge med og se om fargen endrer seg.

   Ja, det er nok mye som kan spille inn på fargene
   Her er min 'New Dawn' rosa
   Litt morsomt at det er så stor forskjell!

   Ha en deilig aften

   Slett
 4. Geoff Hamilton er en af de lyserøde roser, som har sit eget særpræg med de kuglerunde hoveder og de lyse "vinger" uden om hovedet. Nogle af de andre ligner hinanden meget i mine øjne. Jeg synes nok, Munstead Wood kan være meget mørk her i haven, men det afhænger af lys/skygge og blomstens udviklingsniveau.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er egenartet og spesiell, ja. De gjør det, men det er jo også hans varemerke. Lys og skygge har mye å si ja på fargen. Mine står i full sol, så de vil nok alltid være litt lyse.

   Slett
 5. Ännu ett ljuvligt rosenporträtt. Tack för det:)
  Jag skulle gärna ha Munstead Wodd, så läcker.
  Sommarkram från Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, den må du få kjøpt deg :)

   Klem fra Marit

   Slett
 6. Säga vad man vill, men i England kan man det här med rosor. Toppen att de trivs även här hos oss. Underbart vackra bilder, Marit/ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det et helt sikkert! Ja, og det er jeg så glad for :)
   Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 7. Beautiful roses, Marit. A delight to watch.
  Gr Jan W

  SvarSlett
 8. Nydelige Austinroser som du har i hagen, du har ammen fått mange sorter etterhvert.

  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
 9. Hej Marit.Dejligt rosenindlæg som jeg bruger som oplysning ang. alle de smukke roser.
  Jeg har Gertrud Jekyll som dufter så dejligt.........................og har brugt en del af dagen til at binde op og klippe ned.
  Rigtig god aften nordpå knus Jette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Jette

   Tusen takk! Hyggelig at du kan bruke det :)
   Ja, den har jeg også, og den dufter så godt. Det må jeg også gjøre.

   God aften sydpå :)

   Klem, Marit

   Slett
 10. Nydelege roser i hagen din.
  Du har stort utvalg.
  Det må vere varmare hos deg enn her for her er berre knoppar.

  Ha ein fin kveld !
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det har nok vært varmere her enn hos deg, men får håpe at du også får varmere vær fremover.

   Ha en fin kveld

   Klem

   Slett
 11. Min er også blevet mørkere, men da den er ret lav, har jeg endnu ikke duftet til den ;)klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Min er også veldig lav, men jeg har krabbet ned på alle fire for å lukte på den, og jeg ble ikke skuffet over duften på den, nei :))

   Klem

   Slett
 12. Å ,så vakre roser. Jeg liker særlig den lillarøde Munstead Wood. Jeg har også skaffet meg noen Austinroser og elsker både blomstring og duft. Jeg har på langt nær så mange som deg, men det blir nok flere i hagen min også, etter hvert.

  SvarSlett
 13. Tusen takk! Ja, den er nydelig. Det gjør det helt sikkert hos deg :)

  SvarSlett