mandag 30. september 2013

Glassbær igjen...

Jeg har skrevet om disse tre plantene mange ganger i løpet av sesongen. Jeg kjøpte de i vår etter å ha sett de på en dansk blogg i fjor høst. Jeg var veldig spent på om de ville komme med lilla bær her, og det har de altså fått nå. Callicarpa bodinieri 'Profusion' er det hele og fulle navnet for de som lurer... :)




Jeg har en venninne som bor på Vestlandet, og hun sa at hun hadde prøvd de der, men at de ikke hadde overlevd. Så mine blir tatt inn i trappenedgangen til kjelleren når det blir vinter her, men ikke før. Litt må de jo tåle...

Angående trappenedgangen til kjelleren så tror jeg at det kan bli trangt der i vinter. Jeg er i gang med import nr. to fra Kina av trepeoner som ikke er her før midten av oktober. Da antar jeg at det er alt for kaldt til å plante de ute, og at de da må stå i potter  inne i vinter. Men blir høsten mild og fin uten frost i bakken vurderer jeg å plante de ute.  Disse skal jeg ha for salg til neste vår :) Spennende prosjekt med andre ord...

søndag 29. september 2013

Helgegleder # 36...

I uken som gikk ble det plutselig frost, og det førte til at alle dahlia måtte i drivhuset før de kom i kjelleren. Det var med nød og neppe at jeg rakk det, for det var så mye annet som også måtte inn før frosten tok de.

Men i drivhuset står nå alle mine dahlia som sto ute før. Mange av de jeg kjøpte i vår har ennå ikke rukket å blomstre, så jeg følger spent med på hva som dukke opp der i ukene som kommer, eller til frosten tar de der også. Det står ikke på noe varme der nå, men uansett er det varmere der enn ute.
Så min helgeglede er dahliaene som står i drivhuset og blomstrer som bare det. Det blir en ekstra forlengelse av blomstringen som alltid blir for kort her. Sommeren måtte ha vart mye lenger hvis alle knoppene skulle ha rukket å blomstre. Så det er kjekt med drivhus... :)








Denne har ikke blomstret før nå...



Alle disse er 'Dark Spirit' og jeg synes den er så vakker når den er i knopp.

Sånn ser den ut når den er utsprunget...

Se flere helgegleder hos Vivi

fredag 27. september 2013

September...

Ukens tema i Blommig Fredag er nettopp september...

Årets september har vært fantastisk. Det var fortsatt sommer i begynnelsen av måneden med varme dager, og helt opp i mot 25 grader. Det var nesten ikke til å tro. September er kontrastens måned, for i dag er det i skrivende stund - 1,5 grader og helt hvitrimet ute.

Men jeg begynner med det som har blomstret i september, og det har vært mye.

'Burgundy Ice' har vært fantastisk og remonterer for annen gang

Min alpeclematis remonterer også. Den blomstret første gang i mai/juni

For første gang har jeg fått til høstanemoner

Jeg fikk også mange dahlia i blomst. Her er  'Dahlia 'Eveline' 

Stemorsblomstene har blomstret helt siden i april...

Syrinhortensia har blomstret i hele september

Det har fortsatt vært sommerfugler på besøk...

Echinacea 'Green Jewel' har blomstret

Jeg har også hatt mange clematis i blomst denne måneden

Dette bildet er tatt i dag tidlig kl.07.00. Klar blå himmel, solen er i ferd med å stå opp, og det er rim på takene.  Det er jo helt normalt for årstiden, og det er vakkert når en morgen starter sånn. September har vært en flott måned som nå snart er slutt, og årets september vil bli husket lenge.

Ha en fin helg!

torsdag 26. september 2013

Fortsatt noe som blomstrer i hagen...

I natt var det høstens første frostnatt med - 0,1 grad i natt. Men det gjorde ikke noe skade på de dahliaene som fortsatt står ute. De andre er satt i drivhuset for da har jeg lenger glede av de. Flere av de har ennå ikke kommet i blomst, så jeg håper de rekker det innen det blir for kaldt.

Jeg fikk båret alt av ut og inn planter ned i kjelleren i går, og det var litt av en jobb. Til slutt fikk jeg hjelp til å få ned de tyngst pottene, for da sa armene stopp. Nå står 3 ampler med blodbeger, 2 pasjonsblomster, 2 fiken trær, 1 oliven, 4 agapanthus, 8 pelargonia, 2 fuchsia, 1 phormium og noe til som jeg ikke husker i farten der nede. Camelliaene er flyttet til en krok ute hvor de er mer beskyttet mot frost, men de kommer ikke inn enda. Calicarpa har fått lilla bær på noen av greinene, men resten rekker nok ikke å modne før det blir vinter tror jeg.

I dag har jeg kaster resten av blomstene i verandakassene, og satt opp fuglematstativer. Skjærene var på foringsbrettet før jeg rakk å gå inn, så de var sultne!

Pumpene i dammen er tatt opp og satt i kjelleren de også. Hva jeg skulle gjort uten den kjelleren vites ikke...

Her er camelliaknoppene som jeg lovte å vise til Lisbeth i Høneballehaven.
De er store og runde, og gir jo håp om blomstring en gang på vinteren.

Actaea simplex eller Høstormedrue som den kalles på norsk. Grusomt navn spør du meg..
Sølvlys kalles den i Danmark og det er et mye penere navn.

