fredag 30. august 2013

Stemningsbilder fra Lågen og hellene er lagt...

Forrige søndag hadde vi igjen grilling nede ved Numedalslågen eller bare Lågen som den heter lokalt. Nydelig sommervær, gode naboer og god mat. Kan det bli bedre?

Jeg hadde med meg mobilen, og fikk tatt to bilder mens vi satt der.

Her kan pumpehuset så vidt skimtes hvor vi har vanningsanlegget vårt installert. Jeg er så utrolig glad for dette vanningsanlegget vi har, for med bare brønnvann så hadde det vært umulig å holde hagen grønn i en sånn sommer som i år. I fjor var vanningsanlegget nesten ikke i bruk... ;-)

Fin utsikt i fra bryggen hvor vi sitter og griller

Her er de 44 hellene jeg kjøpte klare til å legges. Jeg målte ikke opp antall meter før jeg begynte, jeg bare skrittet de opp. Så antallet på hellene var jeg veldig spent på om ville stemme. Når jeg var ferdig i går var det 3 heller til overs. Ikke så verst det ;-)


Her er det ferdige resultatet  :-)


Her er en rose som endelig har begynt å blomstre.
Austinrosen 'Gentle Hermione'

Nok et bilde av 'Penny Lane'

torsdag 29. august 2013

Vandalisme i hagen, løste tekniske problemer, og oppdaterte nye bilder...


Etter å ha fått et supert tips av Maria i Strandhuset, er nå de tekniske problemene løst. Drop Box ble løsningen for å få overført bildene fra mobilen til pc. Så lærte jeg da noe nyttig i dag også!

Det er mer å ergre seg over... To netter på rad har jeg hatt besøk av en nattlig gjest som river opp gress og mose, og lager dype hull i plenen. Gjett hva? Jo, det er et sikkert høsttegn når grevlingen graver opp plenen etter larver av oldenborrer. På steder i hagen hvor det er tynt med jord trives oldenborrene, og det er de den er på leiting etter. Dette skjer hver høst, så det er ikke noe nytt sånn sett. Men i år har den revet opp et veldig stort område av plenen, og det ser ikke ut. Jeg har raket opp en hel trillebår full av mose og gress etter deres rasering.

Sånn ser det ut i plenen etter gravingen

Dette er litt av det jeg har raket opp av mose og gress

Her er to som har hygget seg med de åpne hullene som grevlingen har laget. Nå ble det festmåltid for disse to...

Her har jeg så vidt fått startet gravingen

Sånn så det ut før jeg stammet de opp 

Her er bedet fra i fjor med de hellene jeg la langs kanten der

Jeg hadde noen heller fra før, og de er har jeg lagt her

Her er det blandet inn subbus/grus for å gjøre jorda mer porøs

Her er den nye spaden min som jeg måtte ha for den gamle var utslitt...


Dette er den ene trepeonen som jeg gravde opp her om dagen

Oppstamming av thuja og cypress

Her er noen flere som har fått gjennomgå av hagesaksen

og enda flere...

På bildet her skimter dere en hagegang som jeg lagde i fjor med heller som kanting. I går hentet vi 44 heller som skal legges i ytterkant av dette nye bedet sånn som det andre og som skal være en forlengelse av det øverste bedet. Flere bilder følger ;-)

Til slutt hagens vakreste rose akkurat nå, nemlig 'Penny Lane'
Jeg kjøpte den på salg etter å ha blitt inspirert av Høneballehavens blogg om denne vakre rosen.
Den var full av knopper da jeg kjøpte den, og nå håper jeg at den vil blomstre lenge utover høsten.

tirsdag 27. august 2013

Glemsk og litt fargeforandring...

I går fikk jeg gravd  ferdig utvidelsen av det store hostabedet. Jeg har holdt på i nesten en uke, og i går ble jeg altså nesten ferdig. Må bare blande inn litt grus.  Jeg har stammet opp alle thuja og cypresser der, så nå er hostaene mer synlig. De var jo nesten helt dekket før jeg tok frem hagesaksen.

Bilder av det kommer en annen dag.

Jeg gravde også opp to stakkars rockii trepeoner som rett og slett levde en sørgelig tilværelse gjemt og glemt i et annet bed. Det gjorde jeg midt i solsteken i går, men det gikk utrolig nok helt fint. Jeg vannet de hver halvtime, og de fikk ikke engang slappe blader. Det var 21 grader og stekende sol, så det var nesten et under at det gikk så bra. Nå har de kommet frem fra gjemselen og glemselen. Tenk å glemme bort to rockii... De trenger nok mange år før de blomstrer, for disse er ikke mye å skryte av. Men sånn går det når en har for stor hage og for mange planter å stelle. Kremt, kremt... ;-) De skal etterhvert få selskap av 7 andre rockii trepeoner bare de blir sendt snart. Pga. tørken i Kina har det blitt utsatt og utsatt. Snart er det høst her, og de bør komme i jorda snart.