Clematis 'Dr. Ruppel'

'Burgundy Ice'

'Egeskov'

Begge begynner å se litt slitne ut, men så remonterer begge for annen gang i sommer. Da er det lov å se litt trøtte ut, ja... :)

Hydrangea paniculata 'Magic Fire'

Denen står nok litt for skyggefullt til å få noe 'Fire' på blomstene, men den er vakker bare som  hvit også synes jeg.

onsdag 25. september 2013

Slangen i paradiset, eller bare nesten...

Ja, det var omtrent det jeg følte når jeg jeg så en oppspist dahlia.  I alle paradis er det en slange har jeg lest ;-))

Så ille som en slange var det ikke, men noe som kunne ligne et lite øyeblikk...

Her er den oppspiste dahlia som jeg oppdaget, og jeg lurte fælt på hva det kunne være som gjorde sånn ugang...

Plutselig så jeg hva det var og jeg tok den vekk. Den falt ned mellom to steiner...
Den ser ut som en slange der den ligger...

Så var det altså bare en sommerfugllarve som var litt for sulten...

En får ikke mer moro enn den en lager selv, ikke sant? :)

 Her er det ikke så kaldt i dag som i går, men hele 4 grader nå... På radioen sa de at det kunne bli nattefrost i indre strøk, og når de sier det blir det alltid frost her. Så sikt blir det varmere igjen om natta, så det er nok bare et skremmeskudd. Jeg satte alle dahlia i drivhuset i går, for da kan jeg forlenge blomstringen litt til. Men oliventreet, fiken og alle andre ut og inn planter skal ned i kjelleren i dag. Jeg oppdaget i går at mine Camelliaplanter har dannet blomsterknopper nå i sommer. Jeg lurer på om jeg får de til å blomstre eller om de faller av når jeg tar de inn i kjelleren. Det er lyst men litt for varmt der enda. Det gjenstår å se hva som skjer med de. 

Ha en fin høstdag!

tirsdag 24. september 2013

Sommeren er slutt for i år, ja...

I natt/dag tidlig var det kun 1 grad her, og det så ut som det var rim i gresset. Da er det vel på tide å innse at sommeren er over for i år. Jeg har vært i fornektelse lenge, for jeg ville ikke at den deilige sommeren skulle ta slutt... Men det er nok bare å se fakta i øynene, og innse at det er vinteren som står for døren.

I går pakket vi ned hageteltet, og jeg begynte å rydde i drivhuset. Grøss og gru, der ser det ikke ut for øyeblikket. Min mor fikk tre store poser med grønne tomater som jeg plukket før jeg kastet alle tomatplantene. Nå skal det ryddes der før vinteren kommer. Jeg har planer om å sette dahliaene der før de skal ned i kjelleren. Jeg har hatt de i potter i hele sommer, så da er de enkle å flytte på. Jeg oppdaget at jeg har satt feil navn på en georgine og det er denne.

'My Love'
Jeg trodde den het 'Café au Lait' men det er en annen som heter nemlig denne...

Denne er kjempestor i blomsten med en diameter på 15 cm minst...
'Café au Lait'

'Mom's Special' tror jeg...

'Dark Spirit'

I går kveld så jeg plutselig denne skjønnheten stå der...

Årets siste daglilje antar jeg...
Det er vemodig, men det er bare å innse at sommeren er over for i år...

mandag 23. september 2013

Løkliste 2013

De mye omtalte løkene fra Eurobulb fikk jeg endelig plantet i går i et nydelig vær. 20 grader og sol skal en ikke klage på i september. Det er meldt om samme flotte vær i dag, så det er supert!

Her er listen over det jeg kjøpte nå:

Crocus 'Ladykiller'
Crocus 'Prince Claus'
Crocus 'Ard Schenk'

Narcissus 'Chipper'
Narcissus 'Ice Wings'
Narcissus 'Elka'

Erythronium dens canis 'Lilac Wonder'
        "                           'Rose Queen'

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'

Scilla mischtschenkoana

Muscari 'Ocean Magic'
              'Valerie Finnis'   min absolutte favoritt!
             'Pink Surprise'  Jeg kjøpte en sort i fjor som het 'Pink Sunrise', og antar at disse er ganske like, bortsett fra at disse løkene nå var dobbelt så store...
Muscari neglectum

Corydalis solida 'Purple Beauty'
               "         ' Rose'

Puschkinia libanotica

Leucojum aestive

Bellevalia pycnantha'Green Pearl'   Denne vet jeg ikke noe om eller om den er herdig her, men måtte jo bare prøve den. Lekker farge synes jeg... :)

Her er noen av løkene lagt nede i hullet jeg gravde...

lørdag 21. september 2013

Helgegleder #35...

I dag våknet jeg opp til nesten frost her. Når jeg dro for å besøke min mor, så var det frost der med rim i gresset! Huff, jeg liker ikke tanken på vinter og kulde, jeg tror at jeg har blitt allergisk mot det ;-)
Jeg visste i går kveld at det var meldt om ned mot 3 grader om natten, og det var akkurat det som var her i morges. Det er altså like før dahlia fryser, og planter må inn i kjelleren. Det er jo nå dahliaene er på sitt flotteste, så det er sørgelig at de fryser snart. Her kommer noen dahliabilder slik de ser ut nå før frosten tar de...







Ha en fin helg!

Se flere helgegleder hos Vivi

fredag 20. september 2013

Hvis jeg var en blomst...

Hvis jeg var en blomst er ukens tema i Blommig Fredag. Da ville jeg være en hvit solhatt, for jeg elsker hvite blomster...

Tenk å kunne ha hele sommeren på seg til å vokse, og så ikke blomstre før i august når sommerfugler og humler slåss om oppmerksomheten din! Det hadde vært noe det...






Se flere bidrag her:


Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...