Når en snakker om glemsel, så er det mer jeg har glemt bort... I går kveld fikk jeg mail fra Peonmannen i Barkåker om at han hadde sendt meg en Paeonia/peon 'Green Halo' Den bestilte jeg i juni etter å ha sett noen nydelig bilder hos Karsten i Danmark. Den må jeg også få plass til i utvidelsen av bedet. Ikke nok med det, så venter jeg også en stor import fra Eurobulb med løker. Det bedet blir fullt før jeg får snudd meg... ;-)

Så over til dagens bilder. Ja, litt må jeg jo variere, både på blomsterfargen og på sommerfuglene ;-)

Dette er  det eneste bildet hvor en sommerfugl satte seg på en annen blomst, nemlig Sidalcea 'Elsie Hugh'

Clematis 'Ivan Olsson' har fått besøk av en blomsterflue

Nesten samme farge på både blomst og sommerfugl, denne gangen en jeg kjenner navnet på, Sitronsommerfugl. Blomsten er en selvsådd dahlia.


Trangt om plassen...

Selvsådd dahlia her også med fint besøk...

mandag 26. august 2013

Nye sommerfuglbilder...

Nye og nye, de er fra den dagen i forrige uke hvor jeg tok så mange. Men de er nye for dere ;-)
Dere må nok smøre dere med tålmodighet, for det er et stort lager av bilder som jeg har her av flagrende insekter ;-)


Her er en solhatt uten sommerfugl, men jeg måtte ta den med for jeg synes den er så flott med dobbelt sett kronblader. Kjøpt som 'Double Decker'


Ikke sommerfugl denne heller...




lørdag 24. august 2013

Sensommergleder...

Det er fortsatt mye å glede seg over i hagen.  Jeg har vist mye av det før, men en god ting kan ikke vises for ofte, ikke sant? ;-)


Her er det i nærbilde

Flotte blader

Til slutt et oversiktsbilde av det. Den heter Acer negundo 'Flamingo'. I år er den større en noen gang tidligere.
Det er så vakker på sensommeren med de rosa bladene som den ikke får før det er juli/august. Den er H4/H5  i herdighet, og fryser litt tilbake hver vinter. Men det tar den igjen utpå sommeren, for da vokser den veldig mye.

Årets mest eksotiske? Oliven på oliventreet mitt! Jeg har hatt dette treet i to eller tre år, men det er først i år at det har blomstret. Blomstene var ikke så mye å skryte av, men det er morsomt med egne oliven :-)

Må bare vise frem den kjempehøye agapanthusblomsten min

Denne kjøpte jeg i vinter, og den har så og si blomstret siden da. 

Denne pasjonsblomsten har jeg vist før, men den blomstrer så utrolig rikt at jeg bare måtte ta den med igjen

'Mary Rose' remonterer

Til slutt har det sneket seg med et insektsbilde i dag også.

Ha en fin helg!

Se flere helgegleder hos Vivis hagerom

fredag 23. august 2013

Utvidelse av bed, blomster og flagrende vinger...

I går begynte jeg på noe som jeg har planlagt en lang tid, nemlig en utvidelse av et eksisterende bed. Jeg har for flere år siden laget et stort hosta bed og den gangen plantet jeg mange thuja, lerk og cypresser rundt dette bedet for å gi hostaene litt skygge. Dette bedet et østvendt, men får relativt mye sol likevel, så derfor ville jeg gi de litt mer skygge. Akkurat hvor dette bedet er så er det ikke leire, men veldig god og porøs jord pga. at store løvtrær har sluppet ned masse løv akkurat der. Med det resultat at de trærne jeg plantet der har plutselig vokst kjempemye på få år. I går måtte jeg frem med grensaksa, og begynte å stamme de opp. Jeg må ta ganske mye av de, for hostaene har plutselig blitt "innesperret" bak disse. Grunnen til utvidelsen er at om ikke så lenge så får jeg trepeoner fra Kina, og da må disse i jorda med en gang. Så her må det jobbes mye fremover. Mer om det siden...

 Det begynner å bli kjølig om morgenen, ikke mer enn 7-8 grader de siste dagene. I går midt på dagen var det 22 grader og masse sol, og det var så deilig. Det gjelder å nyte hver solstråle som er, og langtidsvarselet er fortsatt veldig lovende. Barometeret er oppe i 1017, og det tyder på at det er et relativt stabilt høytrykk akkurat nå.

Det er fortsatt mye som blomstrer her. Dagliljer, høstfloks og solhatt er noe av det som viser seg frem akkurat nå. Og selvsagt måtte det være med noen sommerfugler...









Disse to bildene er av samme daglilje,'Wild Horses' , det er bare lyset det er forskjell på...

Min fylte daglilje med varigerte blader som sees i bakgrunnen, 'Kwanso Variegata'

En rosa cosmos som har fått fint besøk




Ha en flagrende fin dag! 

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...